Strømspændingen i el-nettet er anderledes i USA og Canada end i Europa. Der er “kun” 120 volt i de nordamerikanske stikkontakter i modsætning til de 230 volt, vi har her i Europa. Samtidig har selve kontakterne flade og aflange ben i stedet for runde ben, som vi kender det her i Europa. Du kan altså ikke uden videre proppe din mobiloplader fra Danmark ind i de amerikansk stikkontakter. Her er et par tips til strøm og stikkontakter i USA og Canada.

Køb et adapter stik eller en konverter hjemmefra
For at kunne oplade din mobiltelefon, computer, digitalkamera, elektriske tandbørste og hvad du nu ellers måtte have med at elektriske apparater til USA eller Canada, skal du ud at købe et lille adapter stik, der populært sagt laver en nordamerikansk stikkontakt om til en europæisk/ dansk.

Det er smartest at købe stikket hjemmefra, så du ikke skal lede efter det, når du er kommet til USA eller Canada. Du kan købe stikket hos Nordisk Korthandel, der sælger rejseadapteren Earth Link, der kan bruges i stikkontakter over hele verden. Visse butikker i Københavns Lufthavn og Brinck Elektronik på Frederiksborggade ved Nørreport Station i det indre København forhandler også de små strømstik, som laver en amerikansk stikkontakt om til en dansk. Fra tid til anden kan du også købe stikket i større supermarkeder – typisk i juni måned, inden sommerferien for alvor sætter ind.

Men når du ikke at få købt stikket inden afrejse, forhandler den landsdækkende amerikanske elektronikkæde Radio Shack også det lille stik. Desuden kan jeg varmt anbefale at tage en “dansk” forlængerledning med, så du har flere stikudtag at gøre godt med. Så kan du både oplade din mobiltelefon, iPad, digitalkamera, computer m.v. på én gang på hotelværelset.

Strømstyrke og spænding i USA og Canada
På grund af den amerikanske spænding på 120 volt er det ikke alle elektriske apparater fra Europa, der kan bruges i USA. Det gælder fx hårtørrere. Og selvom der findes elektriske omformere, der kan ændre spændingen, så du kan bruge din europæiske hårtørrer i USA, er det langt billigere – og nemmere – at købe en helt ny hårtørrer i USA.

I langt de fleste tilfælde kan du dog uden problemer bruge dine elektriske apparater fra Europa i USA. Det gælder bl.a. computere, diverse opladere til mobiltelefoner og computere, barbermaskiner og lignende elektronik. Det eneste du skal huske, er den førnævnte adapter, der laver en amerikansk stikkontakt om til en europæisk/ dansk.

Pas i øvrigt på med købe elektriske apparater i USA som fx køkkenmaskiner og andet husholdnings udstyr. Da de kører på 120 volt, kan de ikke umiddelbart bruges i Danmark. Samtidig er de omformere, der laver 230 volt om til 120 volt, ret dyre, så det kan ikke betale sig at gøre forsøget. Med mindre du skal bruge det pågældende el-produkt i USA.

Informationerne på denne side er senest opdateret den 10. maj 2014.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com