I kan ikke undvære en udlejningsbil i Los Angeles. Punktum! Sådan er virkeligheden nu engang i millionbyen på den amerikanske vestkyst, hvis I skulle være i tvivl.

Los Angeles’ storbylandskab breder sig ud over et så gigantisk område, at I i praksis ikke kan undvære en udlejningsbil i L.A. Billeje og Los Angeles hører derfor uløseligt sammen, hvis I vil have en effektiv kør-selv-ferie i det sydlige Californien.

Afhentning af udlejningsbilen i LAX
Mens flere og flere amerikanske lufthavne har samlet de store biludlejningsfirmaer i en fælles terminal med et tilhørende parkeringshus, skal I i Los Angeles International Airport – LAX – stadig ud på en kort køretur med en gratis transferbus, der kører jer ud i området omkring LAX og over til det biludlejningsfirma, som står for håndteringen af jeres billeje i Los Angeles.

I skal derfor lige være skarpe på at huske navnet på jeres biludlejningsfirma, så I kommer ombord i den rigtige transferbus, der holder lige uden for lufthavnsterminalen. Udlejningsfirmaerne ligger spredt rundt omkring LAX, men flere af dem er dog samlet på samme lokalitet, hvilket fx gælder Alamo og National.

Når I har fået udleveret jeres udlejningsbil, er I så klar til at cruise afsted ud i Los Angeles’ storbylandskab. Det er ikke specielt svært at ramme motorvejene væk fra LAX. Men få eventuelt lige udleveret et papirkort fra udlejningsfirmaet med instruktioner på den nemmeste rute væk fra LAX.

I øvrigt er der indgået kontrakter om at opføre en fælles biludlejningsterminal i tilknytning til LAX med et tilhørende AirTrain, så man i fremtiden slipper for den uendelige strøm af shuttelbusser, som i dag kører i pendulfart på de allerede overfyldte veje mellem biludlejningsfirmaerne og terminalerne i LAX. Der går dog endnu mindst 3 – 4 år (2019), inden den nye fælles biludlejningsterminal ved LAX med tilhørende parkeringshus står klar til brug.

Betalingsveje og billeje i Californien
Der er heldigvis stadig langt mellem betalingsmotorvejene i det sydlige Californien. I behøver som udgangspunkt derfor ikke bekymre jer om betalingsveje i forhold til jeres billeje i Los Angeles, da I næppe vil ramme nogen betalingsveje på jeres kør-selv-ferie. Ihvertfald ikke hvis I fx følger min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas, hvor der ikke (umiddelbart) er nogen betalingsveje, I kommer i nærheden af.

Når det er sagt, bør I alligevel lige sikre jer, at der er en betalingsløsning inkluderet i jeres billeje fra Los Angeles. Sådan at forstå, at hvis I rammer en betalingsvej, kan I vælge den ”nemme” løsning og køre igennem de automatiske baner ved kontrolposterne og lade lejebilens bizz tage hånd om jeres vejafgifter.

Det er lidt forskelligt, hvordan de forskellige udlejningsfirmaer håndterer vejafgifter i deres udlejningsbiler. Men de fleste har efterhånden tilkoblet en automatisk løsning, så kunderne uden problemer kan køre gennem de automatiske baner på eventuelle betalingsveje, uden at skulle bekymre sig om vejafgifter.

Jeres kreditkort vil efterfølgende blive trukket for de faktiske vejafgifter + et administrationsgebyr til udlejningsfirmaet for at stille denne service til rådighed. Bemærk at opkrævningen af vejafgifter typisk først trækkes fra kreditkortet op til 14 dage efter, at I har returneret udlejningsbilen.

Men husk at tjekke, at der er en sådan løsning inkluderet, når I afhenter jeres lejebil i Los Angeles. Bemærk at aftaler omkring betaling af vejafgifter er altid noget, der aftales lokalt, når I afhenter udlejningsbilen i USA. Det er altså IKKE en ydelse, som er inkluderet i jeres reservation, I foretog, inden I rejste fra Danmark.

Envejsgebyr fra Los Angeles
Hvis I starter og slutter jeres kør-selv-ferie i Californien i Los Angeles, behøver I ikke læse dette afsnit om envejsgebyrer. Men hvis I planlægger af returnere udlejningsbilen i fx San Francisco, Las Vegas eller andre byer i det vestlige USA, skal I være opmærksomme på, at I KAN løbe ind i et envejsgebyr. Altså et gebyr for at afhente udlejningsbilen i Los Angeles og returnere den i fx San Francisco eller Las Vegas.

Reglerne omkring envejsgebyrer er vidt forskellige fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, så her må I prøve jer lidt frem. Reglerne afhænger bl.a. af, hvilken biltype/ bilkategori I har lejet, og hvor I returnerer bilen.

Som tommelfingerregel er der typisk ikke noget envejsgebyr, hvis I afhenter en ”normal” lejebil i Los Angeles og returnerer den i fx Las Vegas. Men har I lejet specialkøretøjer som fx minibusser eller åbne biler/ cabriolet i Los Angeles og afleverer i Las Vegas, kan der sagtens komme et envejsgebyr på billejen.

Som udgangspunkt skal I forberede jer på, at der er envejsgebyr på lejebiler, som afhentes i Los Angeles og returneres i San Francisco. For år tilbage var der typisk ikke envejsgebyr på udlejningsbiler, der blev returneret inden for Californiens grænser. Men det har ændret sig siden, så vær opmærksom!

Med andre ord: Hvis I vil være helt sikre på at slippe for envejsgebyrer, så afslut jeres billeje i Los Angeles – hvis I også har afhentet udlejningsbilen i L.A.

Myldretidstrafik omkring Los Angeles
På trods af sine utallige motorveje, er myldretidstrafikken i Los Angeles ganske intens. Hvis I vil gøre jer selv en tjeneste, så undgå myldretidstrafikken i Los Angeles, da den kan være en massiv tidsrøver.

Myldretidstrafikken i Los Angeles topper om morgenen mellem kl. 7 og kl. 9 og igen om eftermiddagen fra kl. 16 til kl. 19. Om morgenen går trafikstrømmen ind mod Los Angeles Downtown. Det vil sige fra nord mod syd i den nordlige del af Los Angeles og fra syd mod nord i den sydlige del af byen. Og modsat om eftermiddagen. Prøv så vidt muligt at undgå motorvejene omkring Los Angeles om morgenen og igen hen på eftermiddagen, hvis I har mulighed for det.

Husk også at have myldretidstrafikken med i baghovedet, når I vælger hoteller og overnatning i Los Angeles. Det kan således godt betale sig at vælge et centralt placeret hotel i forhold til de seværdigheder, I gerne vil opleve i Los Angeles – selvom det måske koster lidt mere end mere perifært placerede hoteller. Det kan nemlig være dyrt sparede penge, hvis prisen er, at I ender i en bilkø, der stjæler en masse tid fra jer, når I skal rundt i L.A.

Alternativer til billeje i Los Angeles
Metrosystemet omkring Los Angeles er under kraftig udbygning i disse år, og det er tiltrængt. Bystyret i Los Angeles har for længst erkendt, det er nødvendigt med alternativer til de mange biler på Los Angeles’ motorveje.

Åbningen af den lyseblå light rail linje Expo Line til Santa Monica i foråret 2016 var således en milepæl i udbygningen af den offentlige transport i Los Angeles. Og kombineret med den forholdsvis nye Orange Line til bl.a. Pasadena og Red Line op til Hollywood Boulevard og videre til Universal City inkl. Universal Studios er det faktisk muligt som turist at bevæge sig rundt i Los Angeles med offentlig transport til flere af de største attraktioner i L.A. uden nødvendigvis at skulle have en udlejningsbil.

Men hvis I er en familie på fx fire eller fem personer på kør-selv-ferie i Californien, er det trods alt en del nemmere at bevæge sig rundt i storbylandskabet i en udlejningsbil. Derfor var budskabet indledningsvis i denne artikel også, at I ikke rigtigt kan undvære billeje i Los Angeles.

Attraktionerne i Los Angeles ligger trods alt for spredt til, at den offentlige transport endnu udgør et effektivt alternativ til udlejningsbilen. Og så længe I navigerer uden om den værste myldretidstrafik, er udlejningsbilen fortsat at foretrække, når I er på kør-selv-ferie i Los Angeles og det sydlige Californien.

Denne artikel er senest opdateret den 20. april 2019!

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Billeje i Los Angeles med Auto Europe
Praktiske tips til billeje med start i Las Vegas
Praktiske tips til billeje i San Francisco

OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.