Afstandene i Florida er til at overskue, men derfor kan du ikke undvære en udlejningsbil i solskinsstaten, når turen går til Florida – selvom Florida har et rimeligt fintmasket net af regionale jernbaner. Her er nogle tips til, hvad du skal være særlig opmærksom på, når du lejer bil i Florida.
Florida er skabt til at leje en cabriolet
Her du altid drømt om at leje en cabriolet – en åben bil – er Florida lige stedet. Det behagelige klima inviterer næsten til at leje en cabriolet – selvom du skal være opmærksom på, at den tunge luftfugtighed om sommeren muligvis vil sætte en dæmper på din lyst til at slå taget ned. Husk også at bruge en kasket, hvis du ikke vil være ufrivillig rød i panden og resten af ansigtet. Solen er skarp midt på dagen.
Husk også at bagagepladsen – og ikke mindst siddepladsen på bagsædet – er forholdsvis trang i de fleste cabrioletmodeller. Så har du hele familien med til Florida, så pas på. Eventuelle teenagebørn vil sandsynligvis brokke sig over den begrænsede plads på bagsædet. En cabriolet er mest oplagt til to voksne – eller eventuelt to voksne og et mindre barn. Ellers bliver pladsen hurtig trang.
Når du bladrer igennem de mange fristelser af lækre biler hos udlejningsselskaberne så husk, at de bilmodeller du ser fotos af, ikke nødvendigvis – for ikke at sige sandsynligvis – ikke vil være den bilmodel, du får at køre rundt i. Selvom det typisk er en Ford Mustang cabriolet, du vil se afbilledet, når du booker bilen, er det altså langtfra sikkert, at der sidder en hest på køleren, når du henter din udlejningsbil i Florida. Men en cabriolet skal det nok blive – hvis det er den biltype, du har valgt.
Vær også opmærksom på, at det slet ikke er sikkert, du føler trang til at slå taget specielt meget ned på turen rundt i Florida. Ofte er det ganske enkelt for varmt og fugtigt – og tit er solen for stærk til, at det er rart at slå taget ned. Og når du slår taget ned, så husk at fjerne lette ting på bagsædet – ellers bliver de ganske enkelt suget ud af bilen, når først I kører afsted.
Envejsbilleje i Florida
Miami og Orlando internationale lufthavne er de to store udleveringssteder i Florida. De fleste vælger at aflevere lejebilen i samme lufthavn, som bilen blev afhentet i, da man jo typisk flyver hjem fra samme lufthavn. Men vil I gerne afhente bilen i Miami og aflevere i Orlando, er det ikke noget problem. Der løber ikke noget envejslejegebyr på, selvom bilen fx afhentes i Miami og afleveres i Orlando. Til gengæld er der naturligvis gebyr på, hvis man afhenter i fx Atlanta i Georgia og returnerer bilen i Florida – eller modsat.
Betalingsveje og billeje i Florida
Florida har et ganske omfattende net af betalingsveje. Især omkring Orlando er det nærmest umuligt at undgåbetalingsvejene. Hidtil har man som turist kunne betale i fx automater på de såkaldte toll plazas langs fx Florida Turnpike, og det kan man stadig (2015). Men flere og flere steder dukker der fuldautomatiske betalingsstationer op, hvor der ikke længere er mulighed for fysisk at betale – hverken personligt eller i en automat.
Derfor skal man lige have styr på betalingen, så man ikke risikerer at få en bøde for en ubetalt vejafgift. Nummerpladerne affotograferes nemlig af kameraer over vejen ved de fuldautomatiske betalingsanlæg, og kører man rundt i en lejebil, sendes regningen til udlejningsselskabet, der så sender den videre til jer som lejere af bilen – inklusiv et relativt højt administrationsgebyr. Man kan altså ikke ”slippe for regningen”, selvom man kører i en udlejningsbil.
Vejafgiftspakker fra udlejningsfirmaerne
For at gøre det nemt for internatonale turister, har biludlejningsfirmaerne lavet nogle ”vejafgiftspakker”, så man ikke skal tænke på at betale ved hver enkelt betalingsstation. Man kan altså bare køre gennem betalingsanlæggenes automatiske baner. Dog er betingelserne forskellige fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, så det skal man være opmærksom på.
Som udgangspunkt koster disse pakker et administrationsgebyr pr. dag – foruden de vejafgifter, som man skal betale undervejs. Administrationsgebyret ligger på mellem 4 og 8 dollars pr. dag, afhængig af, hvillet udlejningsfirma, man har valgt. Der er dog et maksimum på administrationsgebyret, så man maksimum skal betale fx 20 eller 25 dollars i gebyr totalt pr. lejeperiode (op til 30 dage) – foruden de faktiske vejafgifter.
Hvis man ikke vil betale administrationsgebyr til udlejningsselskabet, kan man vælge at købe sin helt egen SunPass bizz, som koster 20 dollars plus lokal moms. Det er en elektronisk dims, som sættes i forruden med et par sugekopper, ligesom en brobizz til Storebælt. Men de 20 dollars dækker kun selve dimsen. Man skal også indbetale et depositum, som dækker de vejafgifter, man skal betale undervejs.
Derfor er ”gør-det-selv” løsningen med sin egen SunPass bizz i forruden kun interessant, hvis man opholder sig i en længere periode i Florida. Ellers vil udlejningsfirmaernes vejafgiftspakker være den billigste løsning – og i særdeleshed den nemmeste løsning.
Jeg testede både Alamo og Avis’ vejafgiftspakker, da jeg var i Florida i juni 2015, og begge pakker fungerede upåklageligt. Selve administrationsgebyret betales ved afhentning af udlejningsbilen, mens udgiften til ens vejafgifter på Florida’s betalingsveje trækkes fra ens kreditkort cirka 14 dage efter lejeperiodens ophør.
Dollar Rent A Car er et dyrt bekendtskab
Undtagelsen er dog, hvis man har lejet bil gennem Dollar Rent A Car eller Thrifty. Her er prisen noget højere for deres vejafgiftspakke i forhold til de andre udlejningsfirmaer. Dollar og Thrifty opererer nemlig med en ”alt inklusiv pris”, og tager 46 dollars pr. uge (2015) i administrationsgebyr for deres betalingsvejs løsning. Til gengæld inkluderer prisen så også de vejafgifter, man får undervejs. Man kan altså køre gennem lige så mange betalingsanlæg, man har lyst til, uden at det koster ekstra.
MEN: På en uges gennemsnitsferie i Florida vil man normalt ikke komme i nærheden af at bruge 20-25 dollars på vejafgifter på betalingsvejene. Derfor er Dollar Rent A Car og Thrifty’s totalløsning alt for kostbar for de fleste turister – sammenlignet med de andre biludlejningsfirmaer, hvor administrationsgebyret er langt lavere – selvom man så efterfølgende bliver trukket for vejafgifter.
Man kan dog godt sige nej tak til betalingsløsningen hos Dollar. Men kommer man så til en betalingsstation, hvor der ikke er mulighed for at betale manuelt, så trækker Dollar et administrationsgebyr på 15 dollar plus den manglende vejafgift. Og det er vel at mærke 15 dollar i gebyr for hver lokalitet (dog max 105 dollars), man i givet fald ikke har betalt sin vejafgift – måske fordi det ikke fysisk var muligt at betale den.
Det korte af det lange: Drop Dollar Rent A Car og Thrifty som biludlejningsselskaber i Florida – med mindre du selv køber en SunPass bizz i Florida og sætter den i forruden. Sunpass kan dog ikke købes i lufthavnene, men kun i visse supermarkeder. Og da man allerede rammer de første betalingsveje i Florida på vej ud af både Miami og Orlando Lufthavne, er biludlejningsfirmaernes vejafgiftspakker klart at foretrække.
De øvrige udlejningsfirmaer Alamo, Avis, Enterprise, Hertz og National m.fl. tager kun mellem 17 og 25 dollars i administrationsgebyr pr. udlejningsperiode (op til 30 dage) for deres vejafgiftspakker. Hertil kommer afregningen af de faktiske vejafgifter.
Billeje i Florida og USA med Auto Europe
Billeje i praksis – kørsel, brændstof, GPS
Overblik over forsikringer på billeje i USA
Udlevering af lejebiler i USA – tips ved afhentning
OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Hej Henrik, tak for en god rejseplan til det californiske område. Jeg savnede dog rigtig meget noget vejledning med hensyn til vejafgifter. Vi starter dog i Seattle, kører over Yellowstone og så ned til Utah, Arizona og Californien på cirka 32 dage. Har du nogle gode råd og priser på afgifter? Mange hilsner Jesper
Tak for feedback og jeres ros af min rejseplan til Californien og det sydvestlige USA. I forhold til det med vejafgifter, så er det en god pointe, du har der. Jeg tror, jeg vil skrive en artikel om vejafgifter i det vestlige USA på Highways-USA.com – og så linke ind til denne artikel fra rejseplanen, da ting som vejafgifter har det med at ændre sig over tid. Det gælder også måden, de opkræves på. Derfor ville det kræve jævnlige opdateringer af e-bogen, hvis jeg skrev om emnet i selve rejseplanen. I øvrigt findes der stort set ikke nogen vejafgifter i det vestlige USA. Det er bl.a. derfor, jeg ikke kommer ind på emnet i e-bogen. Men der er enkelte vejafgifter omkring broerne ved San Francisco, så derfor er en artikel om emnet på sin plads. Det vil jeg få gjort noget ved inden så længe 😉 Endnu en gang mange tak for jeres feedback på min e-bog.
Tak for hurtigt feedback. Vi skal først af sted til juni, så jeg ser frem til at se, hvad du får skrevet af gode tanker til inspiration. Igen tak – og forsat god dag.
Hej Henrik, tak for en uundværlig side med tip til en god USA tur 🙂 SunPass har en fin oversigt over, hvad de enkelte biludlejningsselskaber tager for vejbetaling i Florida – http://www.sunpass.com/rentalcar
På nedenstående link kan man se en oversigt fra Sunpass over, hvad de forskellige udlejningsfirmaer tager for at bruge Sunpass i deres biler – http://www.sunpass.com Personlig bruger vi Autoeurope, når vi skal leje bil i Florida. Og vi ender næsten altid med at vælge en bil fra Alamo, da de ud fra vores brug er billigst, når man tager hensyn til pris på bilen samt prisen for brug af Sunpass. På vores hjemmeside har vi skrevet en del om vores erfaringer på Florida, specielt Orlando http://www.florida-guide.dk
Hej Henrik, lige præcis denne del kan være overraskende for mange. Jeg undersøgte forskellige selskaber i sommeren 2014 om deres gebyrer for betaling af Sunpass eller lignende. Jeg kan bekræfte, at Dollar ser billige ud, men ikke vedrørende Sunpass. Der er de meget dyre. Jeg fandt ud af, at Budget havde en mere fair politik, og vedhæfter et svar, som p.t. er 14 måneder gammelt:
The service fee is $3.95 per day based on the rental period, no to exceed $16.75 if the rental period is 5 or more days in the same month. If the toll way is used once or multiple times, you will receive a charge of $16.75 plus the tolls used.
I dag er prisen måske øget lidt, og jeg formoder at der tilkommer lokal skat. Håber at det kan bruges til noget. Mvh Henning
Vi brugte Budget her i juli måned og det kostede os inklusiv leje omkring 400 kr. for 24 dage. Men det er rigtigt, at der er lidt forskel på selskaberne. Budget og Hertz samt Alamo har vi brugt, og prisen har været nogenlunde ens. Næste sommer er det Avis, så det er jeg lidt spændt på.
Hej Henrik, det er en meget fin artikel – igen tak for god vejledning. Det er ganske enkelt uundværligt. Vi rejser til Florida nu på mandag. I Miami, hvor vi lander, har vi lejet en cabriolet gennem AVIS, som vi skal køre rundt i, indtil vi onsdag vender snuden mod Key West. Inden turen sydpå skal vi bytte bil, hvorefter vi skal køre rundt i en bil fra Dollar. Når man læser ovenstående, fristes jeg så til at tage imod dealen fra AVIS for de første par døgn – for derefter at køre ud at hente en Sunpass Bizz til de resterende 11 dage. Vil det lyde helt dumt? Og hvis ikke, hvor meget skal man cirka forvente at indbetale pr. dag? Og vil det være muligt at få udbetalt det indbetalte beløb på bizz’en? Mvh Tom
Jeg har ikke nogen personlige erfaringer med at benytte egen Sunpass Bizz i Florda, så hvordan det rent praktisk foregår i forhold til eventuel tilbagebetaling af ubrugte midler på bizz’en, det ved jeg ikke noget om. Men ja: Jeg synes umiddelbart din løsning lyder fornuftig, for Dollar’s vejafgifts løsning er lidt speciel – og som skrevet ovenfor, noget mere kostbar end de andre biludlejnings firmaers vejafgiftspakker. Rigtig god tur til Florida. Jeg vil lige nævne for jer, at jeg netop har udgivet min nye e-bog til Florida Keys, hvis I har brug for lidt ekstra inspiration til hovedvejen Overseas Highway/ U.S. 1 fra Everglades til Key West
Hej Henrik, tak for dit råd. Lige et lille efterskrift, som måske kan give dig lidt feedback 🙂 Jeg var jo fast besluttet på at købe et Sunpass selv, således at jeg undgik Dollars pengemaskine. Desværre er der rigtig mange forhold, som gør det umådeligt svært selv at anskaffe og benytte et Sunpass.
Der er mulighed for at købe en billig version til fem dollars, som kun virker i den bil, som den installeres i (klistermærke) – i stedet for at købe den dyrere til 20 dollars, som så kan flyttes fra bil til bil. Det er den nemme del – altså at købe den. Problemerne er så følgende:
1. Sunpass-transponderen skal så tilmeldes den nummerplade på den bil, du kommer til at køre rundt i. Det kræver, at du har adgang til internet lige efter, at du har fået din udlejningsbil (altså stort set inden du forlader udlejningsområdet – og Sunpass’ mobilside er stort set ikke tilgængelig), da du ikke kender nummerpladen før du får en bil tildelt.
2. Der sidder allerede Sunpass klistermærke i udlejningsbilerne. Det vil sige, at du stort set er bundet til at tage dealen. For hvis du kører ind på en betalingsvej, vil deres Sunpass jo stadig være aktiv.
Så jeg støtter din udmelding – undgå Dollar. Ellers skal bilen godt nok være markant meget billigere end de andre udlejningsfirmaers tilbud. For mig kostede 11 dage med deres Sunpass “tilbud” 116 $ – og det var ikke til forhandling. De vidste nemlig godt, at det stort set er umuligt at komme uden om benyttelse af deres model, som en af serviceassistenterne ved udleveringen sagde. Venlig hilsen og tak for rigtigt mange gode og brugbare råd i forbindelse med vores tur, Tom
Vi en familie på syv (fire voksne + tre børn), som skal til Florida inden længe. Vi har lejet/ bestilt en 12 personers minibus. Men vi bliver i tvivl om, hvorvidt vi må køre denne på vores almindelige kørekort (vi har fået lave et internationalt)?
Det kan I godt. De danske regler om, at man maksimum må køre køretøjer med en vægt på op til 3.500 kg gælder ikke i USA. Fx må man gerne køre store motorhomes i USA, som vejer langt mere end 3.500 kg med et lille dansk kørekort – selvom man ikke må køre tilsvarende store køretøjer i Danmark på sit “lille” kørekort. Så I må gerne køre den lejede 12 personers minibus i USA på jeres almindelige kørekort. Fint nok, at I også har fået lavet et internationalt kørekort. Det gør dog ingen forskel i forhold til, hvilke køretøjet I må køre i USA. God tur!
Rigtig fin artikel med gode tips. Nu handler det her om Florida, men jeg tænker på om det samme gør sig gældende i resten af USA? Altså vejafgiftspakker. Min veninde og jeg drager til efteråret til New England på roadtrip, og vi glæder os!
Umiddelbart så er Florida den mest “problematiske” destination, når det gælder vejafgifter – og dermed de tilhørende vejafgiftspakker hos udlejnings selskaberne. Nu kender jeg ikke ret meget til New England, som jeg stort set ikke har rejst rundt i (endnu), så lige den region af USA kan jeg ikke rigtigt hjælpe jer med i forhold til problematikken omkring vejafgifter. Men i resten af USA ville jeg ikke være så bekymret. Det er et specielt Florida problem – mig bekendt.
I New England og de nærliggende stater (nord for North Carolina og øst Illinois) bruger man E-Z Pass. Jeg betalte 20$ hos Alamo og passerede dagligt toldstationer i 30 dage. Jeg fik en regning på cirka 500 kr. en uge efter hjemkomst. De 6-700 kr. er givet godt ud. Jeg har et år kørt uden og prøvet at undgå told. Mislykkedes det bare en enkelt gang, koster passagen ikke 1$ men 25$. God tur 🙂
Mange tak! Det kommer næsten som bestilt til min tur i oktober. Det var en ting, jeg ikke lige havde tænkt nærmere over 🙂
Vi er i Florida lige nu, har en AVIS bil. Det koster 16,99$ for en måneds Sunpass, så det har vi taget.
Jeg testede selv AVIS’ og Alamo’s vejafgifspakker i Florida i juni 2015, og AVIS’ administrationsgebyr på 16,99 dollars for hele lejeperioden er faktisk det laveste, jeg har kunne finde. Hos Alamo koster gebyret for hele udlejningsperioden 19,75 dollars, mens Hertz tager 24,75 dollars i gebyr for hele udlejningsperioden. I alle tre tilfælde er det langt billigere end hos Dollar Rent A Car og Thrifty.
Vi lejede ved Dollar i Florida og de opkrævede 152 $, da vi kom og afleverede bilen…. Vi havde haft et Sunpass… Men vi endte med at sige, at vi ikke ville have det, og fik så regningen, da vi kom hjem. Vi havde haft vejafgifter for 11$ i de tre uger… MEN så kom der så lige 105$ oveni til administration. Men vi sparede da lidt. Så vær OBS, når I lejer bil i Florida 🙂
De 105 dollars I blev trukket, er Dollars administrationsgebyr, når man har valgt IKKE at købe deres vejafgiftspakke. Det koster 15 dollars i administrationsgebyr pr. vejafgiftstransaktion, men dog max 105 dollars i løbet af en udlejningsperiode + naturligvis de faktiske vejafgifter. Men det er stadig alt for dyrt i forhold til de andre udlejningsfirmaers gebyrer for samme ydelse.
Hej Henrik, det er en fin artikel. Vi var selv i Florida i december og tog en all inclusive ved Dollar. Dyrt men nemt, men kun fordi jeg ikke lige kunne overskue, hvor jeg kunne købe Sunpass og afhente den, da vi kom meget sent om aftenen til Miami. Det står heller ikke lige i din fine artikel. Det var måske lige en mulighed at tilføre det heri. MVH En trofast fan af din side. Søren Larsen
Tak for feedback, Søren 😉 Du har helt ret i, at det er ret besværligt at købe et Sunpass lige ved ankomst. Jeg har ikke kunne finde nogen information om, at det kan købes i lufthavnene. Det ville ellers være mest oplagt for turister. Sunpass sælges i en række supermarkedskæder, men det hjælper ikke meget, når man allerede rammer de første betalingsveje i Florida, når man forlader Miami og Orlando internationale lufthavne. Derfor er det ret besværligt selv at købe en Sunpass bizz, og af samme grund er min anbefaling, at “almindelige” turister på fx 14 dage eller tre ugers ferie i Florida vælger en af af vejafgiftspakkerne hos udlejningsfirmaerne – men altså IKKE hos Dollar Rent A Car, som er for dyre.