Selvom det i langt de fleste tilfælde er helt uproblematisk at leje bil i USA eller Canada, er der visse ting, du skal være særligt opmærksom på. I nogle tilfælde kan billejen volde problemer på grund af særlige aldersgrænser, gebyrer på envejsleje eller ligende. Her kan du få svar på nogle af de spørgsmål, der typisk opstår i forbindelse med bookingen af din udlejningsbil, når du skal leje bil i USA eller Canada.

Billeje i USA til unge under 21 år
Mens amerikanske unge kan få kørekort som 16 årige i de fleste delstater, er det betydeligt sværere for danske unge mellem 18 og 21 år at få lov til at leje biler i USA. Langt de fleste udlejningsselskaber har en minimumsgrænse på 21 år, før de overhovedet vil overveje at udlevere bilnøglerne. Det skyldes krav fra forsikringsselskaberne. I New York State er det dog lidt nemmere at leje bil som 18-årig hos visse selskaber, hvilket sikkert skyldes lokale regler i New York State. Men er du under 21 år, skal du forberede dig på, at det kan blive både svært og dyrt at leje bil i USA. Hertil kommer, at den generelle myndighedsgrænse i USA er 21 år i forhold til køb af fx øl og spiritus. Så kan du vente, så udsæt dit road trip i USA til du er fyldt 21 år – ihvertfald hvis du planlægger at køre selv.
Læs meget mere i min artikel om billeje i USA for unge under 21 år

Billeje i USA til unge mellem 21 og 25 år
Er du fyldt 21 år, åbner der sig en række døre i forhold til billeje i USA. Unge under 25 år skal dog stadig betale et ekstra gebyr pr. dag for at leje bil. Beløbet pr. dag er forskelligt i forhold til udlejningsfirma og biltype, men ligger typisk på mellem 15 og 30 dollars pr. dag. Eksklusive bilmodeller, der indgår i såkaldte “Prestige Car Collections”, “Fun Cars” eller lignende, kan normalt ikke lejes af unge under 25 år – det gælder i de fleste tilfælde desværre også de eftertragtede Ford Mustangs.
Læs mere i min artikel om billeje i USA for unge mellem 21 og 25 år

Envejsleje gebyrer
Mange danskere drømmer om at køre tværs over USA, men her kan det såkaldte envejsleje gebyr spænde ben. Mange selskaber opkræver nemlig gebyr for at leje bilen i en by og returnere den i en anden. De fleste store selskaber tillader dog aflevering inden for visse zoner, så du kan godt hente bilen i fx Los Angeles og aflevere i Las Vegas uden gebyr. Men kun for visse bilmodeller – ikke nødvendigvis alle modeller. Og vil du køre helt til fx Seattle eller Chicago og aflevere bilen der, opkræves der envejsgebyr. Hvert udlejningsfirma har sine egne regler og deres egne geografiske zoner i forhold til envejsleje gebyrer, så tjek hos udlejningsfirmaet, hvilke regler der gælder.
Læs mere i min nye artikel om gebyrer for envejsleje i USA og Canada

Forsikringer og billeje i USA
Når det handler om billeje i USA og de tilknyttede forsikringer, gælder det om at være lidt opmærksom. Heldigvis får man alle lovpligtige forsikringer med i pakken, når man lejer bil i USA. Men det er en god ide at holde øje med en eventuel selvrisiko på kaskoforsikringen – noget man bør have styr på, inden man tager hjemmefra. Og så bør du også lige beslutte dig for, om du vil have vejhjælp med i prisen, hvis du fx punkterer eller kører tør for benzin.
Få en gennemgang af de forskellige forsikringer ved billeje i USA

Fuel Options – fuld eller tom tank ved aflevering
De såkaldte Fuel Options kan også være en kilde til forvirring, når bilen skal lejes. Fuel Options giver dig valget mellem enten at aflevere bilen med fuld eller tom tank, når du returnerer bilen efter endt udlejning. Reglerne varrierer fra selskab til selskab, men de fleste selskaber giver dig valgmuligheden mellem enten selv at tanke bilen op, inden du returnerer eller lade udlejningsfirmaet gøre det for dig. Det kan normalt bedst betale sig, selv at tanke bilen op inden returnering – med mindre at det i lejekontrakten på forhånd er aftalt, at du kan returenere bilen med tom tank uden at skulle betale gebyr for genoptankning. De store udlejningsfirmaer som Hertz og Avis tilbyder normalt, at du uden ekstragebyr kan returnere bilen med tom tank. Tjek hvilke regler der gælder, allerede når du reserverer bilen på nettet, og bestem dig så for, hvilken løsning du foretrækker, så du ikke skal tage stilling til Fuel Options ved udlejningsskranken ved udleveringen.

Den først tankfuld benzin kan give også problemer: Vi har hørt historier om, at nogle udlejningsselskaber er begyndt at “konkurrere” på prisen ved ikke at inkludere den første tankfuld benzin, når du tjekker lejeprisen på nettet. Dermed kan prisen holdes kunstigt nede på nettet. Men når du så afhenter bilen, præsenteres du for en regning for den første tankfuld benzin. De store udlejningsselskaber holder sig normalt for gode til den slag, men det kan altså forekomme.
Læs min artikel om afhentning og udlevering af udejningsbiler i USA og Canada

Kørsel på grusveje og i ørken
De fleste udlejningsselskaber har en regel om, at du ikke må køre på grusveje, men skal holde dig til veje med fast underlag – eller i det mindste veje med jævnlig vedligeholdelse, fx grusveje i nationalparker, hvor offentlig kørsel er tilladt. Det samme gælder i øvrigt firhjulstrækkere, der ikke må bruges til off road kørsel, med mindre det er aftalt på forhånd. Enkelte steder med helt specielle klimatiske forhold kan der gælde særlige regler. Det gælder fx i Death Valley, hvor temperaturen om sommeren godt kan nå op på 40 grader. Her sætter nogle udlejningsselskaber hælene i, så tjek lige policen inden du kører ind i Death Valley – og brug i øvrigt klimaanlægget med omtanke, så du ikke overopheder bilen.

Canada, Mexico og udlejningsbiler
Det kan på papiret være fristende med en afstikker til Mexico, hvis du fx er i Californien. Men biludlejnings firmaerne synes ikke, det er nogen god ide. Det fleste har forbud mod, at du tager bilen med til Mexico, men nogle selskaber tillader dog kørsel i Mexico mod ekstra forsikring. Når det er sagt, er det i øvrigt voldsomt besværligt og langsommeligt at komme retur til USA fra Mexico i bil, så alene derfor bør du droppe den ide. Til gengæld kan du uden ekstra forsikringer tage over grænsen til Canada i udlejningsbilen – det gælder også den modsatte vej. Grænseformaliteterne mellem USA og Canada er noget mere begrænsede end i forhold til Mexico.

Du kan heller ikke returnere en udlejningsbil i Canada, du har lejet i USA – eller modsat. Muligheden for envejsleje gælder kun indenfor de nedre 48 stater – og ofte mod et gebyr. Det samme gælder i forhold til Alaska: Udlejningsbiler, der er afhentet i Alaska, skal også returneres i Alaska – ellers bliver det umuligt for udlejningsselskaberne at styre bilparken. Læs mere i min artikel om envejsleje og envejsgebyrer

GPS-udstyr eller ej
De fleste udlejningsselskaber tilbyder i dag, at du kan leje GPS-udstyr for et mindre gebyr pr. dag – typisk 10-15 dollars. Og det er fristende at tilkøbe en GPS, når du reserver bilen. Men tænk dig lige om en ekstra gang: Har du reelt brug for GPS’en, eller kan du i virkeligheden sagtens finde rundt uden problemer? Skiltningen i USA og Canada er fremragende, og benytter du et godt Road Atlas fra Rand McNally, har de færreste i virkeligheden brug en GPS. Desuden sløver GPS’en dine sanser, så du totalt overser det område og landskab, du kører igennem. GPS’en vil også ofte insistere på, at du skal køre på motorveje, så du går glip af de smukke amerikanske landeveje, der ligger lige ved siden af motorvejen.

Vil du endelig have en GPS, så overvej om det ikke er smartere simpelthen at købe en GPS frem for at leje den. Du kan købe en billig GPS i den første Walmart, du kommer forbi på din vej, og er du fx afsted i 14 dage eller mere, vil det være være billigere at købe frem for at leje den hos udlejningsfirmaet. Og når du nu alligevel er på indkøb i Walmart, så køb også en køleboks og fyld den op med isterninger, så du altid har kolde drinks i bilen på de lange ture. Og sluk så for GPS’en, når du forlader de store byer og kører ude på landet. Her kan du sagtens finde rundt uden GPS, da der er ikke ret mange veje at vælge mellem i det vestlige USA. Her kan selv de mest retningsforvirrede turister være med.

Satellitradio i udlejningsbilen
I gamle dage (læs for få år siden) var det noget af en prøvelse at finde en god radiostation, når man kørte gennem USA. Ganske vidst er udvalget af radiostationer rimeligt stort i USA. Men kører du gennem Midtvesten eller Sydstaterne, kan du i længden godt blive træt af de mange country-western eller jazz-stationer. Desuden vil du opleve, at lige når du har fundet den perfekte station med det helt rigtige miks af musik, så begynder FM-signalet at fade ud på grund af de store afstande. Og så må du ellers pænt nøjes med country-western nogle hundrede miles, indtil du igen kommer i nærheden af en storby, hvor der påny er et rimeligt udvalg af radiostationer.

Heldigvis har amerikanerne opfundet XM Sirius, en satellitradio, der efterhånden er standard i de fleste udlejningsbiler. Tidligere var satellitradioen forbeholdt de dyrere udlejningsbiler, men nu følger XM Sirius med i næsten alle modeller.

Med XM Sirius kan du vælge og vrage mellem mere end 200 forskellige stationer – naturligvis inddelt i forskellige genrer som heavy, soft rock, jazz, blues, 70’erne, 80’erne, Elvis eller nyhedsstationer, sportstationer, debatstationer, ect. Udvalget er et miks af “rigtige” regionale radiostationer og internetstationer, der spiller den samme genre døgnet rundt.

Min personlige favorit er “Sirius 71 – smoth jazz” på kanal 71, der spiller behagelig køremusik hele døgnet rundt. Nogle vil sikkert være enige, mens andre vil løbe skigende bort. Men så er det jo godt, at der er mere end 200 andre stationer at vælge mellem.

Billeje i USA med Auto Europe

Overblik over forsikringer på billeje i USA
Envejsleje gebyrer på billeje i USA og Canada
Udlevering af lejebiler i USA – tips ved afhentning
Billeje i USA til unge under 21 år
Billeje i USA til unge mellem 21 og 25 år

OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com