Zion National Park – den dybe røde kløft

Danske turister har en tendens til at overse Zion National Park, når de kører rundt i det vestlige USA. Zion i det sydligste Utah er en fantastisk smuk canyon med nogle voldsomt imponerende klippepartier, som tårner sig højere og højere op omkring dig, i takt med at du bevæger dig dybere ind i parken.

Hoteller og overnatning ved Zion National Park
Zion National Park indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Fakta om Zion National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 593 kvadratkilometer
Klippevæggenes højde: 300 meter
Zion Canyon Scenic Drive: 7 miles/ 11 kilometer
Geologiske særpræg: Canyons, klippeformationer
Geografisk placering: Det sydlige Utah
Kort over Zion National Park på Google Maps

Virgin flodens nedstryger
Zion Canyon er opstået gennem millioner af år, takket være Virgin flodens konstante strøm gennem dalen. North Fork Virgin River er en sideflod til Colorado. Vandstrømmen i floden virker som en massiv nedstryger, der med sin skarpe klinge langsomt men sikkert har filet sig ned gennem klippepartierne og blotlagt de røde klippesider. Det er et voldsomt imponerende sceneri.

Tilbage står de massive klippesider i al deres magt og vælde tilsat alle tænkelige røde, gule og orange farver på grund af de mange mineraler i undergrunden.

Zion Canyon Scenic Drive
Når du skal opleve Zion National Park, så foregår det langs den 6 miles/ 10 kilometer lange Zion Canyon Scenic Drive. Her kan du gå på opdagelse på en række naturstier ved flere forskellige lokaliteter. Højdepunktet er lokaliteten Temple of Sinawava længst inde i parken. Her bliver Zion Canyon så smal, at der ikke længere er “plads” til vejen, og yderligere en kilometer oppe ad floden stopper naturstien også.

Vil du helt ind i bunden af Zion Canyon, skal du have vaders på, for eneste mulighed er nu at gå i den lavtvandede Virgin flod. Det er dog ikke ufarligt at gå ind i bunden af Zion Canyon, for fra tid til anden opstår der såkaldte flashfloods, hvor vandstanden pludseligt stiger voldsomt mellem klipperne og river alt med sig på sin vej. Det har gennem tiderne kostet adskillige turister livet.

Zion er lig med shuttle busser
Zion er en af de ti mest populære nationalparker i USA, og indtil år 2000 var parken præget af et massivt trafikkaos. Dengang var det tilladt at køre i bil langs Zion Canyon Scenic Drive, parkens hovedattraktion. I dag er bilerne erstattet af shuttle busser, der fragter turisterne rundt mellem de forskellige seværdigheder fra starten af april til slutningen af oktober.

Faktisk har initiativet været så effektivt, at både dyr og planter i dag trives langt bedre end tidligere. Som sidegevinst er luften i Zion Canyon også blevet renere. Desuden bliver natur-stierne nu brugt langt mere end før, hvor folk ikke kunne komme til at parkere i nærheden af dem. Besøger du Zion fra november til marts, er det dog fortsat tilladt køre i bil på Zion Canyon Scenic Drive inde i parken.

Tre timers kørsel fra Las Vegas
Det er nemt at komme til Zion National Park, der “kun” ligger omkring tre timers kørsel nord for Las Vegas. Følg Interstate 15 nord ud af Las Vegas gennem det nordlige Neveda og Arizona, inden du kommer til byen St. George i Utah, hvor du drejer fra mod Zion.

Hovedindgangen til Zion National Park ligger en times kørsel fra motorvejen ved servicebyen Springdale. Lige nord for byen ligger Zions besøgscenter, hvor du køber billetter (25 dollar pr. bil), der inkluderer transport rundt i parkens shuttle busser. I besøgscentret, der er åbent hele året rundt, kan du bl.a. se en 22 minutter lang film, der kort introducerer Zion’s geologi og dyreliv.

Hoteller og overnatning ved Zion National Park

Zion National Park indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas
www.nps.gov/zion
– National Park Service officielle guide til Zion National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 svar til “Zion National Park – den dybe røde kløft”

  1. Hvis man kommer fra Bryce National Park og vil til Zion National Park, så vil vi klart anbefale, at man tager turen ad Highway U.S. 89 og drejer ind mod Zion ved Mount Carmel Jct. Køreturen derfra ind til visitor centret er meget smuk. Og folk der kun har været i Springdale området og kørt ind i selve parken med shuttelbussen fra besøgscentret har ikke set, hvilken smuk natur Zion også har at byde på.

  2. Så fik vi set Zion Nationalpark! Endnu en fantastisk oplevelse, selvom der også her – i lighed med Bryce Canyon – var en del lukkede trails p.g.a. årstiden. Du skriver, at Zion oftest overses af os danskere. Det har du sikkert ret i. Til gengæld overses den ikke af amerikanerne – i hvert fald ikke på en fredag i spring break (påskeferien). Vi planlagde “to beat the crowds”, og var ved Visitor Center allerede kl. 9. Men da var parkeringspladsen nærmest fyldt (500 pladser!). Det lykkedes dog at finde plads. Derefter tog vi vandreturen The Watchman`s Trail. Fin tur lidt udenfor Zion Canyon. Det viste sig dog at være taktisk uklogt. For da vi bagefter ville med shuttlebussen ind i Zion Canyon, var køen hertil blevet et par hundrede meter lang! Heldigvis skred køen hurtigt frem ved hjælp af amerikansk effektivitet, så vi kom med og fik en flot tur helt ind til sidste stop, Temple of Sinawava. Her gik vi The Riverwalk helt ind til The Narrows. På denne tur så vi mange jordegern, en slange og en vild kalkun. Lige noget for Obelix!!! The Narrows var for øvrigt lukket. Faktisk synes jeg, at det er lidt forvirrende, at Det hedder Bryce Canyon National Park og Zion National Park. For mens Zion tydeligvis er en Canyon, så synes jeg ikke, at Bryce er det. Når jeg ikke lige læser Highways-USA.com, så læser jeg Ole Sønnichsens bog “Rejsen til Amerika” om de danske udvandrere i 18 og 19 hundrede tallet. Der fortælles bl.a. en del om de danske mormoner (der var ildeset i Danmark, som drog til Utah for at starte et nyt liv i et samfund de kaldte Zion!! Overnatning i Tuba City i Navajo Nation Arizona. Næste stop er Grand Canyon – på en lørdag i påskeferien, hvor der er gratis entre!!! Det gælder vist om at ankomme tidligt.

  3. Et rejsetip: Først og fremmest bør man gøre sig selv den tjeneste at svinge forbi Zion Nationalpark, hvis man alligevel er på de kanter. Mange “glemmer” desværre Zion, men for mig var parken helt klart én af de mest positive overraskelser på min rundtur i USA september sidste år. Her føler man sig ikke som en turistet turist omgivet af turister, og det er muligt at få nogle helt unikke og ikke mindst autentiske naturoplevelser. Det kan være svært at vælge mellem de mange vandreruter, og det nærliggende er derfor bare at vælge Angels Landing, ligesom alle de andre turister. Jeg vil dog meget gerne anbefale vandreruten til Observation Point. Turen er helt fantastisk smuk, varieret, rolig, på ingen måde overrendt, og du kommer uden hverken fare eller kæmpe fysiske anstrengelser 655 meter højere op og ender ved en storslået panoramaudsigt, hvor du faktisk kan kigge ned på Angels Landing. Jeg vil mene, at de fleste med almindeligt helbred kan klare turen, så lad dig ikke afskrække af, at den er 13 km lang. Vi gik ruten på fire en halv time alt i alt inkl. frokostpause på toppen, og det meste af tiden kunne vi gå helt for os selv og nyde omgivelserne.

    • Jeg er helt enig med jer i, at der er mange rigtigt gode vandreture i Zion, og at man bør gå en tur i parken og ikke kun tage shuttelbusserne ud til Temple of Sinawava og så gå den lille ekstra kilometer ud til, hvor vandrestien også slutter. Jeg gik en tur op i højderne op til de tre Emerald Pools, da jeg var i Zion i juni 2012, og det var skønt at komme lidt væk fra masserne og komme ud at gå i de smukke omgivelser – som man også kan fornemme i min video lige ovenfor. En af mine andre store naturoplevelser i på samme tur var i øvrigt gåturen op til Delicate Arch i Arches National Park, så det kan varmt anbefales at gå ud og i parkerne og få nogle ekstra store naturoplvelser – blot man husker noget kildevand til turen!

  4. Jeg tror, det er rigtigt som Henrik skriver, at man har tendens til at overse Zion. Vi kørte igennem for tre år siden, hvor vi var på rundrejse to voksne og to unge (17 og 19 år). Typisk kommer man fra Los Angeles gennem først Grand Canyon, dernæst Bryce Canyon og når man når til Zion, er de unge mennesker især nærmest mætte af klipper. Håber at komme igen en dag, både dertil og andre steder på vores rundrejse med bedre tid til at opleve det hele “rigtigt”.

  5. Vi var der i år og vi fortryder bestemt ikke, for sikke en flot natur. Vi boede på Best Western Zion Inn, lige uden for parken. Kanon godt hotel og sikke en morgenmadsbuffet, kokke der står og laver diverse ting kan klart anbefales. Lige udenfor hotellet er der et busstoppested. Bussen køre jer til parkens indgang og den er gratis og tager max 5 min. Det er ikke sidste gang vi besøger den park.

  6. Det er helt klart den smukkeste nationalpark i USA fra min side! Jeg har boet på Majestic View Lodge, hvor de har de skønneste værelser, og ved poolen kan man nyde de smukke bjerge i baggrunden. Jeg kommer der igen næste år 🙂

  7. Der var vi sommer vi kom fra Bryce Canyon, bare det at køre ind fra øst siden og kører langs kanten ind, det er en oplevelse. Vi nåede kun og tage shuttelbussen op til sidste stop, så skulle vi videre. Så vi blev enig om det var en park, der skal besøges igen og der skal vi på oplevelse.