Enorme klippepartier i gule, orange og røde farver er den fascinerende tiltrækningskraft ved Monument Valley, der ligger lige på grænsen mellem Arizona og Utah. Landskabet er som taget ud af en westernfilm, og det ikke helt tilfældigt. For de fantastiske klippepartier har optrådt i adskillige westerns, bl.a. en række af instruktøren John Fords klassiske westerns, bl.a. My Darling Clementine fra 1946 og Forfølgeren (The Searchers) fra 1956.

Hoteller og overnatning ved Monument Valley
Monument Valley indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

Fakta om Monument Valley:
Åbningstider maj-september: Dagligt fra kl. 7.00 til kl. 19.00
Åbningstider oktober-april: Dagligt fra kl. 8.00 til kl. 17.00
Entré (gælder en dag): 20 dollars pr. bil (inkl. 4 personer + 10 dollars pr. ekstra person) (2019)
National Park Pass: Kan ikke benyttes i Monument Valley
Parkens areal: 371 kvadratkilometer
Monument Valley Scenic Drive: 17 miles/ 27 kilometer
Geologisk særpræg: Fritstående klippeformationer
Geografisk placering: Det sydligste Utah på grænsen til Arizona
Kort over Monument Valley på Google Maps

IMG_0895

Millioner af års erosion har skabt Monument Valley
Det er Colorado-plateauets specielle geologi, der gennem millioner af år har været med til at skabe det helt særlige landskab i Monument Valley. De mange klippemonumenter er opstået i takt med, at vind og vejr har fået de blødere materialer som jord og ler til at erodere væk, således at kun de mest hårdføre klipper er blevet stående tilbage. Monument Valley har altså oprindeligt været fladt, og jordoverfladen har ligget i niveau med, hvad der nu svarer til højden på de højeste tilbageværende klippetinder.

Ikke nationalpark men naturpark på indiansk territorium
Monument Valley er speciel som nationalpark i kraft af, at parken ligger på indiansk jord og er privatejet. Det er således de lokale Navajo-indianere, der driver Monument Valley og det tilhørende besøgscenter, og Monument Valleys officielle navn er Monument Valley Navajo Tribal Park.

IMG_0869

Derfor kan I ikke benytte et eventuelt National Park Pass i Monument Valley, som ellers gælder til alle amerikanske statsejede nationalparker. Vil I ind i Monument Valley, må I betale de obligatoriske fem dollar pr. person, for at få adgang til parken.

IMG_0876

Hullet grusvej rundt i parken
Som turist i egen bil kan I følge en grusvej rundt i Monument Valley, der er cirka 17 miles lang. Vejen er dog relativt dårlig en del steder, og ikke specielt velegnet til almindelige personbiler. Og I skal glemme alt om at køre ned i Monument Valley, hvis I er afsted i en autocamper/ motorhome.

Hvis I ikke har nerver til at udsætte jeres udlejningsbil for parkens ujævne veje – eller besøger Monument Valley med et motorhome, kan I alternativt få en guidet tur i Monument Valley på ladet af en pick-up truck eller på hesteryg med nogle af de lokale Navajo-indianere som guider.

Der findes et utal af forskellige lokale operatører, som tilbyder forskellige guidede ture i Monument Valley. Jeg har ikke nogen foretrukne guidefirmaer, men tjek selv listen over officielt anerkendte tour operatører, som har licens til at lave guidede ture i Monument Valley. Læs mere her

IMG_0879

For at yde de fantastiske naturscenerier i Monument Valley retfærdighed, bør I afsætte mindst tre timer til besøget. Monument Valley ligger ved Highway 163 omkring 20 miles nord for byen Kayenta i Arizona. Kommer I nordfra ad Highway 163 (fra Utah-siden), kører I gennem en del af Monument Valley. Denne vejstrækning er berømt for sit lange lige stræk med unikke klippetinder stikkende op rundt i landskabet. Et motiv, der er gengivet på utallige fotos og i adskillige film, bl.a. Thelma & Louise og i Forrest Gump.

IMG_0861

Overnatning ved Monument Valley
Det vrimler ikke ligefrem med overnatningsmuligheder ved Monument Valley, men nationalparken har nu fået sit eget hotel, The View Hotel, der åbnede i december 2008. Som navnet antyder, så er udsigten helt i særklasse, da I fra værelset har direkte udsigt over Monument Valleys unikke klippelandskab.

Hvert værelse har egen østvendt balkon, og det tre etagers hotel er indrettet med suiter på øverste etage, så I også kan opleve den fantastiske stjernehimmel om aftenen og solopgangen om morgenen. The View Hotel er ejet og drevet af de lokale Navajo-indianere.

IMG_0893

Et andet populært overnatningssteder er Goulding’s Lodge, som ligger vest for Monument Valley. Her boede westerninstruktøren John Ford bl.a. under indspilningerne af nogle af Hollywoods store westerns tilbage i 1950’erne. Læs mere i min artikel om overnatning ved Monument Valley

Den by, som ligger tættest på Monument Valley, er Kayenta i Arizona – hvis man ellers kan kalde den lille flække en by. For Kayenta er mest af alt et vejkryds med to hoteller og et par tankstationer. Kayenta ligger 26 miles fra Monument Valley. Ellers er der ikke mange overnatnings muligheder indenfor rimelig køreafstand fra Monument Valley.

IMG_0922

Hoteller og overnatning ved Monument Valley
Monument Valley indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

Af Henrik Lange, Highways-USA.com