Monument Valley – John Wayne’s legeplads

Enorme klippepartier i gule, orange og røde farver er den fascinerende tiltrækningskraft ved Monument Valley, der ligger lige på grænsen mellem Arizona og Utah. Landskabet er som taget ud af en westernfilm, og det ikke helt tilfældigt. For de fantastiske klippepartier har optrådt i adskillige westerns, bl.a. en række af instruktøren John Fords klassiske westerns, bl.a. My Darling Clementine fra 1946 og Forfølgeren (The Searchers) fra 1956.

Hoteller og overnatning ved Monument Valley
Monument Valley indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

Fakta om Monument Valley:
Åbningstider maj-september: Dagligt fra kl. 7.00 til kl. 19.00
Åbningstider oktober-april: Dagligt fra kl. 8.00 til kl. 17.00
Entré (gælder en dag): 20 dollars pr. bil (inkl. 4 personer + 10 dollars pr. ekstra person) (2019)
National Park Pass: Kan ikke benyttes i Monument Valley
Parkens areal: 371 kvadratkilometer
Monument Valley Scenic Drive: 17 miles/ 27 kilometer
Geologisk særpræg: Fritstående klippeformationer
Geografisk placering: Det sydligste Utah på grænsen til Arizona
Kort over Monument Valley på Google Maps

IMG_0895

Millioner af års erosion har skabt Monument Valley
Det er Colorado-plateauets specielle geologi, der gennem millioner af år har været med til at skabe det helt særlige landskab i Monument Valley. De mange klippemonumenter er opstået i takt med, at vind og vejr har fået de blødere materialer som jord og ler til at erodere væk, således at kun de mest hårdføre klipper er blevet stående tilbage. Monument Valley har altså oprindeligt været fladt, og jordoverfladen har ligget i niveau med, hvad der nu svarer til højden på de højeste tilbageværende klippetinder.

Ikke nationalpark men naturpark på indiansk territorium
Monument Valley er speciel som nationalpark i kraft af, at parken ligger på indiansk jord og er privatejet. Det er således de lokale Navajo-indianere, der driver Monument Valley og det tilhørende besøgscenter, og Monument Valleys officielle navn er Monument Valley Navajo Tribal Park.

IMG_0869

Derfor kan I ikke benytte et eventuelt National Park Pass i Monument Valley, som ellers gælder til alle amerikanske statsejede nationalparker. Vil I ind i Monument Valley, må I betale de obligatoriske fem dollar pr. person, for at få adgang til parken.

IMG_0876

Hullet grusvej rundt i parken
Som turist i egen bil kan I følge en grusvej rundt i Monument Valley, der er cirka 17 miles lang. Vejen er dog relativt dårlig en del steder, og ikke specielt velegnet til almindelige personbiler. Og I skal glemme alt om at køre ned i Monument Valley, hvis I er afsted i en autocamper/ motorhome.

Hvis I ikke har nerver til at udsætte jeres udlejningsbil for parkens ujævne veje – eller besøger Monument Valley med et motorhome, kan I alternativt få en guidet tur i Monument Valley på ladet af en pick-up truck eller på hesteryg med nogle af de lokale Navajo-indianere som guider.

Der findes et utal af forskellige lokale operatører, som tilbyder forskellige guidede ture i Monument Valley. Jeg har ikke nogen foretrukne guidefirmaer, men tjek selv listen over officielt anerkendte tour operatører, som har licens til at lave guidede ture i Monument Valley. Læs mere her

IMG_0879

For at yde de fantastiske naturscenerier i Monument Valley retfærdighed, bør I afsætte mindst tre timer til besøget. Monument Valley ligger ved Highway 163 omkring 20 miles nord for byen Kayenta i Arizona. Kommer I nordfra ad Highway 163 (fra Utah-siden), kører I gennem en del af Monument Valley. Denne vejstrækning er berømt for sit lange lige stræk med unikke klippetinder stikkende op rundt i landskabet. Et motiv, der er gengivet på utallige fotos og i adskillige film, bl.a. Thelma & Louise og i Forrest Gump.

IMG_0861

Overnatning ved Monument Valley
Det vrimler ikke ligefrem med overnatningsmuligheder ved Monument Valley, men nationalparken har nu fået sit eget hotel, The View Hotel, der åbnede i december 2008. Som navnet antyder, så er udsigten helt i særklasse, da I fra værelset har direkte udsigt over Monument Valleys unikke klippelandskab.

Hvert værelse har egen østvendt balkon, og det tre etagers hotel er indrettet med suiter på øverste etage, så I også kan opleve den fantastiske stjernehimmel om aftenen og solopgangen om morgenen. The View Hotel er ejet og drevet af de lokale Navajo-indianere.

IMG_0893

Et andet populært overnatningssteder er Goulding’s Lodge, som ligger vest for Monument Valley. Her boede westerninstruktøren John Ford bl.a. under indspilningerne af nogle af Hollywoods store westerns tilbage i 1950’erne. Læs mere i min artikel om overnatning ved Monument Valley

Den by, som ligger tættest på Monument Valley, er Kayenta i Arizona – hvis man ellers kan kalde den lille flække en by. For Kayenta er mest af alt et vejkryds med to hoteller og et par tankstationer. Kayenta ligger 26 miles fra Monument Valley. Ellers er der ikke mange overnatnings muligheder indenfor rimelig køreafstand fra Monument Valley.

IMG_0922

Hoteller og overnatning ved Monument Valley
Monument Valley indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 svar til “Monument Valley – John Wayne’s legeplads”

 1. Vi var på tur med Trek America til Monument Valley. Vi havde en lokal Navajo guide. Overnattede i en hogan. Det vil sige, at det var så godt vejr, at vi alle overnattede under en stjernehimmel med flot udsigt til silohueten af klippeformationen “right hand”. Vi fik Navajo tacos tilberedt ved hytten, hvor guiden og hans familie hjalp til. En smuk oplevelse af stilhed, ro og naturens rå skønhed. Morgenen bød på de smukkeste rødglødende klipper oplyst af solens spæde stråler.

  • Super dejlig beretning, Mia. Trek America laver nogle rigtigt fine grupperejser, især for unge. Jeg har ikke selv selv prøvet dem, men har hørt at de laver nogle gode ture. Tak for feedback 😉

 2. Min kone og jeg sidder lige nu på vores værelse på The View Hotel og nyder den fantastiske udsigt over Monument Valley. Det er tredje gang vi er her, men første gang i april. De to tidligere gange har været i juli, hvor temperaturen har sneget sig pænt op over de 30 grader. Her midt i april har vi cirka 20 grader, så det giver mulighed for at opleve noget af Monument Valley til fods. Vi snørede således vandrestøvlerne ved 16.30 tiden og gik “Wildcat Loop Trail” på cirka 6 km. Vi brugte et par timer til turen, som vi vurderer kan klares af de fleste. Wildcat Trail starter samme sted som bilernes “Scenic Route” og går rundt om den nærmeste butte (klippe), West Mitten Butte, som ligner en vante/ luffe – deraf navnet. Turen er – som vi har forstået det – den eneste hike, man kan gøre i Monument Valley alene uden guide, og den er godt markeret hele vejen rundt. I morgen går turen videre nordvest på til Bryce Canyon! P.S.: Tak for din meget informative hjemmeside!

  • Mange tak for jeres beskrivelse af jeres oplevelse i Monument Valley. Jeg kendte faktisk ikke Wildcat Loop Trail, så det er super feedback, I kommer med der. Det vil jeg helt klart prøve at teste, når jeg næste gang kommer til Monument Valley – måske allerede til juni 2019, hvis jeg når op forbi Monument Valley på den tur. Det er lige præcis sådan nogle vandreoplevelser, jeg selv synes gør naturparkerne til en ekstra skøn oplevelse. Fortsat god tur rundt i det vestlige USA, og tak for jeres ros af Highways-USA.com!

 3. Vi er fuld gang med planlægning af en roadtur i maj 2017. Med start og slut i Las Vegas. Over Antelope Canyon med en overnatning. Vi har to overnatninger i Monument Valley, derefter vil vi køre Route 66 mod vest (har købt din e-bog til Route 66 til stor glæde for planlægningen). Kan vi køre fra Kayenta til Albuquerque, hvor vores “Route 66” tur starter, eventuelt over Four Corners? Er det for stor en “mundfuld” med hensyn til vejforhold o.s.v. Vi er to personer. P.S. Vi har været til et af dine foredrag i København til stor glæde, især nu hvor vi er igang med at planlægge turen. Hilsen Bente

  • Kayenta over Four Corners som ikke bør tage ret lang tid, og videre til Albuquerque, er absolut ikke for stor en mundfuld på en dag, for mig, men er det for dig ved jeg ikke. Det er lidt over 500 km og meget af det er ikke på motorveje, men som du nok selv ved går det på mange amerikanske landeveje ikke meget langsommere.

 4. Vi har brug for et godt råd. Min familie og jeg skal til USA til sommer. Vi skal til Grand Canyon, og vi diskuterer, om Monument Valley er de ekstra kilometer værd?

  • Det afhænger af meget. Det er helt klart værd at se i min verden – næsten på højde med Grand Canyon. Men skal I ikke længere østpå end end Grand Canyon, så er det langt at køre. Men det kommer an på, hvad I ellers skal opleve.

  • Det er en meget relevant spørgsmål, du stiller der, som mange andre før dig har stillet sig selv. Lad mig tage udgangspunkt i min egen første gangs oplevelse med Monument Valley: Jeg oplevede Monument Valley første gang i år 2000, og dengang var det ikke planen, at jeg og min rejsefælle ville tage ud at se Monument Valley. Udgangspunktet skyldes mest uvidenhed, men den var altså ikke med på den oprindelige rejseplan. Men så mødte vi tilfældigvis nogle andre danskere, som anbefalede os Monument Valley, og det var vi dem ret taknemmelige for, for Monument Valley endte med at blive en af de store overraskelser på turen gennem det vestlige USA. Så hvis I har tiden – det vil sige en ekstra dag – synes jeg, I skal slå et smut ud forbi Monument Valley. Men som Henrik Bottos også skriver, så handler valget også om, hvad I ellers har på agendaen. Men Grand Canyon og Monument Valley er to vidt forskellige naturoplevelser, og kan ikke umiddelbart sammenlignes.

  • Det er fuldkommen korrekt – Monument Valley er to vidt forskellige steder og alligevel ikke. Forstået på den måde at det er 2 fantastiske oplevelser. Jeg har selv haft Monument Valley på min liste i mange år – og i marts i år gjorde jeg det virkelighed. Hvilket jeg absolut ikke har fortrudt. Ud over de fantastiske landskabs mæssige scenarier – bør man gøre sig den tjeneste at tage ud på en guidet heldagstur, hvor man kommer rundt i både Mystery Valley og Monument Valley. Derved oplever man naturen på tæt hold og for tilføjet en masse indianske historier og anekdoter til oplevelsen. Dette kræver dog mindst to overnatninger, men så får man også muligheden for at opleve både solnedgang og solopgang. Som overnatning valgte jeg Gouilding’s Lodge som ligger cirka 8 km fra Monument Valley Visitor Center og hvorfra man, fra sin altan, har en fantastisk udsigt til Monument Valley. Derudover er Gouilding’s Lodge en attraktion i sig selv hvis man er filmfreak. Regn i øvrigt 4-6 timers kørsel fra Grand Canyon, da der er mange spændende steder at se undervejs. God tur 🙂

 5. Netop nu ligger jeg i vores autocamper på pladsen Goulding Lodge og den kan varmt anbefales. Her er en fantastisk udsigt. På vores nu 6 ugers rejse er den den pæneste beliggenhed indtil videre. Der er ligeledes indendørs pool til pladsen.

 6. Vi skal køre rundt 3 uger med vores 4 børn i mobilhome… Starter i San Francisco. Vi skal have en overnatning i Zion, og så kører vi til Monument Valley. Vi ankommer nok sidst på dagen til Monument Valley. Så er planen, at vi skal have 2 overnatninger her, så vi får en hel dag ud af det. Mine spørgsmål lyder: Hvor kan man overnatte med mobilhome nær Monument Valley? Vi vil gerne have en guidet rundtur i parken – enten i firehjulstrækker eller på hestevogn. Er der informationer om, hvor man finder de steder, hvor de guidede ture starter, når man nærmer sig parken? Og til slut: Er det nødvendigt at bestille overnatning og guidede ture i starten af oktober måned? Det er vores første tur til USA, så vi er meget usikre på, om vi kan finde de “rigtige steder” da GPS`en jo ikke kan fortæller, hvor busturene o.s.v. i de forskellige nationalparker går ud fra…

  • Goulding’s Lodge ligger seks miles nord for selve Monument Valley og er mig bekendt den eneste campground så tæt på parken. Lad jer ikke narre af navnet – det er både tale om en lodge/ hotel, hytter og en regulær campingplads til motorhomes. Jeg har ikke selv boet på pladsen, så jeg kan kun referere, hvad jeg kan læse mig til på stedets website, der også oplyser, at det faktisk var her, at western instruktøren John Ford og legendariske John Wayne boede under optagelserne til bl.a. The Stagecoach (Diligencen) fra 1939 og The Searchers (Forfølgeren) fra 1956. I kan også booke guidede ture i Monument Valley på campingpladsen. Der findes også et hav af lokale tour operatører, som man kan vælge mellem. Om I skal booke i forvejen eller lade være, vil jeg lade være op til jer. Hvis I har et ønske om at opleve Monument Valley på en længere tur, er det måske en god ide at booke på forhånd – ellers kan I tage chancen, og se hvad I kan få på dagen. De improviserede guidede ture udgår fra besøgscentret ved parkeringspladsen, hvor der holder en stribe firehjulstrækkere med indianere bag rattet…

 7. Hej! Jeg har lige brug for lidt råd! Min kæreste og jeg skal dertil til sommer, og vi glæder os meget. Jeg havde egentlig tænkt at køre rundt selv (Ford Mustang), men det skal vi vist ikke! Tak for info. Vi kommer dertil fra Grand Canyon, hvor jeg havde tænkt at tage en overnatning på vejen mellem Grand Canyon og Monument Valley (vi kører fra Grand Canyon sen eftermiddag). På den måde kan vi komme til Monument Valley forholdvis tidligt den efterfølgende dag, hvor jeg tænker vi bruger hele dagen, og overnatter i The View hotel, og kører til Page næste morgen og bruger en dag der. Lyder det som en ok plan eller skal der afsættes mere tid i Monument Valley? På forhånd tak for hjælpen

  • Det lyder som en rigtig fin plan, I har lagt der. Giv jer god tid i Grand Canyon, så I også får solnedgangen med – den vil I ikke gå glip af, og mere travlt har I trods alt ikke. Husk at der ikke er specielt mange byer/ moteller på vejen mellem Grand Canyon og Monument Valley, så her kan I overveje at bestille et værelse på forhånd. Og når I har det meste af en dag i Monument Valley, så har I også rigeligt med tid til at opleve det smukke Western landskab. Nu skriver du sommer, så kan måske være en god ide at reservere en af de guidede ture i Monument Valley på forhånd. Vælg en af de “lange” ture på en tre-fire timer eller noget i den retning, så I for alvor kommer ud i landskabet. Og så kan I i øvrigt godt glæde jer til turen op mod Page, der også er helt fantastisk. Jeg går ud fra, I også har Antelope Canyon med i rejseplanen. Rigtig god tur!

 8. Da vi var på en syv ugers tur i RV med hele familien i 2012, havde vi hjemmefra besluttet, at vi skulle have en lille smagsprøve på, hvordan indianerne lever, når vi nåede Monument Valley. Vi havde booket en guided aftenstur i parken med efterfølgende mad, underholdning ved lejrbålet og overnatning i en traditionel indiansk hogan.

  Vi var noget spændte, da vi mødte op i Monument Valley godt belæssede med soveposer og børnenes sovedyr. Vi havde booket overnatningen via Simpson’s Trailhandler Tours, som har flere forskellige pakker at vælge imellem, hvis man ikke lige er til overnatning i en hogan. Vi blev mødt af guiden Richard, der selv var Navajo-indianer.

  Monument Valley er en del af “Navajo Nation” eller Navajo reservatet, og det var Navajo indianerne, vi skulle være gæster ved denne nat. Første punkt på turen var en rundtur i Monument Valley blandt de fantastiske klippeformationer, som vi har set i så mange film – bl.a. er “Once upon a time in the West” og “Back to the Future III”. Faktisk fortalte Richard, at det er hans onkel, der spiller den unge Charles Bronson i netop “Once upon a time…”

  Efter den første rundtur gik turen til en lille lejrplads midt i Monument Valley – i backcountry – dvs. udenfor de veje, hvor turister må færdes på egen hånd. Her fik vi først noget at spise – et fried bread med salat, bønner og en steak. Jeg tror nok, de havde tilpasset menuen en anelse til kræse turister, men maden smagte fortrinligt.

  Herefter fortalte vores nye indianske venner om deres kultur og traditioner, ligesom de sange traditionelle sange og spillede på fløjte. Og der blev også danset. Først traditionel Navajo-dans, og senere blev vi turister sluppet løs på “dansegulvet”. En helt igennem hyggelig aften.

  Da mørket havde sænket sig blev vi kørt til vores “hotel” for natten. Vi skulle overnatte på jorden i en traditionel Hogan. En hogan er i bund og grund en rund hytte, der er bygget af jord over et træskelet med et hul i toppen, så røgen kan komme ud. Det var virkelig en meget autentisk oplevelse, og det er da ikke hver dag, man kan prale med, at man har overnattet i Monument Valley som gæst ved ægte indianere!

  Næste morgen blev vi vækket tidligt af Richard, der igen kørte os en tur i de smukke omgivelser, så vi kunne tage billeder af solopgangen. En fuldendt oplevelse, der kan anbefales, og som giver et helt unik indblik i Navajo-indianernes kultur og traditioner.

  Man kan også vælge at opleve Monument Valley på egen hånd. Det bliver dog frarådet at køre “The Scenic Loop” i parken med en RV. Vi kiggede lidt på vejen fra Visitor Centeret, og synes egentlig det var noget pjat. Men tag mig på ordet – du vil IKKE tage din RV ned på den vej. Hvis du kører i en robust personbil kan du godt køre turen – ellers lyder anbefalingen herfra: Book en guided tur!

  • Rigtig god måde at opleve Monument Valley på, hvis man har tid til en overnatning i parken. Og som du skriver til sidst: Glem alt om at køre et motorhome – heller ikke de små – ned i Monument Valley. Det er næsten umuligt at få dem op gennem det ret stejle hårnåle sving på vej tilbage op mod besøgscentret. Selv med en udlejningsbil skal man virkeligt tænke sig om og køre forsigtigt, og helst have en bil med en god frihøjde til undervognen – ellers kan man meget vel komme helt galt afsted. Bemærk også, at langt de fleste biludlejningsfirmaer ikke tillader kørsel på grusvej/ veje uden fast belægning. Og selvom man godt kan slippe afsted med det på visse grusveje i USA uden at blive “opdaget”, når man returnerer bilen, er grusvejen i Monument Valley ikke stedet at gøre forsøget, hvis man ikke føler sig 100 % sikker på sine køreevner.

 9. Var der i 2007. En af mine største oplevelser i USA – helt på niveau med Grand Canyon! Vi oplevede torden og lyn der i tusmørket – fantastisk flot. Det sted vil jeg se igen!

 10. Hvis man vælger at tage turen i en udlejningsbil, så læs det der står med småt. Mange udlejningsfirmaer tillader ikke kørsel offroad. Jeg tog dog chancen/ risikoen sidste år, hvilket var en oplevelse i særklasse. Selv om bilen var en SUV, knagede det godt i alle bevægelige dele.

 11. Vi tog turen nede i Monument Valley her i juli 2013 i udlejningsbil. Og det var lige som så mange andre steder, kør efter forholdene. Vi fik så også lige en speciel oplevelse, de var i gang med optagelserne til filmen “A Million Ways to Die in the West” med en perlerække af stjerner. Ikke at vi kunne komme tæt på, men det gør da i hvert fald, at vi skal ind at se filmen, når den kommer….

 12. Min kæreste og jeg besøgte parken for lidt over en uge siden. Vi forsøgte at køre ud på den såkaldte scenic drive med vores full size udlejningsbil, men måtte som langt størstedelen give op, da undervognen flere gange i løbet af de første 200 meters kørsel var støt på. Det er derfor værd at nævne, at en tur med firhjulstrækker koster mellem 75-85 $ pr person alt efter om man vil køres rundt i 1/5 time eller 2/5 time. Det er måske rart at være forberedt på, at et besøg i parken ikke kun koster 5 $ pr person. Vi synes dog helt klart, at turen rundt i firhjulstrækker var godt givet ud, både fordi det er en fantastisk flot tur, og fordi det var rart at kunne læne sig tilbage uden at være anspændt og nervøs for udlejningsbilens ve og vel.