Yellowstone er juvelen blandt de amerikanske nationalparker. Ingen andre nationalparker i USA kan byde på en sådan variation af natur og skønhed som Yellowstone: Bjerge, floder, vandfald, canyons, varme kilder, gejsere – og bisonokser, elge, ulve og bjerggeder. Og naturligvis bjørne.

Hoteller i West Yellowstone tæt ved Yellowstone
Hoteller i Gardiner nord for Yellowstone National Park
Hoteller i Cody øst for Yellowstone National Park
Hoteller i Jackson Hole syd for Yellowstone National Park
Yellowstone indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

IMG_9667

Fakta om Yellowstone National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt (dele af parken er lukket om vinteren)
Entré (gyldig en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
OBS: Pr. 1. juni 2018 gælder Yellowstone entrebilletter ikke længere til naboparken Grand Teton!
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (gælder til både Yellowstone og Grand Teton)
Parkens areal: 8.987 kvadratkilometer
Højeste punkt: 3.462 meter (Eagle Peak)
Asfalterede veje i parken: 235 miles/ 378 kilometer
Geologiske særpræg: Bjerge, floder, søer, skov, gejsere og varme kilder
Geografisk placering: Det nordvestlige Wyoming samt Idaho og Montana
Kort over Yellowstone National Park på Google Maps

Yellowstones geografi og klima
Yellowstone er på størrelse med Sjælland, Lolland og Falster lagt sammen og breder sig ind i hele tre stater: Wyoming, Idaho og Montana. Hovedparten af parken ligger i det nordvestlige Wyoming. Som en del af Rocky Mountains er Yellowstone en bjergpark, der i gennemsnit ligger i to kilometers højde. Det højeste bjerg i Yellowstone er Eagle Peak i det sydvestlige hjørne af parken med 3.462 meters højde.

IMG_9727

Netop det faktum at Yellowstone er en del af Rocky Mointains, sætter naturligvis sit solide aftryk på parkens kalender. Højsæsonen i Yellowstone er relativt kort: Den starter midt i juni og slutter med udgangen af august. Her besøger hovedparten af alle turister Yellowstone.

Vil du undgå trængsel, er september et rigtigt godt alternativ. Her har de fleste sommerturister forladt parken, men alle veje i Yellowstone er stadig åbne, så du kan nemt komme ud i alle parkens kroge. Slutningen af maj og begyndelsen af juni er heller ikke noget dårligt valg.

IMG_9768

Yellowstones vejnet er formet som et gigantisk ottetal. Parkens veje åbner i takt med at sneen i bjergene smelter om foråret. Og lukker igen, når den første sne falder i midten af oktober eller begyndelsen af november. Det samme gælder parkens fem indgange. Kun den nordlige indgang fra Montana er åben hele året rundt, og kun den nordlige øst-vest gående vej fra Mammoth Hot Springs over til byen Cooke City i Wyoming holdes så vidt mulig farbar hele året.

Old Faithful og Grand Canyon of the Yellowstone
Yellowstones liste over naturoplevelser er meget lang, men to klassikere skal du bare have med, når du besøger Yellowstone. Old Faithful Geyser er Yellowstones størte og mest trofaste gejser, der springer cirka en gang hver halvanden time hele døgnet rundt. Hvert udbrud er lidt af et tilløbsstykke, og samler næsten altid store horder af turister, der står klar med engangskameraerne for at forevige begivenheden.

IMG_9432

Den anden klassiker er Grand Canyon of the Yellowstone i den østlige del af parken. Her har Yellowstone-flodens massive strøm gennem årene har skåret sig ned i den porøse klippeundergrund og blotlagt de gule klipper, der har givet Yellowstone sit navn.

Grand Canyon of the Yellowstone kan nydes fra flere forskellige vinkler. En af de mest populære er udsigtpunkter er Artist’s Point, hvorfra mere eller mindre talentfulde malere gennem årene har foreviget vandfaldet Lower Falls, det største vandfald i Yellowstone målt i vandmængde.

IMG_9703

Vulkaner og varme kilder
Mens det næsten altid vrimler med turister og turistbusser ved Artist’s Point og Old Faithful, er der som regel mere albuerum ved de andre naturseværdigheder i Yellowstone. Ved Norris Geyser Basin kan du opleve en sjælden koncentration af varme kilder og gejsere. Overalt i landskabet stiger dampsøjler til vejrs mellem grantræerne som vidnedbyrd om de utallige varme kilder i området. Og mange steder er jordbunden helt rødlig eller gul i kraft af de mineraler i undergrunden, som skylles med op til overfladen af de varme kilder.

IMG_9323

Mammoth Hot Springs er et andet område med en stor koncentration af varme kilder. Kilderne her er mere fredelige, og pibler nærmest frem fra undergrunden. Mineralerne i undergrunden har skabt et sælsomt landskab af farverige klakaflejringer i hvide, gule, rødlige og brune nuancer.

IMG_9792

Ved Mud Vulcano i den østlige del af Yellowstone kan du komme i nærkomtakt med parkens urkræfter. I mudderhullet Mud Vulcano bobler undergrundens kogende mudder, og går du hen til Dragon’s Mouth, kan du høre en drage hvæse fra sit skjul inde i hulen. “Dragens” hvæsende lyd opstår, når den underjordiske gejser presser sit kogende vand op gennem en række små kanaler i klipperne, og sender vanddamp op i luften.

IMG_9677

Overnatning inde i Yellowstone National Park
Det findes adskillige muligheder for overnatning i Yellowstone, lige fra klassiske lodges som fx Old Faithful Inn ved Old Faithful Geyser til campgrounds spredt ud over hele Yellowstone. Fælles for alle gælder det, at hoteloperatøren Xanterra driver disse lodges og campgrounds, og alle faciliteter er kun åbne fra medio maj til starten af oktober – nogle har endnu kortere sæson.

Old Faithful Inn er den mest berømte lodge i Yellowstone. Old Faithful Inn’s gamle hovedbygning er fra 1904 med “nyere” tilbygninger tilføjet i perioden fra 1910 frem til 1920’erne. Vælger man at overnatte på Old Faithful Inn, vælger man også en historisk oplevelse og fravælger samtidig nyere bekvemmeligheder som tv, radio, aircondition og internet, der ikke findes på værelserne. Til gengæld er der ild i pejsen og afslapning som i gamle dage. Old Faithful Inn er utrolig populær, så reserver i god tid. Der kan reserveres op til 12 måneder i forvejen.

IMG_9423

En anden mulighed tæt ved Old Faithful Geyser er Old Faithful Lodge Cabins, der består af smuk gammel hovedbygning og en række små hytter bygget i 1920’erne. Fra restaurant og bageriet i fællesområdet er der udsigt til Old Faithful Geyser.

I den nordlige del af Yellowstone finder du Mammoth Hot Springs Hotel and Cabins, det eneste hotel i selve Yellowstone National Park, der er åben både sommer og vinter. Mammoth Hot Springs Hotel and Cabins ligger ved den nordlige indgang til Yellowstone, og har både almindelige hotelværelser, suiter og hytter.

Yellowstones luksushotel er Lake Yellowstone Hotel and Cabins, og ligger ved bredden af Lake Yellowstone. Hotellet er et klassisk luksushotel opført i 1881, og total gennemrenoveret i 1990. Hotellet har naturligvis en Presidential Suite men også almindelige værelser og hytter tæt ved hotellet med udsigt over Lake Yellowstone. I den lidt dyrere ende af skalaen.

IMG_9464

Yellowstone’s Canyon Lodge & Cabins ligger ved Grand Canyon of the Yellowstone i den østlige del af parken. Canyon Lodge & Cabins tilbyder overnatning med motelstandard i enten værelser eller hytter.

I den sydlige del af Yellowstone cirka 20 miles syd for Old Faithful Geyser finder du Grant Village ved den sydvestlige bred af Lake Yellowstone. Grant Village er opført i 1984 og består af seks to etagers bygninger med hver 50 værelser med motelstandard og eget bad på alle værelser – men uden radio, tv, aircondition og internetadgang. Grant Village er det overnatningssted, der ligger tættest på naboparken i syd, Grand Teton National Park.

IMG_9789

Ud over de ovennævnte faciliteter, kan du også overnatte på det historiske Roosevelt Lodge Cabins, der som navnet antyder var præsident Theodore Roosevelts foretrukne lokalitet i Yellowstone National Park. Roosevelt Lodge Cabins består af en smuk gammel hovedbygning og en række nærliggende hytter. En anden mulighed i historiske og rustikke omgivelser er Lake Lodge Cabins, som ligeledes består af en række hytter ved bredden af Lake Yellowstone.

Fælles for alle hoteller og hytter inde i Yellowstone gælder det, at de – med Mammoth Hot Springs Hotel and Cabins som eneste undtagelse – kun er åbne fra midten af maj til starten af oktober. Og så gælder det ellers om at være ude i god tid, hvis du vil overnatte inde i Yellowstone National Park. Der åbnes for reservationer op til 12 måneder i forvejen.

IMG_9759

Overnatning uden for Yellowstone
Både nord-indgangen til Yellowstone i Montana, vest-indgangen ved Idaho og øst-indgangen ved Wyoming har hver deres serviceby med moteller, hoteller og restauranter til turisterne. Alle tre byer har et stænk af wild west over sig.

Hoteller i West Yellowstone er den store serviceby vest for Yellowstone i Montana, tæt på grænsen til Idaho. West Yellowstone vrimler med hoteller og moteller. Det er den foretrukne overnatningsby om sommeren for de mange turister, der vælger at overnatte uden for selve Yellowstone. Fra Hoteller i West Yellowstone er der forholdsvis kort afstand til flere af de store seværdigheder i Yellowstone som fx Old Faithful Geyser og Norris Geyser Basin i det centrale Yellowstone.

IMG_9344

Gardiner i Montana ligger kun nogle få kilometer nord for selve Yellowstone National Park, og Gardiner har en række hoteller, moteller, restauranter og tankstationer til turisterne. Den nordlige indgang til Yellowstone er desuden den eneste indgang til parken, der er åben hele året rundt.

Ved den nordøstlige indgang til Yellowstone ligger den lille by Silver Gate lige på grænsen mellem Montana og Wyoming med et par enkelte hoteller og restauranter. Ud over de tre servicebyer er den eneste anden mulighed inden for rimelig køreafstand fra Yellowstone, Jackson Hole syd for Grand Teton National Park halvanden times kørsel fra Yellowstone. Endelig kan I overveje Cody i Wyoming en lille times kørsel øst for Yellowstone.

IMG_9478

Afsæt mindst to dage til Yellowstone
Oplevelserne i Yellowstone er så mange, at I bør afsætte mindst to hele dage til Yellowstone. Husk at afstandene er ganske store, og at Yellowstone er på størrelse med Sjælland og Lolland-Falster – lagt sammen. Har I telt med, kan I overnatte på nogle af de primitive campingpladser, der ligger spredt rundt om i Yellowstone. Disse kan ikke reserveres på forhånd. Hertil kommer de “rigtige” campgrounds med alle faciliteter.

IMG_9798

Er du til aktiv ferie, findes der over 1.600 kilometer vandrestier i Yellowstone. Der er også lavet specielle cykelruter, som bl.a. kan bruges af mountainbikere. Vil I overnatte uden for campingpladserne i fjernere egne af Yellowstone, kræver det en særlig tilladelse til såkaldt “Backcountry use”. Denne tilladelse købes på en af Yellowstones mange Ranger Stations.

Hoteller i West Yellowstone tæt ved Yellowstone
Hoteller i Gardiner nord for Yellowstone National Park
Hoteller i Cody øst for Yellowstone National Park
Hoteller i Jackson Hole syd for Yellowstone National Park

Yellowstone indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
www.nps.gov/yell
– National Park Service officielle guide til Yellowstone

Af Henrik Lange, Highways-USA.com