For at kunne stige ombord på flyet og flyve til USA, skal du have en forhåndsgodkendelse til indrejse i USA. Navnet er ESTA – Electronic System for Travel Authorization.

Alle danske statsborgere uden et visum til USA skal have udfyldt og fået godkendt en ESTA ansøgning, inden de kan stige ombord på flyet til USA. Her får du et overblik over ESTA reglerne, og hvad du skal være særligt opmærksomme på.

OBS: Den officielle pris på en ESTA ansøgning er pr. 26. maj 2022 steget fra 14 dollars til 21 dollars pr. ansøgning. Der er altså ikke tale om forkerte oplysninger, hvis I undrer jer over, at prisen ikke er 14 dollars som hidtil, men 21 dollars.

Overblik over ESTA reglerne
Siden 12. januar 2009 har langt de fleste danskere, der vil rejse til USA, skulle udfylde en elektronisk online formular – en såkaldt ESTA ansøgning – med en række informationer. En godkendt ESTA ansøgning er en forhåndsgodkendelse, som giver dig ret til at stige ombord på flyet til USA.

Har du ikke nogen ESTA godkendelse, får du ikke lov til boarde flyet til USA fra Europa – med mindre at du har et gyldigt visum i dit pas til USA – et visum der fx er udstedt af den amerikanske ambassade i København.

ESTA er en forkortelse for Electronic System for Travel Authorization, og er altså en forhåndsgodkendelse. Bemærk dog, at du formelt først får den officielle indrejsetilladelse til USA, når du har været igennem immigrationskontrollen ved ankomsten til USA.

Alle personer uanset alder skal have en ESTA godkendelse for at kunne rejse ind i USA. Det forventes naturligvis, at forældrene udfylder ESTA ansøgningen på deres børns vegne.

Det koster et gebyr på 21 dollars pr. person at udfylde ESTA formularen. Prisen steg fra de oprindelige 14 dollars pr. 26. maj 2022.

Langt de fleste danske statsborgere kan få en ESTA godkendelse til indrejse i USA, og behøver således ikke et visum til USA. Et visum til USA koster til sammenligning 1.120 kr. (2019) (afhængig af visumtype) og kræver bl.a., at du møder op på den amerikanske ambassade i København til en personlig samtale.

Ansøg senest 72 timer inden afrejse
De amerikanske myndigheder anbefaler, at du senest 72 timer inden afrejsen til USA går ind og udfylder formularen. ESTA ansøgningen bliver nemlig ikke længere automatisk godkendt, sådan som det var tilfældet med de fleste ESTA ansøgninger frem til udgangen af 2018.

Derfor skal man nu tage anbefalingen om at udfylde ESTA ansøgningen senest 72 timer inden afrejse alvorligt. Du skal i øvrigt selv logge ind i ESTA systemet og tjekke, at ansøgningen ret faktisk er blevet godkendt, når du har udfyldt ansøgningen online. Langt de fleste danskere får godkendt deres ESTA ansøgning helt uden problemer.

Din ESTA godkendelse kan bruges flere gange 
Når du har fået godkendt din ESTA ansøgning, er din ESTA godkendelse gyldig i 24 måneder og kan benyttes til flere rejser til USA inden for to år. Det kræver dog, at dit pas ikke udløber i perioden. Får du et nyt pas, skal du også lave en ny ESTA ansøgning.

Ønsker du at genbruge din ESTA godkendelse til flere rejser til USA, så gem den ansøgningskode, du får tildelt, når du indsender din ESTA ansøgning. Koden skal bruges, når du ved din næste rejse til USA skal ændre info om fx opholds adresse i USA og anden information, der ændrer sig fra rejse til rejse. Har du ikke gemt ESTA koden, kan du få adgang til ESTA systemet igen ved hjælp af dine pasinformationer.

Bemærk i øvrigt, at hvis du rejser til USA flere gange på samme ESTA godkendelse, behøver ESTA godkendelse ikke være gyldig under hele dit ophold i USA. Gyldighedsperioden på de to år må altså gerne udløbe, mens du opholder dig i USA. Men ESTA godkendelsen skal naturligvis være gyldig den dato, du rejser ind i USA. Dit pas skal være gyldigt i hele den periode, du opholder dig i USA.

Særlige regler omkring ESTA
I specielle tilfælde kan danske statsborgere IKKE blive forhåndsgodkendt til indrejse i USA med en ESTA forhåndsgodkendelse, men SKAL søge visum.

Efter terrorangrebene i Paris i november 2015 blev ESTA reglerne nemlig strammet. De nye strammere indrejseregler for ESTA rejsende trådte i kraft 21. januar 2016. De nye regler har dog kun betydning for ganske få danskere.

MEN: Hvis du som dansk statsborger har været på rejse i Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1. marts 2011, har du siden 21. januar 2016 ikke længere kunne rejse ind i USA på en ESTA godkendelse. Nu skal du have et rigtigt visum – udstedt af den amerikanske ambassade i København. Det samme gælder danske statsborgere, som har dobbelt statsborgerskab i enten Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

DERFOR: Hvis du inden for de sidste fem år har rejst i Irak, Iran, Syrien eller Sudan eller har relationer til et af de fire nævnte lande – og har planer om at rejse til USA i den nærmeste fremtid – er det en rigtig god ide at tjekke, om du skal have et visum – og ikke kan nøjes med en ESTA godkendelse.

Praktisk info om den elektroniske ESTA formular
ESTA formularen skal udfyldes online via den elektroniske formular, du finder på linket nedenfor. Men inden du klikker på linket, så læs lige følgende praktiske informationer om udfyldelsen af ESTA formularen.

Du skal afsætte cirka 15-20 minutter til at fylde formularen pr. person. ESTA formularen kan udfyldes som enkeltansøgning eller som gruppeansøgning, hvis I er flere, som rejser sammen til USA. Jeg har ingen erfaring med gruppeansøgninger.

ESTA formularen/ ansøgningen er delt op i en række forskellige sektioner, hvor du skal opgive diverse informationer. Nogle af disse oplysninger giver sig selv. Men du vil muligvis undre dig over, at du bliver udspurgt om en række andre informationer. Her er der et par eksempler.

Oplys navnene på dine forældre
Relativt tidligt i formularen bliver du spurgt om navnene på dine forældre. Det vil nok undre nogen. Men årsagen er, at det kan hjælpe systemet med at undgå, at din ESTA ansøgning bliver afvist, hvis du tilfældigvis har samme navn som en person, der ikke kan få indrejsetilladelse til USA via ESTA systemet.

Der er altså tale om en slags krydstjek, der sikrer dig mod at blive afvist – hvis du uheldigvis skulle have samme fornavn og efternavn som personer, der ikke kan få indrejsetilladelse i USA.

Info om profiler på sociale medier
Du bliver også på et tidspunkt bedt om at oplyse dine profiler inklusiv brugernavne på de sociale medier. Nogen vil muligvis synes, at det bliver en anelse for personligt at skulle opgive sådanne informationer.

Det er dog heldigvis frivilligt, om du vil oplyse disse informationer i din ESTA ansøgning. Hvis du ikke giver information om dine sociale profiler på fx Facebook eller Instagram, vil det dog sandsynligvis forsinke godkendelsen af din ESTA ansøgning. Men den vil næppe blive afvist af den grund. Det har jeg i hvert fald ikke selv oplevet.

Jeg hører til dem, der værner lidt om mit privatliv. Derfor har jeg ikke har oplyst noget om mine profiler på de sociale medier i min ESTA ansøgning. Men det er naturligvis helt op til dig, hvordan du vælger at håndterer disse oplysninger i forhold til din ESTA ansøgning.

Kontaktpersoner i USA og i Danmark
Du skal også oplyse, hvem der er din kontaktperson i USA, inklusive navn, adresse og telefon. Mange har dog ikke en sådan kontaktperson i USA, man kan oplyse i dette felt. I stedet kan du oplyse din opholds adresse i USA.

Da du i sagens natur ikke opholder dig på samme adresse i USA, når du fx er på kør-selv-ferie, anbefaler jeg, at du oplyser navn og adresse på det hotel, du opholder dig længst tid på i USA. Alternativt kan du oplyse adressen på dit hotel den første nat i USA. Det er helt normalt praksis, at internationale turister i USA oplyser sådanne informationer i ESTA ansøgningen, så det er der ikke noget forkert i.

Du kan også vælge at skrive ”Unknown” i felterne for kontaktperson og opholds adresse. Jeg plejer selv at oplyse navnet på det hotel, hvor jeg opholder mig længst tid i USA, fx til en konference. Vælger du at skrive ”Unknown” i disse felter, må du igen forvente, at godkendelsen af din ESTA ansøgning vil tage lidt længere tid.

Du bliver også bedt om at oplyse navnet på en kontaktperson i Danmark, der kan kontaktes i nødstilfælde, inklusiv telefon og e-mail på vedkommende. Det vil kun være i helt specielle tilfælde, at disse informationer vil blive brugt, og jeg mener faktisk, at jeg tidligere har skrevet mine egne kontaktinformationer ind i dette felt.

Oplys navnet på et familiemedlem eller en ven i Danmark. Og husk for god ordens skyld også lige at oplyse vedkommende om, at du har skrevet ham eller hende på som kontaktperson i din ESTA ansøgning. Så burde det være klaret.

Spørgsmål om diverse emner
Til sidst i ansøgningen bliver du stillet en række spørgsmål, som du skal svare enten ”Ja” eller ”Nej” til. Læs spørgsmålene grundigt igennem og tænk dig om, før du svarer. For de fleste vil et ”Nej” være det mest logiske svar på disse spørgsmål.

Bemærk at et ”Ja” til et eller flere af disse spørgsmål i mange tilfælde vil være ensbetydende med en afvist ESTA ansøgning. Så vær omhyggelig med besvarelsen og nærlæs, hvad du bliver spurgt om. Og svar ærligt på alle spørgsmål!

Afslutningsvis skal du betale 21 dollars i gebyr for ESTA ansøgningen, som du betaler med kreditkort. 17 af disse 21 dollars går til promovering af USA som rejseland. Hovedparten af disse indtægter går til organisationen Brand USA, der markedsfører USA som rejseland internationalt. De sidste 4 dollars går til administration af ESTA systemet.

ESTA formularen ændrer sig over tid
Hvis du tidligere har udfyldt en ESTA ansøgning, vil du sandsynligvis bemærke, at den elektroniske formular har ændret sig siden sidst. Formularen og de informationer, du skal oplyse i formularen, kan nemlig sagtens ændre sig over tid.

Der er med andre ord ingen garanti for, at min beskrivelse ovenfor passer 100% med den aktuelle elektroniske ESTA formular. Men i store træk er den elektroniske ESTA formularen opbygget som beskrevet ovenfor.

Hvis jeres ESTA ansøgning bliver afvist…
Hvis du skulle være så uheldig at få afvist din ESTA ansøgning, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan rejse til USA. Det betyder til gengæld, at du skal søge om visum til USA via den amerikanske ambassade i København, der foretager en mere grundig og individuel vurdering af hver enkelt person, som ønsker at rejse til USA. Denne proces kan tage flere måneder, da ambassaden efter corona pandemien lider af et voldsom arbejdspres, p.g.a. de mange rejsende, som skal have fornyet deres visum til USA.

Derfor giver det god mening, at være ude i god tid i forhold, hvornår du skal rejse til USA, så du i givet fald kan nå at få udstedt et rigtigt visum, hvis du mod forventning ikke får din ESTA ansøgning godkendt.

Her er det officielle link til ESTA ansøgningsformularen

Piratsider med høje ESTA gebyrer
Hvis du søger efter ordet “ESTA” på Google, vil der dukke et væld af websites op (også på dansk), som tilbyder jer information og ”hjælp” til at udfylde din ESTA ansøgning. Mange af disse sider er dog såkaldte ”piratsider”, og har intet med det officielle ESTA website at gøre.

Det eneste formål med disse sider er at lokke dig til at betale betydeligt MERE for din ESTA godkendelse end de officielle 21 dollars. Hold derfor tungen lige i munden, når du skal udfylde din ESTA ansøgning.

Hvis prisen ikke er de officielle 21 dollars, er du med andre ord havnet på et forkerte website, og er ved at betale overpris for din ansøgning. Og de penge vil du sikkert gerne bruge på noget andet sjovt.

Hvis uheldet er ude, og du har udfyldt og betalt din ESTA ansøgning på en piratside (og betalt mere end de officielle 21 dollars), er din ESTA godkendelse heldigvis stadig gyldig. Du har bare betalt overpris for ESTA ansøgningen.

Men dobbelttjek lige din ansøgning på det officielle website, hvilket du kan gøre ved bl.a. at indtaste dit pasnummer og dit fulde navn. Så sikrer du dig, at alt er som det skal være – også selvom du har betalt mere end de officielle 21 dollars. Linket til den officielle ESTA side er https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Denne artikel er senest opdateret den 12. juni 2022

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Flere artikler om indrejse i USA:
Pasregler og visumregler til USA
Indrejse og ankomst til USA i praksis