Boganmeldelse af rejsebogen Scener fra Sunset Boulevard:

Sunset Boulevard i Los Angeles hører til en af millionbyens mest legendariske trafikårer – og en af de længste. Den tager turen hele vejen fra Downtown L.A. og krydser så gennem et fascinerende tværsnit af storbyens dybt fattige og stinkende rige kvarterer – suppleret med lidt mellemklasse her og der – for at ende helt ude ved Stillehavet ikke langt fra Malibu.

Nu har forfatteren og journalisten Henrik List skrevet den ultimative guide til Sunset Boulevard, som bydel for bydel tager læseren med ud ad Sunset, hvor man undervejs får utallige historier og anekdoter om denne magiske boulevard – og dermed får et kulturelt portræt af Los Angeles som storby her i 2018.

Henrik List:
Scener fra Sunset Boulevard, Forlaget Fahrenheit 2018, 388 sider

Kærlighed til den gyldne by ved Stillehavet
Henrik List kender Los Angeles bedre end de fleste. Han elsker denne på en gang fascinerende, men også misforståede storby, der breder sig ud over et areal, der er på størrelse med Fyn! Han har besøgt den igen og igen på korte og længere ophold, kender dens indbyggere, dens kvarterer, dens historie og de kulturelle skillelinjer, som er vigtige at kende, hvis man skal kunne navigere rundt i dette intensive storbylandskab.

Man er med andre ord i særdeles kompetente hænder, når Henrik List indtager førersædet i udlejningsbilen og tager os som læsere med på bagsædet rundt op og ned ad Sunset Boulevard – med diverse afstikkere til andre kvarterer i ”nabolaget” – inklusiv en stribe historiske omveje – så man får noget baggrundsviden om, hvorfor Los Angeles har den identitet som storby, den udstråler her i 2018.

En etnografiske rejse gennem Los Angeles
Scener fra Sunset Boulevard er opbygget som en særdeles grundig guidebog, der starter i Downtown L.A. tæt ved Chinatown, hvor Sunset Boulevard har sit udspring, inden den cruiser sig gennem det ene nabolag efter det andet – med mildt sagt vidt forskellige indbyggere og indkomstgrundlag.

Den første del af bogen udspiller sig i de fattige kvarterer tæt på Downtown: Den rustikke del af Sunset Boulevard går gennem kvarterer som Echo Park og Silver Lake, inden midddelklassens Hollywood (ikke at forveksle med filmbyens Hollywood) tager over og siden bliver til West Hollywood, hvor man finder Sunset Strip, den mest berømte og farverige del af Sunset Boulevard. Så overtager Beverly Hills med sine grønne parker og lidt kedelige mondæne villaveje, inden stemningen bliver endnu mere mondæn (læs stinkende rig), grøn og diskret i Bel Air kvarteret, for så til sidst at lade den højere middelklasse tage over ude i nærheden af Stillehavet. Sådan meget forenklet sagt.

Det er i sagens natur ikke alle dele af den cirka 40 kilometer lange tur ad Sunset Boulevard, som er lige interessante, set fra en læservinkel. Men Henrik List formår hele tiden at holde min nysgerrighed og lysten til at læse videre fanget i hans minutiøse gennemgang af det kludetæppe af kulturelle indtryk, han lister op på vej ud ad Sunset Boulevard.

Kulturelle fristelser fra L.A.’s overflødighedshorn
Ud over den geografiske rejse tværs gennem Los Angeles bydel for bydel, krydrer Henrik List også sin rejsebog, som han selv kalder et ”rejseessay”, med forskellige temaer fra storbyen. Det gælder ikke mindst utallige referencer fra musik, film og bøger, der har brugt Los Angeles’ storbylandskab som baggrund. Referencelisten er gigantisk, og der er utallige referencer til kulturelle fristelser, man har lyst til at kaste sig over i forlængelse af Henrik List’s anbefalinger.

Scener fra Sunset Boulevard byder også på en illustrationsmæssig genistreg: Bogen indeholder nemlig en hel serie af sort/ hvide fotografier af Sunset Boulevard, som blev tager tilbage i 1960’erne og 1970’erne. De giver bogen en retro refleksion over Sunset Boulevard og Los Angeles’ udvikling gennem de senere årtier.

Rejsejournalistik til nysgerrige USA-turister
Scener fra Sunset Boulevard er skrevet til alle jer, der gerne vil have en opdatering og bedre forstå den gigantiske millionby ved Stillehavet. Dem af jer, som ikke er bange for at bevæge jer ind i den urbane jungle af unikke oplevelser, som Los Angeles og Sunset Boulevard gemmer på.

Dem af jer, som vil dybere ind på livet af Los Angeles og det sydlige Californien, der ligger ud over de velkendte turistoplevelser som stjerner i belægningen langs Hollywood Boulevard, et hvidt skilt på en skrænt med ni store blogbogstaver og en guidet tur gennem et af byens filmstudier.

Scener fra Sunset Boulevard er målrettet de mere erfarne USA rejsende, som vil have en dybere forståelse og indsigt ind bag kulisserne i verdens populærkulturelle hovedstad, der trods hård konkurrence fra andre dele af verden, stadig anslår taktstokken, når det gælder eksport af populærkultur til hele verden.

Vi skal som danskere være stolte over, at vi har en så kompromisløs og indsigtsfuld journalist, skribent (og jeg en navnebror) som Henrik List, der tager os læsere med ud – eller rettere ind – i Sunset Boulevard’s bankende storbyhjerte her anno 2018. 1.000 tak for det, Henrik List!

Henrik List:
Scener fra Sunset Boulevard, Forlaget Fahrenheit 2018, 388 sider

Af Henrik Lange, Highways-USA.com