For at kunne stige ombord på flyet og flyve til USA, skal du have en forhåndsgodkendelse til indrejse i USA. Navnet er ESTA – Electronic System for Travel Authorization.
Alle danske statsborgere uden et visum til USA skal have udfyldt og fået godkendt en ESTA ansøgning, inden de kan stige ombord på flyet til USA. Her får du et overblik over ESTA reglerne, og hvad du skal være særligt opmærksomme på.
OBS: Den officielle pris på en ESTA ansøgning er pr. 26. maj 2022 steget fra 14 dollars til 21 dollars pr. ansøgning. Der er altså ikke tale om forkerte oplysninger, hvis I undrer jer over, at prisen ikke er 14 dollars som hidtil, men 21 dollars.
Overblik over ESTA reglerne
Siden 12. januar 2009 har langt de fleste danskere, der vil rejse til USA, skulle udfylde en elektronisk online formular – en såkaldt ESTA ansøgning – med en række informationer. En godkendt ESTA ansøgning er en forhåndsgodkendelse, som giver dig ret til at stige ombord på flyet til USA.
Har du ikke nogen ESTA godkendelse, får du ikke lov til boarde flyet til USA fra Europa – med mindre at du har et gyldigt visum i dit pas til USA – et visum der fx er udstedt af den amerikanske ambassade i København.
ESTA er en forkortelse for Electronic System for Travel Authorization, og er altså en forhåndsgodkendelse. Bemærk dog, at du formelt først får den officielle indrejsetilladelse til USA, når du har været igennem immigrationskontrollen ved ankomsten til USA.
Alle personer uanset alder skal have en ESTA godkendelse for at kunne rejse ind i USA. Det forventes naturligvis, at forældrene udfylder ESTA ansøgningen på deres børns vegne.
Det koster et gebyr på 21 dollars pr. person at udfylde ESTA formularen. Prisen steg fra de oprindelige 14 dollars pr. 26. maj 2022.
Langt de fleste danske statsborgere kan få en ESTA godkendelse til indrejse i USA, og behøver således ikke et visum til USA. Et visum til USA koster til sammenligning 1.120 kr. (2019) (afhængig af visumtype) og kræver bl.a., at du møder op på den amerikanske ambassade i København til en personlig samtale.
Ansøg senest 72 timer inden afrejse
De amerikanske myndigheder anbefaler, at du senest 72 timer inden afrejsen til USA går ind og udfylder formularen. ESTA ansøgningen bliver nemlig ikke længere automatisk godkendt, sådan som det var tilfældet med de fleste ESTA ansøgninger frem til udgangen af 2018.
Derfor skal man nu tage anbefalingen om at udfylde ESTA ansøgningen senest 72 timer inden afrejse alvorligt. Du skal i øvrigt selv logge ind i ESTA systemet og tjekke, at ansøgningen ret faktisk er blevet godkendt, når du har udfyldt ansøgningen online. Langt de fleste danskere får godkendt deres ESTA ansøgning helt uden problemer.
Din ESTA godkendelse kan bruges flere gange
Når du har fået godkendt din ESTA ansøgning, er din ESTA godkendelse gyldig i 24 måneder og kan benyttes til flere rejser til USA inden for to år. Det kræver dog, at dit pas ikke udløber i perioden. Får du et nyt pas, skal du også lave en ny ESTA ansøgning.
Ønsker du at genbruge din ESTA godkendelse til flere rejser til USA, så gem den ansøgningskode, du får tildelt, når du indsender din ESTA ansøgning. Koden skal bruges, når du ved din næste rejse til USA skal ændre info om fx opholds adresse i USA og anden information, der ændrer sig fra rejse til rejse. Har du ikke gemt ESTA koden, kan du få adgang til ESTA systemet igen ved hjælp af dine pasinformationer.
Bemærk i øvrigt, at hvis du rejser til USA flere gange på samme ESTA godkendelse, behøver ESTA godkendelse ikke være gyldig under hele dit ophold i USA. Gyldighedsperioden på de to år må altså gerne udløbe, mens du opholder dig i USA. Men ESTA godkendelsen skal naturligvis være gyldig den dato, du rejser ind i USA. Dit pas skal være gyldigt i hele den periode, du opholder dig i USA.
Særlige regler omkring ESTA
I specielle tilfælde kan danske statsborgere IKKE blive forhåndsgodkendt til indrejse i USA med en ESTA forhåndsgodkendelse, men SKAL søge visum.
Efter terrorangrebene i Paris i november 2015 blev ESTA reglerne nemlig strammet. De nye strammere indrejseregler for ESTA rejsende trådte i kraft 21. januar 2016. De nye regler har dog kun betydning for ganske få danskere.
MEN: Hvis du som dansk statsborger har været på rejse i Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1. marts 2011, har du siden 21. januar 2016 ikke længere kunne rejse ind i USA på en ESTA godkendelse. Nu skal du have et rigtigt visum – udstedt af den amerikanske ambassade i København. Det samme gælder danske statsborgere, som har dobbelt statsborgerskab i enten Irak, Iran, Syrien eller Sudan.
DERFOR: Hvis du inden for de sidste fem år har rejst i Irak, Iran, Syrien eller Sudan eller har relationer til et af de fire nævnte lande – og har planer om at rejse til USA i den nærmeste fremtid – er det en rigtig god ide at tjekke, om du skal have et visum – og ikke kan nøjes med en ESTA godkendelse.
Praktisk info om den elektroniske ESTA formular
ESTA formularen skal udfyldes online via den elektroniske formular, du finder på linket nedenfor. Men inden du klikker på linket, så læs lige følgende praktiske informationer om udfyldelsen af ESTA formularen.
Du skal afsætte cirka 15-20 minutter til at fylde formularen pr. person. ESTA formularen kan udfyldes som enkeltansøgning eller som gruppeansøgning, hvis I er flere, som rejser sammen til USA. Jeg har ingen erfaring med gruppeansøgninger.
ESTA formularen/ ansøgningen er delt op i en række forskellige sektioner, hvor du skal opgive diverse informationer. Nogle af disse oplysninger giver sig selv. Men du vil muligvis undre dig over, at du bliver udspurgt om en række andre informationer. Her er der et par eksempler.
Oplys navnene på dine forældre
Relativt tidligt i formularen bliver du spurgt om navnene på dine forældre. Det vil nok undre nogen. Men årsagen er, at det kan hjælpe systemet med at undgå, at din ESTA ansøgning bliver afvist, hvis du tilfældigvis har samme navn som en person, der ikke kan få indrejsetilladelse til USA via ESTA systemet.
Der er altså tale om en slags krydstjek, der sikrer dig mod at blive afvist – hvis du uheldigvis skulle have samme fornavn og efternavn som personer, der ikke kan få indrejsetilladelse i USA.
Info om profiler på sociale medier
Du bliver også på et tidspunkt bedt om at oplyse dine profiler inklusiv brugernavne på de sociale medier. Nogen vil muligvis synes, at det bliver en anelse for personligt at skulle opgive sådanne informationer.
Det er dog heldigvis frivilligt, om du vil oplyse disse informationer i din ESTA ansøgning. Hvis du ikke giver information om dine sociale profiler på fx Facebook eller Instagram, vil det dog sandsynligvis forsinke godkendelsen af din ESTA ansøgning. Men den vil næppe blive afvist af den grund. Det har jeg i hvert fald ikke selv oplevet.
Jeg hører til dem, der værner lidt om mit privatliv. Derfor har jeg ikke har oplyst noget om mine profiler på de sociale medier i min ESTA ansøgning. Men det er naturligvis helt op til dig, hvordan du vælger at håndterer disse oplysninger i forhold til din ESTA ansøgning.
Kontaktpersoner i USA og i Danmark
Du skal også oplyse, hvem der er din kontaktperson i USA, inklusive navn, adresse og telefon. Mange har dog ikke en sådan kontaktperson i USA, man kan oplyse i dette felt. I stedet kan du oplyse din opholds adresse i USA.
Da du i sagens natur ikke opholder dig på samme adresse i USA, når du fx er på kør-selv-ferie, anbefaler jeg, at du oplyser navn og adresse på det hotel, du opholder dig længst tid på i USA. Alternativt kan du oplyse adressen på dit hotel den første nat i USA. Det er helt normalt praksis, at internationale turister i USA oplyser sådanne informationer i ESTA ansøgningen, så det er der ikke noget forkert i.
Du kan også vælge at skrive ”Unknown” i felterne for kontaktperson og opholds adresse. Jeg plejer selv at oplyse navnet på det hotel, hvor jeg opholder mig længst tid i USA, fx til en konference. Vælger du at skrive ”Unknown” i disse felter, må du igen forvente, at godkendelsen af din ESTA ansøgning vil tage lidt længere tid.
Du bliver også bedt om at oplyse navnet på en kontaktperson i Danmark, der kan kontaktes i nødstilfælde, inklusiv telefon og e-mail på vedkommende. Det vil kun være i helt specielle tilfælde, at disse informationer vil blive brugt, og jeg mener faktisk, at jeg tidligere har skrevet mine egne kontaktinformationer ind i dette felt.
Oplys navnet på et familiemedlem eller en ven i Danmark. Og husk for god ordens skyld også lige at oplyse vedkommende om, at du har skrevet ham eller hende på som kontaktperson i din ESTA ansøgning. Så burde det være klaret.
Spørgsmål om diverse emner
Til sidst i ansøgningen bliver du stillet en række spørgsmål, som du skal svare enten ”Ja” eller ”Nej” til. Læs spørgsmålene grundigt igennem og tænk dig om, før du svarer. For de fleste vil et ”Nej” være det mest logiske svar på disse spørgsmål.
Bemærk at et ”Ja” til et eller flere af disse spørgsmål i mange tilfælde vil være ensbetydende med en afvist ESTA ansøgning. Så vær omhyggelig med besvarelsen og nærlæs, hvad du bliver spurgt om. Og svar ærligt på alle spørgsmål!
Afslutningsvis skal du betale 21 dollars i gebyr for ESTA ansøgningen, som du betaler med kreditkort. 17 af disse 21 dollars går til promovering af USA som rejseland. Hovedparten af disse indtægter går til organisationen Brand USA, der markedsfører USA som rejseland internationalt. De sidste 4 dollars går til administration af ESTA systemet.
ESTA formularen ændrer sig over tid
Hvis du tidligere har udfyldt en ESTA ansøgning, vil du sandsynligvis bemærke, at den elektroniske formular har ændret sig siden sidst. Formularen og de informationer, du skal oplyse i formularen, kan nemlig sagtens ændre sig over tid.
Der er med andre ord ingen garanti for, at min beskrivelse ovenfor passer 100% med den aktuelle elektroniske ESTA formular. Men i store træk er den elektroniske ESTA formularen opbygget som beskrevet ovenfor.
Hvis jeres ESTA ansøgning bliver afvist…
Hvis du skulle være så uheldig at få afvist din ESTA ansøgning, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan rejse til USA. Det betyder til gengæld, at du skal søge om visum til USA via den amerikanske ambassade i København, der foretager en mere grundig og individuel vurdering af hver enkelt person, som ønsker at rejse til USA. Denne proces kan tage flere måneder, da ambassaden efter corona pandemien lider af et voldsom arbejdspres, p.g.a. de mange rejsende, som skal have fornyet deres visum til USA.
Derfor giver det god mening, at være ude i god tid i forhold, hvornår du skal rejse til USA, så du i givet fald kan nå at få udstedt et rigtigt visum, hvis du mod forventning ikke får din ESTA ansøgning godkendt.
Her er det officielle link til ESTA ansøgningsformularen
Piratsider med høje ESTA gebyrer
Hvis du søger efter ordet “ESTA” på Google, vil der dukke et væld af websites op (også på dansk), som tilbyder jer information og ”hjælp” til at udfylde din ESTA ansøgning. Mange af disse sider er dog såkaldte ”piratsider”, og har intet med det officielle ESTA website at gøre.
Det eneste formål med disse sider er at lokke dig til at betale betydeligt MERE for din ESTA godkendelse end de officielle 21 dollars. Hold derfor tungen lige i munden, når du skal udfylde din ESTA ansøgning.
Hvis prisen ikke er de officielle 21 dollars, er du med andre ord havnet på et forkerte website, og er ved at betale overpris for din ansøgning. Og de penge vil du sikkert gerne bruge på noget andet sjovt.
Hvis uheldet er ude, og du har udfyldt og betalt din ESTA ansøgning på en piratside (og betalt mere end de officielle 21 dollars), er din ESTA godkendelse heldigvis stadig gyldig. Du har bare betalt overpris for ESTA ansøgningen.
Men dobbelttjek lige din ansøgning på det officielle website, hvilket du kan gøre ved bl.a. at indtaste dit pasnummer og dit fulde navn. Så sikrer du dig, at alt er som det skal være – også selvom du har betalt mere end de officielle 21 dollars. Linket til den officielle ESTA side er https://esta.cbp.dhs.gov/esta
Denne artikel er senest opdateret den 12. juni 2022
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Flere artikler om indrejse i USA:
Pasregler og visumregler til USA
Indrejse og ankomst til USA i praksis
Hej. Super informativt! 😀 Jeg har en ESTA udfyldt sidste år, som gælder stadig. Vi skal afsted igen snart, men vi skal bo på et andet hotel end sidste år. Jeg kan ikke ændre hotelnavn og adresse i “U.S. Point of Contact Information”. Jeg kan kun ændre i “Address While in the U.S.”. Hvad gør man så? Ny ESTA?
Du lader det gamle hotelnavn stå, og opdaterer feltet “Address While in the U.S.” med adressen på jeres første overnatning i USA. Du behøver altså ikke lave en ny ESTA, selvom systemet ikke giver dig mulighed for at rette i den tidligere adresse. Det er en velkendt problematik, at man ikke kan rette i alle informations felter på en tidligere benyttet ESTA godkendelse, som stadig er gyldig. Så du opdaterer de felter, du har adgang til at rette – og lader resten stå. Det vil ikke give dig nogen problemer ved din indrejse. Mange tak for din feedback på informationerne her på Highways-USA.com 😀
Hej Henrik: Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, du kan svare på. Jeg har et turistvisum til USA, som stadig er gyldigt 5 år mere. Sagen er den, at mit pas udløber om få måneder. Skal jeg søge et helt nyt visum, hvis jeg laver nyt pas? Jeg er i tvivl, fordi mit turistvisum stadig er gyldigt, selvom passet udløber snart.
Dit visum er fortsat gyldigt, selvom dit pas er udløbet. Når du rejser til USA efter at dit nuværende pas er udløbet – og du har fået nyt pas – medbringer du både dit nye pas OG dit udløbne pas med dit stadige gyldige turistvisum til USA. Så svaret er altså, at dit turistvisum til USA fortsat er gyldig – også selvom dit pas er udløbet. Det er vigtigt, at siden med visumformularen i dit gamle pas ikke bliver beskadiget, og fx får huller eller andre markeringer, når dit gamle pas bliver markeret som udløbet i forbindelse med udstedelsen af det nye pas. Bliver siden med visumformularen i det gamle pas beskadiget, er visummet ugyldigt, og så skal du søge nyt visum. Jeg skal lige understrege, at reglerne overfor gælder for danske statsborgere. Hvordan reglerne er for statsborgere fra andre lande, kan jeg ikke svare på. Men jeg gætter på, at proceduren er den samme, uanset hvilket land og hvilke statsborgere, der er tale om.
Hej Henrik, skal der ikke opgives indrejse dato og fly nummer længere?
Jeg går ud fra, at dit spørgsmål relaterer sig til ESTA formularen, da det er skrevet herinde under denne artikel. ESTA formularen ændrer sig løbende, så hvis det er flere år siden, at du sidst udfyldte ESTA formularen, så har den utvivlsomt ændret sig siden sidst. Nu kan jeg ikke huske alle detaljer i ESTA formularen, men visse rejseinformationer relateret til din førstkommende USA rejse, optræder ikke længere i ESTA formularen – som jeg lige husker det. Så svaret er på dit spørgsmål er vist nok, at det ikke længere skal oplyses indrejsedato og flynummer, hvilket jo også giver lidt mening, da ESTA formularen kan benyttes til flere forskellige rejse til USA i op til 24 måneder. Så JA: Jeg mener ikke, at man skal oplyse indrejsedato og flynummer i ESTA formularen længere. P.S.: Jeg har selv visum til USA, så det er længe siden, at jeg selv var inde og udfylde ESTA formularen 😉
Hej Henrik: Da jeg var 16 år, fik jeg en betinget dom på 3 måneder for og virke truende overfor en pædagog på mit opholdssted. Men jeg har ikke lavet noget siden. Men hvordan skal jeg besvare det i ansøgningen, for jeg kan se, at man ikke bliver straffet for og kunne få ESTA, hvis man har lavet noget under 18 år og dommen er under 6 måneder.
Jeg kan simpelthen ikke svare på dit spørgsmål, for der er så mange nuancer og ubekendte i “din sag”, at jeg ikke kender svaret. Hvis jeg skal tage afsæt i, hvad jeg selv ville gøre i dit tilfælde, så ville jeg nok vælge at få lavet et turistvisum – og ikke “nøjes” med en ESTA godkendelse. Også selvom du var under 18 år og der er tale om en betinget dom. Men jeg kender ikke svaret, så jeg kan ikke komme det nærmere. Jeg håber, du kan bruge mit svar under alle omstændigheder.
Hej Henrik, mine børn og jeg er nu blevet ESTA godkendt, så vi kan rejse til USA til sommer. Skal man have ESTA godkendelsen med i papirform, eller bruger de blot vores pas til at tjekke, at vi har godkendelsen? Mvh Dennis
Jeg ville printe ESTA godkendelsen ud og have den med i papirform. Det handler ikke så meget om indrejsen i USA, men mere om, at I kan “bevise” overfor flyselskabet, at I har en ESTA godkendelse – fx ved flyskift undervejs i lufthavne i Europa, hvis I fx skifter fly undervejs. Rigtig god tur til USA til sommer!
Fantastisk side! Men jeg har et spørgsmål. Jeg besøgte Iran i sommeren 2017, og har netop søgt ESTA som er blevet godkendt. Men jeg er stadig itvivl om jeg er rigtig godkendt i og med jeg har været der på det tidspunkt? Kan jeg risikere at blive afvist i usa?
Mange tak for din ros af Highways-USA.com. Du får lige et hurtigt svar her også, som andre også kan læse, selvom vi også har talt i telefon om dit spørgsmål. Det korte svar er, at hvis man har været i Iran efter 2011, så skal man søge visum til USA, og kan ikke nøjes med en ESTA godkendelse. Iran står sammen med nogle få andre lande i Mellemøsten og Afrika på en liste, der betyder, at man skal søge visum til USA, hvis man har besøgt disse lande efter 2011. Og det gælder jo i dit tilfælde. Så du må i gang med ansøgningsproceduren for et rigtig visum – og planlægge at skulle forbi den amerikanske ambassade i København til et kort interview, hvorefter du sikkert uden problemer vil få udstedt et turistvisum til USA, som normalt har en gyldighed på 10 år. Og med et visum i dit pas, så behøver du ikke tænke på ESTA længere. Husk også, at hvis dit pas udløber i mellemtiden, så er dit visum fortsat gyldigt frem til visummets udløbsdato – også selvom passet udløber inden. I så fald skal du både medbringe dit gyldige pas – og dit gamle pas med det gyldige visum.
Vi skal rejse til USA her til efterårsferien til Houston, Texas. Mit spørgsmål: Skal jeg have nyt pas inden, da mit pas udløber i marts 2023. Og altså ikke 6 måneder efter hjemkost fra ferien. Betyder det noget??
Danmark og en række andre EU-lande har en fælles undtagelse fra de officielle amerikanske regler om, at ens pas skal være gyldigt i op til 6 måneder efter udrejsedatoen af USA. Du kan altså uden problemer benytte dit nuværende pas – med din dertil tilknyttede ESTA forhåndsgodkendelse – til at rejse til USA her i efterårsferien. Og for den sags skyld til indrejse i USA frem til marts 2023 – blot du forlader USA igen, inden dit pas udløber. Jeg har lige dobbelttjekket, at reglerne fortsat er således, hvilket kan dokumenteres på dette link! God tur til Houston og Texas!
Jeg lavede noget dumt i en alder af 21 år som bidrog til en fængselsdom på 3 år (narkodom). Dette er 20 år siden, og er den eneste, der har været på min straffeattest. Vil jeg få problemer med at at blive godkendt i ESTA?
Det er et super relevant spørgsmål, du stiller der, og jeg har fået det tidligere i lidt forskellige udgaver. Svaret er, at du ikke kan nøjes med ESTA godkendelse, men skal have et visum, for at kunne rejse til USA. Det skyldes, at de amerikanske myndigheder ikke opererer med en forældelsesfrist for tidligere domme. Og da der i dit tilfælde er tale om en fængselsdom, er vi ude over, hvad man må betragte som “småtingsafdelingen”. Der er altså ikke nogen vej uden om et visum i dit tilfælde, så du kan ikke søge ESTA. Så der er i dit tilfælde ikke nogen grund til at smide 21 dollars ud ad vinduet på en ESTA ansøgning, der alligevel vil blive afvist, når du skal svare på de forskellige spørgsmål, som en ESTA ansøgning indeholder. Så du skal i gang med en visum ansøgning, hvis du vil rejse til USA, hvilket bl.a. – som en del af processen – inkluderer et interview på ambassaden i København. Jeg kender ikke succesraten i forhold til at få visum til USA for personer med tidligere domme bag sig. Men hvis din dom ligger 20 år tilbage i tiden, og du i dag har “ordnede forhold” med fx job og familie, så burde du kunne få visum til USA. Held og lykke med processen.
Hej Henrik, tak for en god og informativ hjemmeside. Vi (min familie på 5 personer) har ansøgt ESTA og fået det, men har efterfølgende opdaget, at vi har misforstået feltet med transit og svaret ja til, at vi er i transit til et andet land, selvom vi bliver i USA. Jeg har forsøgt at ændre dette, men det lykkedes ikke. Skal vi ansøge på ny? Men venlig hilsen Birgitte
I er ikke de første, der har misforstået detaljen omkring transit. Da I alle har fået godkendt jeres ESTA ansøgninger, ville jeg ikke bruge mere energi på det. Det er en teknikalitet, og I er jo altså blevet forhåndsgodkendt til indrejse i USA. Så at I har fået svaret forkert på den lille detalje omkring transit, det ville jeg ikke bekymre mig om. Det kommer ikke til at spænde ben for jer. Vi er i den grad ovre i småtingsafdelingen, og der er mange andre før jer, der også har fået svaret forkert på det spørgsmål. Så behold jeres nuværende ESTA godkendelser. I har jo forsøgt at opdatere dem, så I har gjort, hvad I kunne for at rette fejlen. God tur til USA – og tak for jeres ros af mine artikler her på Highways-USA.com 🙂
Hej Henrik Lange, tak for god information. Jeg håber, du kan hjælpe mig. Jeg har familie i USA i, Utah. Jeg vil gerne besøge dem af og til, men kan ikke finde oplysninger på, hvor lang tid der skal gå mellem udrejse og indrejse. Jeg har ESTA godkendelse, som jo giver ophold op til 90 dage ad gangen. Jeg har brugt 90 dage dage fra 15. november 2021 til 12. februar 2022. Hvornår kan jeg rejse ind i USA igen? Venlig hilsen Maryanne
Der er ikke officielt nogen begrænsning på, hvornår du kan rejse ind i USA igen, mellem to indrejser i USA baseret på en ESTA indrejsegodkendelse. Du kan altså i princippet rejse ind i USA igen, fx 5 dage efter, at du rejste ud. Når det er sagt, så hører det også med til historien, at man som besøgende i USA på en ESTA godkendelse jo ikke har ret til fx at arbejde i USA. Og når man opholder sig længe ad gangen i USA som dig op til 90 dage – sådan som læser jeg dit spørgsmål – så vil indrejse myndighederne på et tidspunkt begynde at interessere sig for, hvorfor du opholder dig SÅ længe i USA ad gange. Og hvordan du finansierer dit ophold: Underforstået: Arbejder du i USA? For det må du ikke, når du rejser ind i landet på en ESTA. Så du skal lige være opmærksom på, at du kan blive spurgt ind til, hvorfor du har flere meget lange ophold i USA – også selvom du overholder 90 dages reglen. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Hej Henrik. Håber ikke dette er et dumt spørgsmål!!! Jeg har en far, der bor i USA i Charleston, South Carolina, og vi har snakket om, at jeg skulle være i USA cirka 5-6 måneder om året. Spørgsmålet går på: Må man rejse til USA f.eks. to gange 90 dage om året? Er det nok at rejse til Danmark og vende tilbage igen, eller skal man søge et visum? Mvh Michel Fam
Det er på ingen måde noget dumt spørgsmål: Det er faktisk super relevant. I dit tilfælde ville jeg klart vælge at få et turistvisum. Så kan du – som jeg lige husker reglerne – blive i USA i op til seks måneder ad gangen, og du vil ikke have nogen 90 dages deadline. Da du har en far, som bor fast i USA, så giver det jo super god mening, at du får udstedt et turistvisum. Et turistvisum har typisk en gyldighed på 5 eller 10 år og kan altså bruges til flere indrejser til USA, ikke kun en enkelt konkret indrejse og ophold i USA. Så det vil altså på alle måder være den mest optimale løsning. Den anden løsning med ESTA godkendelsen bliver noget “rod” på den lange bane, når du skal rejse ud af USA (og retur til Danmark) inden der er gået 90 dage – for så at rejse ind i USA igen fx en uge eller 14 dage senere. Det kan give dig problemer i immigrationen ved anden indrejse til USA. Så få et turistvisum til USA, og med en festboede far i USA, burde det være helt uproblematisk at få et sådant visum. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Hej Henrik. Jeg har søgt en del på nettet omkring følgende, men har ikke kunne finde svar. Mit spørgsmål er, hvis man kommer sejlende til Hawaii, er det så nok med et ESTA, eller skal man søge visum, når mam kommer sejlende i sejlbåd?
Beklager mit lidt lange svartid, men som du ved, så har corona krisen helt overtaget agendaen de seneste mange dage. Jeg kan ikke umiddelbart give dig noget svar. Rejser med sejlbåd til USA er ikke lige den rejseform, som de fleste benytter sig af til USA, og det ligger udenfor “normalen” i forhold til den måde, som de fleste af mine brugere ankommer til USA. Jeg kender ganske enkelt ikke svaret, så jeg kan desværre ikke hjælpe dig. Jeg håber, du kan finde svar på anden vis.
Hej Henrik, tak for en god side 🙂 Ja, så er der lige et lille spørgsmål mere. Nu er familien blevet ESTA godkendt og alt er i orden. Men er godkendelsen rent elektronisk? Altså skal der ikke printes noget, eller fremvises et “fysisk” bevis, når vi rejser til USA, til paskontrol m.m. eller ligger godkendelsen kun elektronisk? Håber du forstår 🙂
Meget relevant spørgsmål, og jeg har fået det flere gange. Officielt er der ikke noget krav om, at man skal printe ESTA godkendelsen ud, og de amerikanske myndigheder i USA er ligelade med et print ved indrejsen, for de har elektronisk adgang til jeres informationer via deres systemer. Der hvor et print kan være en fordel, er ved flyskifte i Europa. Her har jeg hørt flere eksempler på, at folk er blevet bedt om at vise et print af deres ESTA godkendelse, så de kunne “bevise”, at de rent faktisk havde en ESTA godkendelse. Så svaret er, at I normalt ikke vil få brug for at skulle vise et print af jeres ESTA godkendelse, men at I i sjældne tilfælde vil kunne blive bedt om at vise et print af ESTA godkendelsen ved flyskifte. Med andre ord: Det kan være en fordel af have et print af ESTA godkendelse med, men det er ikke noget krav 😉
Hej Henrik. Da jeg har et fremmedpas lige nu og først bliver dansk statsborger efter den anden grundlovsceremoni, der bliver afholdt i omkring oktober måned, skal jeg ansøge om et turist visum til USA. Jeg holder p.t. sabbatår og skal begynde på universitet til september. Et af kravene for at få et visum er, at jeg skal vise, at jeg har stærk tilknytning til Danmark, men hvilke “beviser” er gode at vise? Derudover vil jeg spørge om du ved om interviewet i København foregå på engelsk og at ens beviser derfor skal være på engelsk?
Du har helt ret i, at personer med et dansk fremmedpas skal søge om visum, for at kunne rejse ind i USA. Selve proceduren for visum ansøgningen og den tilhørende samtale, kender jeg ikke i detaljer, men som jeg lige husker det, så foregår interviewet på engelsk. I forhold til at dokumentere sin tilknytning til Danmark, så handler det om at “bevise”, at man er under uddannelse (eller på vej til det som i dit tilfælde), har job i Danmark, familie i Danmark og den slags. Set fra ambassadens side, så handler det om at få afklaret, at personer der ansøger om visum til USA, ikke tager ophold i USA, men naturligvis rejser retur til Danmark igen, når ferien/ besøget i USA er slut. Jeg ville derfor tage et eventuelt optagelsesbrev fra universitet, lønsedler fra eventuelt arbejde og lignende dokumenter med, der dokumenterer din tilknytning til Danmark. Jeg tænker, at ambassaden er vant til at læse danske dokumenter i forbindelse med visumansøgninger, så det er næppe noget problem, at din dokumentation er på dansk. Jeg håber, at det hjælper dig videre.
Jeg har været i Iran for nogle år siden og var sidste år i USA. Og jo, jeg var igennem den lange og ret komplicerede ansøgning om visa, og jeg fik et turistvisum med en gyldighed på ti år. Det undrede mig meget, at jeg de næste ti år frem, kunne tage til USA uden at skulle udfylde ESTA formularen. Jeg tænker, at hvis man er bange for sikkerheden, når en turist har været i Iran, så kan jeg jo i princippet de næste ti år udvikle mig til en sikkerheds risiko. Ikke fordi jeg har det i sinde, men er det virkelig rigtigt, at jeg blot bestiller billet til USA fremover? Jeg skal faktisk derover til september 2020, uden at skulle igennem ESTA formular eller andet? Med Venlig hilsen Anne-Marie
Det korte svar er ja: Du skal ikke tænke på ESTA godkendelse eller ESTA formular, når du først har fået et visum. Du kan altså stige ombord på flyet til USA uden at skulle foretage dig yderligere. Men det folk glemmer er, at selvom man har et visum til USA, så får du jo først den endelige indrejse godkendelse, når du i immigrations kontrollen i USA bliver godkendt til at blive lukket ind i landet af den immigrations officer, du møder i paskontrollen. Og hvis man af den ene eller anden grund ikke længere opfylder kravene til at rejse ind i USA, så vil man blive afvist i paskontrollen og IKKE blive lukket ind i USA. Et visum kan derfor betragtes som en forhånds screening på lige fod med en ESTA godkendelse. Visumet udgør bare en mere grundig forhånds screening. Og hvis man som dig har fået udstedt et 10 års turistvisum er det fordi, at du betragtes som lavrisiko rejsende. Derfor er du blevet forhånds godkendt og udstyret med et 10 års turistvisum. Men den endelige indrejse godkendelse forelægger først i det øjeblik, når du er blevet godkendt i immigrations kontrollen ved indrejsen til USA. Og den detalje glemmer de fleste. Rigtig god tur til USA til september!
Hej Henrik, min kæreste og jeg overvejer at tage på ferie i USA. Det er desværre bare sådan, at han har været i Iran på skitur i 2016. Han har fået et nyt pas efterfølgende, så han har ikke noget stempel fra Iran. Tror du, at han bare ville kunne søge den normale ESTA? Mvh Pernille
Jeg ville klart vælge at søge om et rigtigt visum, hvis jeg var ham. Reglerne er ret klare: Hvis man har været i bl.a. Iran i løbet af de seneste 5 år, skal man søge om et visum, og kan ikke nøjes med en ESTA godkendelse. Og i den sammenhæng er det ligegyldigt, at han har fået nyt pas i mellemtiden. Jeg ved godt, at det at ansøge om et visum er en noget tungere proces at skulle igennem, bl.a. med interview på ambassaden og et højt administrationsgebyr. Men når han nu har været i Iran i 2016, så “klapper fælden”, og så kan han ikke nøjes med en ESTA godkendelse, men skal have et visum. Den gode nyhed er så, at når man får et turistvisum, er det typisk gyldigt i op til 10 år, i nogle tilfælde dog kun fem år. Men altså med en længere gyldighed end de 24 måneder på en ESTA godkendelse. Husk at der p.t. er længere sagsbehandlingstid på udstedelse af visum til USA, hvilket er meldt ud af ambassaden. Så sørg for at være i god tid i forhold til at få udstedt et visum, inden I planlægger at rejse til USA.
Hej Henrik: Jeg har fået lavet vores ESTA ansøgninger til USA. Jeg har 3 børn i alderen 6, 13 og 16 år. Alle er blevet godkendt, men på min ene søn på 6 år står der mit navn, hans fødselsdato og hans pasnummer. Tror du, det har en betydning? Kan ikke finde noget om, om det har noget med alderen at gøre i forhold til, at mit navn er på hans godkendelse. Jeg tænker, at godkendelsen jo “står” registeret i hans pas? Hmm… Jeg er i tvivl og ved ikke lige, om jeg skal lave en ny, eller om der er et sted man kan ringe hen? Mvh Maja
Det lyder umiddelbart som en fejlindtastning. Jeg har ikke hørt, at (mindre) børn ikke optræder med deres egne navne på ESTA ansøgningen. Så det lyder meget mærkeligt, hvis dit navn skulle optræde på hans ESTA ansøgning. Jeg ville lige starte med at dobbelt tjekke alle jeres ansøgninger igen ved at logge ind i systemet igen. Hvis navnet stadig er forkert, så er mit bedste bud at lave en helt ny ESTA ansøgning til din 6 årige søn. Jeg har ikke nogen erfaring med eventuelle gruppe ansøgninger, hvis I har benyttet jer af den mulighed. Det kan muligvis være i den forbindelse, at der er noget er gået galt. Nærmere kan jeg ikke umiddelbart komme problemet.
Et spørgsmål angående vores nuværende ESTA, som er godkendt. Vi brugte vores ESTA i forbindelse med en rejse til Mexico i 2018. Derfor mellemlandede vi kun i USA og satte derfor x ved transit i ansøgningen. Så vi udfyldte ikke nogen adresser eller noget. Nu skal vi så til USA igen, og derfor skal vi selvfølgelig genbruge vores ESTA. Men jeg kan ikke opdatere med adresser derinde? Er det nødvendigt eller? Jeg synes ikke rigtigt, jeg kan finde noget på dette nogen steder, så jeg håber, at du muligvis har et svar 🙂
Den elektroniske ESTA formular – og de informationer, som der bliver spurgt efter på formularen – har det med at ændre sig over tid. Og det er muligvis det, der er årsagen til jeres problemer med at rette nogle af de informationer, I indtastede i 2018. I slutningen af 2018 (som jeg lige husker det) blev ESTA formularen justeret, og nogle informationer gled ud og andre kom til. Så det kan sagtens være, at adgangen til disse informationer er blevet “spærret” i forbindelse med opdateringen. Med andre ord: Hvis I har tjekket status på jeres ESTA forhåndsgodkendelse, og den stadig er gyldig, og I i øvrigt ikke har adgang til at ændre i de oplysninger, som I indtastede i 2018, ja så kan I ikke gøre mere. Det betyder så bare, at jeres ESTA forhåndsgodkendelse fortsat er gyldig og I kan bruge den til indrejse i USA. Men at I ikke kan opdatere de gamle informationer. Men det gør altså ikke ESTA godkendelsen ugyldig. Så ret de informationer, I har adgang til at rette, og lad være med at tænke på de informationer, som I ikke kan rette. Det vil være min tilgang til problematikken. Jeg håber, I kan bruge mit svar 😉
Hvis man har en fast kontaktperson med adresse i USA, skal man så også opdatere ESTA ved hver indrejse indenfor de 24 måneder? Tænker at opdateringen jo bare vil blive til samme navn og adresse, men med en ny dato.
Amerikanerne hænger sig mig bekendt ikke specielt meget i, om man lige har opdateret oplysningerne i sin ESTA godkendelse fra indrejse til indrejse. Det vigtige er naturligvis, at ens ESTA er gyldig ved indrejsen – og at man husker at få lavet en ny, når de 24 måneder er gået. Men da mange som jer har en fast kontaktperson i USA, som ikke ændrer sig fra gang til gang – og det samme sandsynligvis gælder den danske kontaktperson i Danmark – så ville jeg ikke ligge søvnløs, hvis jeg ikke lige havde fået opdateret alle oplysninger i ESTA formularen i forhold til sidste indrejse i USA. Men husker man det, er det naturligvis fint. Jeg håber, I kan bruge mit svar 🙂
Et rigtig godt råd er at få ESTA ansøgningen på plads, inden man booker rejse, hotel og billeje. Der har været flere historier om folk, der får problemer med at få penge retur, hvis man ikke bliver godkendt med det samme og i stedet må igennem en lang visum ansøgningsproces på ambassaden. Mange rejseforsikringer og afbestillings forsikringer er jo kun gældende ved sygdom og dødsfald. Ikke fordi man bliver afvist på ESTA.
Anbefaler du, at man printer sin ESTA ud? Så man har et papirkopi med på det??
Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt, da din ESTA er registreret elektronisk. Men hvis du gerne vil have et “bevis” for, at du har fået en ESTA forhåndsgodkendelse, kan du godt printe den ud. Men det er ikke noget krav og som udgangspunkt ikke nødvendigt. Så det er mest op til dig selv, om du har det bedst med, at have printet bekræftelsen på din ESTA ud.
Hvis man rejser over grænsen fra USA til Canada ved Niagara Falls, skal man så have ETA til Canada? Vi har naturligvis en ESTA til USA.
Nej, det er ikke nødvendigt med en canadisk ETA – den canadiske forhåndsgodkendelse – hvis I rejser over land ind i Canada – fx i bil, bus eller med tog. Det er “kun” når man flyver eller sejler med fx krydstogtsskib, at man skal have en canadisk ETA. Hvis man fx sejler med en traditionel bilfærge fra USA til Canada – som man kan gøre det fra Washington State til Vancouver Island i Canada – skal man heller ikke have nogen ETA. Det samme gælder i øvrigt den modsatte vej: Hvis man starter sin ferie i Canada, og gerne på et tidspunkt vil køre over grænsen fra Canada til USA, behøver man heller ikke have en amerikansk ESTA. Så reglerne er altså ens, når man rejser over land mellem USA og Canada i bil, bus, tog eller hvad man ellers kan komme i tanke om. Det kan dog godt være, at man skal udfylde en formular mod et mindre gebyr på grænsen. Og man skal naturligvis have passet med.
Tak for altid gode informationer fra din side!