Det gælder om at holde tungen lige i munden, når det handler om forsikringer i forbindelse med billeje i USA. Her har du en liste over de mest gængse navne på de forskellige forsikringer, du kan støde på i forbindelse med billeje i USA og Canada – og hvad de typisk hedder på engelsk og hvordan de forkortes. Nederst i artiklen får du et par generelle råd og tips omkring billeje i USA og Canada med relation til forsikringer.
Ansvarsforsikring – Liability Insurance Supplement – LIS
Ansvarsforsikringen er lovpligtig og altid med i prisen, når du søger efter billeje hos de forskellige udlejningsselskaber. Ansvarsforsikringen dækker skader på tredjepart som fx personer, bygninger eller andre ting uden for udlejningsbilen. Det er dog ikke alle udlejningsselskaber, der fremhæver ansvarsforsikringen specifikt på udlejningskontrakten, men den er altså med i pakken. Begrebet Liability Insurance Supplement (LIS) bruges i øvrigt kun forholdsvis sjældent i USA.
Selvom ansvarsforsikringen er lovpligtig, er det værd at se efter, hvor store erstatningsbeløb, ansvarsforsikringen omfatter. Nogle ansvarsforsikringer kan godt høre til i den ”skrabede afdeling”, hvorfor det kan være en god ide at supplere med en udvidet ansvarsforsikring – se nedenfor.
Udvidet ansvarsforsikring – Supplemental Liability Insurance/ Additional Liability Insurance – SLI / ALI
En udvidet ansvarsforsikring tilbydes af nogen udlejningsselskaber som et supplement til den obligatoriske ansvars-forsikring, og den vil typisk have en bedre dækning/ højere erstatningsbeløb end den lovpligtige. Denne forsikring vil i nogle tilfælde automatisk indgå som en del af ”forsikringspakken”, når du booker din lejebil. Forsikringen kan også tilkøbes lokalt, når du afhenter din udlejningsbil.
Generelt anbefaler jeg, at du ikke køber yderligere forsikringer, når du afhenter din udlejningsbil i USA, da det i situationen kan være ret svært at gennemskue, hvilke ekstra forsikringer du reelt køber, når du står ved udleveringsskranken – og om du overhovedet har brug for dem.
Men en udvidet ansvarsforsikring kan være en god investering – især i USA. Men som nævnt vil en udvidet ansvarsforsikring i de fleste tilfælde være en del af de standardforsikringer, der følger med, når du lejer bilen.
Tyveriforsikring – Theft Protection – TP
Mens kaskoforsikringen i Danmark dækker tyveri af bilen, er det ikke tilfældet i USA. Det samme gælder eventuelle skader som følge af tyveriforsøg. Derfor skal der også være en tyveriforsikring på bilen. Det er altså ikke for at sælge dig unødvendige ekstra forsikringer, når der på din udlejningsvoucher muligvis står, at der også er tyveriforsikring inkluderet i din billeje. Her bør der heller ikke optræde nogen selvrisiko.
Underinsured Motorist Protection – UMP
Denne forsikring dækker dig, hvis du skulle være så uheldig at blive påkørt af en tredjepart i USA, der ikke har en lovpligtig forsikring. Det kunne fx i teorien være en biltyv, en flugtbilist eller lignende.
Underinsured Motorist Protection er en forsikring, som følger med i grundpakken hos mange udlejningsselskaber i USA, og den er en amerikanske specialitet. Skulle forsikringen ikke være med i pakken, kan du tilkøbe den lokalt. Men hvis du har en almindelig rejseforsikring – og det skal du absolut have i USA – vil du typisk være dækket den vej rundt.
Kaskoforsikring – Loss Damage Waiver eller Collision Damage Waiver- LDW / CDW / CDI
Kaskoforsikringen er altid obligatorisk. Den dækker de skader på bilen, du eventuelt selv måtte være skyld i, mens du lejer bilen. Du skal dog være opmærksom på, at den almindelige kaskoforsikring typisk kun dækker skader ved direkte kollision og ikke mindre skader på fx dæk og fælge, undervogn, stenslag i ruder og andre mere kosmetiske skader. Bemærk at der i mange tilfælde er en vis selvrisiko på kaskoforsikringen, så hold øje med, hvor stor selvrisikoen er.
Selvrisikodækning på kaskoforsikringen
Hvis du vil undgå at have en selvrisiko, kan du tilkøbe en selvrisikodækning. Her skal du holde øje med, hvilke ting der er omfattet af selvrisikodækningen – og hvilke undtagelser fra selvrisikodækningen, der eventuelt måtte være tilknyttet. Flere af de førnævnte ting som skader på dæk og fælge, undervogn, stenslag i ruder, etc. optræder nemlig nogen gange på listen over ting, der ikke omfattet af selvrisikodækningen.
Selvrisikodækningen kan optræde i mange forskellige former. Ud over en lokal ”amerikansk” forsikring mod selvrisiko, kan du også vælge at tilkøbe en forsikring mod selvrisiko hos formidlere af udlejningsbiler. Således tilbyder alle de store formidlere af billeje, bl.a. Auto Europe, Auto Escape, Holiday Autos og RentalCars.com sådanne selvrisiko forsikringer.
Disse forsikringer fungerer på den måde – hvis du har en skade i USA, som er omfattet af din selvrisiko – så betaler du udlejningsselskabet i USA for den pågældende skade. Du lægger altså selv penge ud i USA, når du returnerer bilen.
Men når du er tilbage i Danmark, dokumenterer du dine udgifter til skaden for selvrisikoen overfor den danske formidler, som så efterfølgende refunderer dig dine skadesudgifter i USA. Men det gælder om at læse det med småt, så du er sikker på, at du har dokumentationen i orden, hvis uheldet er ude, så du kan få refunderet dine penge – og ikke har købt en ubrugelig selvrisikodækning.
Vejhjælp – Roadside Assistance
Mens du er garanteret assistance ved mekaniske fejl på bilen, er der normalt ikke inkluderet vejhjælp i forsikringen. Så hvis du punkterer, løber tør for benzin, låser dine nøgler inde eller er uheldig på anden vis, må du som udgangspunkt klare dig selv. Men du kan altså vælge at tilkøbe en forsikring med vejhjælp, så du kan få assistance, hvis du står med et fladt dæk eller kører tør for benzin. Her er det op til dig selv og dit eget temperament – og hvor praktisk anlagt du er – om du vil tilkøbe vejhjælp. Mange vælger at tage chancen og spare pengene, men det er altså helt op til dig.
Vejhjælp tilbydes ofte når du afhenter din udlejningsbil i USA, og så er det altså helt op til dig selv, om du vil betale for den mulighed eller blot klare situationen selv, hvis du skulle komme ud for en punktering eller lignende.
Generelt om forsikringer og billeje i USA
Når man læser ovenstående, kan man nemt få det indtryk, at det kan være lidt af en jungle at leje bil i USA – og at det nærmest er direkte ”farligt”. Men bruger du din sunde fornuft og udviser almindelig omtanke, mens du har din lejebil, plejer der ikke opstå nogen problemer.
Jeg har lejet bil mindst 20 gange i USA hos mange forskellige selskaber, både hjemmefra og som walk in hos forskellige amerikanske udlejningsselskaber, og ingen af delene har givet anledning til problemer på noget tidspunkt. Du skal altså ikke være nervøs for at leje bil i USA – blot være opmærksom på visse ting – især selvrisikoen på kaskoforsikringen.
Brug din sunde fornuft når du kører bil
Og så skal du huske din sunde fornuft, hvilket bl.a. inkluderer, at du naturligvis aldrig kører bil i beruset tilstand. De fleste amerikanske delstater har promillegrænse på 0.
Vær også opmærksom på, at mange udlejningsselskaber har en regel om, at kørsel på veje uden fast underlag – det vil sige grusveje – ikke er tilladt. Det er dog en regel, der gradbøjes lidt. For visse steder, fx i nationalparker, kan kørsel på grus ikke helt undgås. Men sker der noget med fx undervognen, fordi du har kørt på en grusvej, så er det altså dig, der hænger på regningen. Det er bl.a. aktuelt, hvis du fx besøger Monument Valley i Arizona, og kører ud på den relativt dårlige grusvej gennem parken. Her må du afgøre med dig selv, om du tør tage chancen og køre rundt i parken eller om du vil lade udlejningsbilen står og tage en guidet tur i stedet – fx med en lokal indianer i en firehjulstrækker.
Decideret offroad kørsel er selvsagt heller ikke tilladt – heller ikke selvom du har lejet en firehjulstrækker. Hvis du lejer en firehjulstrækker eller lignende køretøjer, så tjek grundigt hvilke regler der gælder, inden du kører ud i terrænet. Bemærk i øvrigt, at det også kun er de færreste nationalparker og naturområder, som tillader offroad kørsel. Og hvis de gør, er der kun på særligt udvalgte veje i specielle områder, hvor det ikke skader planter eller dyreliv.
Læs mere om:
Billeje i praksis – kørsel, brændstof, GPS
Envejsleje gebyrer på billeje i USA og Canada
Udlevering af lejebiler i USA – tips ved afhentning
OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Supplement til mit tidligere indlæg. Spørgsmålet er, om jeg tør afmelde min booking hos RentalCars. Mere om de kan undlade at betale mine penge retur. Ellers er det mange penge at have ude, hvis også jeg booker igennem dit link 😉 Mvh Nicolaj
Hej Henrik, jeg har lige nu opdaget din blog. Fantastisk hjemmeside. Jeg har skal leje bil i Orlando, når vi kommer hjem fra et cruise. Og jeg vil selvfølgelig booke igennem AutoEurope igennem dit link. Jeg har desværre først set din side nu, og vi har allerede booket en bil i 9 dage igennem Thrifty via Rentalcars.com. Jeg har nu været inde og læse anmeldelser efter jeg har læst din side. Og jeg har med skræk fået sindssygt kolde fødder over min booking. Jeg vil gerne ændre den til at booke igennem dit link. Vi skal rejse den 21. november og lejen af bilen er fra den 21/11-30/11. Som jeg læser kontrakten, burde jeg kunne afmelde bookingen og få det hele retur igen. (Forhåbentligt!!!!) Jeg vil nu bede om dit råd i denne sag, da jeg gerne vil booke igennem dit AutoEurope og så Alamo med afhentning af bil i Orlando lufthavn og aflevering i Port Canaveral. Jeg håber, du når at se denne mail og give mig et råd. Mvh. Nicolaj
Tak for din ros af Highways-USA.com. Uden at jeg kender RentalCars’ betingelser i detaljer, så plejer det at være helt normalt, at man har mulighed for at afmelde sin booking indtil ganske få dage før bookingen. Hos AutoEurope kan du vist afmelde en booking helt frem til 24 timer før den planlagte booking, og jeg gætter på, at noget tilsvarende må gælde hos RentalCars. Som du selv også er kommet frem til, ville jeg aldrig benytte hverken Thrifty eller Dollar som biludlejningsfirmaer i Florida – hovedsageligt p.g.a. af deres lidt uigennemskuelige opkrævning af vejafgifter på Floridas betalingsveje. Men også p.g.a. af deres krav om, at man skal betale for første tankfuld benzin ved afhentning af bilen. Det handler ikke så meget om RentalCars som booking portal – som jeg i øvrigt også selv har samarbejdet med tidligere – men udelukkende om Thrifty som biludlejningsfirma, specielt i Florida, hvor betalingsveje er en del udfordringen i forbindelse med billeje. Men tilbage til udgangspunktet: Der burde ikke være nogen som helst problemer i at annullere din nuværende booking hos RentalCars, når der stadig er tre uger til, at I skal afhente udlejningsbilen. Afhængig af betalingsmiddel (kreditkort) brugt til bookingen, vil der nok gå et par dage, inden dine penge er tilbageført til din konto. Men det burde ske helt automatisk. Så start med at annullere bookingen hos RentalCars, og så kan du jo vente uge eller noget i den retning og foretage en ny booking via AutoEurope og her vælge Alamo. Det vil i min optik være en noget mere optimal kombination, når det gælder billeje i Florida. Og her handler det udelukkende om valget mellem Thrifty kontra Alamo i Florida. Selvom jeg naturligvis også sætter pris på, at du vælger at gå via Highways-USA.com og AutoEurope. Endnu engang tak for din ros af Highways-USA.com 🙂
Vi skal Californien til sommer og har lejet bil, hvor der står at ansvarsforsikringen gælder op til 1 million USD. Vil du mene dette er nok, eller bør vi tegne en extra forsikring? Mvh Mette Christensen
Jeg har ikke undersøgt prisniveauerne på forsikrings dækninger i USA, så det er lidt svært for mig at vurdere, om beløbet er højt nok, men umiddelbart lyder det jo til at være relativt højt. Nu ved jeg ikke, hvordan I har lejet jeres udlejningsbil. Men for mit eget vedkommende, benytter jeg selv AutoEurope som formidler af udlejningsbiler i USA, og det er også den løsning, jeg normalt anbefaler andre at benytte, når man skal leje bil i USA. Her er der tænkt alle lovpligtige forsikringer ind i “pakken” – og med, hvad jeg vil betragte som en fornuftig dækning, uden at jeg lige kan huske de præcise dæknings niveauer. Så det korte af det lange er, at hvis I har valgt at booke via AutoEurope, så burde I være dækket. Andre løsninger kan jeg ikke udtale mig om, og man kan sikkert forsikre sig endnu mere, end jeg vælger at gøre, når jeg lejer bil i USA. Men jeg er som sagt rimelig tryg ved de forsikringspakker, som jeg får med som standard via AutoEurope. Jeg håber, I kan bruge mit svar.
Super god og meget informativ side. Tak 🙂 Jeg har været ved at leje gennem National, men som så mange før mig ender jeg med at stå og ligne et spørgsmålstegn, når det kommer til forsikring. Jeg vil nødig stå i en situation med en kæmpe ekstraregning p.g.a. at man har været involveret i et biluheld – eller at man har lavet anden skade på lejebilen. Jeg har så via din hjemmeside fundet frem til en bil i 10 dage (det sydlige Californien og omegn) med følgende indhold:
“Ingen Selvrisiko med Super Breakdown Dækning inkluderer: Merværdiafgift (moms), Ansvarsforsikring, Kaskoforsikring herunder skader på hjul, ruder, undervogn og tag med Ingen Selvrisiko, Tyveriforsikring (TP) med Ingen Selvrisiko, Brandforsikring, Bugseringsomkostninger, ubrugte dage, refundering på grund af medicinske grunde, bilskade eller skade på andre genstande (GPS/børnesæde osv.)”
Det er hos Alamo (via autoeurope.dk), som jeg ikke har erfaring med før. Ville ovenstående være overkill (jeg er en erfaren bilist uden tidligere uheld), eller ville det give mig samme vilkår som den forsikring, jeg har herhjemme, der har kasko og ansvar samt nul selvrisiko? Jeg kan heller ikke se, hvor meget de forskellige forsikringer dækker (forsikringssum). Det er virkelig en jungle, hvor man skal holde tungen lige i munden 🙂
Kombinationen af udlejningsfirmaet Alamo som operatør (biludlejningsfirmaet i USA) og AutoEurope som formidler ville jeg være helt tryg ved. Det er den kombination, jeg i de fleste tilfælde selv benytter, når jeg lejer bil i USA. Og jeg går ud fra, at de oplistede forsikringsdækninger gælder den kombination. Og det har aldrig givet mig anledning til nogen problemer, når jeg har returneret bilen hos Alamo. Jeg har så heller ikke haft nogen skader med biler fra Alamo, men der har aldrig været nogen problemer for mig. Listen over de nævnte forsikringer lyder umiddelbart voldsom, og det må være en særlig “superpakke”, for jeg mindes ikke tidligere at have hørt om de omtalte forsikringer i forhold til “bugseringsomkostninger, ubrugte dage, refundering på grund af medicinske grunde”, o.s.v. Lige disse forsikringer ville jeg personligt nok fravælge, da det umiddelbart lyder til at være forsikringer, der måske allerede er dækket af din rejseforsikring. Så det lyder i mine ører lidt som en dobbeltforsikring. Og så går jeg i øvrigt også normalt uden om de såkaldte roadside assistance forsikringer, som ofte også bliver tilbudt på afhentnings stationen lokalt. Men ellers ser de øvrige forsikringer fine ud. Med andre ord: Jeg ville ikke være nervøs ved kombinationen af Alamo og AutoEurope som beskrevet ovenfor. Jeg håber, du kan bruge min feedback. Rigtig god tur rundt i Californien!
Hej Henrik, 1.000 tak for en virkelig god hjemmeside. Jeg har lejet en campervan, men er noget ‘lost’ på deres forsikringer. Jeg skal leje camperen i 197 dage, så jeg ønsker ikke at være hverken under- eller overforsikret. Hvad ville du vælge af nedenstående muligheder? Der er kun mig, der skal køre camperen, og jeg skal ikke ind i de helt store byer: Total Charges 197 days US $7,433.52, Select Insurance Options: Best protection – Full Camper (CDW) and Liability (SLI) cover $28.00 per day $5,516.00, Full Camper cover (CDW) and minimum Liability cover $13.00 per day $2,561.00, NO Camper cover and full Liability (SLI) cover $15.00 per day $2,955.00, NO Camper cover and only minimum liability cover $0.00 per day $0.00, Personal Accidents and Effects Insurance $4.50 per day $886.50. På forhånd tak og med venlig hilsen Kent Domdal
Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Jeg er ikke inde i forsikringer til motorhomes. Når det gælder motorhomes/ campervans/ autocampere er min anbefaling altid, at man går via et rejsebureau, for så slipper man for at skulle tage stilling til alle disse forsikringer – foruden køb af diverse tilvalg til motorhomet/ autocamperen. Så jeg kan desværre ikke hjælpe dig. Men god tur under alle omstændigheder.
Hej Henrik: Jeg er i gang med at reservere en bil hos Thrifty, men i deres Terms & Conditions står der: “COVERAGES: Loss Damage Waiver (LDW) and Liability Insurance Supplement (LIS) are optional. Additional charges apply.” Kan det virkelig passe, at LDW og LIS ikke er inkluderet i den pris, de viser på hjemmesiden?
Nu har jeg lidt bevidst altid fravalgt Thrifty som udlejningsfirma i USA, da netop Thrifty – efter hvad jeg kender til dem – er et udlejningsfirma, hvor man netop skal læse det med småt. Hvad du jo så netop også har gjort. Så jeg kan ikke afvise, at man for at holde listeprisen nede, undlader visse ikke lovpligtige forsikringer, som man så kan tilkøbe ved afhentningen i USA. Jeg kender som sagt ikke Thrifty og har aldrig lejet bil hos dem. Men jeg har heller ikke umiddelbart planer om at prøve kræfter med dem, da jeg ikke gider nogen “julelege” ved afhentning af min udlejningsbil i USA. Så hvis jeg var dig, ville jeg helt personligt kigge mig om efter en anden udbyder. Jeg har selv rigtig gode erfaringer med Alamo, som er mit foretrukne biludlejningsfirmna i USA. Men jeg har også OK erfaringer med Avis, Hertz og Dollar – sidstnævnte har jeg dog ikke benyttet siden 2013. Jeg håber, du kan bruge mit svar!
Hej Henrik, vi har leje bilen igennem din hjemmeside hos Auto Europe. Nu sidder jeg lige og læse vores voucher, og falder over en ting som er under punktet “Billejen inkluderer ikke: Automatisk betaling af vejskat for ca. $3,95-6,99 per dag. Vejskatten betales oveni.” Hvad betyder det? Er det hvis vi skal kører på betalingsveje? Tak for en god hjemmeside. Mvh Heidi
Mange tak for at have booket jeres billeje via Highways-USA 🙂 Det er lige præcis betalingsveje, som den lille note referer til. Mange vil nok betragte det som helt logisk, men biludlejningsfirmaerne tager altså lige dette ekstra forbehold, så en kunde ikke efterfølgende kan komme og sige, at “det troede de”, var inkluderet i billejen. Alle andre udgifter forbundet med brug af bilen som fx parkeringsafgifter og lignende er i sagens natur heller ikke inkluderet – hvilket også står et sted i betingelserne. I kan dog tilkøbe en “vejafgiftspakke” hos det udlejningsfirma, som står for den praktiske håndtering af billejen i USA. Om det giver mening afhænger helt af, hvor henne i USA, I skal bruge bilen. Meget kort fortalt, så kan vejafgiftspakker i Florida være en god ide, mens de ikke er specielt vigtige/ relevante i det øvrige USA. God tur ud på de amerikanske landeveje!
Hej Henrik, som jeg forstår det, er dette et gebyr, for at leje en ”bizz”? Hvis jeg læser det korrekt, betaler man kun gebyret på de dage, hvor man faktisk bruger servicen. “TollPass Convenience Fee: $3.95/ rental day once service is used, up to a maximum of $19.75/ rental period, plus the rate of tolls; applicable fees and tolls are charged to the same credit card that is used to rent the vehicle.” Der kommer flere og flere betalingsveje og betalingsbroer – også i Californien, Colorado og Texas. Så 3,95 kan være givet godt ud for at undgå besværet med at betale manuelt på en hjemmeside eller evt. at få et straf gebyr. Mvh Bo
Jeg er ret sikker på, at den engelske beskrivelse skal læses således, at når man “aktiverer” aftalen ved en betalingsstation/ betalingsbane, så aktiveres aftalen. Og så betaler man 3,95 dollars pr. dag – uanset om man kun kører på en betalingsvej/ bro i lejeperioden eller 10, 15 eller 50 betalingsveje i løbet af lejeperioden. Men for at det ikke bliver urimelig dyrt for turister, der typisk lejer bil i to-tre uger, skal man altså maksimum betale 19,75 dollars i lejegebyr for selve bizz’en – foruden naturligvis selve vejafgifterne. Det er i øvrigt lige præcis disse lejeafgifter, man som lejer af “bizz’er” skal være opmærksom på. Nu skriver du ikke, hos hvilket udlejningsselskab, du har set citatet. Men sidst jeg tjekkede, var Dollar Rent a Car og Thrifty markant dyrere på prisen for deres bizz’er end fx Alamo. Dollar og Thrifty afregner nemlig deres bizz’er på en anden måde end de fleste andre firmaer. Det er faktisk derfor, at jeg fraråder Dollar i Florida, hvor det er svært at undgå betalingsvejene. Der er også nogle enkelte betalingsveje i det sydlige Californien foruden visse broer i San Francisco, men ellers er der kun få betalingsveje i det vestlige USA. Det er i Florida og det østlige USA, man skal være opmærksom 🙂
Hej Henrik, hvordan betaler man afgifterne, hvis man ikke har en bizz? Vil der komme en regning fra udlejningsfirmaet efterfølgende? Vi skal bl.a. rejse i Seattle, hvor du nævner afgifter på broer samt det sydlige Californien.
Nu er jeg ikke helt opdateret på, hvordan det lige ser ud med betalingsveje i Seattle området. Omkring San Francisco kan I klare det manuelt – altså betale på stedet ved de enkelte broer eller efterbetale på nettet, hvis I kører over Golden Gate Bridge fra nord mod syd. I den modsatte retning er det gratis. Der er i øvrigt også forskel på, hvordan udlejningsfirmaerne håndterer det med betalingsveje. Lige nu er jeg i Texas og har lejet bilen via Auto Europe med Avis som det firma/ operatør, hvor jeg hentede udlejningsbilen. Avis har valgt at installere bizz’er i alle deres køretøjer (mig bekendt), så der sidder også en i min. Men jeg betaler først for denne service, hvis jeg kører ind på en betalingsvej. I så fald skal jeg betale en engangsgebyr på 20 dollars i administration + de faktiske vejafgifter undervejs. Nu har jeg tænkt mig at undgå alle betalingsveje på min tur, så jeg satser på, at jeg ikke skal betale noget for denne service. Og det er lykkes indtil videre. Så det er altså en anden måde at gøre tingene på. I jeres tilfælde ville jeg lige researche på, hvordan man opkræver vejafgifter (og på hvilke veje) i Seattle området – og så “køre uden om” disse betalingsveje. Så kan I undgå denne udgift. Det er den billige løsning på problemet 🙂 Mange hilsner fra Austin Texas!
Hej Henrik, min kæreste og jeg overvejer at flyve til Montreal her til sommer og leje en bil og køre lidt rundt på østkysten. Vi vil selvfølgelig gerne køre ind i USA. Er der restriktioner for dette, når vi lejer bilen i Canada? Mvh Kristian
Som udgangspunkt burde der ikke være nogen problemer med at tage en udlejningsbil med over grænsen. De par gange, jeg har gjort det, har det været fra USA til Canada, og ikke den anden vej rundt. Så jeg skal ikke kunne sige, om der er udfordringer fra Canada til USA. Men jeg har ikke hørt om noget i den retning. Der hvor jeg kunne forestille mig, at der måske kunne opstår problemer, er hvis I vælger mere specielle modeller. Men hvis I holder jer til bilerne i de almindelige klasser, burde det ikke give anledning til problemer, da de er helt normalt, at folk kører over grænsen fra USA til Canada – og højt sandsynligt også den modsatte vej. Men I bør ved afhentningen af bilen i Canada for god ordens skyld nævne for udlejningsfirmaet, at I planlægger at tage bilen med til USA – og retur igen 🙂
Hej Henrik, sikke en god side med en masse nyttig information. Jeg har netop lejet en bil i 7 dage gennem RentalCars og Hertz med start (og slut) i New York. I billejen er inkluderet følgende forsikringer:
Skadesforsikring (CDW)
Tredieparts Ansvar (TPL)
Tyveri Beskyttelse (TP)
Supplerende Ansvarsforsikring (SLI)
Der står således intet om LIS eller UMP, som du nævner? LIS går jeg dog udfra er med, eftersom SLI er. I forhold til UMP, vil du så mene, det er en god ide at tilkøbe denne ved afhentning? Eller vil min normale rejseforsikring gælde her? Er der andre forsikringer, du vil anbefale at man tilkøber ved afhentning? Eller burde ovenstående være fint dækkende?
I forhold til selvrisiko står der følgende under min aftale:
– Bilen har en skades selvrisiko på US$ 0.00 eksklusiv skat.
– Bilen har en tyveriselvrisiko på US$ 0.00 eksklusiv moms.
– Der er ikke nogen selvrisiko på den dækning som udlejers skadesforsikrings (CDW) police har.
Tak for din ros af Highways-USA. Som jeg lige læser de forsikringer, du har fået med i pakken, så vil jeg umiddelbart vurdere, at den du kalder TLP dækker det samme som UMP. Men der er så mange forskellige forkortelser, at jeg ikke kender dem alle. Men når jeg hører, at dit udlejningsfirma i USA er Hertz, er jeg ikke så nervøs, for de plejer at have styr på tingene – hvilket dine forsikringer uden selvrisiko også bekræfter. Det som du kan overveje at tilkøbe, når du afhenter bilen i USA, er en vejhjælps forsikring. Den dækker, hvis du fx punkterer, låser dine nøgler inde, kører tør for benzin eller den slags. Normalt vil du ikke have brug for den. Jeg er fx aldrig punkteret i USA på noget tidspunkt. Men hvis du har mindre uheld, som ikke er relateret til skader eller mekaniske fejl på bilen, så dækker en sådan “road side” forsikring sådanne forhold. Er der tale om fejl på bilen, som du ikke er skyld i, er du naturligvis dækket, og vil få assistance – uden beregning. Jeg håber, du kan bruge mit svar – rigtig god tur!
Næste sommer skal jeg på en bilferie i Nordamerika. Det kommer til at foregå i en bil på danske plader. Hvordan foregår det med bilforsikringer når bilen er på udenlandske plader? De danske forsikringsselskaber dækker ikke når man kører i Nordamerika. Mvh David
Det kan jeg desværre ikke hjælpe dig med. Jeg har ingen anelse om forsikrings forholdene, når man tager en dansk indregistreret bil med til USA. Du er i øvrigt den første, som spørger ind til emnet. Jeg har i nogle helt enkelte tilfælde set tysk indregistrerede biler køre i USA – på Highway 1 i Californien i øvrigt. Så det kan godt lade sig gøre. Men hvordan man gør med forsikringen, har jeg ingen anelse om. Måske FDM eller fx veteranbilklubber kan hjælpe dig. De har måske i sjældne tilfælde haft biler på danske plader med til træf i USA. Det er bare et skud fra hoften. Her kan du måske få hjælp. Pøj-pøj – og god tur!
Det vidste sig at være mere kompliceret end som så, at finde nogen, der gerne ville forsikre min bil på danske plader, mens jeg var i USA og Canada. Men det lykkes faktisk! Løsningen om at spørge folk til træf hjalp desværre ikke, da de normalt er der over i en uge, og der vil nogen europæiske og danske forsikringsselskaber gerne forsikre den, men ikke mere end en uge ad gangen. Jeg ville have en forsikring, der varede to måneder, og det kunne ikke komme på tale. Heldigvis har AAA faktisk et forslag – http://www.aaa.com/PPInternational/Benefits_Intl_to_US.html
Jeg kontaktede Travel Guard (en agent hos AIG), og de sagde, at de faktisk netop havde en løsning til at forsikre biler på udenlandske plader. De anbefalede dog, at jeg kontaktede dem om et tilbud, når vi kom tættere på rejsedatoen, da priserne kan ændre sig. Så jeg ved ikke hvor meget det koster endnu. Jeg synes lige, jeg ville opdatere dig omkring, hvordan det gik. Og så kan du måske hjælpe nogen andre end anden gang med lignende spørgsmål. Og når turen er i gang, vil jeg da gerne komme med erfaringer med at køre i bil på danske plader i USA. Mvh David
Mange tak for feedback. Det er super, at du lige melder tilbage, hvad du kom frem til, for så kan andre bruge din viden, hvis nogen skulle stå i samme problem. Så mange tak for lige at vende tilbage. Interessant detalje, at kortere ophold i USA kan klares med den “normale” forsikring. Og rigtig god tur til sommer. Jeg håber dog ikke, du får brug for forsikringen, men nu er der ihvertfald styr på den 🙂
Vi står for at skal rejse til Florida i slutningen af marts. Vi lander i Miami, og skal flyve derfra igen tre uger senere. Da vi skal rundt i det meste af Florida, skal vi leje en bil, og har fundet ud af, hvilke model det skal være. Men hvad anbefales det, at have af forsikringer? Nu er det sådan, at jeg helst går med livrem og seler. Så hvad kan du anbefale? På forhånd tak
Hej Henrik, jeg undrer mig lidt over min biludlejningspris. Jeg ved ikke om du er meget inde i priserne på det. Men vi lejede en bil igennem Economy Bookings og bestilte en Toyota Camry, da det var meget billigt, og de havde en pris på kun 14 $ pr. dag for “young driver”. Jeg havde allerede betalt 310 $ for bilen, inden jeg kom for blot 10 dage. Men da jeg så ankom til stedet, løb der en ekstra regning op på ca. 800 $, de ævlede om forsikringer, osv… Men en pris på 1100 $ for 10 dage? Er der ikke lige voldsomt for en lille bil? Jeg fik nærmest hjertestop, da jeg så prisen? 🙂 Men ellers nyder vi det helt klart. Lige nu sider vi i San Diego, og flyver hjem på tirsdag. God weekend. Mvh. Kent Bursell
Det lyder voldsomt dyrt for en standardbil som en Toyota Camry. Nu kender jeg ikke det omtalte firma, men der findes et hav af forskellige biludlejningsformidlere, og selvom det på papiret kan se billigt ud hos nogle af disse udlejere, så kan prisen tydeligvis være en helt anden, når man står ved skranken. Så hvis man “eksperimenterer” med nogle af disse i Danmark ukendte aktører, skal man virkelig læse det med småt. Det lyder som om, at I er blevet snydt på den ene eller anden måde, og der kan være flere årsager. I jeres tilfælde lyder det til, at I måske er blevet “snydt” af en ivrig provisionsaflønnet sælger, der tjener ekstra provision på at sælge ekstra forsikringer til turister, som overtales til at tro, at de er underforsikret hjemmefra, og derfor skal tilkøbe ekstra forsikringer. Det er derfor vigtigt, at man hjemmefra ved, at man har alle lovpligtige forsikringer med i den pakke, man køber hos sin biludlejer. Det ved man, hvis man lejer sin bil gennem fx Auto Europe, som jeg selv bruger, når jeg lejer bil i USA. Og så kan jeg med god samvittighed afvise, at jeg skal tilkøbe yderligere forsikringer, når jeg afhenter bilen i USA. Det er fordelen ved at benytte et udlejningsfirma, som har dansksproget hjemmeside og support. Så uden at jeg kender noget til det firma, I har benyttet, kan det meget vel være det, som I har været ude for. Men dejligt at høre, at I trods alt nyder ferien i USA, trods ekstraregningen 😉 Fortsat god tur.
Jeg og min familie skal til USA igen til sommer. Jeg har søgt på nettet og fundet den billigste pris hos Alamo. Mit spørgsmål går på, at når jeg skal vælge ekstra tilbehør, vil jeg gerne vælge en ekstra fører. Der står så, at det er gratis i Californien (vi skal leje fra LAX), men når jeg vælger ekstra fører, kommer det på regningen, som jeg skal betale. Hvad gør jeg? Jeg vil jo helst ikke betale for noget, der er gratis. Skal jeg vælge det nu, eller først sige, at jeg vil have ekstra fører på, når jeg henter bilen? Vi skal leje fra den 10. juni til den 3. juli, og vi skal bruge en bil til 7. Lige nu kører de med 10% rabat! Så jeg vil gerne leje så hurtigt som muligt. Hilsen Pernille Holten
Den ekstra fører i Californien er som jeg husker det lovpligtig i Californien. Derfor er denne ydelse gratis, når man afhenter sin bil i Californien. Jeg kender ikke noget til Alamo’s bookingsystem. Det lyder til, at der er tale om en fejl i deres system. Når jeg selv booker biler, gør jeg det via fx RentalCars.com, da jeg så også får andre udlejningsselskabers tilbud frem på listen – Alamo inklusiv. Og den vej rundt er jeg ikke stødt på det omtalte problem.
En veninde og jeg står og skal til Los Angeles i 10 dage her til november. Vi er begge helt grønne og har aldrig været der før eller lejet bil. Jeg har siddet og kigget rundt omkring på forskellige car rentals, og det er jo EN JUNGLE. Jeg søgte på Expedia og MrJet, fordi jeg synes det var nemmere, at finde en selskab der bare styrede det hele. Jeg bare skulle betale og afhente bilen. Nu så jeg så det var Dollar Cars, der havde den billigste bil, og umiddelbart lignede det, at der var forsikringer med, når man lejede via Expedia eller MrJet. Men da jeg skrev til Dollar Cars for at høre, så skrev de, at deres location fra Los Angeles ikke var inkl. forsikringer. Så nu ved jeg slet ikke, hvad jeg skal kigge efter. Jeg orker simpelthen ikke stå i et fremmed land, også er der bøvl med forsikringerne, og det ender med vi skal betale en helt masse ekstra. Har du erfaringer med at leje over nogle af disse sider (Expedia eller MrJet)? Det jeg gerne vil have som forsikring er bare, at der er vejhjælp, hvis der skulle ske noget, eller den dækker hvis vi kører galt eller nogen kører ind i os, også selvfølgelig også hvis bilen nu skulle blive stjålet eller brudt ind i og ødelagt. Det er sgu svært, og jeg vil helst ikke tages i røven og ende med at betale ekstra. Jeg aner jo ingenting, så kunne nemt hoppe på alt de siger 🙂 På forhånd tak, Kh Camilla
Jeg kender ikke noget til billeje via de omtalte websites, men kan fortælle, at hvis du fx benytter AutoEurope eller RentalCars via Highways-USA.com, så er alle lovpligtige forsikringer inkluderet. Dermed er I rimelig godt sikret mod ubehagelige overraskelser. Lige præcis Dollar Rent a Car plejer at dukke op som en af de billigste aktører, når listen over biler fra de amerikanske biludlejningsfirmaer dukker op. Men jeg vil anbefale dig i stedet at prøve at finde biler fra Alamo, som plejer at have næsten lige så mange og billige biler som Dollar. Alamo’s personale er traditionelt knapt så “aggressive” når man skal afhente sin bil i USA, mens min erfaring er, at Dollars personale kan have travlt med at sælge dig alle mulige unødige forsikringer, når du afhenter bilen – selvom du er forsikret hjemmefra. Men det korte af det lange er: Alle lovpligtige forsikringer (ansvar, kasko, tyveri, hærværk, ect.) er inkluderet i prisen, når du lejer via fx Auto Europe. Der kan dog være en lille selvrisiko på kaskoforsikringen, men den plejer at være meget begrænset. I forhold til vejhjælp, så er I dækket, hvis der opstår mekaniske fejl på bilen, som I ikke har noget at gøre med. Her vil I blive hjulpet, hvis uheldet er ude. Men hvis I kører tør for benzin, låser nøglerne inde, punkterer eller lignende ting, som ikke skyldes fejl på bilen, kan I tilkøbe en vejhjælps forsikring mod sådanne hændelser. Den plejer at koste 10 dollars om dagen, og den tilbydes først ved afhentning af bilen i USA. Her må I vurdere med jer selv, om I vil gå med livrem og seler. Endelig skal I ved hentning af bilen tage stilling til, om I vil tilkøbe første tankfuld benzin på forhånd – eller aflevere bilen med fuld tank, når I returnerer bilen. Den valgmulighed har I hos Alamo – men ikke hos Dollar, som altid opkræver første tankfuld benzin ved afhentning af bilen. Derfor kommer I næsten altid til at betale noget “ekstra” ved afhentning – selvom alle lovpligtige forsikringer er betalt på forhånd. Jeg håber, at det gav jer lidt mere overblik over tingene. Her kan I søge efter udlejningsbiler hos Auto Europe og RentalCars.com. Jeg skal for god ordens skyld lige nævne, at Highways-USA optjener provision, når man lejer bil via Highways-USA.com – ligesom Expedia og MrJet optjener provision på billeje via deres samarbejdspartnere.
Skal afsted her den 1-9-14 til San Francisco, og har bestilt en bil hos Enterprise.com, som jeg har gode erfaringer med. Hvis man selv lejer direkte, kan det være en god ide at tjekke priserne. Den første bil jeg bestilte, kostede 840 USD, og nu har jeg bestilt en fullsize bil hos samme selskab til 435 USD og har sparet 400 USD.
Vi er lige kommet hjem fra 3 uger i det vestlige USA. Vi blev fuppet af Hertz i San Francisco til at tegne fuldstændig unødig ekstra forsikring selv om vi både havde bestilt og betalt bil og alle forsikringer hos Risskov Travel Partner hjemmefra. Hvorfor presser Hertz kunder, bare fordi bilen skal afleveres i en anden stat? Envejslejen på 230 dollars må da være nok. Forsikringen var en form for vejsidehjælp: Hvis der skete noget med bilen undervejs, men det var dækket i en af de andre forsikringer, som rejsebureauret havde inkluderet i lejen. Det drejede sig om ca 7 dollars om dagen, men over tre uger løb det op i 130 dollars. Også en slags penge. Bilen var en Chevrolet Tahoe. Næsten ny. Fed bil at køre rundt i. Hertz lagde ud med at forlange 1.300 dollars for forsikringer, selv om vores papirer viste, at alt var betalt på forhånd. Lidt ærgerlig start på ferien at skulle diskutere. Jeg er ikke perfekt ud i det engelske sprog, men det skal en hurtigsnakkende Hertz medarbejder ikke udnytte. Mvh. Per Jansen
Tak for din feedback. Dit problem er velkendt, og jeg prøvede selv det samme, da jeg hentede hos Hertz i Chicago i april. Det er dog langfra kun Hertz, som benytter den strategi, at sælge “uerfarne” internationale kunder ekstra forsikringer lige efter ankomst. Da sælgerne ofte er delvist provisions aflønnede, har de alle mulige grunde til at sælge ekstra forsikringer, for så tjener de en ekstra skilling. Også Dollar Rent a Car er slemme til det – det er ihvertfald der, jeg selv har oplevet fænomenet senest.
Vi skal til USA om 4 uger og har lejet bil gennem RentalCars med Dollar Car Rental som selve udlejeren. Vi har nedennævnte med i forsikringen. Ser det fornuftigt ud? Jeg ved ikke, hvad Premium afhentningsgebyr og HSF betyder… Men det er vel fornuftigt at få en selvrisikodækning oveni og evt. roadside insurance, da de to vel ikke er med i nævnte. Hvad er inkluderet: Fri kilometer ALLE bilgrupper, Forsikring (Skadeforsikring – Tyveriforsikring – Ansvarsforsikring – Udvidet ansvarsforsikring – Uforsikret motorist beskyttelse), Lokale skatter, Lufthavnsgebyr, Premium afhentningsgebyr, Homeland Security Fee. Mvh Henrik Jensen
Det ser umiddelbart fornuftigt ud, selvom jeg heller ikke ved, hvad de mener med “Premium afhentningsgebyr” eller HSF er for noget. På papiret ser det umiddelbart meget imponerede ud med alle de forskellige nævnt forsikringer, men umiddelbart så ligner det “standard pakken”, der følger med, når man lejer via RentalCars. Godt I selv er opmærksomme på det med selvrisikoen, for der ligger højst sandsynligt en mindre selvrisiko gemt i betingelserne kaskoforsikringen (det som de kalder skadesforsikring). Tjek lige, hvad beløbet præcist er – så kan I vurdere, om I vil tage chancen eller tilkøbe en ekstra forsikring, der dækker selvrisikoen. Det med roadside forsikringen bliver I stensikkert tilbudt ved skranken. Det plejer at være fast procedure hos Dollar Rent A Car, at de forsøger at sælge jer denne ekstra forsikring. Den dækker bl.a. hjælp til hjulskift ved punktering, assistance hvis I kører tør for benzin, hjælp hvis I låser nøglerne inde og lignende “uheld”, hvor der ikke er fysisk skade på bilen. Men er der en mekanisk fejl på bilen, som I er uden skyld i, så er I allerede dækket – og får naturligvis hjælp eller en erstatningsbil stillet til rådighed. Ud fra det kan I så vurdere, om roadside insurance er relevant for jer. Jeg har aldrig selv haft brug for den. Endelig bliver I også bonget for den første tankfuld benzin hos Dollar. I kan kan IKKE vælge selv at fylde tanken op ved returnering hos Dollar, så sørg for at returenere bilen med så lidt brændstof som muligt. Jeg håber, det gav jer lidt overblik over billejen. God tur!
Tak for svaret, Henrik. Har lige checket op på vores rejseforsikring og her er der en forsikring mod selvrisikoen… Dog med en selvrisiko på 2.500,-……. Lyder mærkeligt med at være forsikret for selvrisiko, mod at betale en selvrisiko for det…….
Jeg har det samme hos min forsikring, men det dækker KUN hvis der decideret er tale om en selvrisiko, som efterhånden er $0 hos alle biludlejerne.
Hvis man bliver opkrævet noget ift. en evt. undtagelser i dækningen, som efterhånden er almindelige hos billudlejerne, fx ‘ruder og dæk’, er der tale om en skade, og så dækker min egen danske forsikring ikke.
Dvs. ordningen reelt ikke er noget værd ift. billeje i USA.
Hej Henrik, hvad når man låner en bil af privatpersoner i USA? Har du nogen forsikringsmæssig erfaring med det? Mvh Gert
Hej Gert, jeg bliver dig svar skyldig. Jeg har ingen ide om, hvordan forsikrings forholdene er i den sammenhæng. Det må jo være udlåners forsikring, som dækker eventuelle skader, men det er nok en god ide lige at tjekke de mere præcise betingelser, inden for overtager bilnøglerne. Jeg kender heller ikke betingelserne for “lån af bil i udlandet” på private forsikringer. Men der er garanteret nogle forbehold i en almindelig ansvarsforsikring, så tjek også lige din egen ansvarforsikring, så der er styr på betingelserne 😉
Hej Henrik, vi er i færd med booke bil til vores ferie i Florida. Jeg har med stor interesse læst din hjemmeside og beskrivelserne af de forskellige forsikringer. Har været tæt på at booke en bil via Auto Europe, men mangler overblik over, hvad det du kalder små selvforskyldte skader, vil koste i selvrisiko. Under Auto Europes betingelser skriver de, at CDW er uden selvrisiko, men som jeg forstår det, dækkes de skader på dæk, fælge og rude ikke af CDW. Hvordan finder jeg ud af, hvad jeg kan blive ramt af for disse skader? MVH Jesper
Hej Jesper, den indbyggede selvrisiko på dæk, ruder, fælge, etc. vil afhænge af, hvilket biludlejningsfirma i USA, der står for den praktiske billeje. Auto Europe formidler således blot billejen, men det typisk er firmaer som Alamo, Dollar Rent a Car, Hertz eller tilsvarende, der fastsætter forsikringsbetingelserne. Den indbyggede selvrisiko kan således variere fra udlejningsfirma til udlejningsfirma i USA – både en eventuel selvrisiko på kaskoforsikringen – og den selvrisiko, som du spørger ind til, nemlig selvrisikoen på “småskrammer” som stenslag i forruden, parkerings ridser og lignende. Og jeg kender ikke det faktiske beløb på den selvrisiko – og er i øvrigt aldrig blevet opkrævet en sådan selvrisiko i løbet af de cirka 15 år, hvor jeg regelmæssigt har lejet bil i USA. Nu har jeg lige tjekket nogle af mine gamle udlejnings kontrakter, og her står beløbet heller ikke opgivet. Så jeg kender ganske enkelt ikke selvrisikoens størrelse – der altså kan variere fra udlejningsfirma til udlejningsfirma. Men min mavefornemmelse siger mig, at selvrisikoen ligger i omegnen af 1.000 – 1.500 kr. Men som sagt: Det er helt igennem et gæt fra min side. Jeg har dog aldrig bekymret mig ret meget om størrelsen på selvrisikoen, for dels er jeg aldrig blevet opkrævet den pågældende selvrisiko, og dels så betragter jeg mig som en rimlig erfaren bilist. Og 7-9-13, så har jeg aldrig selv lavet nogen skader på mine udlejningsbiler i USA. I sommers blev jeg godt nok påkørt i Californien, men det var helt igennem modpartens skyld, og det uheld har ikke kostet mig så meget som en krone. Så jeg kan desværre ikke umiddelbart svare dig på dit spørgsmål – men vil være opmærksom på problematikken, når jeg næste gang selv lejer bil i USA. Jeg håber, du kan bruge mit svar under alle omstændigheder, og kan så tilføje, at jeg i øvrigt ikke har noget at udsætte på servicen hos Auto Europe.
Vores rejsegruppe følges i 6 biler; da vi kan hjælpe hinanden ved evt. mindre hændelser, fravælger vi road side forsikringen. Hvis der sker et eller andet, så bilen må slæbes på værksted – det kunne være et sammenstød – hvordan er man så stillet uden road side forsikringen?
Venlig hilsen Gunnar Brønholt
Den forsikring, du kalder road side forsikringen, dækker ting som punkteringer, at køre tør for brændstof, låse sine bilnøgler inde og den slags hændelser. Altså “almindelige” hændelser, som hører til i afdelingen for mindre uheld, hvor der ikke sker fysisk skade på bilen. Bugseringer i forbindelse med regulære trafikuheld eller ulykker – eller motorstop, som skyldes mekaniske fejl på bilen, som I er uden skyld i, er omfattet af den almindelige service, og her kommer udlejningsselskabet jer til undsætning, og betaler regningen for en eventuelt bugsering ind til et værksted, hvis det er nødvendigt. Da jeres rejsegruppe følges ad i seks biler, er jeres behov for en road side forsikring minimal, da der sikkert er en eller flere i jeres selskab, der kan skifte et dæk, hvis I skulle være så uheldige at punktere – hvilket i øvrigt sker uhyre sjældent. Jeg har selv aldrig oplevet det. Road side forsikringen er mest interessant, hvis man rejser alene og ikke er specielt handy til fx at skifte dæk. Jeg har selv tilkøbt den nogen gange, når jeg har været alene afsted. Jeg gider ganske enkelt ikke selv at skulle stå og skifte dæk på en ukendt bil, så derfor har jeg valgt at tilkøbe vejassistance forsikringen, hvis jeg skulle punktere. Ellers har jeg ikke noget at bruge den til. I jeres tilfælde kan I altså roligt fravælge den. Husk i øvrigt, at en forsikring for vejhjælp bortfalder, hvis man kører på grusveje. Som udgangspunkt, så gælder vejhjælps forsikringerne kun, hvis man holder sig til veje med fast underlag.