Flyvning med almindelige fly og vandfly udgør en væsentlig del af Alaskas infrastruktur, og hver sjette voksne indbygger i USA har en eller anden form for flycertifikat – hvilket er langt mere end i resten af USA. Desuden er store dele af Alaska kun tilgængelig med fly eller båd. Det gælder fx Alaskas hovedstad Juneau, der ligger ”afskåret” fra resten af staten på den række af øer, som går ned langs Canadas vestkyst. Hvis du vil opleve Alaskas storslåede natur og bevare overblikket, må du ud at flyve. Flere flyselskaber tilbyder flightseeing, det gælder bl.a. Rust’s Flying Service i Anchorage, som jeg testede i Alaska.

Din kropsvægt er afgørende for sikkerheden
Rust’s Flying Services – navnet skyldes grundlæggeren og ikke tilstanden på flyene – har base lige ved siden af Anchorage International Airport og ligger i øvrigt som nærmeste nabo til Alaska Aviation Museum. Her ligger Anchorage Seaplane Airport, den største vandflyveplads i verden. Men den private lufthavn har naturligvis også rigtige landingsbaner, der bruges hele året rundt.

Vandflyverne kan kun flyve om sommeren, når søerne er isfrie. Men flyene er så snedigt indrettede, at man kan udskifte understellet fra almindelige landingshjul til pontoner, når sommeren sætter ind – og så sætte hjul på igen, når søerne atter fryser til om efteråret.

Flyene er mindre propelmaskiner af mærkerne Cessna- og daHaviland med plads til mellem fire og op til ti passagerer pr. tur ud over piloten. Da passagernes vægt er afgørende for flysikkerheden, vil din kropsvægt afhænge af, hvem du kommer med op at flyve. Til gengæld er du garanteret et vinduessæde.

Desuden bliver du udstyret med et head set under flyvningen, så du kan kommunikere med piloten og høre, hvad han har at fortælle om det landskab, I flyver hen over.

Alt fra ture på en halv time og op til dagsture
Der er naturligvis mange ture at vælge mellem hos Rust’s Flyning Services – alt efter tid og pengepung. Den korteste tur er en halv times flyvetur op over Anchorage med en sviptur ind over bjergene. Men skal du opleve noget natur, skal du mindst vælge den tur, som jeg prøvede, Glacier & Wildlife Tour.

Selvom jeg kun så lidt dyreliv, så jeg til gengæld masser af gletsjere og bjerge med sne. Turen kan udvides med en landing på vandet på en af Alaskas søer. Det var også oprindeligt planen, men da søerne stadig var tilfrosne i midten af maj p.g.a. den lange vinter, måtte jeg og det øvrige tre passagerer ”nøjes” med at se gletsjerne fra oven.

Den mest populære tur er turen op over Denali National Park og op til Mount McKinley. Den tager tre timer tur/ retur og kan udvides med et stop på afsides liggende sø, hvis vejret tillader det.

Kan du ikke få nok, kan du tage på en heldagstur, National Park Bear Safari, ud til nogle af Alaskas mere afsides beliggende nationalparker, Katmai National Park eller Lake Clark National Park, der kun kan nås med fly eller båd. Heldagsturen på 10-12 timer inkluderer bjørne garanti, landing på vandet, vandring med guide i nationalparkerne og frokost i løbet af dagen.

Flyvninger ind i Denali National Park
Rust’s Flyning Services har også et søsterselskab, K2 Aviation, som flyver ud af byen Talkeetna 100 miles nord for Anchorage. Herfra tilbyder K2 Aviation forskellige ture ind over Denali National Park.

Firmaet har licens fra National Park Services til at måtte lande på gletsjerne ind i Denali National Park, afhængig af vejret. Når det sker, er flyene udstyret med en kombination af landingshjul og flyski.

Du har også mulighed for at få en tur helt op omkring toppen på Mount McKinley, hvor du kommer så højt op med flyet, at der medbringes ekstra ilt, da flyet ikke har trykkabine.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Fotos: Henrik Lange