Det kan være en stressende oplevelse at komme til USA eller Canada, og efter immigration og toldkontrol at skulle ud og hente sin udlejningsbil med det tilhørende papirarbejde. Her får du en gennemgang af udleverings processen, og så giver jeg dig en stribe gode råd og tips til, hvad du bør være opmærksom på, når du afhenter din udlejningsbil i fx en lufthavn i USA eller Canada.

Afhentning af udlejningsbilen i lufthavnen
Afhentning og udlevering af udlejningsbiler i USA og Canada foregår i langt de fleste tilfælde i lufthavnene. I de fleste store lufthavne ligger udlejningsselskabernes udleveringskontorer ikke i selve lufthavnsterminalen, men nogle få miles fra lufthavnen. Det gælder bl.a. i Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami og Orlando. Derfor hopper du ombord på en shuttelbus, der gratis fragter dig fra lufthavnsterminalen over til udlejningsselskabet, der står for udleveringen. I de fleste lufthavne deles flere udlejningsselskaber om de samme shuttelbusser, så Hertz-bussen fx også tager kunder med, der skal have lejebilen udleveret hos fx Alamo, National, Dollar, etc.

Udlevering af udlejningsbilen
Første del af udleveringsseancen foregår ved skranken hos biludlejningsselskabet. Her tjekker personalet dit kørekort og den udlejningsvoucher, du medbringer hjemmefra som bevis på din reservation. Personen ved skranken vil normalt kun se dit rigtige kørekort, og ikke det internationale kørekort, hvis du har anskaffet dig et sådant. Du vil muligvis blive tilbudt forskellige såkaldte Fuel Options (se mere nedenfor). Hvis det ikke er inkluderet i lejen, at du kan returnere bilen med tom benzintank uden gebyr, så vælg at returnere bilen med fuld tank, så du ikke skal betale udlejningsfirmaet for at fylde bilen op igen. Forsikringer er også noget, man jævnligt bliver tilbud, men sørg for at alle forsikringer er inkluderet hjemmefra, så du med god samvittighed kan sige nej tak til eventuelle tilbud ved skranken. Det er ingen grund til at være dobbeltforsikret. Læs også min artikel om bilforsikringer i USA

Tjek bilen inden du kører
Nu kommer den rigtigt spændende del af udleveringen: Hvilken bilmodel får du at køre i? Selve størrelsen/ klassen på din lejebil er natuligvis afgjort på forhånd, da du reserverede bilen. Men det er ikke nogen garanti for, at du får lige præcis den røde Ford Mustang, du så på nettet, da du bookede. Men du er altid garanteret en lejebil i den størrelse/ klasse, du har reserveret hjemmefra. Skulle den valgte bilklasse helt ekstraordinært være udsolgt, bliver du normalt tilbudt en lejebil i klassen over den størrelse, du havde lejet hjemmefra. Er du heldig, får du endda selv lov til at vælge din bil blandt de biler, som er til rådighed inden for din valgte bilklasse.

Når vinderbilen er fundet, så tjek den grundigt for eventuelle skrammer og ridser, tidligere lejere måtte have lavet. Nogle gange går en af de ansatte fra udlejningsfirmaet med rundt om bilen, og noterer sig eventuelle skader på bilen, så du ikke komme til at hænge på dem, når du igen returnerer bilen. Men i de store lufthavne har jeg flere gange oplevet, at man selv skal gå rundt om bilen og tjekke den for eventuelle skader p.g.a. travlhed. Men brug de ekstra fem minutter det tager, da de kan være givet rigtigt godt ud senere. Opdager du en skade på bilen dagen efter, når dagslyset bryder frem, så meld straks skaden til udlejningsfirmaet. Det er lyder mere sandsynligt, end hvis du venter, til du har haft bilen i tre uger og har kørt 3.000 miles.

Kørsel i din nye udlejningsbil
Nu er du klar til at indtage de amerikanske highways. Men tag den lige med ro, og få styr på de vigtigste funktioner i bilen, inden du starter. Hvor sidder lyset og hvad med vinduesviskerne? Og så er der jo lige automatgearet, som du sikkert lærer at kende på den hårde måde, når du første gang trykker bremsen ned, fordi du tror, det er koblingen. Men langt de fleste amerikanske biler har kun bremse og speeder, og det kræver lidt tilvænning i starten. Desuden er det også rart lige at vide, hvordan du åbner for benzindækslet – og husker på, i hvilken side, det sidder. Næsten alle lejebiler i USA og Canada kører på blyfri benzin oktan 95, der på amerikansk hedder Unleaded 87. Men tjek lige brændstoftypen.

Inden du helt forlader udlejnings firmaets parkeringsplads, bliver du ved udkørslen bedt om at vise din udlejningskontrakt og dit kørekort en sidste gang. Nu er alle formaliteter overstået, og nu er du klar til at opleve de amerikanske landeveje. Du skal være forberedt på et forholdsvis intensivt møde med de amerikanske motorveje, når du forlader lufthavnen. Biltrafikken omkring de store amerikanske lufthavne kan være tæt, så hold tungen lige i munden og fokusér på trafikken – og ikke på bilradioen, GPS’en eller andre interessante dimser i bilen. Gem dem til senere. Normalt vil du få udleveret et papirkort af udlejningsfirmaet, så du har lidt hjælp til at finde ud af byen eller hen på dit hotel.

Billeje i USA med Auto Europe

Læs mere om:
Billeje i praksis – kørsel, brændstof, GPS
Overblik over forsikringer på billeje i USA
Envejsleje gebyrer på billeje i USA og Canada
Billeje i USA til unge under 21 år
Billeje i USA til unge mellem 21 og 25 år

OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com