Det er blevet en videnskab at flyve til USA – især fordi der jævnligt kommer nye sikkerheds-regler og regler for, hvad du må have med i håndbagagen. Her giver jeg dig et overblik over, hvad du skal være særlig opmærksom på, når du rejser til USA. Du får også nogle rejsetips til den praktiske ankomst i USA i forbindelse med immigration, paskontrol og toldkontrol.

OBS: Siden 14. december 2018 har man skulle ansøge om ESTA godkendelse senest 72 timer før afrejse. De såkaldte “real time approvals”, hvor ens ESTA ansøgning blev godkendt umiddelbart efter ansøgningen, er ikke længere tilgængelige, oplyser U.S. Customs and Border Protection.

Den praktiske ankomst til USA
Det er altid i den første lufthavn på nordamerikansk grund, at du skal gennem paskontrol, immigration og toldkontrol. Flyver du via Toronto, foregår den amerikanske immigration allerede her – selvom du altså “kun” er kommet til Canada. Amerikanerne har nemlig i Toronto en fremskudt grænsepost, og derfor er det allerede i Toronto, du kommer gennem den amerikanske immigration og toldkontrol.

Til gengæld flyver du så som “indenrigspassager” fra Toronto til din destination i USA, og kan så nærmest gå direkte ud i ankomsthallen, når du lander i USA.

De amerikanske told- og immigrationsmyndigheder er notorisk grundige, når turister ankommer til USA. Hav tålmodighed og tag seancen med godt humør – det letter ekspeditionen. Normalt giver indrejsen i USA ikke anledning til problemer, blot du overholder en række enkle regler.

Undgå vittigheder i immigrationskontrollen
Når du ankommer til USA, så lad først og fremmest være med at blive irriteret over ventetiden. Og når det bliver din tur, så lad være med at konfrontere personen i ekspeditionen med din irritation. Og du skal naturligvis slet ikke komme med vittigheder i retning af “Jeg har en bombe i rygsækken” eller noget i den retning. Så bliver du anholdt lige på stedet, hvilket i øvrigt også gælder i det fleste andre lufthavne.

Personalet i immigrationskontrollen har ry for ikke at have særlig lang lunte, ligesom mange af de ansatte heller ikke har en speciel stor humoristisk sans. Så hold igen med kritik og hold lav profil, mens dit pas og dine indrejsepapirer tjekkes. Kontrollen ved immigrationen omfatter bl.a., at officeren i skranken tjekker dit pas, at de oplysninger, du har opgivet i forbindelse med din ESTA-ansøgning er korrekte. Typisk vil du blive spurgt om, hvad du skal i USA. Så fortæller du, at du fx skal på ferie i tre uger, på forretningsrejse eller hvad dit ærinde nu måtte være. Desuden vil opleve, at dine fingerspidser på begge hænder skal scannes af en lille scanner ved skranken. Desuden tager man et lille foto af dig. Begge dele et af mange nye sikkerhedstiltag for at beskytte USA mod bl.a. terrorangreb.

Toldkontrollen ved ankomst til USA
Efter immigrationen skal du ned og hente din bagage ved bagagebåndet, og til sidst skal du forbi de amerikanske toldmyndigheder og aflevere den blå toldseddel, du udfyldte ombord på flyet. I forhold til toldkontrollen, så lad være med at tage kød eller frugt eller grønt med ind i USA. Har du frugt med ombord på flyet til din rejse, så søg for at spis det ombord på flyet, da selv en banan eller et æble kan give problemer ved toldkontrollen.

Efter toldtjekket er du ankommet til USA og kan nu fokusere på at finde vej ud af terminalen og hente din udlejningsbil eller finde offentlig transport.

Regler for håndbagage på flyet
Planerne om terrorangreb med flydende sprængstof mod passagerfly på vej fra England til USA i sensommeren 2006, har ført til enslydende regler i Europa og USA omkring håndbagage. De nye regler, der trådte i kraft 6. november 2006, betyder at du nu kun må medbringe en begrænset mængde væske i din håndbagage. Væske i denne sammenhæng omfatter læskedrikke, vand, spray, gelé, parfume, tandpasta og lignende.

Væsken skal opbevares i små beholdere, der hver især maksimum må indeholde op til 100 ml. svarende til 1 dl. Men du må gerne tage flere forskellige beholdere med, fx mindre flasker, dåser, tuber og lignende. Disse beholdere skal dog alle kunne være en gennemsigtig en liters plasticpose, som skal være lukket – og være genlukkelig. Mange butikker forhandler efterhånden disse check in bags.

Har du ikke en gennemsigtig plasticpose med hjemmefra, kan personalet i lufthavnen udlevere en til dig ved check in. Medbringer du mere væske end tilladt, bliver den konfiskeret i sikkerhedskontrollen. Er du i tvivl om omfanget, så pak væsken ned i din kuffert, og tjek den ind som almindelig bagage.

Ud over de nye begrænsninger på væske er det også tilladt at tage medicin til personligt brug og babymad med ombord i kabinen, og disse produkter skal ikke nødvendigvis kunne være i den gennemsigtige plasticpose. Sikkerhedspersonalet kan dog kræve dokumentation for, hvad de medbragte produkter egentlig indeholder. Kan du overhovedet undgå det, så læg dine tuber og væsker i kufferten, så du ikke risikerer at få dem konfiskeret. Det er der desværre mange eksempler på.

Forbudte effekter i håndbagagen
Ud over de nye regler omkring væsker, er der også en række mere generelle regler for, hvad du må have med i din håndbagage. Ud over en række helt åbenlyse farlige effekter som våben og knive er tændstikker og mindre lommeknive også forbudt i kabinen på fly til USA. Til gengæld er cigaretlightere med lightergas blevet strøget fra den forbudte liste. Det betyder dog ikke, at du må ryge ombord. Men har du en lighter på dig, inden du går ombord på et fly til eller fra USA, bliver den ikke længere konfiskeret. Inden reglerne om lightere blev lempet i august 2007, konfiskerede de amerikanske lufthavnsmyndigheder op mod 22.000 cigaretlightere om dagen i USA’s lufthavne.

Tidligere var også neglefile og mindre sakse på den forbudte liste, men de må nu godt igen tages med i din håndbagage. Men undgå lommeknive – også de helt små. Trafikstyrelsen har på deres hjemmeside en opdateret liste over de forbudte ting, som ikke må tages med i håndbagagen – og på rejsen i det hele taget. Se mere på www.trafikstyrelsen.dk

Taxfree indkøb ved ud- og hjemrejse
Varer købt i taxfree-området efter check in er IKKE omfattet af de nye væskeregler, og det samme gælder drikkevarer købt i afgangshallen efter sikkerhedstjekket. Sådanne indkøb kan altså godt medbringes på flyet som håndbagage. Men det er en god ide at lægge disse indkøb ned i din kuffert, når du mellemlander i USA, inden du eventuelt flyver videre til din endelige destination i USA.

På hjemturen er det blevet betydeligt nemmere at få taxfree flasker med hele vejen til Danmark. EU og USA er nemlig blevet enige om, at taxfree flasker købt i amerikanske lufthavne nu kan tages med i kabinen som håndbagage hele vejen hjem – også selvom du mellemlander i en europæisk lufthavn på vejen hjem fra USA.

Tidligere blev taxfree flasker købt i amerikanske lufthavne konfiskeret ved mellemlandinger i europæiske lufthavne p.g.a. reglerne om væskeforbud i kabinen. Men nu er EU og USA nået til enighed om at lade folk at tage deres flasker med hele vejen hjem.

Du kan læse mere om de indviklede regler for forskellige typer af håndbagage på hjemmesiden www.flypassager.dk Du kan også finde information på Københavns Lufthavns hjemmeside www.cph.dk

Dobbelttjek af din bagage før check in
Når du står i afgangshallen i Københavns Lufthavn, skal du ikke blive overrasket, hvis du allerede inden du kommer hen til check in-skranken får dit pas tjekket og bliver udspurgt om, hvorvidt du selv har pakket din kuffert, og om du har modtaget noget fra andre, som du skulle tage med ombord på flyet. Det er et led i sikkerhedsprocedurerne, som især de amerikanske flyselskaber – i Danmark Delta Airlines – praktiserer efter krav fra de amerikanske myndigheder.

Samme seance gentager sig ude ved gaten, hvor du igen bliver udspurgt – og hvor din håndbagage i nogle tilfælde bliver gennemlyst endnu engang. Nogle tilfældigt udvalgte passagerer kan opleve at skulle gennem en grundigere sikkerhedstjek. Det er en del af amerikanernes generelle sikkerhedsberedskab. Amerikanerne tager ingen chancer.

Pas på med brug af kuffertlåse
Vær opmærksom på, at det ikke er nogen god ide at låse dine kufferter, inden du tjekker dem ind som bagage på flyet. Det gælder især, når du rejser til eller fra USA. Hvis de amerikanske indrejsemyndigheder ønsker at tjekke dine kufferter, flår de dem op, uden at spørge om lov først. Dermed risikerer du at stå med en ødelagt kuffert pakket ind tape og plastic, når du får den udleveret ved ankomsten til USA, hvilket ikke er den bedste start på ferien.

Der findes dog nogle specielle kuffertlåse, som bærer mærket “Travel Sentry”. Disse låse er specielt certificeret og godkendt af de amerikanske indrejsemyndigheder. Kuffertlåse som er “Travel Sentry Appoved”/ TSA-godkendte, kan åbnes af personalet i de amerikanske lufthavne uden at ødelægge hverken lås eller kuffert, da sikkerhedspersonalet har en særlig universalnøgle, der kan kan åbne TSA-låsene.

Hvis personalet i lufthavnen tjekker din indtjekkede bagage, efterlader de en lille gul seddel i kufferten, der fortæller dig, at din kuffert er blevet åbnet. Låsene med “Travel sentry”-certifikatet forhandles bl.a. i Københavns Lufthavn.

Indrejsedokumenter ombord på flyet
Danske statsborgere, der ikke har visa til USA, men som er omfattet af det såkaldte Visa Waiver Program, der giver ret til op til 90 dages ophold i USA med et gyldigt dansk pas, skal nu ikke længere udfylde et grønt indrejsedokument i flyet på vej til USA. Oplysningerne på dette dokument bliver nemlig allerede oplyst, når du udfylder den ovennævnte ESTA-formular. Derfor er kravet om at udfylde den grønne indrejseformular nu bortfaldet.

Ovenstående er dog en sandhed med modifikationer: I sjældne tilfælde vil flyrejsende til USA stadig opleve, at skulle udfylde den grønne indrejseformular ombord på flyet. Det kan skyldes flere ting, fx et forøget sikkerhedsniveau i USA, hvor man så vælger at “genindføre” brugen af den grønne papirformular i en kort periode. Under alle omstændigheder skal du stadig udfylde et blåt tolddokument med oplysninger om opholdsadresse i USA samt hvilke værdier og varer du har med dig til USA. Dette blå dokument afleveres til de amerikanske toldere i lufthavnen, når du er kommet igennem immigrations- og paskontrollen og har afhentet din bagage ved bagagebåndet.

Personer der har fået udstedt visa til USA – fx studerende, journalister eller turister med turistvisa til USA med ret til ophold i op til seks måneder – skal udfylde en hvid papirformular med nogle personlige oplysninger – inklusiv info om opholdsadresse i USA. Dette gælder dog kun personer med visum til USA. Som opholdsadresse opgiver man typisk den adresse, man opholder sig den første nat i USA.

Denne artikel er senest opdateret 20. februar 2018.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Læs også:
ESTA godkendelsen til USA

Pasregler og visumregler til USA