Internationalt kørekort, danske kørekort i USA

Er det nødvendigt at få lavet et internationalt kørekort, hvis man tager på kør-selv ferie i USA? Eller kan du nøjes med dit danske EU-kørekort, mens du er i USA eller Canada? Svaret afhænger af, hvor erfaren man er som USA-rejsende, hvor god du er til engelsk – og hvor du skal hen i USA. Men som udgangspunkt er svaret, at du sagtens kan klare dig i USA uden et internationalt kørekort. I visse tilfælde kan et internationalt kørekort dog være en fordel.

Dansk eller internationalt kørekort i USA?
Masser af danskere har gennem tiden spurgt mig, om det er nødvendigt at anskaffe sig et internationalt kørekort inden de rejser til USA. Mit svar har hidtil været, at det ikke er nødvendigt med et internationalt kørekort i USA.

Årsagen er den simple, at jeg på mine mange USA rejser endnu ikke er blevet bedt om at fremvise et internationalt kørekort på noget tidspunkt. Mit danske EU-kørekort har hidtil været rigeligt – både når jeg skulle afhente lejebiler hos diverse udlejningsfirmaer eller en sjælden gang er blevet stoppet af politiet og skulle vise mit kørekort.

Siden jeg første gang var i USA i 1994, er jeg blevet stoppet af politiet i Californien, Florida (to gange), Ohio og Wyoming. Ingen af stederne har det givet anledning til problemer, at jeg ikke havde et internationalt kørekort med i baglommen. Så statistikken – og mange andres erfaringer med samme problematik – siger altså, at det ikke er noget problem at tage til USA uden et internationalt kørekort.

Det fransktalende Canada
Men ingen regel uden undtagelse: Skal du til den fransktalende del af Canada og i særdeleshed Quebec-provinsen, kan det være en god ide med internationalt kørekort, da der her tales mere fransk end engelsk. Og med mindre du også er god til fransk, kan det måske være en god ide at få lavet et internationalt kørekort hjemmefra.

Internationale kørekort og Georgia
Siden 2009 har man i Georgia haft en regel om, at udenlandske statsborgere, hvis kørekort ikke er udstedt på engelsk, skal kunne fremvise et internationalt kørekort. Det er ikke en regel, der ville give de store udfordringer – hvis det ikke var fordi, at Atlanta ligger i Georgia, og at Atlanta er en meget stor international indrejse lufthavn i USA.

Således har jeg i løbet af 2012 hørt et par historier fra danske rejsebureauer om, at rejsende der skulle afhente udlejningsbil i Atlanta, har haft lidt problemer med at få udleveret deres udlejningsbil, da de ikke havde et internationalt kørekort med sig. Om problemerne skyldes, at man er begyndt at tolke reglen fra 2009 mere stramt i Georgia – eller at biludlejningsfirmaerne i Atlanta er begyndt at håndhæve reglen – ved jeg ikke.

Faktum er i hvert fald, at det måske kan være en god ide at have et internationalt kørekort med til USA, hvis Georgia indgår i rejseplanerne – og især hvis man skal have udleveret en udlejningsbil i fx Atlanta.

Internationale kørekort og Florida
Samme problematisk opstod ved årsskiftet 2012/ 2013 i Florida, da Florida i al ubemærkethed indførte en tilsvarende lov om, at udenlandske statsborgere skulle kunne fremvise et internationalt kørekort, hvis de blev stoppet af politiet. Da den nye regel blev kendt i Canada, der er et af Florida’s største turistmarkeder, udløste det massive protester fra Canada. Florida’s færdselsmyndigheder måtte således rykke ud med en meddelelse om, at reglen ikke ville blive håndhævet. Det samme gjorde alle de store biludlejningsfirmaer i Florida.

Så faktum er altså, at det er “business as usual” i Florida, og at man ikke behøver et internationalt kørekort, når man kører bil i Florida.

Udstedelse af internationale kørekort
Det er de lokale borgerservicekontorer, der udsteder internationale kørekort. Det koster et gebyr på 25 kroner (2015), så det er ikke udgiften, der skal afholde dig fra at få et internationalt kørekort.

For at få et internationalt kørekort, skal du møde op personligt på borgerservicekontoret og medbringe dit danske kørekort samt et nyere pasfoto. Er dit danske EU-kørekort af ”kreditkorttypen”, behøver du ikke medbringe pas. Men har du et ældre kørekort, skal du også medbringe et gyldigt pas.

Du kan i øvrigt møde op på et hvilken som helst borgerservicekontor i Danmark og få udstedt et internationalt kørekort. Det behøver ikke være dit lokale borgerservicekontor i din bopælskommune.

Husk også, at dit internationale kørekort ikke erstatter dit danske kørekort, men kun er et supplement til det ”rigtige” kørekort. Hvis du bliver bedt om at fremvise kørekort i USA, skal du altid fremvise dit rigtige kørekort. Og du kan så supplere med det internationale kørekort, hvis det skulle blive aktuelt.

Et internationalt kørekort er gyldigt i et år fra udstedelsesdatoen.

Billeje i USA med Auto Europe

Læs mere om:
Bilist i USA: Bykørsel, parkering, tankning, find vej
Billeje i praksis: Praktiske tips til billeje i USA
Afhentning og udlevering af udlejningsbiler i USA

Bemærk: Jeg optjener provision fra de forskellige biludlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk at prisen for jer som kunder er den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Den optjente provision bliver brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

16 svar til “Internationalt kørekort, danske kørekort i USA”

 1. Hej Henrik: Ved du noget om, hvor mange man må køre med på sit almindelige kørekort B (der i Danmark max er 9 personer), når man lejer en van med op til 12-15 pladser?

 2. Jeg skal til Californien og har kun et midlertidigt kørekort (det skulle fornyes og det rigtige når ikke at komme frem), hvor alt er på dansk. Derudover har jeg et internationalt kørekort og pas. Mon det er godt nok? Jan Arnholtz

  • Jeg er ret sikker på, at du ikke kan benytte et midlertidigt kørekort i USA. Hvis jeg husker korrekt, så står det også på papiret/ dokumentet, at det midlertidige kørekort kun er gyldigt i de nordiske lande. Hvis altså der ikke er lavet om på, hvordan et midlertidigt kørekort er udformet. Jeg tvivler meget stærkt på, at du kan bruge det midlertidige kørekort i USA – som dokumentation til at få udleveret en lejebil. Her vil man normalt se det “rigtige” originale kørekort. Det internationale er de ligeglade med. Beklager…

  • Det er fuldstændig korrekt, hvad du skriver Thomas: Man behøver ikke have et internationalt kørekort med til Florida, hvad jeg også skriver ovenfor 🙂 Jeg har i øvrigt overhovedet ikke vist mit internationale kørekort på denne rundrejse i Florida endnu (opholder mig i Florida lige nu). Det fremgår på visse danske sider på internettet, at man skal have et internationalt kørekort med til Florida, men dette er IKKE korrekt. Faktisk har jeg brugt mit danske kørekort som ID på samtlige hoteller og hostels herovre de første seks dage (har overnattet et nyt sted hver nat), så et dansk kørekort fungerer perfekt 🙂

 3. Vi skal til Chicago til sommer og regner med at smutte til Canada en tur. Ville det være en god ide med international kørekort her, eller er det ligegyldigt fx i Toronto?

  • Jeg kender ikke holdningen til internationale kørekort i Canada, så mit umiddelbare svar tager afsæt i, hvad jeg selv ville gøre. Og da jeg aldrig selv har et internationalt kørekort med til USA, ville jeg personligt heller ikke gøre det, selvom jeg skulle en tur til Canada. Men jeg vil samtidig tilføje, at når det nu kun koster 25 kr. (mener jeg det er) at få udstedt et internationalt kørekort, er det jo ikke prisen, der skal afskrække jer fra at få lavet et internationalt kørekort. Så hvis I selv har det bedst med at tage en internationalt kørekort med til USA og Canada, så synes jeg da bare, at I skal få lavet et. God tur!

  • Det er ligegyldigt. Jeg har endda været i USA 2-3 gange med forkert navn i mit kørekort. Jeg har også et af de gamle papirkørekor, og mit efternavn er forkert – og det har INGEN hindring været endnu. Men jeg overvejer at ændre det. Men internationalt kørekort er ligegyldigt.

 4. Jeg og en kammerat overvejer at rejse lidt rundt i USA. Mine spørgsmål er: Må vi køre rundt i USA med et dansk kørekort SELVOM vi er under 21? Må vi sove i bilen – eller er der stater, hvor det er ulovligt? Mvh. Asger

  • Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om nogen grund til, hvorfor I ikke måtte skulle køre rundt i USA med et gyldigt dansk kørekort, selvom I er under 21 år. Kørekortet er jo lige så gyldigt af den grund, selvom I er under 21 år. Det der plejer at være udfordringen for unge mellem 18 og 21 år i USA i forhold til at køre bil, er mere problemer med at leje bil, da rigtigt mange forsikringsselskaber ikke vil forsikre unge under 21 år, som gerne vil leje bil i USA. Men det er en helt anden historie. Så er der den med at sove i bilen: Jeg har aldrig hørt noget om, at det skulle være forbudt at sove i bilen i nogle stater. Det der kan være forbudt, er overnatning (i både biler eller motorhomes) på fx bestemte rastepladser. Rigtigt mange steder er overnatning på fx rastepladser langs smukke veje eller i naturområder forbudt, fordi man ikke vil have overnattende gæster disse steder – hvad enten det er i bil, motorhome, telt eller noget helt fjerde. Så ja: Der findes masser af steder, hvor man ikke må overnatte i fx bilen. Men man må gerne sove et par timer i sin bil på fx en rasteplads langs motorvejene, hvis man bliver træt. For så handler det jo om trafiksikkerhed. Men jeg har ikke hørt om stater, som direkte forbyder, at man overnatter i bilen.

 5. Jeg fik ikke lavet et internationalt kørekort, inden jeg smuttede til Florida på udveksling. Jeg tænker lidt, om jeg bare kan køre med mit danske kørekort? Men hvis jeg nu bliver stoppet af politiet, hvad er så det værste der kan ske?

  • Du kan godt køre på dit danske kørekort. Faktisk havde man for at par år siden en større debat i netop Florida om, hvorvidt man skulle stille krav om internationale kørekort, når turister skulle leje bil i Florida. Det forslag udløste et ramaskrig fra bl.a. canadierne, som udgør en meget stor del af turisterne i Florida – og som ikke ville til at anskaffe sig internationale kørekort, for at tage på ferie i Florida. Så forslaget blev taget af bordet igen af frygt for en masse ballade med turister. Så det korte af det lange er, at du uden problemer bør kunne klare dig i Florida uden et internationalt kørekort. Bare spørg de mange danske turister, som hvert år besøger Florida – uden et internationalt kørekort. God (køre)tur! 😉

 6. Hvis man tager til US Virgin Island, kan det godt betale sig at have et internationalt kørekort med. Jeg måtte købe en midlertidig køretilladelse til 20 $ for at få lov til at leje en bil. Så havde det været billigere at have kortet med hjemmefra 🙂

 7. Jeg sidder lige nu i Houston TX og har både mit danske kørekort og mit internationale kørekort. Men jeg kan se på det internationale kørekort, at USA slet ikke er på listen (som er på første side), og jeg kunne godt tænke mig at høre, om du har nogle erfaringer i Texas?

  • Jeg har de sidste mange år ikke benyttet et internationalt kørekort, når jeg har været i USA, og jeg er heller ikke blevet bedt om at fremvise et sådant kort i nogen sammenhænge – hverken når jeg en sjælden gang er blevet stoppet af politiet, når jeg skulle afhente udlejningsbil, eller da jeg blev påkørt af en flugtbilist i Californien i juni – hvor det lokale politi naturligvis skulle se mit danske kørekort i forbindelse med optagelsen af rapporten. Og jeg havde heller ikke noget internationalt kørekort med, da jeg var i Texas i november – apropos dit spørgsmål. Så det er med afsæt i de mange erfaringer, at jeg ikke mener, at et internationalt kørekort ikke er en nødvendighed i USA – med undtagelse af Georgia, der mig bekendt er den eneste stat, hvor der kan være en fordel, at have et internationalt kørekort, af de grunde, der er beskrevet i artiklen 😉