Henrik List: Scener fra Sunset Boulevard

Sunset Boulevard i Los Angeles hører til en af millionbyens mest legendariske trafikårer – og en af de længste. Den tager turen hele vejen fra Downtown L.A. og krydser så gennem et fascinerende tværsnit af storbyens dybt fattige og stinkende rige kvarterer – suppleret med lidt mellemklasse her og der – for at ende helt ude ved Stillehavet ikke langt fra Malibu.

Nu har forfatteren og journalisten Henrik List skrevet den ultimative guide til Sunset Boulevard, som bydel for bydel tager læseren med ud ad Sunset, hvor man undervejs får utallige historier og anekdoter om denne magiske boulevard – og dermed får et kulturelt portræt af Los Angeles som storby her i 2018.

Konkurrence: Vind et eksemplar af Scener fra Sunset Boulevard – læs mere nedenfor!

Henrik List:
Scener fra Sunset Boulevard, Forlaget Fahrenheit 2018, 388 sider

Kærlighed til den gyldne by ved Stillehavet
Henrik List kender Los Angeles bedre end de fleste. Han elsker denne på en gang fascinerende, men også misforståede storby, der breder sig ud over et areal, der er på størrelse med Fyn! Han har besøgt den igen og igen på korte og længere ophold, kender dens indbyggere, dens kvarterer, dens historie og de kulturelle skillelinjer, som er vigtige at kende, hvis man skal kunne navigere rundt i dette intensive storbylandskab.

Man er med andre ord i særdeles kompetente hænder, når Henrik List indtager førersædet i udlejningsbilen og tager os som læsere med på bagsædet rundt op og ned ad Sunset Boulevard – med diverse afstikkere til andre kvarterer i ”nabolaget” – inklusiv en stribe historiske omveje – så man får noget baggrundsviden om, hvorfor Los Angeles har den identitet som storby, den udstråler her i 2018.

En etnografiske rejse gennem Los Angeles
Scener fra Sunset Boulevard er opbygget som en særdeles grundig guidebog, der starter i Downtown L.A. tæt ved Chinatown, hvor Sunset Boulevard har sit udspring, inden den cruiser sig gennem det ene nabolag efter det andet – med mildt sagt vidt forskellige indbyggere og indkomstgrundlag.

Den første del af bogen udspiller sig i de fattige kvarterer tæt på Downtown: Den rustikke del af Sunset Boulevard går gennem kvarterer som Echo Park og Silver Lake, inden midddelklassens Hollywood (ikke at forveksle med filmbyens Hollywood) tager over og siden bliver til West Hollywood, hvor man finder Sunset Strip, den mest berømte og farverige del af Sunset Boulevard. Så overtager Beverly Hills med sine grønne parker og lidt kedelige mondæne villaveje, inden stemningen bliver endnu mere mondæn (læs stinkende rig), grøn og diskret i Bel Air kvarteret, for så til sidst at lade den højere middelklasse tage over ude i nærheden af Stillehavet. Sådan meget forenklet sagt.

Det er i sagens natur ikke alle dele af den cirka 40 kilometer lange tur ad Sunset Boulevard, som er lige interessante, set fra en læservinkel. Men Henrik List formår hele tiden at holde min nysgerrighed og lysten til at læse videre fanget i hans minutiøse gennemgang af det kludetæppe af kulturelle indtryk, han lister op på vej ud ad Sunset Boulevard.

Kulturelle fristelser fra L.A.’s overflødighedshorn
Ud over den geografiske rejse tværs gennem Los Angeles bydel for bydel, krydrer Henrik List også sin rejsebog, som han selv kalder et ”rejseessay”, med forskellige temaer fra storbyen. Det gælder ikke mindst utallige referencer fra musik, film og bøger, der har brugt Los Angeles’ storbylandskab som baggrund. Referencelisten er gigantisk, og der er utallige referencer til kulturelle fristelser, man har lyst til at kaste sig over i forlængelse af Henrik List’s anbefalinger.

Scener fra Sunset Boulevard byder også på en illustrationsmæssig genistreg: Bogen indeholder nemlig en hel serie af sort/ hvide fotografier af Sunset Boulevard, som blev tager tilbage i 1960’erne og 1970’erne. De giver bogen en retro refleksion over Sunset Boulevard og Los Angeles’ udvikling gennem de senere årtier.

Rejsejournalistik til nysgerrige USA-turister
Scener fra Sunset Boulevard er skrevet til alle jer, der gerne vil have en opdatering og bedre forstå den gigantiske millionby ved Stillehavet. Dem af jer, som ikke er bange for at bevæge jer ind i den urbane jungle af unikke oplevelser, som Los Angeles og Sunset Boulevard gemmer på.

Dem af jer, som vil dybere ind på livet af Los Angeles og det sydlige Californien, der ligger ud over de velkendte turistoplevelser som stjerner i belægningen langs Hollywood Boulevard, et hvidt skilt på en skrænt med ni store blogbogstaver og en guidet tur gennem et af byens filmstudier.

Scener fra Sunset Boulevard er målrettet de mere erfarne USA rejsende, som vil have en dybere forståelse og indsigt ind bag kulisserne i verdens populærkulturelle hovedstad, der trods hård konkurrence fra andre dele af verden, stadig anslår taktstokken, når det gælder eksport af populærkultur til hele verden.

Vi skal som danskere være stolte over, at vi har en så kompromisløs og indsigtsfuld journalist, skribent (og jeg en navnebror) som Henrik List, der tager os læsere med ud – eller rettere ind – i Sunset Boulevard’s bankende storbyhjerte her anno 2018. 1.000 tak for det, Henrik List!

Henrik List:
Scener fra Sunset Boulevard, Forlaget Fahrenheit 2018, 388 sider

Af Henrik Lange, Highways-USA.com


Konkurrence: Vind Scener fra Sunset Boulevard

Nu har I mulighed for at vinde et eksemplar af Scener fra Sunset Boulevard: Forlaget Fahrenheit, der har udgivet bogen, stiller nemlig tre eksemplarer på højkant i en konkurrence her på Highways-USA.com

For at deltage i konkurrencen skal I komme med et eller flere gode rejsetips til Los Angeles eller Californien. Byd ind med nogle af jeres bedste rejsetips til enten Los Angeles eller Californien i kommentarfelterne under artiklerne på Highways-USA. Alle rejsetips eller indspark modtages med glæde. Når konkurrencen er slut, udvælger jeg de tre bedste, mest originale eller utraditionelle rejsetips, som hver især vinder et eksemplar af Scener fra Sunset Boulevard.

Det praktiske: I skal scrolle ned helt i bunden af mine artikler på Highways-USA.com (ned forbi tidligere brugerkommentarer), for at finde kommentarfeltet, hvor I kan indtaste jeres rejsetips. For at undgå spam fra robotter, skal I besvare et lille regnestykke, inden jeres kommentar/ rejsetips er godkendt til offentliggørelse. For at deltage i konkurrencen, skal I oplyse jeres navn og e-mail. I behøver ikke udfylde feltet “websted”.

Skriv dit rejsetip til Los Angeles eller Californien i et af kommentarfelterne på en af nedenstående artikler på Highways-USA.com senest mandag den 19. november 2018 kl. 23.59! Vinderne bliver herefter udvalgt og kontaktet direkte af undertegnede (pr. e-mail) onsdag den 21. november 2018! Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter. De tre heldige vindere vil modtage deres bøger med posten direkte fra Forlaget Fahrenheit.

Indtast jeres rejsetips i kommentarfelterne under en af disse artikler på Highways-USA.com:

Los Angeles:
Storbyguide til Los Angeles
Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hollywood og Hollywood Boulevard
West Hollywood
Beverly Hills & Rodeo Drive
Starline Tours Hollywood
Universal Studios Hollywood
Warner Brothers Studio Tour
Los Angeles Downtown
Miracle Mile & Museum Row
Getty Center & Getty Villa
Santa Monica & Santa Monica Pier
Venice Beach
Disneyland, Anaheim
Knott’s Berry Farm
Six Flags Magic Mountains
LAX – Los Angeles Airport
Rabatpakke til Los Angeles

San Francisco:
Storbyguide til San Francisco
Hoteller og overnatning i San Francisco
Alcatraz
Golden Gate Bridge
Fishermans Wharf & Pier 39
Chinatown
North Beach & Little Italy
Union Square & Financial District
Castro kvarteret
Haight Ashbury
Offentlig transport i San Francisco
SFO – San Francisco Airport
Rabatpakke til San Francisco

San Diego:
Storbyguide til San Diego
Hoteller og overnatning i San Diego
San Diego Zoo
San Diego Zoo Safari Park
SeaWorld i San Diego
Legoland California
Rabatpakke til San Diego

Highway 1 i Californien:
Introduktion til Highway 1
Rejsetips til Highway 1
Santa Cruz
Monterey
Big Sur
Hearst Castle
Pismo Beach
Solvang
Santa Barbara

Overnatning langs Highway 1
Overnatning i Monterey
Overnatning i Big Sur
Overnatning i Pismo Beach
Overnatning i Solvang

Route 66 i Californien:
Route 66 i det østlige Californien
Route 66 gennem Los Angeles
Roy’s Cafe, Mojave ørkenen
Bagdad Cafe, Mojave ørkenen
Barstow på Route 66, Californien

Nationalparker i Californien – alfabetisk:
Death Valley National Park
John Muir National Park
Joshua Tree National Park
Kings Canyon National Park
Sequoia National Park
Yosemite National Park
Overnatning ved Yosemite

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.