San Francisco er en fantastisk by! Og noget af det, som gør byen fantastisk, er dens kompakte centrum, der bl.a. gør det muligt at undvære en udlejningsbil og dermed billeje i San Francisco.

En bil i San Francisco er mest af alt en klods om benet, da I skal finde og betale for parkering i byen, og det er ikke nogen billig fornøjelse. Desuden er udbuddet af offentlig transport så velfungerende og fintmasket, at I kan komme frem overalt med sporvogne og metro, eventuelt suppleret med bybusser.

Drop udlejningsbilen i San Francisco
Langt de fleste, som starter kør-selv-ferien i det sydvestlige USA i San Francisco, venter med at afhente udlejningsbilen, til de er færdige med at udforske San Francisco efter typisk to-tre dage.

Det er også den klare anbefaling, jeg giver de kunder, som vælger at købe min 30 dages dag-for-dag guide til Californien, Arizona, Nevada og Utah: Vent med billejen i San Francisco til I er færdige med at nyde Chinatown, Fisherman’s Wharf, Alcatraz, Golden Gate Bridge og de øvrige velkendte oplevelser i San Francisco.

I har ikke brug for en bil i San Francisco. Spar pengene til tre dages billeje og udgifterne til parkering i byen, hvor udgiften til parkering pr. døgn kan nærme sig samme niveau som et billigt hotelværelse i San Francisco.

Afhentning af udlejningsbil i San Francisco
Når I er klar til at sætte kør-selv-ferien i gear – sådan helt bogstaveligt – har I to valgmuligheder: Enten kan I afhente jeres udlejningsbil på en af udlejningsstationerne i San Francisco Downtown. Eller I kan tage metroen ud i San Francisco International Airport, og hente jeres udlejningsbil der.

Afhentning i Downtown giver jer den åbenlyse fordel, at I slipper for metroturen ud i lufthavnen, hvilket tager cirka 40 minutter fra centrum af San Francisco. Til gengæld skal I – når I har fået udleveret bilen i Downtown – navigere gennem San Franciscos ofte intense bytrafik (afhængig af tidspunktet på dagen) og så finde ud af byen på egen hånd.

Vælger I i stedet at tage metroen ud i lufthavnen og afhente udlejningsbilen i San Francisco International Airport, har I dels den fordel, at det er nemt at finde ud af byen. En anden fordel, der kan gøre lufthavns løsningen mere attraktiv er, at I typisk vil have langt flere udlejningsbiler at vælge mellem i lufthavnen end på de noget mindre udleveringsstationer inde i centrum.

Hvis I har valgt Alamo (fx via Auto Europe) til at stå for billejen og den praktiske udlevering af jeres udlejningsbil i San Francisco, kan I frit vælge mellem alle de udlejningsbiler hos Alamo indenfor den bilkategori, I har reserveret på forhånd. I kan typisk vælge mellem 10 – 15 køretøjer hos Alamo, hvis I afhenter jeres udlejningsbil tidligt på dagen. Det er i mine øjne fordelen ved at vælge afhentning i lufthavnen – i modsætning til at få udleveret udlejningsbilen i centrum. Men det er naturligvis helt op til jer.

Biludlejning og San Francisco International Airport
SFO – kort for San Francisco International Airport – har en af de mest velfungerende biludlejningsterminaler af alle amerikanske lufthavne. SFO var en af de første lufthavne i USA til at samle al biludlejning i en fælles terminal med et tilhørende parkeringshus.

For at gøre det nemmere for passagererne, kører lufthavnens gratis AirTrain direkte over til billejeterminalen. Så uanset om I lige er ankommet med et fly til SFO – eller har taget metroen fra San Francisco Downtown ud til lufthavnen – hopper I ombord på lufthavnens gratis AirTrain og kører over til Rental Car terminalen, hvor I kan får udleveret jeres udlejningsbil.

Betalingsveje og betalingsbroer i San Francisco
San Francisco er i kraft af sin smukke beliggenhed ved San Francisco bugten beriget med et utal af store og flotte vejbroer med Golden Gate Bridge som den mest prominente. Hovedparten af disse store vejbroer er dog betalingsbroer, som det koster penge at køre over.

Den gode nyhed er imidlertid, at de fleste turister typisk slipper for at skulle betale for at køre over disse broer, da man kun betaler i den ene kørselsretning på San Franciscos vejbroer. Og ”betalingsretningen” er typisk ind mod centrum. Og de fleste turister kører jo typisk ud ad byen i deres udlejningsbil. Derfor vil man i de fleste tilfælde slippe for at skulle betale bropenge ved San Francisco som kør-selv-turist.

Når det er sagt, er det en rigtig god ide at sikre jer, at det er tilknyttet en brobizz løsning til jeres udlejningsbil, så I er helgarderet, hvis I kører over en betalingsbro eller ud på en betalingsvej i Californien. De fleste udlejningsfirmaer har efterhånden installeret aktive brobizz’er i deres udlejningsbiler. Men spørg lige ind til emnet under alle omstændigheder, når I afhenter lejebilen. Så er I på den sikre side.

Aftaler omkring brobizz’er til betalingsveje aftales altid lokalt, når I afhenter lejebilen i San Francisco. Det er ikke noget, som er inkluderet i den billeje, I har bestilt og betalt hjemmefra.

Envejsgebyrer fra San Francisco
Hvis I starter og slutter jeres kør-selv-ferie i Californien i San Francisco, behøver I ikke læse dette afsnit om envejsgebyrer. Men hvis I planlægger af returnere udlejningsbilen i fx Los Angeles, Las Vegas eller andre byer i det vestlige USA, skal I være opmærksomme på, at I KAN løbe ind i et envejsgebyr. Altså et gebyr for at afhente udlejningsbilen i San Francisco og returnere den i fx Los Angeles, Las Vegas eller en anden by.

Reglerne omkring envejsgebyrer er vidt forskellige fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, så her må I prøve jer lidt frem. Reglerne afhænger bl.a. af, hvilken biltype/ bilkategori I har lejet, og hvor I returnerer bilen.

Hvor der tidligere som udgangspunkt ikke var noget gebyr, hvis man afhentede udlejningsbilen i San Francisco og returnerede den i fx Los Angeles, er reglerne de senere år blevet strammet. Derfor kan der altså godt komme et envejsgebyr på regningen, hvis I afleverer udlejningsbilen på en anden lokalitet end i San Francisco. Også selvom det er inden for Californiens grænser.

Er der tale om specialkøretøjer som fx åbne biler/ cabriolet, minibusser eller luksusbiler, er der normalt altid envejsgebyrer på, hvis I returnerer dem andre steder end i San Francisco. De præcise regler for envejsgebyrer aftales også lokalt, når I afhenter jeres udlejningsbil. Så vær opmærksom på det.

Med andre ord: Hvis I vil være helt sikre på at slippe for envejsgebyrer, så afslut jeres billeje i San Francisco – hvis I også har afhentet udlejningsbilen i San Francisco.

Myldretidstrafik omkring San Francisco
Mens Los Angeles klart er den by i Californien, hvor der er mest pres på motorvejene i myldretiden om morgenen og igen om eftermiddagen, kan San Francisco også godt være med.

Hvis I vil gøre tingene nemme for jer selv, så tag bestik af tidspunktet på dagen, og undgå at prøve kræfter med motorvejene omkring San Francisco om morgenen mellem kl. 7 og kl. 9 og igen om eftermiddagen mellem kl. 16 og kl. 19. Altså på de samme kritiske tidspunkter af dagen som i L.A.

I San Francisco er trafikken tæt i retning ind mod Downtown om morgenen og væk fra Downtown om eftermiddagen. Hvis I undgår at cruise rundt på de tidspunkter af dagen, udnytter I jeres tid langt bedre i San Francisco frem for at sidde i kø på storbyens motorveje.

Offentlig transport i San Francisco
San Francisco har et særdeles velsmurt udbud af offentlig transport, og det ligger mere til indbyggerne i San Francisco at bruge den offentlige transport end det gør for deres amerikanske brødre og søstre i Los Angeles.

San Franciscos metrosystem, der går under navnet BART – en forkortelse for Bay Area Rapid Transit – har seks metrolinjer til stort set alle dele af storbyen, og metrosystemet er under fortsat udbygning. Således er man bl.a. i gang med en forlængelse ned til San Jose syd for San Francisco og Oakland. Metrolinjen til San Francisco International Airport er ikke overraskende den linje, de fleste turister kommer i nærkontakt med.

Man kan naturligvis ikke sig San Francisco uden også at sige sporvogne – både kabeltrukne og elektriske.

Hvis vi starter med de kabeltrukne sporvogne, så har San Francisco tre linjer med kabeltrukne sporvogne: Powell-Mason Line, Powell-Hyde Line og linjen langs California Street. De to første linjer benyttes især af turister, mens California Street Line også bruges af de lokale. Det er dog især tidligt om morgenen, inden turisterne for alvor vågner, at de lokale benytter de kabeltrukne sporvogne. Forvent i øvrigt, at der især midt på dagen kan være lange køer for at komme ud at køre med de kabeltrukne sporvogne.

San Francisco har også en elektrisk sporvognslinje, der går fra Fisherman’s Wharf langs med havnefronten og Embarcadero Street og dernæst op ad Market Street med endestation ved Castro kvarteret, kendt som det homoseksuelle kvarter i San Francisco.

Vælger I at købe rabatpakken CityPass til San Francisco, inkluderer den ubegrænset kørsel med San Franciscos sporvogne og bybusser i op til 72 timer. CityPass San Francisco gælder dog ikke til metroen.

Denne artikel er senest opdateret den 20. april 2019!

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Billeje i Los Angeles og Californien med Auto Europe

Læs mere om CityPass til San Francisco
Praktiske tips til billeje i Los Angeles
Praktiske tips til billeje i Las Vegas

OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.