Californiens mest populære nationalpark er uden overdrivelse Yosemite Nationel Park tre timers kørsel fra San Francisco. Parken tiltrækker hvert år op mod fire millioner turister. Det store antal besøgende er imidlertid også Yosemites akilleshæl, da Yosemites infrastruktur har svært ved at klare de mange gæster. Lange bilkøer og tætpakkede vandrestier er ofte scenariet i juni, juli og august. Alternativet er at besøge Yosemite i det tidlige forår eller om efteråret.

Hoteller i El Portal vest for Yosemite National Park
Hoteller i Mariposa sydvest for Yosemite National Park
Hoteller i Fish Camp syd for Yosemite National Park
Hoteller i Oakhurst syd for Yosemite National Park
Hoteller i Lee Vining øst for Yosemite National Park
Hoteller i Mammoth Lakes sydøst for Yosemite

Hoteller og overnatning inde i Yosemite National Park

Yosemite indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

IMG_0078

Fakta om Yosemite National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 3.080 kvadratkilometer
Højeste vandfald: 739 meter (Yosemite Falls)
Længde på Yosemite Valley: 13 kilometer
Geologisk særpræg: Bjerge, vandfald, frodige dale, sequoiatræer
Geografisk placering: Det centrale østlige Californien
Kort over Yosemite National Park på Google Maps

Yosemite Valley er Yosemite’s hjerte
Selvom Yosemite National Park spreder sig over et gigantisk område, er det den frodige og smukke Yosemite Valley, der er hjertet i Yosemite og som tiltrækker sig hovedparten af turisternes opmærksomhed. Det er her, du kan opleve nogle af de berømte vandfald, der med enorm kraft plasker ned i dalen, når smeltevandet fra Sierra Nevada bjergene om foråret sender tonsvis af vand ned i Yosemite Valley.

IMG_0113

Det gælder ikke mindst det to-delte Yosemite Falls, der består af et øvre og et nedre vandfald, der er særdeles kraftfuldt om foråret – og noget mere afdæmpet om efteråret. Med sine i alt 739 meter er det det højeste i Nordamerika. Også brudesløret – Bridaveil Fall – er en sikker vinder. Det kan både opleves helt tæt på – eller på afstand fra parkeringspladsen ved Tunnel View, som ligger på hovedvejen syd ud af Yosemite.

Yosemite Valley opstod, da istidens gletchere udhulede dalen, inklusiv en række mindre dale, der alle munder ud i Yosemite Valley med hver deres vandløb og vandfald.

IMG_0125

El Capitan og Half Dome
Yosemite er også verdensberømt for sine karakteristiske klipper med El Capitan og Half Dome som de mest prominente. El Capitan er en nærmest lodret klippe, der som en magnet tiltrækker utallige klatrere hvert år. Du skal være meget uheldig, hvis du ikke kan spotte nogle af vovehalsene på El Capitan – hvs vejret ellers er godt.

IMG_0159

Half Dome inde i bunden af Yosemite Valley er mere tilgængelig for almindelige mennesker. Half Dome kan opleve til fods, hvor du på en dagstur på egen hånd kan vandre op på toppen af den karaktisktiske klippe på en forholdsvis stejl vandresti – ved hjælp af kabler. Handsker anbefales.

Der er tale om en heldagstur på over 20 kilometer for de mere øvede. Alligevel er turen så populær, at du nu skal forhåndsreservere en tilladelse til overhovedet at få lov til at gå op på toppen af Half Dome. Det sker af sikkerhedshensyn, da flere personer de senere år er styrtet ned fra stien p.g.a. trængsel. Mere info om booking af tilladelser til vandre op på Half Dome på www.recreation.gov

IMG_0162

Glacier Point og Tioga Road
Yosemite er meget andet end Yosemite Valley. En af de mest populære udsigtspunkter i Yosemite er Glacier Point, der ligger 975 meter over bunden af Yosemite Valley – i 2.200 meters højde. Fra Glacier Point har du en fantastisk udsigt over hele dalen. Vejen op til Glacier Point er 16 miles/ 26 kilometer lang, og du skal beregne en lille times kørsel for at nå op til toppen. Bemærk at Glacier Point Road er lukket hele vinterhalvåret p.g.a. sne. Den åbner normalt først i slutningen af maj eller begyndelsen af juni – afhængig af snemængderne.

Tioga Road skærer sig vej gennem den nordlige og østlige del af Yosemite og går tværs gennem parken over Sierra Nevada bjergene – og kommer ud på den anden side af bjergkæden, hvor du kan køre videre til fx Las Vegas. Tioga Road er 64 miles/ 103 kilometer lang, og du skal beregne cirka tre timer, hvis du også vil nyde turen undervejs.

IMG_0161

Tioga Road – der er en del af California Highway 120 – er også lukket af sne en stor del af året, da vejen på det højeste sted (Tioga Pass) når helt op i 3.000 meters højde. Derfor åbner Tioga Road først for trafik i slutningen af maj eller starten af juni. Nogle år er man nået helt frem til starten af juli, før Tioga Road kunne åbnes p.g.a. af snemængderne i bjergpassene og lavinefare.

Du kan tjekke aktuelle vejforhold og forventede åbningsdatoer for vejnettet i Yosemite National Park på nedenstående side, som National Park Services opdaterer løbende – bl.a. info om vejarbejder – www.nps.gov/yose/planyourvisit

IMG_0170

Marisposa Grove – Yosemite’s sequoiatræer
Yosemite har også en lille andel af sequoia træer. De findes i Marisposa Grove i den sydlige del af Yosemite, tæt ved den sydlige indgang til parken. Her kan du få en smagsprøve på de gigantiske og tykke træer via en natursti rundt i Mariposa Grove. Om sommeren kører der desuden shuttelbusser rundt i området.

IMG_0191

Det skal dog siges, at sequoia træerne i Mariposa Grove kun en smagsprøve på “den ægte vare” som du finder i Kings Canyon og Sequoia National Park cirka tre timers kørsel syd for Yosemite. Hvis du vil opleve de helt store kæmper, må du en tur til Kings Canyon og Sequoia National Park

Mariposa Grove genåbnede for besøgende den 15. juni 2018 efter at have været lukket gennem en treårig periode, hvor bl.a. vejene og stierne blev lagt om i Mariposa Grove. Derfor er besøgsoplevelsen nu er helt anden end hidtil. Læs mange flere detaljer om Mariposa Grove her i 2018

IMG_0134

Yosemite Village og parkens besøgscenter
Yosemites store besøgscenter ligger i Yosemite Village (nede i selve Yosemite Valley) og består af et besøgscenter, et wilderness center (med info og salg af “wilderness permits” til de aktive friluftsfolk), et lille museum om Yosemite samt Ansel Adams Gallery – et galleri der hylder fotografen Ansel Adams.

Ansel Adams brugte det meste af sit liv på at tage fotos i Yosemite. I Ansel Adams Gallery kan du købe fotos, bøger, plakater, m.v. Det dyreste foto, der var til salg, da jeg besøgte Ansel Adams Gallery, kostede 45.000 dollars – men så var det også et originalprint, fremkaldt af mesteren selv.

IMG_0142

Bag ved besøgscentret med boghandel og souvenirbutik, ligger der en biograf, der hver halve time viser en film, der kort præsenterer Yosemites historie, geologi, fauna, dyreliv, m.v. Se filmen, da den er en fin introduktion til Yosemite.

Bilkørsel og transport rundt i Yosemite
Takket være sin beliggendehed kun tre timers kørsel fra San Francisco, er Yosemite nærmest et fluepapir af turister om sommeren. Og da vejene i parken kun har begrænset kapacitet, bør du for din egen skyld undgå Yosemite i weekender om sommeren og på amerikanske helligedage. Her vrimler det med turister, og bare det at finde en parkeringsplads kan være et mareridt. Vejen nede i Yosemite Valley er ensrettet fra syd mod nord mod uret, for at undgå trafikkaos.

IMG_0136

For at begrænse mængden af biltrafik, kører der shuttelbusser rundt på forskellige ruter. Busserne kører i pendulfart mellem de forskellige seværdigheder, og de er gratis at benytte. Brug dem – så du undgår at holde i kø og finde parkering. Og kom tidligt – gerne inden kl. 9 – så du slipper du for de værste bilkøer ved indgangene til Yosemite.

Overnatning inde i Yosemite
Der findes adskillige muligheder for at overnatte inde i Yosemite, men det kræver, at du er ude i rigtig god tid – ihvertfald i højsæsonen fra medio juni til slut august. Du skal med andre ord booke overnatning i god tid hjemmefra – og her taler vi flere måneder i forvejen. Du kan både vælge mellem klassiske lodges, teltlejre og forskellige campgrounds over hele Yosemite – både i nærheden af vejene og langt oppe i Sierra Nevada bjergene.

IMG_0048

For at starte med de klassiske logdes, så findes der tre lodges i Yosemite: Dels det meget luksuriøse The Majestic Yosemite Hotel (som indtil 2016 hed Ahwahnee Hotel), det knapt så dyre Yosemite Valley Lodge, (som indtil 2016 hed Yosemite Lodge at the Falls) også i Yosemite Village og endelig Big Trees Lodge (som indtil 2016 hed Wawona Hotel) ikke langt fra den sydlige indgang til parken, men stadig inde i parken. Big Trees Lodge har bevidst fravalgt telefon og tv på værelserne, så du fokuserer på Yosemites smukke natur.

Er I til campgrounds uden at skulle slæbe teltet med selv, er teltlejren Half Dome Village et godt bud. Half Dome Village, der indtil 2016 hed Curry Village, ligger i Yosemite Valley og byder på overnatning med motelstandard i enten værelser eller i et af de mange canvas telte, som teltlejren består af. Half Dome Village er et godt udgangspunkt, hvis I fx vil vandre op på toppen af Half Dome. Ikke langt derfra ligger der endnu en teltlejr med canvas telte med det sigende navn Housekeeping Camp. Der er tale om møblerede telte og fælles badefaciliteter – til gengæld overnatter I midt i Yosemite, hvis I vælger Housekeeping Camp.

Langs Tioga Road i den nordlige del af Yosemite findes der to muligheder for overnatning, dels i White Wolf Lodge, der er en kombination af hytter og canvas telte, dels Tuolome Meadows Lodge oppe i højderne i den østlige del af Yosemite, hvor du også kan leje canvas telte. Hertil kommer lang række campgrounds over hele Yosemite, for dem der selv medbringer telt eller autocamper. Endelig findes der flere campgrounds med canvastelte oppe i bjergene, der kun er tilgængelige til fods.

IMG_0036

Det er også muligt at leje feriehuse inde i selve Yosemite. De ligger alle placeret i Wawona, en lokalitet i den sydlige del af Yosemite, ikke langt fra Mariposa Grove med Yosemites sequoia træer. Feriehusene findes i fire forskellige kategorier, Bronze, Silver, Gold og Platinium, alt efter faciliteter. Feriehusene er især velegnet til familier, der vil bo flere dage i Yosemite. Husene kan lejes året rundt – priserne varierer alt efter sæson. Det er The Redwoods in Yosemite, som står for udlejningen af feriehusene.

Overnatning uden for Yosemite
Uden for Yosemite er der også masser af muligheder for overnatning i forskellige prisklasser, afhængig af hvor tæt på Yosemite, du ønsker at bo. Ved den sydlige indgang til Yosemite finder du den lille by Fish Camp med en række hoteller i den lidt dyrere ende af skalaen. Det samme gælder den lille by El Portal tæt på den vestlige indgang til Yosemite. Ved den nordlige indgang finder du den lille hyggelige by Groveland med et par overnatningsmuligheder.

IMG_0031

Kører du en lille time fra Yosemite mod syd eller vest, dukker byer som Oakhurst, Mariposa eller Midpines op, hvor priserne på overnatning er noget lavere. På den østlige side af Sierra Nevada bjergene – for enden af Tioga Road – ligger byen Lee Vining som indgangsby til Yosemite med enkelte moteller. Husk: Tioga Road er kun åben om sommeren!

Hoteller i El Portal vest for Yosemite National Park
Hoteller i Mariposa sydvest for Yosemite National Park
Hoteller i Fish Camp syd for Yosemite National Park
Hoteller i Oakhurst syd for Yosemite National Park
Hoteller i Lee Vining øst for Yosemite National Park
Hoteller i Mammoth Lakes sydøst for Yosemite

Yosemite indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas
National Park Service’s guide til Yosemite – www.nps.gov/yose

Af Henrik Lange, Highways-USA.com