For at kunne stige ombord på flyet og flyve til USA, skal du have en forhåndsgodkendelse til indrejse i USA. Navnet er ESTA – Electronic System for Travel Authorization.

Alle danske statsborgere uden et visum til USA skal have udfyldt og fået godkendt en ESTA ansøgning, inden de kan stige ombord på flyet til USA. Her får I et overblik over ESTA reglerne, og hvad I skal være særligt opmærksomme på.

OBS: Siden 14. december 2018 har man skulle ansøge om ESTA godkendelse senest 72 timer før afrejse. De såkaldte “real time approvals”, hvor ens ESTA ansøgning blev godkendt umiddelbart efter ansøgningen, er ikke længere tilgængelige, oplyser U.S. Customs and Border Protection.

Overblik over ESTA reglerne
Siden 12. januar 2009 har langt de fleste danskere, der vil rejse til USA, skulle udfylde en elektronisk online formular – en såkaldt ESTA ansøgning – med en række informationer. En godkendt ESTA ansøgning er en forhåndsgodkendelse, som giver dig ret til at stige ombord på flyet til USA.

Har du ikke nogen ESTA godkendelse, får du ikke lov til boarde flyet til USA fra Europa – med mindre at du har et gyldigt visum i dit pas til USA – et visum der fx er udstedt af den amerikanske ambassade i København.

ESTA er en forkortelse for Electronic System for Travel Authorization, og er altså en forhåndsgodkendelse. Bemærk dog, at du formelt først får den officielle indrejsetilladelse til USA, når du har været igennem immigrationskontrollen ved ankomsten til USA.

Alle personer uanset alder skal have en ESTA godkendelse for at kunne rejse ind i USA. Det forventes naturligvis, at forældrene udfylder ESTA ansøgningen på deres børns vegne.

Det koster et gebyr på 14 dollars pr. person at udfylde ESTA formularen, og langt de fleste danske statsborgere kan få en ESTA godkendelse til indrejse i USA, og behøver således ikke et visum til USA.

Et visum til USA koster til sammenligning 1.120 kr. (2019) (afhængig af visumtype) og kræver bl.a., at du møder op på den amerikanske ambassade i København til en personlig samtale.

Ansøg senest 72 timer inden afrejse
De amerikanske myndigheder anbefaler, at du senest 72 timer inden afrejsen til USA går ind og udfylder formularen. ESTA ansøgningen bliver nemlig ikke længere automatisk godkendt, sådan som det var tilfældet med de fleste ESTA ansøgninger frem til udgangen af 2018.

Derfor skal man nu tage anbefalingen om at udfylde ESTA ansøgningen senest 72 timer inden afrejse alvorligt. Du skal i øvrigt selv logge ind i ESTA systemet og tjekke, at ansøgningen ret faktisk er blevet godkendt, når du har udfyldt ansøgningen online. Langt de fleste danskere får godkendt deres ESTA ansøgning helt uden problemer.

Din ESTA godkendelse kan bruges flere gange 
Når du har fået godkendt din ESTA ansøgning, er din ESTA godkendelse gyldig i 24 måneder og kan benyttes til flere rejser til USA inden for to år. Det kræver dog, at dit pas ikke udløber i perioden. Får du et nyt pas, skal du også lave en ny ESTA ansøgning.

Ønsker du at genbruge din ESTA godkendelse til flere rejser til USA, så gem den ansøgningskode, du får tildelt, når du indsender din ESTA ansøgning. Koden skal bruges, når du ved din næste rejse til USA skal ændre info om fx opholdsadresse i USA og anden information, der ændrer sig fra rejse til rejse. Har du ikke gemt ESTA koden, kan du få adgang til ESTA systemet igen ved hjælp af dine pasinformationer.

Bemærk i øvrigt, at hvis du rejser til USA flere gange på samme ESTA godkendelse, behøver ESTA godkendelse ikke være gyldig under hele dit ophold i USA. Gyldighedsperioden på de to år må altså gerne udløbe, mens du opholder dig i USA. Men ESTA godkendelsen skal naturligvis være gyldig den dato, du rejser ind i USA. Dit pas skal være gyldigt i hele den periode, du opholder dig i USA.

Særlige regler omkring ESTA
I specielle tilfælde kan danske statsborgere IKKE blive forhåndsgodkendt til indrejse i USA med en ESTA forhåndsgodkendelse, men SKAL søge visum.

Efter terrorangrebene i Paris i november 2015 blev ESTA reglerne nemlig strammet. De nye strammere indrejseregler for ESTA rejsende trådte i kraft 21. januar 2016. De nye regler har dog kun betydning for ganske få danskere.

MEN: Hvis du som dansk statsborger har været på rejse i Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1. marts 2011, har du siden 21. januar 2016 ikke længere kunne rejse ind i USA på en ESTA godkendelse. Nu skal du have et rigtigt visum – udstedt af den amerikanske ambassade i København. Det samme gælder danske statsborgere, som har dobbelt statsborgerskab i enten Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

DERFOR: Hvis du inden for de sidste fem år har rejst i Irak, Iran, Syrien eller Sudan eller har relationer til et af de fire nævnte lande – og har planer om at rejse til USA i den nærmeste fremtid – er det en rigtig god ide at tjekke, om du skal have et visum – og ikke længere kan nøjes med ESTA godkendelse.

Praktisk info om den elektroniske ESTA formular
ESTA formularen skal udfyldes online via den elektroniske formular, I finder på linket nedenfor. Men inden I klikker på linket, så læs lige følgende praktiske informationer om udfyldelsen af ESTA formularen.

I skal afsætte cirka 15-20 minutter til at fylde formularen pr. person. ESTA formularen kan udfyldes som enkeltansøgning eller som gruppeansøgning, hvis I er flere, som rejser sammen til USA. Jeg har ingen erfaring med gruppeansøgninger.

ESTA formularen/ ansøgningen er delt op i en række forskellige sektioner, hvor I skal opgive diverse informationer. Nogle af disse oplysninger giver sig selv. Men I vil muligvis undre jer over, at I bliver udspurgt om en række andre informationer. Her er der et par eksempler.

Oplys navnene på jeres forældre
Relativt tidligt i formularen bliver I spurgt om navnene på jeres forældre. Det vil muligvis undre nogen. Men årsagen er, at det kan hjælpe systemet med at undgå, at jeres ESTA ansøgning bliver afvist, hvis I tilfældigvis har samme navn som en person, der ikke kan få indrejsetilladelse til USA via ESTA systemet.

Her er der altså tale om en slags krydstjek, der sikrer jer mod at blive afvist – hvis I uheldigvis skulle have samme fornavn og efternavn som personer, der ikke kan få indrejsetilladelse i USA.

Info om profiler på sociale medier
I bliver også på et tidspunkt bedt om at oplyse jeres profiler inklusiv brugernavne på de sociale medier. Det vil nogen muligvis synes, bliver lige en anelse for personligt at skulle opgive sådanne informationer.

Det er dog heldigvis frivilligt, om man vil oplyse disse informationer i sin ESTA ansøgning. Hvis man ikke oplyser sine sociale profiler på fx Facebook, vil det dog sandsynligvis forsinke godkendelsen af ESTA ansøgningen. Men den vil næppe blive afvist af den grund. Det har jeg i hvert fald ikke selv oplevet.

Jeg hører til dem, der værner lidt om mit privatliv, og som derfor ikke har oplyst noget om mine profiler på de sociale medier i min ESTA ansøgning. Men det er naturligvis helt op til jer, hvordan I vælger at håndterer disse oplysninger i forhold til jeres ESTA ansøgning.

Kontaktpersoner i USA og i Danmark
I skal også oplyse, hvem der er jeres kontaktperson i USA, inklusive navn, adresse og telefon. Mange har dog ikke en sådan kontaktperson i USA, man kan oplyse i dette felt. I stedet kan man oplyse sin opholds adresse i USA.

Men da I i sagens natur ikke opholder jer på samme adresse i USA, når I fx er på kør-selv-ferie, anbefaler jeg, at I oplyser navn og adresse på det hotel, I opholder jer længst tid i USA. Alternativt kan I oplyse adressen på jeres hotel den første nat i USA. Det er helt normalt praksis, at internationale turister i USA oplyser sådanne informationer i ESTA ansøgningen, så det er der ikke noget forkert i.

I kan også vælge at skrive ”Unknown” i felterne for kontaktperson og opholds adresse. Men jeg plejer selv at oplyse navnet på det hotel, hvor jeg opholder mig længst tid i USA, fx til en konference. Vælger I at skrive ”Unknown” i felterne, må I igen forvente, at godkendelsen af jeres ESTA ansøgning vil tage lidt længere tid.

I bliver også bedt om at oplyse navnet på en kontaktperson i Danmark, der kan kontaktes i nødstilfælde, inklusiv telefon og e-mail på vedkommende. Det vil kun være i helt specielle tilfælde, at disse informationer vil blive brugt, og jeg mener faktisk, at jeg tidligere har skrevet mine egne kontaktinformationer ind i dette felt.

Oplys navnet på et familiemedlem eller en ven i Danmark og oplys for god ordens skyld også lige vedkommende om, at I har skrevet ham eller hende på som kontaktperson i jeres ESTA ansøgning. Så burde det være klaret.

Spørgsmål om diverse emner
Til sidst i ansøgningen bliver I stillet en række spørgsmål, som I skal svare enten ”Ja” eller ”Nej” til. Læs spørgsmålene grundigt igennem og tænk jer om, før I svarer. For de fleste vil et ”Nej” være det mest logiske svar på spørgsmålene.

Bemærk at et ”Ja” til et eller flere af disse spørgsmål i mange tilfælde vil være ensbetydende med en afvist ESTA ansøgning. Så vær omhyggelig med besvarelsen og nærlæs, hvad I bliver spurgt om. Og svar ærligt på alle spørgsmål!

Afslutningsvis skal I betale 14 dollars i gebyr for ESTA ansøgningen, som I betaler med kreditkort. 10 af disse 14 dollars går til promovering af USA som rejseplan, og hovedparten af disse indtægter går til organisationen Brand USA, som markedsfører USA som rejseland internationalt. De sidste 4 dollars går til administration.

ESTA formularen ændrer sig over tid
Dem af jer, som tidligere har udfyldt en ESTA ansøgning, vil sandsynligvis bemærke, at den elektroniske formular har ændret sig siden sidst. Formularen og de informationer, man skal oplyse i formularen, ændrer sig nemlig over tid.

Der er med andre ord ingen garanti for, at min beskrivelse ovenfor passer 100% med den aktuelle elektroniske ESTA formular. Men i store træk, så er den elektroniske ESTA formularen opbygget som beskrevet ovenfor.

Hvis jeres ESTA ansøgning bliver afvist…
Hvis I skulle være så uheldige at få afvist jeres ESTA ansøgning, er det ikke ensbetydende med, at I ikke kan rejse til USA. Det betyder til gengæld, at I skal søge om visum til USA via den amerikanske ambassade i København, der foretager en mere grundig og individuel vurdering af hver enkelt person, som ønsker at rejse til USA. Denne proces tager typisk en lille måneds tid.

Derfor giver det god mening, at være i god tid i forhold, hvornår I skal rejse til USA, så I i givet fald kan nå at få udstedt et rigtigt visum, hvis I mod forventning ikke får jeres ESTA ansøgning godkendt. Hvis jeres ESTA ansøgning bliver afvist, får I i øvrigt 10 af jeres 14 dollars tilbage, som det koster at udfylde ansøgningen.

Her er det officielle link til ESTA ansøgningsformularen

Piratsider med høje ESTA gebyrer
Hvis du søger på ESTA på Google, vil der dukke et væld af websites op (også på dansk), som tilbyder jer information og ”hjælp” til at udfylde jeres ESTA ansøgning. Men mange af disse sider er såkaldte ”piratsider”, og har intet med det officielle ESTA website at gøre.

Det eneste formål med disse sider er at lokke jer til at betale betydeligt MERE for jeres ESTA godkendelse end de officielle 14 dollars. Hold derfor tungen lige i munden, når I skal udfylde jeres ESTA ansøgning.

Hvis prisen ikke er de officielle 14 dollars, er I med andre ord havnet på det forkerte website, og er ved at betale overpris for jeres ansøgning. Og de penge vil I sikkert gerne bruge på noget andet sjovt.

Hvis uheldet er ude og I har udfyldt og betalt jeres ESTA ansøgning på en piratside (og betalt mere end de officielle 14 dollars), er jeres ESTA godkendelse heldigvis stadig gyldig. I har bare betalt overpris for jeres ESTA ansøgning.

Men dobbelttjek lige jeres ansøgning på det officielle website, hvilket I kan gøre ved bl.a. at indtaste jeres pasnummer og fulde navn. Så sikrer I jer, at alt er som det skal være – også selvom I har betalt mere end de officielle 14 dollars. Linket til den officielle ESTA side er https://esta.cbp.dhs.gov

Denne artikel er senest opdateret den 2. maj 2019

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Flere artikler om indrejse i USA:
Pasregler og visumregler til USA
Indrejse og ankomst til USA i praksis