Med en længde på 446 kilometer, en dybde på op til 1,6 kilometer og en bredde på 15 kilometer på det smalleste sted er Grand Canyon en af USA’s største turistmagneter på linie med nationalparker som Yellowstone, Yosemite og Zion National Park. Fem millioner turister besøger årligt Grand Canyon. Grand Canyon er skabt af Colorado flodens strøm, der gennem millioner af år har boret sig længere og længere ned i undergrunden. Oprindeligt har flodlejet ligget i niveau med det omkringliggende planteau på begge sider af kløften.

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams 45 minutter syd for Grand Canyon
Hoteller i Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas og Grand Canyon
Grand Canyon Railway – tag toget til Grand Canyon
Grand Canyon Caverns – klippehuler ved Grand Canyon

Grand Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Fakta om Grand Canyon South Rim:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Grand Canyon’s længde i alt: 446 kilometer
Bredde fra kant til kant: 15 – 30 kilometer
Dybde fra kant til Colorado på dybeste sted: 1,6 kilometer
Colorado-flodens længde i alt: 2.700 kilometer
Geografisk placering: Det nordlige Arizona
Kort over Grand Canyon på Google Maps

Udsigten fra sydkanten
Hovedparten af de mange endagsturister ved Grand Canyons sydkant vælger at fordele deres besøg ved Grand Canyon South Rim mellem en tur i parkens vestlige del, som foregår i busser, der i pendulfart kører langs kanten af Grand Canyon ud til punktet Hermit Rest og tilbage igen. Og dels en tur i egen bil i den østlige del af parken, hvor man kommer forbi en række fantastiske udsigtspunkter. Midt i det hele ligger Grand Canyon Village, hvor Grand Canyons hoteller, campingpladser og øvrige servicefunktioner er placereret.

IMG_0381

Husk at booke hotel i god tid i forvejen, hvis du vil overnatte i selve Grand Canyon Village, hvor alle hoteller ofte er udsolgt flere måneder frem – specielt i højsæsonen i juli og august. Mere om overnatning i Grand Canyon nedenfor.

Der er kun 10 miles/ 16 kilometer i luftlinje fra den sydlige kant over til den nordlige, men vil du opleve Grand Canyon fra den nordlige kant, må du ud på en udflugt på 215 miles, da det ikke er muligt at skyde genvej over Grand Canyon noget sted – med mindre du tager turen ned gennem selve Grand Canyon og over Colorado floden til fods eller på æselryg.

Overvurder ikke dine egne kræfter
Mange drømmer om at komme helt ned i bunden af Grand Canyon, for at stå ved bredden af den rivende Colorado flod. Det kan ske ved at følge en af de mange vandrestier ned i kløften. Men du skal på forhånd gøre dig klart, at en tur til fods ned i Grand Canyon kun er for folk med god fysik og godt bentøj.

Masser af turister har gennem tiden overvurderet deres egne kræfter, og har måtte hentes op af Grand Canyon igen af samaritter. Men har du både fysik og tid, kan du via en hængebro på 782 meter (Kaibab Bridge) komme over Colorado floden og over på den nordlige bred – en tur som eksperterne kraftigt fraråder, at man forsøger at gøre på en enkelt dag, hvilket skulle være noget nær umuligt. Det samme er tilfældet, hvis du “bare” vil ned og op igen på samme dag. Selve Colorado floden udspringer i Rocky Mountains og ender sin rejse i Den Californiske Golf i Mexico.

Uanset om du går langs kanten eller vil ned i selve Grand Canyon, så husk godt med vand. Der er kun et par kiosker langs den populære otte miles lange rute langs kanten af Grand Canyon vest for Grand Canyon Village ud til Hermits Rest, så husk at proviantere inden afgang. Skal I ned i kløften, så vær opmærksom på, at temperaturen om sommeren nede i Grand Canyon er fem til ti grader højere end oppe ved kanten. Hermits Rest Route er åben for private biler fra 1. december til 28. februar. Resten af året må du hoppe på en af de gratis shuttle busser, der kører langs kanten.

Afsæt en hel dag til Grand Canyon
For at yde Grand Canyon retfærdighed, bør du afsætte mindst en hel dag til besøget. Skal oplevelsen være optimal, bør du stå ved kanten enten ved solopgang eller solnedgang, hvor farverne og ikke mindst de lange skygger gør oplevelsen af Grand Canyon mest intens. Det er også på disse tidspunkter, at du får de bedste billeder, selvom det næsten er en håbløs opgave at indfange den særlige stemning og de smukke farver i Grand Canyon på et foto.

Overnatning inde i Grand Canyon National Park
Der findes adskillige hoteller ved Grand Canyon, men det er vigtigt at skelne mellem hotellerne inde i selve parken – i Grand Canyon Village – og så hotellerne ved indgangen til Grand Canyon National Park – lige uden for nationalparken i servicebyen Grand Canyon South.

Vil du bo inde i parken direkte på kanten af Grand Canyon med tilhørende udsigt – og betale for det – er svaret det historiske El Tovar Hotel fra 1905. Her er der udsigt ud over Grand Canyon fra de fleste af de 78 værelser. Gæstelisten over personer, der har boet på El Tovar tæller bl.a. Theodore Roosevelt og Albert Einstein. Reservér i rigtig god tid.

En anden klassiker på kanten af Grand Canyon er Bright Angel Lodge & Cabins fra 1935, der både har værelser og hytter. Bright Angel Lodge er ekstremt populær, så du skal igen være ude i rigtig god tid. Værelser med direkte udsigt over Grand Canyon kan ikke garanteres.

Ud over de historiske El Tovar Hotel og Bright Angel Lodge & Cabins ligger de to hoteller Kachina Lodge og Thunderbird Lodge også på kanten af Grand Canyon. Der kan dog ikke garanteres værelser med canyon-udsigt. Desuden findes der et par andre hoteller i Grand Canyon Village i gå-afstand fra kanten af Grand Canyon, der omfatter Maswik Lodge (som også har hytter om sommeren) og det største motel i selve Grand Canyon National Park, Yavapai Lodge med 358 værelser.

Er du i motorhome, kan du få en plads til motorhomet i Trailer Village, der er åben hele året. For alle hoteller inde i selve Grand Canyon National Park gælder det, at du skal være ude i rigtig god tid, for at få et værelse om sommeren.

Phantom Ranch i bunden af Grand Canyon
Nede i bunden af selve Grand Canyon ligger Phantom Ranch, der kun kan nåes på æselryg eller til fods. Alligevel er Phantom Ranch ekstremt populær og overnatning skal reserveres i op til et år i forvejen. Med mindre du selv går ned i bunden af Grand Canyon, inkluderer en overnatning på Phantom Ranch både turen på æselryg op og ned samt måltider. Phantom Ranch består af to sovesale (en for mænd og en for kvinder) samt 11 rustikke hytter.

Overnatning på Phantom Ranch kan ikke bookes online, men der skal indsendes en formular med ønsker til datoer og forplejning, der så besvares af Xanterra, den organisation der bestyrer alle overnatningsfasciliteter i Grand Canyon.

Hoteller tæt ved Grand Canyon
Lige uden for Grand Canyon National Park – i servicebyen Tusayan – ligger der en stribe hoteller langs hovedvejen til Grand Canyon, U.S. 180. Disse hoteller hedder alle noget med Grand Canyon, men ligger altså lige uden for nationalparken. Priserne er lidt lavere på disse hoteller end inde i selve parken. Men også her er der ofte helt udsolgt om sommeren, så reserver overnatning i god tid. Læs min artikel om hoteller lige syd for Grand Canyon.

Er der både udsolgt inde Grand Canyon Village og ved indgangen til Grand Canyon, ligger byerne Williams og Flagstaff et par timers kørsel fra Grand Canyon.

Begge byer ligger lige på den gamle Route 66, så her vrimler det med klassiske moteller, og I vil næsten altid kunne finde et værelse – uden for højsæsonen i juli og august. I højsæsonen anbefales det at bestille overnatning på forhånd – også Williams og Flagstaff. Priserne er til gengæld rimelige hele året rundt.

Grand Canyon fra andre vinkler
Grand Canyon er meget andet end sydkanten af Grand Canyon, og den dybe kløft kan som bekendt også opleves fra nord, selvom kun cirka 10% af alle besøgende i Grand Canyon vælger nordkanten. Jeg har set Grand Canyon fra både syd og nord. Læs min guide til Grand Canyon North Rim

Grand Canyon West i den vestlige ende af Grand Canyon er Hualapai indianerstammens bud på, hvordan du også kan opleve Grand Canyon. Det er bl.a. her, du finder den hesteskoformede glasbro, Grand Canyon Skywalk, der bringer dig ud over kløften med frit udsyn til Colorado floden 1.200 meter længere nede. Jeg besøgte Grand Canyon West i juni 2013, og du kan nu læse min anmeldelse af Grand Canyon West efter mit besøg i 2013.

Grand Canyon Railway og Grand Canyon Caverns
I min guide til Route 66 i Arizona kan du læse et portræt af Grand Canyon Railway, der udgår fra byen Williams på Route 66. Herfra kan du tage toget op til selve Grand Canyon. Grand Canyon Railway

På Route 66 i Arizona kan du besøge Grand Canyon Caverns, et forgrenet hulesystem med forbindelse til Grand Canyon kløften. Læs mit portræt af Grand Canyon Caverns

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams 45 minutter syd for Grand Canyon
Hoteller i Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Tusayan
Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas

Grand Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas
www.nps.gov/grca – National Park Service officielle guide til Grand Canyon

Af Henrik Lange, Highways-USA.com