Gæstfrihed er ikke det ord, man umiddelbart forbinder med USA næststørste nationalpark Death Valley. Med en gennemsnitstemperatur i juli måned på 47 grader, er Death Valley om sommeren mest et sted, du kører igennem i din udlejningsbil, mens du nyder landskabet fra bilen. Men den ekstreme dal har sin helt egen charme, og giver du “dødens dal” en chance trods de ugunstige odds, vinder Death Valley ved et nærmere bekendtskab.

Overnatning i Death Valley på Furnance Creek Resort
Hoteller og overnatning i Las Vegas langs The Strip
Death Valley indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Fakta om Death Valley National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Højeste punkt i Death Valley: 3.368 meter (Telescope Peak)
Laveste punkt: 86 meter under havets overflade (Badwater)
Gennemsnitstemperatur sommer: 47 grader
Højeste målte temperatur: 57 grader
Geografisk placering: Vestlige Californien på grænsen til Neveda
Kort over Death Valley National Park på Google Maps

USA’s laveste punkt under havoverfladen
Death Valley kan bedst sammenlignes med en gryde, der står og simrer på komfuret. Visse dele af Death Valley ligger under havets overflade, f.eks. lokaliteten Badwater, som med 86 meter under havets overflade er USA’s laveste punkt.

Årsagen til Death Valleys status som nationalpark er den mangfoldighed af ørkenplanter, der trods de barske klimatiske forhold gror i dalen. Ikke færre end 900 arter af ørkenplanter gror i Death Valley, heraf findes de 21 kun i netop her. Mangfoldigheden af fauna gør også, at Death Valley er mest interessant at besøge i det tidlige forår (marts og april), hvor parkens mange planter blomstrer.

Snup en guidet rundvisning på Scotty’s Castle
Det er selvsagt småt med civilisation i Death Valley, hvor der kun bor 200 hårdføre sjæle. Highway 190 er den vigtigste færdselsåre gennem Death Valley, men det vil være at snyde sig selv, blot at følge vejen gennem Death Valley. Zabriske Point bør fx være et stop, hvor man kan nyde udsigten over det sælsomme landskab. Vil I overnatte eller proviantere, gøres det i et af de små bysamfund Furnace Creek eller Stovepipe Wells.

IMG_1760

Nogle turister vælger at tage en afstikker til Scotty’s Castle i den nordlige del a Death Valley – et kæmpe palæ i spansk middelhavsstil bygget af en millionær fra Chicago. Slottet og dets øde placering leder tankerne hen på Hearst Castle ved Californiens stillehavskyst. Slottet indeholder en stor kunstsamling og europæiske møbler lige som sin “kollega” ude mod Stillehavet. Desværre er Scotty’s Castle lukket p.t. (2017) p.g.a. nogle meget voldsomme oversvømmelser i efteråret 2015, som ødelagde vejene og anden infrastruktur omkring slottet. Scotty’s Castle forventes først at genåbne i 2019. Jeg besøgte Scotty’s Castle i 2013, og fik lov at høre det mekaniske orgel spille – se videoen herunder.

Særlige regler for udlejningsbiler og motorhomes
På grund af de ekstreme temperaturer i Death Valley har nogle biludlejningsselskaber den regel, at man ikke må benytte airconditionanlægget i Death Valley om sommeren, da det kan medføre motorstop på grund af overophedning af bilen. Får man motorstop i Death Valley, kan udgiften til bjergningen være for egen regning.

Tidligere har også udlejere af motorhomes også haft forbud mod at køre ind i Death Valley med motorhomes i perioden fra midt i juni til midt i august – igen p.g.a. risikoen for overophedning og havari. Det forbud har Cruise America dog ophævet for et par år siden. Men man skal stadig tænke sig grundigt om, når man kører i Death Valley.

Overnatning i Death Valley på Furnance Creek Resort
Hoteller og overnatning i Las Vegas langs The Strip
Death Valley indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

www.nps.gov/deva – National Park Service officielle guide til Death Valley

Af Henrik Lange, Highways-USA.com