Stikkontakter og elektricitet i USA og Canada

Strømspændingen i el-nettet er anderledes i USA og Canada end i Europa. Der er “kun” 120 volt i de nordamerikanske stikkontakter i modsætning til de 230 volt, vi har her i Europa. Samtidig har selve kontakterne flade og aflange ben i stedet for runde ben, som vi kender det her i Europa. Du kan altså ikke uden videre proppe din mobiloplader fra Danmark ind i de amerikansk stikkontakter. Her er et par tips til strøm og stikkontakter i USA og Canada.

Køb et adapter stik eller en konverter hjemmefra
For at kunne oplade din mobiltelefon, computer, digitalkamera, elektriske tandbørste og hvad du nu ellers måtte have med at elektriske apparater til USA eller Canada, skal du ud at købe et lille adapter stik, der populært sagt laver en nordamerikansk stikkontakt om til en europæisk/ dansk.

Det er smartest at købe stikket hjemmefra, så du ikke skal lede efter det, når du er kommet til USA eller Canada. Du kan købe stikket hos Nordisk Korthandel, der sælger rejseadapteren Earth Link, der kan bruges i stikkontakter over hele verden. Visse butikker i Københavns Lufthavn og Brinck Elektronik på Frederiksborggade ved Nørreport Station i det indre København forhandler også de små strømstik, som laver en amerikansk stikkontakt om til en dansk. Fra tid til anden kan du også købe stikket i større supermarkeder – typisk i juni måned, inden sommerferien for alvor sætter ind.

Men når du ikke at få købt stikket inden afrejse, forhandler den landsdækkende amerikanske elektronikkæde Radio Shack også det lille stik. Desuden kan jeg varmt anbefale at tage en “dansk” forlængerledning med, så du har flere stikudtag at gøre godt med. Så kan du både oplade din mobiltelefon, iPad, digitalkamera, computer m.v. på én gang på hotelværelset.

Strømstyrke og spænding i USA og Canada
På grund af den amerikanske spænding på 120 volt er det ikke alle elektriske apparater fra Europa, der kan bruges i USA. Det gælder fx hårtørrere. Og selvom der findes elektriske omformere, der kan ændre spændingen, så du kan bruge din europæiske hårtørrer i USA, er det langt billigere – og nemmere – at købe en helt ny hårtørrer i USA.

I langt de fleste tilfælde kan du dog uden problemer bruge dine elektriske apparater fra Europa i USA. Det gælder bl.a. computere, diverse opladere til mobiltelefoner og computere, barbermaskiner og lignende elektronik. Det eneste du skal huske, er den førnævnte adapter, der laver en amerikansk stikkontakt om til en europæisk/ dansk.

Pas i øvrigt på med købe elektriske apparater i USA som fx køkkenmaskiner og andet husholdnings udstyr. Da de kører på 120 volt, kan de ikke umiddelbart bruges i Danmark. Samtidig er de omformere, der laver 230 volt om til 120 volt, ret dyre, så det kan ikke betale sig at gøre forsøget. Med mindre du skal bruge det pågældende el-produkt i USA.

Informationerne på denne side er senest opdateret den 10. maj 2014.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 svar til “Stikkontakter og elektricitet i USA og Canada”

 1. Er der nogen der ved, om man kan anvende europæiske fladskærms TV i Canada? Der er jo både noget med strømstyrken 110/ 220 og hvad med TV signalerne?

 2. God information med hensyn til opladning af mobil/ computer m.v. Når der nu kun er 120 volt i USA, tager det så længere tid at lade mobilen/ computeren op? Eller er der flere amperer?

  • De fleste oplader har fast ladestrøm/-spænding. Det betyder, at det tager samme tid at oplade et apparat uanset forsynings spænding. Det kræver dog, at din lader kan fungere ved den aktuelle spænding. I USA er der normalt 120V 60Hz. De fleste ladere er universelle 100-240V AC 50/60Hz (input) og virker derfor fint i USA. Hvis du har en lader med f.eks. 220-240V AC kan den ikke benyttes i USA.

  • De har ikke samme type forsyningsnet alle steder, og derfor kan spændingen imellem to faser varierer. I bolig installationer er der de fleste steder 208V/ 60 Hz (mellem to faser). Da der også kan bruges andre farver, bør spændingen altid måles. Det må dog på det kraftigste frarådes, at pille ved de elektriske installationer.

 3. Er det et problem med en køkkenmaskine den anden vej rundt, hvis man vil have en køkkenmaskine med dansk stik med til USA??

  • Her bevæger vi os noget væk fra de gænge rejsespørgsmål og over i “hus og hjem” afdelingen. Jeg kender ikke de præcise tekniske specifikationer i forhold til el i amerikanske stikkontakter. Svaret afhænger sikkert af, hvilken type køkkenmaskine, der er tale om. Jeg kan ganske enkelt ikke give dig noget svar: Du må have fat i en person med el-teknisk indsigt, som muligvis kan hjælpe dig.

 4. Hvilken type rejseadapter skal man bruge i USA? Jeg er med på, at der skal være DK/EU stik i den ene ende og at der er US stik i den anden, og at apparaterne der tilsluttes skal kunne køre på 120V/60Hz. Men jeg kan se at der fås adaptere hvor der står 1A ved, og nogle står der 3A og andre igen står der 10A ud for. Hvis man skal oplade både iPhone og bruge hårtørrer, er det så 10A adapteren man skal gå efter, eller er adapterens ampere-angivelse uvæsentlig i denne sammenhæng?

 5. Har I nogen ide om, hvor man kan købe en strømkonverter, hvis man så har været så dum at købe en husholdningsmaskine 😉 Jeg søger på livet løs og synes bare, at jeg banker hovedet mod en mur hele tiden. Der står 120v, 50/60hz 12A -Tessa

  • Det er altid en risikabel affære at købe den slags elektrisk udstyr i USA. Men prøv om ikke Brinck Elektronik i København kan hjælpe dig. De har en stor butik på Frederiksborggade i det indre København. De sælger alverdens elektroniske dippedutter, og de er nok mit bedste bud på en butik, der måske kan sælge dig en omformer, så du kan benytte din amerikanske køkkenmaskine her i Danmark – http://www.elextra.dk

 6. Jeg er ved at bygge et hus i Californien. Jeg vil gerne have et dansk rum. Ville det være et problem, hvis jeg fik installeret danske stikkontakter i det rum? Jeg forstår godt, at det er “kun” 120 volt, der kommer ud og det er osse fint nok. Jeg vil bare gerne have det til at se dansk ud. Er det farligt? Jeg har ikke lyst til at miste huset p.g.a. brand.

  • Her er vi ovre i den byggetekniske afdeling, og det aner jeg ganske enkelt ikke noget om. Jeg kan godt det smarte i, at sætte danske/ europæiske stikkontakter op. Så slipper du også for at skulle bruge de små stik, der laver en amerikansk stikkontakt om til en europæisk. Uden at vide noget som helt om det byggetekniske, kan der muligvis være regler for, at stikkontakter skal have en bestemt udformning i Californien. Det må du tjekke med en lokal elektriker, der måske kan give dig svar på spørgsmålet. I forhold til om der er nogen risiko ved projektet, så siger min logik mig, at det ikke kan være specielt farligt. De apparater, du vil kunne tilslutte den “danske” stikkontakt, vil jo kunne klare 240 volt, men de vil kun få 110 volt. Men tjek lige med en af de lokale el installatører, inden du begiver dig ud i projektet 😉

 7. Jeg skal til Florida i sommerferien. Ud fra det, jeg kan læse, du har skrevet om strøm i USA, kan jeg godt oplade min telefon, computer og kamera uden en strømkonverter, der laver strømen om fra 120 volt til 230. M.V.H. Niels A

  • Det er ihvertfald den fremgangsmåde, jeg selv benytter, når jeg er i USA. Bortset fra det ovennævnte stik, som laver en amerikansk stikkontakt om til en dansk/ nordeuropæisk, bruger jeg aldrig andre konvertere eller lignende ting. Og det gælder til både min iPhone, kamera, bærbare computer. Så med mindre du har noget meget specielt elektronik med til USA, burde du ikke opleve nogen problemer.

   • Du kan læse på din oplader og evt. andre apparater, om de virker ved 120V/ 60Hz. Mange ladere er universelle, der står f.eks. 100-240V 50/ 60Hz – så virker den også i USA. Hvis der kun står 230 eller 200-240V – virker den ikke i USA. Mvh. Bo

    • Super godt indspark og gode detaljer til mit svar om opladere i USA. Det er en god måde at få afklaret, om der eventuelt skulle være problemer i forhold til den amerikanske strømstyrke. Jeg har som skrevet aldrig oplevet nogen problemer med nogle af mine apparater, så mit bud er, at langt de fleste opladere og strømkonvertere til internationale anerkendte produkter tager højde for de forskellige strømstyrker rundt om i verden.

     • Med hensyn til “danske kontakter” i amerikanske huse, så PAS PÅ !!! Ganske vist er spændingen (Volt) kun halv så stor som i Danmark, MEN til gengæld går der dobbelt så meget strøm (Amp) til afgivelse af den samme effekt (Watt). E x I = P (Volt x Ampere = Watt). De almindelige danske stikkontakter er beregnet til 10 Ampere, men vil ved SAMME EFFEKT skulle holde til 20 ampere, hvilket vil varme dem op og dermed udgøre en REEL RISIKO. Så, kære husbygger Jakob, hold dig til de godkendte stikkontakter, der hvor du bygger (USA).