Danske turister har en tendens til at overse Zion National Park, når de kører rundt i det vestlige USA. Zion i det sydlige Utah er en fantastisk smuk canyon med nogle voldsomt imponerende klippepartier, som tårner sig højere og højere op omkring jer, i takt med at I bevæger jer dybere ind i parken.

Hoteller og overnatning ved Zion National Park
Zion National Park indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Fakta om Zion National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 593 kvadratkilometer
Klippevæggenes højde: 300 meter
Zion Canyon Scenic Drive: 7 miles/ 11 kilometer
Geologiske særpræg: Canyons, klippeformationer
Geografisk placering: Det sydlige Utah
Kort over Zion National Park på Google Maps

Virgin flodens nedstryger
Zion Canyon er opstået gennem millioner af år, takket være Virgin flodens konstante strøm gennem dalen. North Fork Virgin River er en sideflod til Colorado. Vandstrømmen i floden virker som en massiv nedstryger, der med sin skarpe klinge langsomt men sikkert har filet sig ned gennem klippepartierne og blotlagt de røde klippesider. Det er et voldsomt imponerende sceneri.

Tilbage står de massive klippesider i al deres magt og vælde tilsat alle tænkelige røde, gule og orange farver på grund af de mange mineraler i undergrunden.

Zion Canyon Scenic Drive
Når du skal opleve Zion National Park, så foregår det langs den 6 miles/ 10 kilometer lange Zion Canyon Scenic Drive. Her kan du gå på opdagelse på en række naturstier ved flere forskellige lokaliteter. Højdepunktet er lokaliteten Temple of Sinawava længst inde i parken. Her bliver Zion Canyon så smal, at der ikke længere er “plads” til vejen, og yderligere en kilometer oppe ad floden stopper naturstien også.

Vil du helt ind i bunden af Zion Canyon, skal du have vaders på, for eneste mulighed er nu at gå i den lavtvandede Virgin flod. Det er dog ikke ufarligt at gå ind i bunden af Zion Canyon, for fra tid til anden opstår der såkaldte flashfloods, hvor vandstanden pludseligt stiger voldsomt mellem klipperne og river alt med sig på sin vej. Det har gennem tiderne kostet adskillige turister livet.

Zion er lig med shuttle busser
Zion er en af de ti mest populære nationalparker i USA, og indtil år 2000 var parken præget af et massivt trafikkaos. Dengang var det tilladt at køre i bil langs Zion Canyon Scenic Drive, parkens hovedattraktion. I dag er bilerne erstattet af shuttle busser, der fragter turisterne rundt mellem de forskellige seværdigheder fra starten af april til slutningen af oktober.

Faktisk har initiativet været så effektivt, at både dyr og planter i dag trives langt bedre end tidligere. Som sidegevinst er luften i Zion Canyon også blevet renere. Desuden bliver natur-stierne nu brugt langt mere end før, hvor folk ikke kunne komme til at parkere i nærheden af dem. Besøger du Zion fra november til marts, er det dog fortsat tilladt køre i bil på Zion Canyon Scenic Drive inde i parken.

Tre timers kørsel fra Las Vegas
Det er nemt at komme til Zion National Park, der “kun” ligger omkring tre timers kørsel nord for Las Vegas. Følg Interstate 15 nord ud af Las Vegas gennem det nordlige Neveda og Arizona, inden du kommer til byen St. George i Utah, hvor du drejer fra mod Zion.

Hovedindgangen til Zion National Park ligger en times kørsel fra motorvejen ved servicebyen Springdale. Lige nord for byen ligger Zions besøgscenter, hvor du køber billetter (25 dollar pr. bil), der inkluderer transport rundt i parkens shuttle busser. I besøgscentret, der er åbent hele året rundt, kan du bl.a. se en 22 minutter lang film, der kort introducerer Zion’s geologi og dyreliv.

Hoteller og overnatning ved Zion National Park

Zion National Park indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas
www.nps.gov/zion
– National Park Service officielle guide til Zion National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com