Det kan være en stressende oplevelse at komme til USA eller Canada, og efter immigration og toldkontrol at skulle ud og hente sin udlejningsbil med det tilhørende papirarbejde. Her får du en gennemgang af udleverings processen, og så giver jeg dig en stribe gode råd og tips til, hvad du bør være opmærksom på, når du afhenter din udlejningsbil i fx en lufthavn i USA eller Canada.
Afhentning af udlejningsbilen i lufthavnen
Afhentning og udlevering af udlejningsbiler i USA og Canada foregår i langt de fleste tilfælde i lufthavnene. I de fleste store lufthavne ligger udlejningsselskabernes udleveringskontorer ikke i selve lufthavnsterminalen, men nogle få miles fra lufthavnen. Det gælder bl.a. i Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami og Orlando. Derfor hopper du ombord på en shuttelbus, der gratis fragter dig fra lufthavnsterminalen over til udlejningsselskabet, der står for udleveringen. I de fleste lufthavne deles flere udlejningsselskaber om de samme shuttelbusser, så Hertz-bussen fx også tager kunder med, der skal have lejebilen udleveret hos fx Alamo, National, Dollar, etc.
Udlevering af udlejningsbilen
Første del af udleveringsseancen foregår ved skranken hos biludlejningsselskabet. Her tjekker personalet dit kørekort og den udlejningsvoucher, du medbringer hjemmefra som bevis på din reservation. Personen ved skranken vil normalt kun se dit rigtige kørekort, og ikke det internationale kørekort, hvis du har anskaffet dig et sådant. Du vil muligvis blive tilbudt forskellige såkaldte Fuel Options (se mere nedenfor). Hvis det ikke er inkluderet i lejen, at du kan returnere bilen med tom benzintank uden gebyr, så vælg at returnere bilen med fuld tank, så du ikke skal betale udlejningsfirmaet for at fylde bilen op igen. Forsikringer er også noget, man jævnligt bliver tilbud, men sørg for at alle forsikringer er inkluderet hjemmefra, så du med god samvittighed kan sige nej tak til eventuelle tilbud ved skranken. Det er ingen grund til at være dobbeltforsikret. Læs også min artikel om bilforsikringer i USA
Tjek bilen inden du kører
Nu kommer den rigtigt spændende del af udleveringen: Hvilken bilmodel får du at køre i? Selve størrelsen/ klassen på din lejebil er natuligvis afgjort på forhånd, da du reserverede bilen. Men det er ikke nogen garanti for, at du får lige præcis den røde Ford Mustang, du så på nettet, da du bookede. Men du er altid garanteret en lejebil i den størrelse/ klasse, du har reserveret hjemmefra. Skulle den valgte bilklasse helt ekstraordinært være udsolgt, bliver du normalt tilbudt en lejebil i klassen over den størrelse, du havde lejet hjemmefra. Er du heldig, får du endda selv lov til at vælge din bil blandt de biler, som er til rådighed inden for din valgte bilklasse.
Når vinderbilen er fundet, så tjek den grundigt for eventuelle skrammer og ridser, tidligere lejere måtte have lavet. Nogle gange går en af de ansatte fra udlejningsfirmaet med rundt om bilen, og noterer sig eventuelle skader på bilen, så du ikke komme til at hænge på dem, når du igen returnerer bilen. Men i de store lufthavne har jeg flere gange oplevet, at man selv skal gå rundt om bilen og tjekke den for eventuelle skader p.g.a. travlhed. Men brug de ekstra fem minutter det tager, da de kan være givet rigtigt godt ud senere. Opdager du en skade på bilen dagen efter, når dagslyset bryder frem, så meld straks skaden til udlejningsfirmaet. Det er lyder mere sandsynligt, end hvis du venter, til du har haft bilen i tre uger og har kørt 3.000 miles.
Kørsel i din nye udlejningsbil
Nu er du klar til at indtage de amerikanske highways. Men tag den lige med ro, og få styr på de vigtigste funktioner i bilen, inden du starter. Hvor sidder lyset og hvad med vinduesviskerne? Og så er der jo lige automatgearet, som du sikkert lærer at kende på den hårde måde, når du første gang trykker bremsen ned, fordi du tror, det er koblingen. Men langt de fleste amerikanske biler har kun bremse og speeder, og det kræver lidt tilvænning i starten. Desuden er det også rart lige at vide, hvordan du åbner for benzindækslet – og husker på, i hvilken side, det sidder. Næsten alle lejebiler i USA og Canada kører på blyfri benzin oktan 95, der på amerikansk hedder Unleaded 87. Men tjek lige brændstoftypen.
Inden du helt forlader udlejnings firmaets parkeringsplads, bliver du ved udkørslen bedt om at vise din udlejningskontrakt og dit kørekort en sidste gang. Nu er alle formaliteter overstået, og nu er du klar til at opleve de amerikanske landeveje. Du skal være forberedt på et forholdsvis intensivt møde med de amerikanske motorveje, når du forlader lufthavnen. Biltrafikken omkring de store amerikanske lufthavne kan være tæt, så hold tungen lige i munden og fokusér på trafikken – og ikke på bilradioen, GPS’en eller andre interessante dimser i bilen. Gem dem til senere. Normalt vil du få udleveret et papirkort af udlejningsfirmaet, så du har lidt hjælp til at finde ud af byen eller hen på dit hotel.
Læs mere om:
Billeje i praksis – kørsel, brændstof, GPS
Overblik over forsikringer på billeje i USA
Envejsleje gebyrer på billeje i USA og Canada
Billeje i USA til unge under 21 år
Billeje i USA til unge mellem 21 og 25 år
OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Hej Henrik Lange: Først og fremmest tusind tak, for denne nyttige og rigtig fine hjemmeside. Den har jeg haft stor glæde af! Jeg rejser til Los Angeles 5. december 2022 og har lejet en bil via Thrifty hos Auto Europe. Dog har jeg fortrudt, og er i overvejelse om at ændre min udlejningsbil til en anden bil. Den nye udlejningsbil er hos Alamo. Jeg bed mærke i, at de skriver på Auto Europes hjemmeside at, udlejningsfirmaet blokerer et depositum på ens konto ved afhentning. Dette kan dog ikke lade sig gøre, hvis man ejer et debit betalingskort eller et VISA Dankort. Selv har jeg VISA Dankort og kan godt blive nervøs for, om jeg overhovedet kan få udleveret min bil, selvom jeg har betalt for den? (Den første bil hos Thrifty). Har du nogen erfaring med dette område? Hvad man kan gøre for at undgå, at de ikke vil udlevere udlejningsbilen? Mvh Peter
Først mange tak for din ros af Highways-USA.com 🙂 Dernæst så synes jeg, at du har gjort det helt rigtige ved at fravælge Thrifty og tilvælge Alamo. Thrifty’s priser ser på papiret rigtigt billige ud på bl.a. AutoEurope. Men når man så først står og skal afhente bilen, kan man risikere, at der kommer alle mulige andre gebyrer oveni. Og så skal man være meget standhaftig ved skranken for at undgå, at der kommer gebyrer og ekstra forsikringer på. Typisk efter en lang flyvetur til USA. Det har jeg ikke oplevet hos Alamo.
Generelt har jeg gode erfaringer med Alamo, og jeg har flere gange benyttet mit eget VisaDankort til betaling af depositum. Sidste gang var dog tilbage i 2019, så det ligger et par år tilbage i tiden. Jeg er ikke helt opdateret på, hvad status er på udfordringen omkring det med VisaDankort kontra “rigtige” kreditkort ved betaling af depositum. Men da det er en situation, som igen og igen opstår, når turister skal leje bil i USA – og betale med depositum – er min umiddelbare vurdering, at Alamo kan “håndtere” den udfordring. Især fordi de tidligere ikke har haft nogen problemer med at benytte Visa Dankort til depositum. Ellers vil de miste masser af potentielle, gode kunder, og vil jo være direkte tåbeligt. Det er umiddelbart det nærmeste, jeg kan komme et svar her og nu.
I øvrigt vil jeg fortælle dig, at jeg i min medlemsklub Highways Academy har en rabataftale med netop AutoEurope. Hvis man er medlem af Highways Academy, får man adgang til priser på billeje, der er mellem 5 og 10 % billigere, end dem du har adgang til har på Highways-USA.com. Det skyldes, at jeg – lige som mange andre websites – optjener 10 % i provision pr. billeje, der bookes hos AutoEurope via Highways-USA.com
Men når medlemmerne i min medlemsklub Highways Academy booker billeje, sender jeg denne provision videre til medlemmerne – i form af en besparelse på mellem 5 og 10 % pr. booking. Derfor er priserne endnu lavere, når medlemmer booker billeje inde i Highways Academy – fx hos Alamo.
Nu kender jeg ikke prisen på din kommende billeje i USA til december. Men mit gæt er, at du nemt kunne spare yderligere 200-300 kr. på din billeje hos Alamo som Highways Academy medlem – afhængig af antallet dage, den valgte bilmodel, destinationen, m.v.
Det koster lige nu (2022) 597,- kr. om året at blive medlem af Highways Academy. Ud over rabatten på billeje hos AutoEurope, får man også adgang til ugentlige webinarer om USA med undertegnede og en række andre medlemsfordele – herunder andre en række andre rabatter. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Vi skal til USA på søndag og har bestemt os for, at vi VIL have en Tahoe at køre i. Dertil er vi liiiidt usikre på (da vi ikke har reserveret endnu), om vi skal reservere den på Alamo, eller om vi – siden vi er så tæt på – bare skal tage derover uden reservation og få et godt tilbud, og dermed være sikre på at det ER en Tahoe og ikke similiar vi får, som vi kan risikere ved reservation. Vi har også tænkt på, at de altid plejer at tilbyde en upgrade, hvis vi fx reserverede i Jeep klassen, men vi gider ikke tage chancen og være “stuck” med en jeep, såfremt de ikke tilbyder upgrade, og IGEN er der noget at vinde…. Såfremt der ikke skulle være en Tahoe ved Alamo, eller prisen blev urimelig, ville vi bare tage en anden biludlejer. Vi ved jo cirka, hvad det koster.
Beklager at jeg ikke lige har nået at fået svaret jer, inden I tog afsted. Men vil dog alligevel lige skrive et svar, som andre kan få glæde af. Jeg hænger mig normalt ikke specielt meget i biltype, når jeg lejer bil i USA. Så jeg har ingen erfaringer med at “forlange” bestemte bilmodeller. Min anbefaling er altid, at man altid bestiller sin udlejningsbil hjemmefra, for så undgår man at skulle tage stilling til diverse forsikringer, når man først står i USA (efter en lang flyvetur i mange tilfælde). Det gider jeg personligt ikke. Desuden plejer prisen at være betydeligt lavere, når man bestiller online hjemmefra, end ved skranken i USA. Desuden skal I tænke på, at ved mange lufthavne i USA ligger de forskellige biludlejningsfirmaer spredt i et stort område omkring lufthavnen. Så hvis et udlejningsfirma ikke har den ønskede bilmodel, kan der være langt til det næste udlejningsfirma. Den slags gider jeg personligt ikke bruge tid på, så jeg booker altid på forhånd. Hvis jeg endelig skulle være lidt “kræsen”, så ville jeg nok overveje at opgradere til en større/ bedre bilmodel end booket hjemmefra. Men jeg vil altid reservere en bil på forhånd. God tur til jer i USA, håber I har fået en lækker bil at køre i 😉
Har hos flere selskaber prøvet at leje en åben bil i Chicago for at aflevere den i San Francisco, men får hver gang at vide, det ikke er muligt. Er det generelt, at man ikke kan leje en åben bil ud af Chicago? Kender du andre byer, hvor noget lignende gør sig gældende?
Cabriolet’er betragtes typisk som specialbiler af de fleste udlejningsselskaber, og de skal derfor ofte returneres samme sted, som de afhentes. Jeg går ud fra, at det er forklaringen. Så det er ikke Chicago som by, at du ikke kan leje åbne biler, men biltypen der ikke kan lejes som envejsleje – er mit gæt. Jeg ved fx også, at der i nogle tilfælde kommer envejslejegebyr på åbne biler, hvis man afhenter en cabriolet i Californien og returnerer i Las Vegas. Her kan man altså godt leje bilen, men ikke uden gebyr hos flere selskaber. Almindelige biler kan som bekendt lejes uden envejsgebyr, hvis man afhenter i Californien og returnerer i Las Vegas.
Jeg har spørgsmål omkring biludlejning. Skal man sørge for at have et internationalt kørekort i Florida, eller er det helt fint med det danske? Vi har lejet bil hos Hertz. Jeg har prøvet at læse mig frem til, om de tilbyder et Sunpass til Florida Turnpike eller anden form for arrangement for deres udlejningsbiler, men har ikke kunne finde noget svar. Ved du noget om det? På forhånd tak
Du skal have et international kørekort i Florida, det er lovpligtigt, hvis du bliver stoppet. Men jeg har aldrig brugt det. Sunpass siger I bare til Hertz, når I afhenter, at I gerne vil have det tilsluttet i bilen. Så trækker den bare på kreditkortet, når I bevæger jer rundt på toldvejene, og det fungere rigtig godt. Hilsen Jesper
Jeg vil lige korrigere Jesper, for det er faktisk ikke korrekt, at det er lovpligtig i Florida at have et internationalt kørekort for internationale turister. Ihvertfald ikke i relation til udlejning af biler. For et par år siden var der et forslag fremme om, at internationale turister skulle medbringe internationale kørekort, for at leje biler i Florida. Men forslaget mødte massiv modstand fra turistbranchen, efter at især canadierne brokkede sig højlydt over at skulle anskaffe sig internationale kørekort, for at besøge Florida og leje biler. Da canadierne er nogle af de helt store turistkunder i Florida, blev forslaget taget af bordet igen, og jeg har ikke hørt noget om den sag siden. Jeg kan ikke udelukke, at det måske står et sted i en lov, at internationale turister skal have internationale kørekort, men det bliver ihvertfald ikke håndhævet – og er ikke noget krav i forhold til udlejning af biler. Så det korte af det lange er, at du ikke behøver noget internationalt kørekort i Florida. Angående Sunpass, så kan man ganske rigtigt, som Jesper skriver, købe et tilvalgsprodukt hos Hertz, således at vejafgifterne automatisk trækkes fra det tilknyttede kreditkort. Hertz’ betalingssystem over hele USA hedder PlatePass, og inkluderer Sunpass i Florida. Hertz skal dog have et gebyr for at I kan benytte systemet, typisk 24,75 dollars pr. lejemål – ud over de faktiske vejafgifter. Men det er en OK pris for at slippe for besværet med manuelt at skulle betale vejafgifter. Hertz har skrevet en side på dansk om PlatePass – http://bit.ly/1BSQE8X
Der er meget forviring omkring emnet om international kørekort, men den koster næsten ingenting at få lavet, så for at være sikker, plejer jeg at få det lavet. Jeg kan godt se, når jeg googler emnet, at det er trukket tilbage, men den her artikel skaber alligevel lidt tvivl om, hvad der er op og ned om det emne!
Du har helt ret i, at der har været lidt forvirring omkring emnet. Nu er der ikke nogen dato på den artikel, du henviser til, men når jeg læser den, kan jeg se, at artiklen er flere år gammel, da den refererer til den “gamle” konflikt, som jeg også nævnte. Så mit udgangspunkt er stadig, at man ikke behøver et internationalt kørekort i Florida. Men du har helt ret i, at det ikke koster end 25 kr. at få lavet et, så det kan man naturligvis sagtens vælge at gøre, hvis man vil være på den sikre side. Jeg springer nu over, når jeg tager til Florida til maj 😉
Først tak til Henrik Lange – mange nyttige tips, som jeg har nydt glæde af. Kan anbefale Alamo (i Washington DC) og gerne lejet gennem Auto Europe, som har ydet en 100% fin service. Og så var det endda billigt. Valgte en midsize bil og fik en 3,6 liters Chevrolet. Det var kræs, og den havde kun kørt 500 miles. Havde også valgt en såkaldt Gold Rate – kan anbefales. Henrik Langes råd med bare at taste eksempelvis 4 nuller eller et postnummer (Zip kode) på tankstationer, holder hverken i Virginia, Tennesee eller North Carolina. Så det var ind på tankstationen. De nye Shell stationer tager bare dit kort – uden at man skal taste noget. GPS er uundværligt i byerne, og hvis man skal finde en specifik adresse – skiltningen i USA er ikke altid optimal. Havde mange gode kilometre og elsker færdselsloven i USA: Vi har højrekørsel og resten finder vi nok ud af.
Tak for rigtig god feedback, Jan. Der er meget stor forskel på, om “tricket” med at indtaste nuller eller ni-taller virker. Men jeg har klart anbefalet at indtaste fem cifre og ikke fire – eftersom amerikanske ZIP codes jo har fem cifre 😉 Ellers er jeg helt enig med dig.
Kære Henrik, imponerende side du har gang i. Den har vi brugt meget i forberedelse til vores USA/ Canada tur her om et par uger. Min kæreste og jeg rejser fra den 4 juli til den 31. juli. Vi ankommer til San Francisco og flyver fra Seattle (med et smut forbi Vancouver og The Rockies). Vi sidder og kigger på leje af bil. Skal vi regne med, at der kommer cirka 300 $ oveni lejeprisen, når vi gerne vil aflevere bilen i en anden by/ stat, end den vi afhenter i? Det er lidt forskelligt med de tilbud, vi har indhentet, men enten bliver det eksplicit fremhævet, at der kommer ovennævnte beløb oven i prisen, eller også bliver det mere løst formuleret, at vi bliver kontaktet i forhold til “One Way Fee”. Eller er der et lidt dyrere selskab, vi kan bruge, der så ikke kræver så meget i oen way fee? Det er jo en del ekstra. Derudover: Skal vi regne med, at der kommer et gebyr oven i, når vi gerne vil en smuttur til Canada undervejs på turen? Du skriver at Thrifty mest er til erhvervsrejser, er det stadig sådan? Eller er der nogle fordele ved dem? Endnu en gang tak for det store arbejde, du lægger i siden. Det er en fornøjelse at have en pålidelig kilde at kunne trække på. Venlig hilsen Mikkel & Christina
Tak for jeres ros af Highways-USA. Envejsgebyret på de cirka 300 dollars er desværre ikke lige til at slippe udenom. Envejsgebyrer beregnes forskelligt fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, men alle de anerkendte udlejningsfirmaer har dem, mig bekendt. Jeg spurgte faktisk specifikt Alamo om deres envejslejegebyrer, da jeg var på rejsemesse i Chicago i april, og de kunne faktisk ikke give mig noget præcist svar. For gebyret afhænger ikke bare af, hvilken distance der er tale om, men også om hvilken bilklasse, man benytter. Således er der fx envejslejegebyr på cabriolet modeller, minibusser og andre specielle bilmodeller hos Alamo mellem Californien og Las Vegas – men ikke på almindelige bilmodeller i standard størrelserne. Men forvent et envejslejegebyr i størrelsen på mellem 250 og 300 dollars mellem Californien og Washington State. Til gengæld er der ikke noget gebyr på at køre over grænsen til Canada. Så den fornøjelse er altså gratis. Jeg har aldrig selv benyttet Thrifty, så min omtale af firmaet baserer sig på, hvad jeg har hørt om dem og har kunne læse mig til. I kan sagtens benytte Thrifty, hvis I har lyst til det. Jeg tror de har en rimelig god kundeservice (har ikke hørt andet), netop fordi de bevæger sig rundt i erhvervsegmentet – lige som National i øvrigt gør det. Rigtig god tur!
Hej Henrik (og alle i andre der læser med). Vi er dags dato (23/6-14) i Los Angeles. Vi ankom til San Fransisco i fredags, hvor vi hentede en splinterny Ford Mustang Cabrio hos Alamo i lufthavnen. Vi skal så videre til Las Vegas på onsdag og skal aflevere den i lufthavnen der. Da vi bestilte den i marts, var der ingen envejsgebyr. Prisen for 10 dage med fri kilometer var cirka 2500,- kr. Mvh René og Linda
Tak for jeres feedback på jeres oplevelse med envejsleje mellem San Francisco og Los Angeles. Det er jo dejligt, hvis I slipper for envejslejegebyret. Jeg tror, vi kan konstatere, at der ikke er noget logiske regler i forhold det envejslejegebyrerne. I de fleste tilfælde skal man forvente, at der kommer et gebyr på, hvis man afleverer i en anden stat. Undtagelsen kan så Las Vegas, fordi der er et naturligt flow af biler mellem Las Vegas, Los Angeles og San Francisco. Men reglen er desværre ikke skudsikker hver gang, hvis vi taler om mere specielle biler. Men super godt, at I slap for udgiften, fortsat god tur 😉
Hej Henrik, Tusind tak for hjælpen på denne side – super fedt at få råd fra andre. Min kæreste og jeg skal til Los Angeles til maj i 2 uger. Vi kunne rigtig godt tænke os at leje en bil den ene uge. Efter at have søgt lidt frem og tilbage på en masse hjemmesider, så findes der rigtig mange forskellige steder, vi kan leje. Det der bekymrer mig lidt er, at det ikke nødvendigvis er den bil man sidder og kigger på man får. Har du nogen råd til hvor man skal leje henne for at få den viste bil? Vi kunne rigtig godt tænke os at leje en Ford Mustang cabriolet i en uge, men de steder vi har fundet den, står der man får den eller en lignede – vi ville nødig stå i lufthavnen og have sat næsen op efter den også få en helt anden. Håber du kan hjælpe os 🙂
De bedste nytårshilsner Christina
Hej Christina, tak for din ros af Highways-USA. Dit spørgsmål om muligheden for at være garanteret fx en åben Ford Mustang er både velkendt og meget relevant. For du har helt ret i, at det typisk er en Ford Mustang, som vises på billedet i kategorien convertibles, men at udlejerne tager forbehold for, at man måske får en anden bilmodel end lige Ford Mustang’en. Jeg kender umiddelbart kun et udlejningsfirma, som ihvertfald tidligere har opereret med det, jeg kalder “Mustang garanti”. Det er Hertz, som senest i 2013 garanterede, at man rent faktisk fik en Ford Mustang, hvis det var det, man havde bestilt. Og jeg kan se, at Hertz også i 2014 har Mustang garanti – plus garanti for en række andre bilmodeller i den mere eksotiske ende af skalaen for fx Corvette Convertible, Dodge Challenger, Chevy Camaro SS Convertible og i øvrigt også den lukkede version, Ford Mustang GT Premium. Men det giver også sig selv, at når vi taler muskelbiler og eksotiske biler, så er priserne nogle helt andre andre end når det gælder standardbiler. Men hos Hertz kan I altså få en garanti for, at I får lige præcis en Ford Mustang covertible – og ikke blot en “almindelig” åben bil, som med lidt held er en Ford Mustang. Nu tjekkede jeg så også lige, hvilken bilmodel Hertz bruger som standard, hvis man søger på en uspecificeret cabriolet, og her dukker der en Mitsubishi Spyder eller tilsvarende op. Det fortæller mig, at Hertz ikke længere har helt så mange Ford Mustangs i flåden, og at man derfor bevidst ikke vil afbillede en Ford Mustang, da sandsynligheden for at få en sådan er ret lille – selvom det fortsat er en mulighed. Så valget for jer står altså mellem at booke en Ford Mustang direkte hos Hertz – og betale en hel del for den fornøjelse – eller tage chancen og booke en uspecificeret cabriolet, og så håbe på, at det måske er en Ford Mustang – med “risiko” for, at I ender op med en anden bilmodel – men som dog trods alt vil være en åben bil. Jeg håber, I kan bruge mit svar, og vil ønske jer en rigtig god tur til USA i maj 😉