Det gule sygesikringsbevis fra den offentlige sygesikring dækker ikke længere ved rejser i Europa – og har aldrig kunne bruges i USA eller Canada. Derfor skal du tegne en rejseforsikring, der dækker dig, hvis du får brug for lægehjælp eller bliver indlagt på hospital. Ellers risikerer du at stå med kæmperegning, hvis du bliver syg, mens du opholder dig i USA eller Canada. Her kan du finde information om bl.a. Europæiske Rejseforsikring, den vigtigste aktør i Danmark på rejseforsikring.
Europæiske Rejseforsikring ERV
Europæiske er den store klassiske spiller på markedet for rejseforsikring i Danmark. Europæiske blev grundlagt i 1921. Europæiske Rejseforsikring tilbyder både rejseforsikringer tegnet specifikt for en enkeltrejse og årsrejseforsikringer.
I forhold til rejser til USA er det disse rejseforsikringer fra Europæiske, der er interessante:
Europæiske’s Enkeltrejseforsikring kan skræddersyes til hver enkelt rejse. Den dækker præcis det antal dage, du er ude at rejse. Der er mulighed for at tilkøbe bagage-, ansvar- og ulykkesdækning.
Europæiske’s Årsrejseforsikring er en rejseforsikring for dem, der flere gange om året rejser ud til oversøiske destinationer inkl. USA og Canada. Hver rejse må dog ikke vare mere end en måned ad gangen. Det er muligt at tilkøbe bagagedækning og ulykkesdækning. Har du planer om at stå på ski eller dyrke ekstremsport, kan du tilkøbe dækningen Skisport.
Du kan også tilkøbe en afbestillings forsikring til din rejseforsikring. Det kræver dog en årsrejseforsikring, at kunne tilkøbe afbestillings forsikringen, som kan give dig pengene for din rejse tilbage ved fx akut sygdom, uventet fyring, re-eksamen eller lignende hændelser.
Europæiske Rejseforsikring beskæftiger sig “kun” med rejseforsikringer, og kan således fokusere på alle aspekter at hjælpe folk på rejse. Europæiske håndterede frem til 2008 den offentlige sygeforsikring for staten – underforstået alle assistancer til danskere i Europa, der kom til skade på deres rejse, og som var dækket af det gule sygesikringsbevis. Europæiske har tradition for at have et meget bredt netværk af partnere over hele verden, der med kort varsel kan rykke ud og yde assistance til nødstedte turister.
Rejseforsikring i USA og Canada med Europæiske Rejseforsikring
Gouda Rejseforsikring
Det hollandske forsikringsselskab Gouda Rejseforsikring kom til Danmark i 1994. Gouda tilbyder både almindelige rejseforsikringer skræddersyet til den enkelte udlandsrejse samt årsrejseforsikringer til dem, som rejser flere gange om året.
De mest interessante rejseforsikringer hos Gouda ved rejser til USA er følgende:
Den klassiske Rejseforsikring er lige som hos Europæiske en enkeltrejseforsikring, hvor man tegner forsikringen til en specifik rejse. Enkeltrejseforsikringen er målrettet de 35-70 årige.
Hos Gouda vælger du mellem dæknings niveauerne Standard og Super, hvor Super klart er at foretrække, når vi taler USA. Fx er der “kun” dækning på op til 1 million kroner ved hospitalsindlæggelse med Standard, mens der er ubegrænset dækning med Super. Og selvom en million kroner lyder af mange penge, kan de hurtigt få ben at gå på, hvis man bliver indlagt på et amerikansk hospital. Forsikringssummerne er også lavere i stort set alle dæknings kategorier.
Hos Gouda vælger du på Enkeltrejseforsikringen mellem fire geografiske områder. Du skal naturligvis vælge “Verden inkl. USA”. Desuden kan du tilvælge en bagageforsikring for personlige ejendele, hvis du ikke allerede er dækket af din almindelige forsikring. Der er også en række andre tilvalgs muligheder.
Gouda’s Ungdomsrejseforsikring kan købes af alle under 35 år. Forsikringen er næsten identisk med de “voksnes” Rejseforsikring, men er lidt billigere, men inkluderer fx heller ikke selvrisiko ved billeje i USA.
Gouda’s Årsrejseforsikring er lige som Europæiske’s målrettet dem, der rejser to eller flere gange om året. Her skal man naturligvis vælge dækningen “Verden”. Årsrejseforsikringen gælder kun rejser, der hver især maks varer en måned. Desuden gælder Årsrejseforsikringen kun rene ferierejser, så hvis man fx kombinerer arbejde og ferie på samme rejse, kan den ikke bruges.
Lige som på Enkeltrejseforsikringen kan man tilkøbe tyveridækning af bagage og en ulykkesdækning. Det er også muligt at tilkøbe en afbestillingsforsikring til ens Årsrejseforsikring. Bemærk i øvrigt, at Gouda’s Årsrejseforsikring IKKE omfatter skader, der er opstået under skiløb. Skal du stå på ski, skal du købe en særlig Skirejseforsikring.
Gouda har også en Seniorrejseforsikring målrettet personer over 70 år. Seniorrejseforsikringen er stort set identisk med Enkeltrejseforsikringen – med den store forskel, at personer over 70 år skal have en godkendt helbredserklæring fra Gouda, inden rejseforsikringen er gyldig.
SOS International
SOS International er til forskel fra fx Europæiske Rejseforsikring ikke et forsikringsselskab, men en assistanceorganisation, som står for den praktiske håndtering af hjælpen, når danskerne kommer til skade i udlandet. Det er SOS International, der har den direkte kontakt mellem forsikrings kunden, læger og hospitaler i udlandet. SOS har således en stor døgnbemandet alarmcentral, der håndterer opkald fra danskere i hele verden 365 dage om året.
Det er SOS International, der i dag har kontrakten med den offentlige sygesikring, og det er medarbejdere hos SOS International, der tager telefonen, når danskere fx er blevet syge på deres ferierejse i Europa og ringer hjem for at få hjælp.
SOS tegner ikke rejseforsikringer, men håndterer det praktiske for forsikringsselskaber, rejsebureauer, kreditkortselskaber, m.v. Hvert år håndterer SOS International cirka 400.000 skader.
Andre aktører med rejseforsikringer
Flere “rigtige” forsikringsselskaber og medlemsorganisationer tilbyder i dag også rejseforsikringer til deres kunder og/ eller medlemmer. Men især når det gælder oversøiske rejser til fx USA, skal du huske at læse det med småt, så du har helt styr på dækningen – og undgår ubehagelige overraskelser, når du først er rejst ud i verden.
Uanset hvilket rejseforsikringsselskab du vælger, så er det fuldstændig afgørende, at du har en gyldig rejseforsikring, inden du rejser til USA eller Canada.
Rejseforsikringer og kreditkort
Flere kreditkortselskaber tilbyder i dag sine kunder rejseforsikringer, der er knyttet til kreditkortet. Det kan både være bagageforsikringer og sygeforsikringer. Men der er ofte knyttet nogle helt specielle restriktioner til disse forsikringer. Flere kreditkortselskaber kræver således, at hele rejsen skal være betalt med kreditkortet, for at forsikringen er gyldig, og i nogle tilfælde skal man “aktivere” sin rejseforsikring inden afrejse, for at forsikringen dækker på rejsen.
Når det gælder rejser til USA og Canada, er det yderst risikabelt at læne sig op ad en rejseforsikring tilknyttet et kreditkort. Her anbefaler jeg, at du har en særskilt rejseforsikring, der dækker i tilfælde af sygdom eller ulykke. I mange tilfælde er kreditkortenes rejseforsikringer kun interessante i forhold til bagagedækning og erstatning ved forsinkelse. Her kan kreditkort forsikringerne være et supplement til de rejseforsikringer, som bl.a. Europæiske Rejseforsikring tilbyder. Men de kan ikke stå alene.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Highways optjener provision fra Europæiske Rejseforsikring, når du køber rejseforsikringer via Highways-USA.com Indtægterne bliver brugt til nye reportagerejser til USA og Canada, men også til investeringer i at videreudvikle og forbedre Highways-USA.com. Mange tak for din opbakning.
Hej Henrik, tak for rigtig fin blog. Er det muligt at få et ESTA visum, uden at have en fast adresse, men kun en hotel adresse? Mvh Boon
Tak for din ros af Highways-USA.com 🙂 Du kan sagtens oplyse hoteladressen på din ESTA formular. Det vil typisk være adressen på det hotel, man overnatter på den første nat i USA, du oplyser på ESTA formularen. Du behøver altså ikke have en mere “fast” kontakt adresse i USA. Og så for lige at få helt styr på begreberne: En ESTA er en forhåndsgodkendelse til indrejse i USA. Det er ikke noget visum, for som ESTA rejsende behøver du ikke noget visum til USA. Et “rigtigt” visum til USA kræver betydeligt mere papirarbejde og inkluderer også typisk et interview på ambassaden i København. Og koster i øvrigt et visumgebyr på godt 1.000,- kr. eller mere, afhængigt af visumtype 😉
Vi skal/ skulle til Florida den 4. marts 2015. Min kone er blevet opereret i december måned. Operationen er forløbet planmæssigt, men der er efterfølgende tilstødt smerter i forbindelse med dette. Vi har søgt om en forhåndsgodkendelse hos SOS. De har dog afvist at dække, hvis der opstår komplikationer, som kan relateres til operationen. Der bliver sagt, at det formentlig er en nerve, som er skåret over, og at hun skal måske leve med denne gene i lang tid. Ville du rejse alligevel, eller ville du overveje at blive hjemme. På forhånd tak for svaret.
Det kan jeg ganske enkelt ikke svare på. Her er det helt op til jer selv – og hvad jeres mavefornemmelse siger jer i forhold til din kones smerter. Jeg vil bare gøre opmærksom på, at regninger på lægebehandling og hospitalsbehandling i USA kan være meget høje. Så det skal I have i baghovedet, inden I rejser – hvis I frygter, at der kan tilstøde komplikationer, som kan kræve behandling. Hvis I selv er i tvivl, må I en tur forbi jeres læge, og få vedkommende til at komme med en faglig vurdering. Jeg håber, at I finder en løsning på problematikken.
Jeg skal på en tur til USA i slutningen af august eller først i september. Jeg har pas i orden, men hvad skal jeg ellers være opmærksom på/ have i orden? Jeg skal alene afsted (58 år). Skal skifte et par gange. Har dog ikke bestilt endnu. Du skriver noget om ESTA, hvad er det? Og er det noget jeg skal have eller visa? Jeg påtænker at blive der cirka 20 dage. Det er privat besøg. Håber du kan hjælpe mig snarest. Bestiller snart billet (uge 33). MVH Rita
Jeg har skrevet en artikel om indrejse i USA, og der findes der svar på dit spørgsmål om bl.a. ESTA. Men meget kort fortalt, så skal alle danske statsborgere have en såkaldt ESTA godkendelse, for at kunne rejse ind i USA uden visum. ESTA godkendelsen er en indrejse godkendelse, der har til formål at undgå, at uønskede personer ankommer til USA med fly – sådan meget kort fortalt. Du skal derfor have en sådan ESTA godkendelse for at kunne stige ombord på flyet til USA. Man ansøger via en elektronisk formular via nettet, hvor man udfylder alle relevante oplysninger og svarer på de spørgsmål, der også dukker op. Når man så har udfyldt formularen, får man i løbet af ganske kort tid svar på, om man er blevet godkendt – hvilket stort set alle danskere bliver. Du kan læse mere i denne artikel, hvor du også finder linket til det korrekte ESTA website – https://www.highways-usa.com/rejsetips-pasregler/
Hej Henrik, jeg har overvejet at forsikre mig igennem et Mastercard Platinum, men kan læse at du fraråder det. Jeg har været inde at læse om det her; https://www.al-bank.dk/default.asp?id=1270&toppage=71 og synes ikke jeg kan se, at det dækningen skulle være dårligere end gennem de traditionelle rejseforsikringer. Er der noget jeg overser? Tak, Rasmus Vind
Hej Rasmus, jeg vil nødigt ind i at rådgive omkring en konkret rejseforsikring kontra andre, for det er et ganske komplekst område – og helt afhængig af, hvilke type rejse, man er afsted på. Umiddelbart ser den rejseforsikring, der er tilknyttet det pågældende kort, OK ud, og der er ingen begrænsning på dækningen i tilfælde af hospitalsindlæggelse, som jeg lige læser det. Men bemærk også, at der optræder en mindre selvrisiko på fx 2.000 kr. i forbindelse med kasko på billeje, der er en selvrisiko på 10 % i forbindelse med retshjælp og der er også en lille selvrisiko på 1.000 kr. i forbindelse med privatansvar, hvis man ønsker at gøre brug af det. Det falder mig en smule i øjnene. Men som sagt: Jeg vil ikke rådgive om den ene rejseforsikring kontra den anden, for det er ganske enkelt for komplekst et område. Mit forbehold mod “kreditkort” forsikringerne går på, at jeg tidligere har set eksempler på, at dækningen ikke var god nok, hvilket især er interessant i USA, hvor det kan være rigtigt dyrt at være underforsikret, hvis man fx bliver syg. Det er der taget højde for hos fx Europæiske og Gouda, hvor man tilvælger dækninger, der matcher amerikanske forhold, hvis man skal til USA – eller alternativt fravælger dem, hvis det ikke er aktuelt. Derfor ved jeg, at jeg kan stå inde for de to selskaber og deres produkter. Men der findes sikkert også fine kreditkort forsikringer, og dit eksempel ser fornuftigt ud – med de få forbehold, jeg har nævnt ovenfor. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Jeg er bosat i USA og har indtil videre ikke haft nogen sygeforsikring. Er der nogen forsikringsselskaber, der kan anbefales ?? Her taenker jeg paa andre end de amerikanske, for de er sky hoje I deres priser.??
Hej Jens, sygeforsikring og rejseforsikring er to forskellige ting, og jeg har ikke den store erfaring med sygeforsikringsdelen, som typisk er noget man kommer i kontakt med, når man er udstationeret over længere tid i udlandet – eller studerer i lande udenfor EU. Jeg ved at ihi Bupa – det besynderlige navn dækker over en fusion mellem International Health Insurance og det britiske British United Provident Association – har forskellige sundhedsforsikringer i det segment, som jeg tror, du leder efter. Men kast et blik på deres hjemmeside, og se om du eventuelt kan få en forsikring den vej rundt. Jeg kender intet til deres priser eller betingelser i øvrigt. Læs mere på http://scandinavia.ihi.com/Sundhedsforsikring/International+daekning.aspx