Billeje i USA og internationale kørekort

Et internationalt kørekort er et supplement til jeres ”rigtige” EU-kørekort. Det internationale kørekort bekræfter ægtheden af det jeres originale danske EU-kørekort på en lang række forskellige sprog, og det udstedes på jeres lokale Borgerservice kontor for et beskedent gebyr på kun 25 kroner. Det internationale kørekort har en gyldighed på 12 måneder efter udstedelsen.

Spørgsmålet er så, om det er nødvendigt med et internationalt kørekort i USA. Svaret kan ikke besvares med et entydigt ja eller et nej, men med et måske…

Er det nødvendigt med et internationalt kørekort i USA?
Hvis I vælger at få lavet et internationalt kørekort og have det med på jeres kør-selv-ferie i USA, vil de fleste af jer opleve, at I aldrig vil blive bedt om at vise det nogen steder. Hvilket umiddelbart vil få de fleste til at drage den konklusion, at det ikke giver mening at få lavet et internationalt kørekort.

Men pas på: I enkelte amerikanske stater siger loven faktisk, at internationale statsborgere, som lejer bil i disse stater, skal fremvise et internationalt kørekort, når de afhenter deres udlejningsbil. Det gælder bl.a. i Georgia – læs mere længere nede.

Dermed er det ikke sagt, at personen ved udlejningsskranken i hos udlejningsfirmaet vil insistere på at se det internationale kørekort. Og langt de fleste af jer vil opleve, at I ikke skal vise jeres internationale kørekort, når I afhenter udlejningsbilen i USA.

Jeg har således endnu ikke på noget tidspunkt i min efterhånden 20-årige lange karriere som rejsejournalist i USA på noget tidspunkt skulle vise mit internationale kørekort, når jeg har afhentet udlejningsbiler. Men derfor kan jeg ikke udelukke, at det alligevel kan forekomme.

Internationale kørekort og Georgia
Siden 2009 har man i Georgia haft en regel om, at udenlandske statsborgere, hvis kørekort ikke er udstedt på engelsk, skal kunne fremvise et internationalt kørekort, når de afhenter deres udlejningsbil, fx i Atlanta.

Således hørte jeg for år tilbage flere historier fra danske rejsebureauer om, at rejsende der skulle afhente udlejningsbil i Atlanta, havde haft problemer med at få udleveret deres udlejningsbil, da de ikke havde et internationalt kørekort med sig. Faktum er i hvert fald, at det måske kan være en god ide at have et internationalt kørekort med til USA, hvis Georgia indgår i rejseplanerne – især hvis I skal have udleveret en udlejningsbil i fx Atlanta.

Internationale kørekort og Florida
Samme problematisk opstod ved årsskiftet 2012/ 2013 i Florida, da Florida i al ubemærkethed indførte en tilsvarende lov om, at udenlandske statsborgere skulle kunne fremvise et internationalt kørekort, hvis de blev stoppet af politiet.

Da den nye regel blev kendt i Canada, der er et af Floridas største turistmarkeder, udløste det massive protester fra Canada. Floridas færdselsmyndigheder måtte således rykke ud med en meddelelse om, at reglen ikke ville blive håndhævet. Det samme gjorde alle de store biludlejningsfirmaer i Florida.

Faktum er med andre ord, at er det altså “business as usual” i Florida. Dermed behøver I som udgangspunkt ikke et internationalt kørekort, når I vil køre bil i Florida.

Det fransktalende Canada
Skal I til den fransktalende del af Canada og i særdeleshed Quebec-provinsen, kan det være en god ide med internationalt kørekort, da der her tales mere fransk end engelsk. Og med mindre I også er gode til fransk, kan det måske være en god ide at få lavet et internationalt kørekort hjemmefra.

State troopers og internationale kørekort i USA
I andre tilfælde kan det også være en fordel med et internationalt kørekort. Fx hvis I møder en færdselsbetjent, som beder jer køre ind til siden – uanset årsagen.

Her kan I nemlig godt risikere, at I bliver bedt om at vise både at vise det danske EU-kørekort OG det internationale kørekort. Da jeg for et par år siden blev bedt om at køre ind til siden af en motorcykelbetjent i Oklahoma (var det vist), spurgte han netop efter det internationale kørekort – og ikke kun EU-kørekortet. Jeg havde heldigvis begge kort med, og så var alt i orden.

Så selvom I (måske) ikke skal vise det internationale kørekort i forbindelse med udleveringen af udlejningsbilen, kan I altså godt få brug for det senere på jeres tur rundt i USA. Især hvis I bevæger jer ud i nogle af USA’s knapt så overrendte stater, når det gælder internationale turister.

Vær i øvrigt opmærksom på, at dit internationale kørekort ikke erstatter dit danske kørekort i USA, men kun er et supplement til det ”rigtige” kørekort. Hvis du bliver bedt om at fremvise kørekort i USA, skal du altid fremvise dit rigtige kørekort. Og du kan så supplere med det internationale kørekort, hvis det skulle blive aktuelt.

Min personlige holdning til internationale kørekort i USA
Min egen holdning til internationale kørekort i USA er følgende: Hvorfor dog spare de 25 kroner i feriebudgettet, når udgiften ikke er større? Om ikke andet, så får I en ekstra souvenir. Og det internationale kørekort kan jo netop bruges i hele verden, så skal I andre eksotiske steder hen, kan det også bruges her.

Husk også, at det internationale kørekort officielt udløber 12 måneder efter udstedelsesdatoen. Men her kan man eventuelt være lidt pragmatisk, og bruge sit internationale kørekort til flere ture i USA – også selvom det er udløbet.

Så tag det ”gamle” internationale kørekort med alligevel. Blot jeres rigtige EU-kørekort fortsat er gyldigt. Men jeg ville nok personligt få lavet et nyt internationalt kørekort mindst hvert andet år, hvis I jævnligt rejser til USA.

Praktiske tips om udstedelsen af det internationale kørekort
Det er som sagt Borgerservice, der udsteder de internationale kørekort. Det koster et gebyr på 25 kroner (2019), så det er ikke udgiften, der skal afholde dig fra at få et internationalt kørekort.

For at få et internationalt kørekort, skal du møde op personligt på borgerservicekontoret og medbringe dit danske kørekort samt et nyere pasfoto. Er dit danske EU-kørekort af ”kreditkorttypen”, behøver du ikke medbringe pas. Men har du et ældre kørekort, skal du også medbringe et gyldigt pas.

Du skal også huske et pasfoto på papir, som hæftes ind i det grå paphæfte med metalklemmer. Du kan altså ikke få taget elektroniske fotos til dit internationale kørekort på Borgerservice. Du skal have et klassisk pasfoto på papir med, som sætter ind det internationale kørekort.

Du kan i øvrigt møde op på et hvilken som helst borgerservicekontor i Danmark og få udstedt et internationalt kørekort, lige som det i øvrigt er tilfældet med udstedelse af pas og ”rigtige” kørekort. Det behøver ikke være dit lokale borgerservicekontor i din bopælskommune.

Et internationalt kørekort er som sagt gyldigt i 12 måneder fra udstedelsesdatoen.

Et par spøjse anekdoter om det internationale kørekort
Det internationale kørekort et i praksis et gråt paphæfte, som ikke har ændret udseende siden 1980. Indvendigt kan man således se en liste over de lande, hvor kortet var gyldigt pr. 30. juni 1980.

Her optræder bl.a. lande som fx Jugoslavien, Kampuchea, Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Republikken Sydvietnam og Zaire. Ingen af disse lande eksisterer således som bekendt længere. Heldigvis optræder Amerikas forenede Stater også på listen, så det internationale kørekort er trods sin ikke helt opdaterede landeliste stadig gyldigt som dokument.

Denne artikel er senest opdateret den 28. april 2019!

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Billeje i USA med Auto Europe

Læs mere om:
Bilist i USA: Bykørsel, parkering, tankning, find vej
Billeje i praksis: Praktiske tips til billeje i USA
Afhentning og udlevering af udlejningsbiler i USA

OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

25 svar til “Billeje i USA og internationale kørekort”

 1. Vi skal afsted her til sommer, både til USA og til Canada. Jeg har et internationalt kørekort fra september 2017. Jeg ved de kun gælder et år, men jeg kan slet ikke se en dato på selve dokumentet. Er der nogen, der ved, hvor/ om det står på selve det internationale kørekort? Jeg er lidt presset på tid for at nå forbi borgerservice, så jeg overvejer at tage det gamle med. Tak for en god side.

  • Udstedelsesdatoen plejer at være noteret på forsiden af det internationale kørekort, der så officielt er gyldigt i 12 måneder efter denne dato. I dit tilfælde tænker jeg, at du roligt kan tage det “gamle” kørekort med, da du jo trods alt har et internationalt kørekort. Jeg har selv haft et i princippet udløbet internationalt kørekort med til USA på et par tidligere ture. Så i dit tilfælde kan du godt lige klare sagen på den måde. Men du skal naturligvis også huske at have dit rigtige kørekort med. God tur til USA og Canada – og tak for din ros af Highways-USA.com

 2. Og selv om du har et internationalt kørekort med til USA, så HUSK dit DANSKE KØREKORT. Du kan ikke leje bil hos flere bureauer, med mindre du kan fremvise det lyserøde kørekort – og politiet vil også se det. Både udlejningsfirmaer og politiet er ikke interesseret i det internationale, men fornuftigt at medbringe.

 3. He he, vi gav cirka 525 kr. for vores internationale kørekort, men det var inklusiv en P-bøde, for vi havde overset, at der var betaling. Det tog os ellers kun 5 minutters at hente det 🙂 Men vi fik da vist det til en ranger i USA, der ikke var tilfreds med mandens kørsel – indtil han fandt ud af, vi var fra Danmark. Så ændrede tonen sig, og vi fik et gratis kort over parken.

 4. Vi lejede bil i Atlanta sidste år og blev ikke bedt om internationalt kørekort. Og det er jeg aldrig blevet, siden jeg i 1974 første gang lejede bil i USA (Los Angeles). Det var hos et mindre, lokalt firma. Og jeg måtte forklare udlejeren, at mit kørekort udløb i 2023 (i 1974)!
  I 2023?!? Udbrød han. Det var det tåbeligste, han havde hørt, men jeg fik min bil…

 5. Jeg troede ikke, at et internationalt kørekort var nødvendigt? Jeg har ikke oplevet problemer med at bruge mit almindelige – er det ændret?

  • Der er ikke ændret noget, men det kan være en fordel i visse situationer at have det internationale kørekort med. Jeg er fx blevet spurgt af en trooper på et tidspunkt, om jeg havde det – og ja det havde jeg. Han ville dog ikke se det, men jeg havde det med!

 6. Vi har lejet bil i Texas i de sidste fire år uden problemer. Sjovt nok talte vi så sent som i går om, at vi hellere måtte få lavet et internationalt kørekort… Bare træls at det kun er gyldigt i et år.

 7. Jeg fik lavet et i fjor også, og jeg må sige, at jeg faktisk fik glæde af det. Vi havde lejet en Escape campervan, som vi sov og kørte rundt i tre uger. Så kom vi til Shenandoah National Park, og alt var fint. Helt frem til vi gik i aftenbad, og glemte nøglen i bilen! UPS, vi måtte have en ranger til at komme at åbne bilen, hvilket var en oplevelse i sig selv. Han tog heller ikke noget for det, men han ville gerne se det internationale kørekort og lejebevis papirer, før han gik.

 8. Hej Henrik: Ved du noget om, hvor mange man må køre med på sit almindelige kørekort B (der i Danmark max er 9 personer), når man lejer en van med op til 12-15 pladser?

 9. Jeg skal til Californien og har kun et midlertidigt kørekort (det skulle fornyes og det rigtige når ikke at komme frem), hvor alt er på dansk. Derudover har jeg et internationalt kørekort og pas. Mon det er godt nok? Jan Arnholtz

  • Jeg er ret sikker på, at du ikke kan benytte et midlertidigt kørekort i USA. Hvis jeg husker korrekt, så står det også på papiret/ dokumentet, at det midlertidige kørekort kun er gyldigt i de nordiske lande. Hvis altså der ikke er lavet om på, hvordan et midlertidigt kørekort er udformet. Jeg tvivler meget stærkt på, at du kan bruge det midlertidige kørekort i USA – som dokumentation til at få udleveret en lejebil. Her vil man normalt se det “rigtige” originale kørekort. Det internationale er de ligeglade med. Beklager…

  • Det er fuldstændig korrekt, hvad du skriver Thomas: Man behøver ikke have et internationalt kørekort med til Florida, hvad jeg også skriver ovenfor 🙂 Jeg har i øvrigt overhovedet ikke vist mit internationale kørekort på denne rundrejse i Florida endnu (opholder mig i Florida lige nu). Det fremgår på visse danske sider på internettet, at man skal have et internationalt kørekort med til Florida, men dette er IKKE korrekt. Faktisk har jeg brugt mit danske kørekort som ID på samtlige hoteller og hostels herovre de første seks dage (har overnattet et nyt sted hver nat), så et dansk kørekort fungerer perfekt 🙂

 10. Vi skal til Chicago til sommer og regner med at smutte til Canada en tur. Ville det være en god ide med international kørekort her, eller er det ligegyldigt fx i Toronto?

  • Jeg kender ikke holdningen til internationale kørekort i Canada, så mit umiddelbare svar tager afsæt i, hvad jeg selv ville gøre. Og da jeg aldrig selv har et internationalt kørekort med til USA, ville jeg personligt heller ikke gøre det, selvom jeg skulle en tur til Canada. Men jeg vil samtidig tilføje, at når det nu kun koster 25 kr. (mener jeg det er) at få udstedt et internationalt kørekort, er det jo ikke prisen, der skal afskrække jer fra at få lavet et internationalt kørekort. Så hvis I selv har det bedst med at tage en internationalt kørekort med til USA og Canada, så synes jeg da bare, at I skal få lavet et. God tur!

  • Det er ligegyldigt. Jeg har endda været i USA 2-3 gange med forkert navn i mit kørekort. Jeg har også et af de gamle papirkørekor, og mit efternavn er forkert – og det har INGEN hindring været endnu. Men jeg overvejer at ændre det. Men internationalt kørekort er ligegyldigt.

 11. Jeg og en kammerat overvejer at rejse lidt rundt i USA. Mine spørgsmål er: Må vi køre rundt i USA med et dansk kørekort SELVOM vi er under 21? Må vi sove i bilen – eller er der stater, hvor det er ulovligt? Mvh. Asger

  • Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om nogen grund til, hvorfor I ikke måtte skulle køre rundt i USA med et gyldigt dansk kørekort, selvom I er under 21 år. Kørekortet er jo lige så gyldigt af den grund, selvom I er under 21 år. Det der plejer at være udfordringen for unge mellem 18 og 21 år i USA i forhold til at køre bil, er mere problemer med at leje bil, da rigtigt mange forsikringsselskaber ikke vil forsikre unge under 21 år, som gerne vil leje bil i USA. Men det er en helt anden historie. Så er der den med at sove i bilen: Jeg har aldrig hørt noget om, at det skulle være forbudt at sove i bilen i nogle stater. Det der kan være forbudt, er overnatning (i både biler eller motorhomes) på fx bestemte rastepladser. Rigtigt mange steder er overnatning på fx rastepladser langs smukke veje eller i naturområder forbudt, fordi man ikke vil have overnattende gæster disse steder – hvad enten det er i bil, motorhome, telt eller noget helt fjerde. Så ja: Der findes masser af steder, hvor man ikke må overnatte i fx bilen. Men man må gerne sove et par timer i sin bil på fx en rasteplads langs motorvejene, hvis man bliver træt. For så handler det jo om trafiksikkerhed. Men jeg har ikke hørt om stater, som direkte forbyder, at man overnatter i bilen.

 12. Jeg fik ikke lavet et internationalt kørekort, inden jeg smuttede til Florida på udveksling. Jeg tænker lidt, om jeg bare kan køre med mit danske kørekort? Men hvis jeg nu bliver stoppet af politiet, hvad er så det værste der kan ske?

  • Du kan godt køre på dit danske kørekort. Faktisk havde man for at par år siden en større debat i netop Florida om, hvorvidt man skulle stille krav om internationale kørekort, når turister skulle leje bil i Florida. Det forslag udløste et ramaskrig fra bl.a. canadierne, som udgør en meget stor del af turisterne i Florida – og som ikke ville til at anskaffe sig internationale kørekort, for at tage på ferie i Florida. Så forslaget blev taget af bordet igen af frygt for en masse ballade med turister. Så det korte af det lange er, at du uden problemer bør kunne klare dig i Florida uden et internationalt kørekort. Bare spørg de mange danske turister, som hvert år besøger Florida – uden et internationalt kørekort. God (køre)tur! 😉

 13. Hvis man tager til US Virgin Island, kan det godt betale sig at have et internationalt kørekort med. Jeg måtte købe en midlertidig køretilladelse til 20 $ for at få lov til at leje en bil. Så havde det været billigere at have kortet med hjemmefra 🙂

 14. Jeg sidder lige nu i Houston TX og har både mit danske kørekort og mit internationale kørekort. Men jeg kan se på det internationale kørekort, at USA slet ikke er på listen (som er på første side), og jeg kunne godt tænke mig at høre, om du har nogle erfaringer i Texas?

  • Jeg har de sidste mange år ikke benyttet et internationalt kørekort, når jeg har været i USA, og jeg er heller ikke blevet bedt om at fremvise et sådant kort i nogen sammenhænge – hverken når jeg en sjælden gang er blevet stoppet af politiet, når jeg skulle afhente udlejningsbil, eller da jeg blev påkørt af en flugtbilist i Californien i juni – hvor det lokale politi naturligvis skulle se mit danske kørekort i forbindelse med optagelsen af rapporten. Og jeg havde heller ikke noget internationalt kørekort med, da jeg var i Texas i november – apropos dit spørgsmål. Så det er med afsæt i de mange erfaringer, at jeg ikke mener, at et internationalt kørekort ikke er en nødvendighed i USA – med undtagelse af Georgia, der mig bekendt er den eneste stat, hvor der kan være en fordel, at have et internationalt kørekort, af de grunde, der er beskrevet i artiklen 😉