De står side om side så langt øjet rækker, de slanke, røde klippesøjler i Bryce Canyon, og peger deres spidse tinder op mod himlen. Bryce Canyon i det sydlige Utah er et sælsomt og unikt landskab, som bør være med på listen over nationalparker, du skal besøge, når du rejser rundt i det vestlige USA.

Hoteller og overnatning ved Bryce Canyon
Bryce Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Fakta om Bryce Canyon National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 35 dollars pr. bil(2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 150 kvadratkilometer
Bryce Canyon Scenic Drive: 18 miles/ 29 kilometer
Geologisk særpræg: Ørken med slette og klipper
Geografisk placering: Det sydlige Utah
Kort over Bryce Canyon National Park på Google Maps

Hold fast på koen
“Et helvedes sted at miste en ko!”. Så bombastisk skulle en af de første mormorner have udtrykt sig, da han første gang så Bryce Canyons røde klippersøjler. Og når du selv står og skuer ud over det djævelske, men dybt fascinerende landskab, kan man godt forstå, at de første nybyggere må have været dybt foruroliget over det, de så foran sig.

Bryce Canyons smukke landskab midt på Colorado Plateauet i det sydlige Utah er opstået gennem millioner af år, hvor vind og vejr har fået det mest porøse materiale til at erodere væk, mens de hårdeste strukturer er blevet stående tilbage. Det gælder de klippesøjler, turisterne i dag valfarter til Bryce Canyon for at se. Den røde farve skyldes det høje indhold af mineraler i klipperne, bl.a. jern.

Sunrise Point, Sunset Point og Thors Hammer
Skal du for alvor nyde Bryce Canyons skønhed, kan det godt betale sig at være tidligt på færde. Bryce Canyon har nemlig retning mod øst, og parkens klipper tager sig især godt ud i det tidlige morgenlys – især hvis du står ved udsigtspunktet Sunrise Point.

Er du B-menneske, så overvej i stedet at se solnedgangen over Bryce Canyon fra udsigtspunktet Sunset Point. Det er også ved Sunset Point, at du finder et af parkens ikoner, den naturskabte klippeskulptur Thors Hammer. Farvespillet i Bryce Canyon er altså flottest ved solopgang og solnedgang. Her er skyggerne med til at give klippesøjlerne karakter, mens farverne flyder noget ud midt på dagen, når solen bager ned fra en skyfri himmel.

Udlejningsbil eller shuttelbus
Bryce Canyon hører trods sin relativt afsides beliggenhed til en af de mest populære nationalparker i USA. Derfor har National Park Services indsat en shuttelbus i sommerhalvåret, der fragter gæsterne rundt til de mest populære udsigts-punkter i parken. Fidusen ved at tage bussen er først og fremmest, at du så ikke behøver at tænke på parkering. Bussen udgår fra Ruby’s Inn ved parkens hovedindgang. Du kan også stå på ved Bryce Canyons besøgscenter.

Det er dog indtil videre stadig tilladt at køre rundt til Bryces Canyons mange udsigtspunkter i egen bil. Vælger du den løsning, kan du fortsætte hele vejen ud til punktet Rainbow Point, der ligger 16 miles/ 26 kilometer fra besøgscentret, og her kører shuttelbusserne ikke ud. Fra Rainbow Point har du en fantastisk udsigt over Colorado Plateauet. Undervejs kommer du bl.a. forbi en imponerende Natural Bridge, en naturskabt klippebro.

Bryce Canyon er åben hele året rundt, selvom visse dele af parken kan være lukket af sne. Faktisk er Bryce Canyon lige så smuk om vinteren, når den hvide sne lægger sig som en markant kontrast rundt om de røde klippesøjler.

Hoteller og overnatning ved Bryce Canyon
Bryce Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

ww.nps.gov/brca – National Park Service officielle guide til Bryce Canyon

Af Henrik Lange, Highways-USA.com