Med sin placering helt nede i det sydligste Californien med den mexicanske grænse som nærmeste nabo, er San Diego typisk en by, danske turister fravælger, når de besøger Californien. Men er I til attraktioner for hele familien, en udpræget maritim stemning og museer af meget høj klasse, bør I klart overveje at inddrage San Diego i jeres rejseplaner. For Californiens tredje storby ud til Stillehavskysten har masser af spændende tilbud til nysgerrige turister – tilsat lidt mexicansk krydderi, hvis I leder de rigtige steder.
Hoteller og overnatning i San Diego
Få rabat på 40 attraktioner i San Diego
I skyggen af Los Angeles og San Francisco
San Diego har et lillesøster-syndrom i forhold til storesøster Los Angeles to timers kørsel mod nord. Men San Diego kan selv, og millionbyen ved Stillehavet har gennem historien gjort sit til at profilere sig, for at træde ud af L.A.’s skygge.
En af de mest markante begivenheder i San Diegos nyere historie, der har været med til at profilere San Diegos kulturelle profil, var afholdelsen af Panama-udstillingen i 1915, der fejrede åbningen af Panama-kanalen. I den anledning blev der opført et helt nyt kvarter i klassisk spansk kolonistil specielt til udstillingen. Derfor har man i dag i Balboa Park en af de mest unikke byparker i USA med nogle af Californiens bedste museer, der ligger side om side i de frodige grønne omgivelser i Balboa Park.
Vilde dyr til lands og til vands
Man kan ikke sige San Diego uden også at sige San Diego Zoo. Byens verdensberømte zoologiske have, som også ligger i Balboa Park, er en af de bedste zoologiske haver i ikke bare USA, men hele verden. Formidlingen er i top, og det samme er parkens faciliteter, der giver dyrene masser af plads og publikum meget fine muligheder for at komme tæt på dyrene – uden det på noget tidspunkt bliver farligt.
SeaWorld er den anden store dyreattraktion i San Diego. Her kan I opleve hvaler og delfiner kaste sig rundt i det våde element – med risiko for, at I selv bliver våde, hvis I placerer jer i ”The Splash Zone”. Læg hertil nogle unikke, sofistikerede forlystelser, der næsten kan få jer til at gå på vandet. SeaWorld i San Diego er en sikker vinder for alle familier med mindre eller mellemstore børn.
Den amerikanske stillehavsflåde
San Diego er hjemsted for den amerikanske stillehavsflåde – noget byen åbenlyst er stolt af. Og med god grund, for US Navy’s tilstedeværelse i San Diego sikrer byen masser af arbejdspladser og en særlig maritim, kulturel identitet.
Og det maritime er ikke svært at få øje på, for når I kører langs med havnefronten ligger det ene sejlskib efter det andet ved kajen – for ikke at tale om mastodonten over dem alle, hangarskibet USS Midway, der med sine 296 meter i længden er mere end svært at overse.
Hvad med en tur til Mexico?
Det er på papiret særdeles fristende at tage en smuttur til Mexico, for lige at få et mexicansk stempel i passet. Men selvom I faktisk kan tage sporvogne fra San Diego Downtown ned til den store grænse overgang til Tijuana i Mexico, siger de lokale, at det ikke er hverken besværet eller tiden værd.
Tijuana var for cirka 10 år siden en forholdsvis hyggelig mexicansk grænseby, men masseturismen har gjort Tijuana til lidt af en turistfælde. Dertil kommer den øgede vold relateret til narkokriminalitet i Mexico, som dog normalt ikke udfolder sig på turiststrøget i Tijuana. Men risikoen er der, hvis uheldet er ude.
Læg dertil den tid, det tager at komme ind i USA igen, når I vil retur fra Mexico. De amerikanske grænsevagter er generelt meget ihærdige, og det gælder i særdeleshed på grænsen til Mexico, hvor alle der krydser grænsen tjekkes i hoved og numse – langt grundigere, end hvis I vil ind i USA fra Canada.
Summa summarum: Med mindre I bare ikke kan undvære en smuttur til Mexico, er det hverken tiden eller besværet værd at tage over grænsen til Tijuana for at få det famøse stempel i passet. San Diego har så mange oplevelser at byde på, at der er alle mulige grunde til at blive nord for grænsen. Fx kan en tur i Gaslamp Quarter fint afløse en smuttur til Mexico, hvis I skal have lidt fest og farver.
Fem oplagte seværdigheder i San Diego
Her er fem bud på attraktioner i San Diego, I ikke har lyst til at gå glip af, næste gang I besøger byen:
• San Diego Zoo. Verdensberømt for sin håndtering af dyrevelfærd og formidling af oplevelser til publikum, er San Diego Zoo svær at komme udenom, når I besøger San Diego. Og San Diego Zoo lever også op til forventningerne med meget fine faciliteter for dyrene, masser af plads og rigtigt gode muligheder for at opleve dyrene tæt på. Specielt den store afdeling med elefanter er rigtig flot og det samme er parken meget store afdeling med aber i alle afskygninger og en nyere afdeling med dyr fra Australien – bl.a. den største af ”samling” af koala bjørne uden for Australien. Har I børn med til San Diego, er byens zoologiske have et obligatorisk stop.
Ud over San Diego Zoo, som ligger i Balboa Park i selve San Diego, kan I også besøge San Diego Zoo Safari Park, der er mere end tre gange så stor som San Diego Zoo. I bør afsætte mindst to eller tre timer, hvis I besøger San Diego Zoo Safari Park, som ligger en halv times kørsel ad Interstate 15 nordøst ud af byen. Læs mere i mine artikler om San Diego Zoo og San Diego Zoo Safari Park
• Hangarskibet USS Midway. Med sine 296 meter i længden er hangarskibet USS Midway en gigant i havnebassinet i San Diego. Her kan I komme helt tæt på de stolte maritime traditioner i San Diego, og som et af de eneste steder i verden kan I komme om bord på et forholdsvis nyt hangarskib, der var i drift helt frem til 1992, inden det lagde til kaj i San Diego og blev museumsskib.
Det er vanvittigt interessant at gå rundt på den selv guidede tur på det gigantiske skib og se hvor lidt plads den over 2.000 mands store besætning havde sammen – når man lige ser bort fra de fodboldbaner af plads, som de mange fly om bord skulle bruge for dels at lette fra skibets dæk og det tilsvarende hangardæk under selve flyverdækket, hvor flyene stod – og står – parkeret, når de ikke var i brug. En unik mulighed for både at opleve et moderne hangarskib i bedste Top Gun-stil og en stribe fly, der uden undtagelse har udført missioner fra USS Midway i de 47 år, skibet var i drift fra 1945 til 1992. USS Midway nåede således også at gøre tjeneste under den første Golfkrig i Kuwait i 1991.
Afsæt mindst to timer til et besøg på USS Midway – en oplevelse, I ikke må gå glip af, og som perspektiveres af de mange frivillige om bord på skibet, som selv har sejlet med det. www.midway.org
• Balboa Park. Få storbyer er velsignet med en så lækker bypark, som San Diego. Balboa Park er en skøn, grøn oase et par kilometer nord for Downtown, men stadig næsten midt i byen. Her finder I masser af ”historiske” bygninger i spansk koloni stil, en botanisk have, store vandfald, kunst og skulpturer. Og så ligger der ikke færre end 10 museer rundt om i de spansk inspirerede bygninger.
Selvom I måske ikke er “museums freaks”, så kør alligevel op til Balboa Park og nyd denne skønne bypark, hvis eksistens skyldes Panama-udstillingen i 1915, hvor man markerede åbningen af Panama-kanalen med en slags verdensudstilling i San Diego. Og det var netop ved den lejlighed, at Balboa Park blev til og de mange bygninger opført. www.balboapark.org
• Gaslamp Quarter. San Diego Downtown er som så mange andre amerikanske storbyer præger af skyskrabere med banker, forsikringsselskaber og officielle bygning med domstole og andre føderale funktioner. Men San Diego Downtown har et stykke hen ad vejen bevaret noget af sit historiske præg langs 4th og 5th Avenue, hvor der ligger masser af restauranter, barer og cafeer samt mindre butikker.
Gaslamp Quarter er San Diego’s svar på The French Quarter i New Orleans – uden sammenligning i øvrigt. Der er for alvor liv i kvarteret om aftenen, når San Diego’s jetset bevæger sig ud i nattelivet. Er I på jagt efter et sted at spise eller en hyggelig bar, er Gaslamp Quarter stedet.
Set med europæiske øjne bliver Gaslamp District dog aldrig rigtigt historisk. Fx er de omtalte gaslamper blot nogle lidt kedelige moderne elektriske lamper med lidt kurver i støbejern. Personligt ”tændte” jeg ikke specielt på Gaslamp District, da jeg besøgte Gaslamp District i 2013, men underholdningsværdien og mulighederne for at spise, drikke og shoppe fejler ikke noget. www.gaslamp.org
• SeaWorld i San Diego ligger et kvarters kørsel nord for byen, og er den amerikanske vestkysts store vanddyrepark, hvor delfiner, hvaler og andre havdyr kan opleves. SeaWorld i San Diego er lige så familievenlig som sine søsterparker i Orlando i Florida og San Antonio i Texas. Hertil kommer vandparken/ vandlandet Aquatica San Diego, hvor I kan boltre jer i parkens pools og på diverse vandrutsjebaner.
Selve SeaWorld i San Diego byder på den velkendte kombination af stort opsatte shows med spækhugger hvaler, delfiner og andre havdyr i hovedrollen – og en række forlystelser med rutsjebanen Manta som det største ”plask”. SeaWorld i San Diego byder også på vandrutsjebanen Journey to Atlantis og river rafting forlystelsen, Shipwreck Rapids, og i 2018 åbner en ny rutsjebane med titlen Elecrtric Eel, som bliver den hidtil vildeste forlystelse i SeaWorld i San Diego. Læs meget mere i mit portræt af SeaWorld San Diego
San Diego for de mere erfarne
Fem bud på alternative seværdigheder i San Diego:
• Museerne i Balboa Park. Få byer i USA har en så fantastisk mangfoldighed af spændende museer på et så forholdsvis et lille område som San Diego i Balboa Park. Her ligger det ene fantastiske museum efter det andet – både adskillige kunstmuseer, naturhistoriske museer, tekniske museer – plus nogle museer, der falder helt uden for de normale kategorier. Og det er ikke støvede, kedelige museer, vi taler om her, men fascinerende formidling af oplevelser sprængfyldt med vitaminer og underholdning.
Jeg brugte de meste af en dag på at løbe fra det ene museum til det næste i Balboa Park for at få så meget ud af min tid så muligt. Det ubetingede højdepunkt var nok San Diego’s modeltogsmuseum, det største museum i USA med modeltog i alle afskygninger og størrelse på diverse modeltogsbaner. Der var ikke er øje tørt, og det er en sikker vinder hos alle børn – både piger og drenge.
San Diego’s Museum of Man – naturhistorisk museum med afsæt i menneskets udviklingshistorie – havde en meget spændende udstilling om Maya kulturen, og samme afdeling var det renoverede San Diego Natural History Museum en spændende oplevelse med en herlig udstilling med dinoer, der dog kun kan ses frem til oktober 2013. San Diego Air & Space Museum var også meget spændende med sine mange fly og vinkler på rumfart, mens bilmuseet San Diego Automotive Museum var en skuffelse.
Er I til kunst, ligger der er en hel håndfuld lækre kunstmuseer, som jeg dog undtagelsesvis sprang over af tidshensyn – dog nåede jeg lige forbi Museum of Photographic Art, hvis I er til fotokunst. Jeg stak også lige hovedet ind i San Diego’s Sceince Center, en slags Experimentarium på amerikansk – igen oplagt til børnefamilier, hvis I har tiden til det. Med andre ord: Et brag af en eftermiddag med kunst, kultur, viden og oplevelser på internationalt niveau i Balboa Park. En gratis tram/ bus kører i øvrigt rundt i Balboa Park og forbinder de mange seværdigheder og museer.
• Harbor Cruise i San Diego Harbor. Med søfart som en så central del af San Diego’s selvforståelse, er det oplagt også at tage på en havnerundfart i San Diego Bay. I kan vælge mellem to forskellige operatører: Flagship Cruises eller HornBlower Cruses.
I begge tilfælde kan I vælge mellem en nordlige eller en sydlig rute rundt i San Diego Bay. Der er størst sandsynlighed for at se søløver på den nordlige rute, mens I på den sydlige rute kan se USS Midway og andre historiske skibe langs havnefronten. Der sejles også ud under den høje vejbro Coronado Bridge, som forbinder San Diego’s store flådebase på Coronado halvøen med selve Downtown.
Sejtiden på enten nord- eller sydturen er en time. Vil I have det hele med, så tag en kombinationstur rundt i San Diego Bay, der både inkluderer den nordlige og den sydlige del af bugten på en to timers sejltur. Læs mere på hos enten Flagship Tours eller Hornblower Cruises
• Rundtur med Old Town Trolley Tours. Som i flere andre amerikanske storbyer kan I hoppe om bord på en såkaldt ”historisk trolley”, der ligner en gammel sporvogn, og som så kører rundt i byen, og giver turister et overblik over byens kvarterer.
I San Diego’s tilfælde tager en tur med Old Town Trolley Tours of San Diego cirka to timer. På de to timer kommer I ud på en 32 mile lang tur gennem byen, mens en elektronisk guide fortæller passagererne om de seværdigheder og lokaliteter, I kommer forbi undervejs. Der findes en række stoppesteder i Downtown og ved havnefronten, og der er afgang cirka hver halve time. Det er tilladt at stå af undervejs og hoppe på den næste trolley. www.historictours.com
• Rutsjebanetur i Giant Dipper. Belmont Park er en af disse skønne gamle forlystelsesparker ud ved kysten, som der tidligere lå en hel stribe af langs Californiens Stillehavskyst, men som den almindelige byudvikling og tidsånden har været hård ved. Men Belmont Park 20 minutters kørsel nord for San Diego i Mission Beach er en af disse skønne små oaser, der stadig lever.
Belmont Park har en af de fedeste (og ældste) trærutsjebaner i Californien, der i øvrigt er i familie med en tilsvarende rutsjebane i Santa Cruz syd for San Francisco, The Big Dipper – bygget af samme entreprenør, som også har bygget rutsjebanen i San Diego, The Giant Dipper.
Historien om The Giant Dipper er værd at dvæle lidt ved. Den stod færdig i 1925 og var ved sin åbning noget af en knoglerasler. Tidens tand gik dog ikke sporløst hen over trærutsjebanen, og i 1976 kørte The Giant Dipper sin sidste tur. Og i takt med at træskelettet begyndte at forfalde, blev det planlagt at rive rutsjebanen ned.
Men en lokal gruppe entusiaster fik reddet Giant Dipper ved bl.a. at få den tilføjet listen over National Historic Landmarks. Efterfølgende lykkedes det at finde midler til at istandsætte hele konstruktionen. Således blev samtlige bolte og en tredjedel af træværket udskiftet: Pris: 2,1 millioner dollars.
Og siden august 1990 har man igen kunne høre de frydefulde hvin, når The Giant Dipper kaster sine gæster rundt i de mange kurver. En tur tager 1 minut og 45 sekunder, det dybeste drop er 22 meter og hele banen er 792 meter lang. Pris pr. tur: 6 dollars (2013). Er det pengene værd? Oh yes!!!
Ud over en række andre forlystelser, ligger der også en række (beach)barer i nabolaget, bl.a. WaweHouse Beach Club, hvor en række håbefulde surfere kan teste deres evner på bølgen blå under nogenlunde kontrollerede forhold, men vi andre tilskuere snupper en kølig øl og venter på, at de falder af brædtet. Det er ægte california stil. www.belmontpark.com
• Legoland California. Selvom det vrimler med forlystelsesparker og underholdnings tilbud i Californien, er der en enkelt park, I lige bør overveje, når I som danskere besøger det sydlige Californien: Legoland California i Carlsbad, en halv times kørsel nord for San Diego var det første Legoland i USA indtil 2011, hvor Florida også fik et.
Med adresse næsten lige ud til Interstate 5 mellem San Diego og Los Angeles, er det i hvert fald ikke placeringen, man kan klage over. Legoland i Californien har klare paralleller til hovedparken i Billund. Bl.a. har man naturligvis en køreskole, et piratland, en stort ridder- og middelalder afdeling og så naturligvis et miniland, hvor I kan opleve miniature modeller af bl.a. New York, San Francisco og Las Vegas. Og når vi nu er i det sydlige Californien, er der naturligvis også blevet plads til et stort badeland.
Legoland California er en fin mulighed for børnefamilier med mindre børn, der ønsker sig et frikvarter i forholdsvis velkendte omgivelser med afsæt i et koncept, som vi som danskere kender særdeles godt. Læs mere i mit portræt af Legoland California
Hoteller og overnatning i San Diego
Få rabat på 40 attraktioner i San Diego
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Jeg kan varmt anbefale et besøg på hangarskibet Midway. Var der i september sammen med min søn. Dels gik vi rundt på egen hånd og blev orienteret ved hjælp af noget udleveret audioudstyr. Dels var vi på rundtur med guider, som selv havde sejlet med skibet. De fortalte levende om bl.a. skibets deltagelse i Golf krigen.
Super godt rejsetip, og jeg er helt enig i, at et besøg på Midway hører til en af de bedste oplevelser i San Diego. Jeg har besøgt et par andre hangarskibe rundt om i USA, og hvert besøg har været spændende, men Midway tager prisen som det bedste besøgs hangarskib i USA – og i øvrigt også det yngste/ nyeste.
FERIEFORVENTNING: Hvad vi skal forvente, ved vi ikke endnu, så vi har alle antenner ude, når vi om få uger drager til USA. Det vi ser frem til, er en oplevelse for livet – en følelse af, at nu ved vi endelig, hvad det er for et folk, en kultur og en hverdag man lever i. Vi regner med mange indtryk og oplevelser, men for at komme tættest muligst på dette, vil vi forsøge at være så åbne for oplevelser, kultur og forskelligheder som muligt. Vi har brugt utrolig mange timer på planlægning, og det bliver en forløsning endelig at komme af sted og opleve alt det, som vi har læst og hørt om I de sidste mange måneder. Vi ønsker at være så tæt på den ”amerikanske” hverdag som muligt, selvom vi alligevel befinder os i turistede områder det meste af tiden. Turen er planlagt, så vi tilgodeser alle familiemedlemmer, hvor vi ser natur, storbyer, turistattraktioner – mange af oplevelserne som vi aldrig havde fundet i Danmark. At finde én ting som vi glæder os til, er en kunst i sig selv, så vi vil i stedet fortælle om en af de ting, vi har booket for at gøre turen til ”vores egen”. For at have lidt ro på, nyde og opleve den 4. juli, hvor vi er i San Diego, har vi undersøgt, hvor man som familie kan tage hen denne aften. Vores kriterium har været, at det ikke måtte blive alt for sent, det skulle være familievenligt, og det skulle være en god oplevelse, som tilgodeså alle (mor, far, dreng på 12 og pige på 10). Vi er hurtigt kommet frem til, at kysten er stedet, hvor det sker denne aften. Det er her fyrværkeri sendes op og ved stranden, at folk tager hen. Hangarskibet USS Midway har i den forbindelse arrangeret en familiefest med plads til 4000 mennesker, hvor uafhængighedsdagen fejres. Der vil være gøgl, show, underholdning og ikke mindst det store fyrværkeri, som kan ses ud over vandet. Udover underholdning kan man medbringe egne madpakker o.s.v., så det er som at komme på picnic på en kæmpe skib – og det er ikke noget, vi er vant til. Da billetterne først er gået i salg i dag, har vi ikke turde håbe på, at denne oplevelse kunne indgå i planen – men nu lykkes det. Vi glæder os til at se et meget lille hjørne af USA. Tak for en fantastisk hjemmeside og et godt foredrag i foråret. Dette har I høj grad bidraget til forventningens glæde og mange gode ideer, så mange tak for det 🙂
Hej Henrik, fed side! Satser på det er okay med et spørgsmål. Jeg skal bo hos en veninde i San Diego i knap to uger. Vi planlægger at køre til Los Angeles og se os omkring fra torsdag til mandag. Hvilken vej vil du anbefale, vi får mest ud af? Jeg tænker på vi evt. kunne overnatte et andet sted end LA også, og derved udvide køreturen lidt, inden vi vender tilbage til San Diego? Har du nogle foreslag til, hvad vi burde tage forbi, da jeg fornemmer at 2-3 dage i LA rækker? Det er min første rejse til USA, så jeg er rimelig grøn 🙂 – Tak for inspirerende side og tråd. Vh Emma 🙂
Jeg vil lige supplere Sanne rigtigt gode indspark og svar til Marianne: Jeg synes, det er nogle super spændende ting, som Sanne forslår i Los Angeles, men flere af dem er typisk ting, men først kaster sig over på sit andet besøg i Los Angeles. Jeg har i øvrigt skrevet artikler om stort set samtlige steder, som Sanne nævner i sin artikel – de kan findes under min storbydguide til Los Angeles. Men når man kun har 15 dage, og man også skal til Las Vegas, Grand Canyon og Yosemite, må man begrænse sig. Men i øvrigt er forslaget om at leje cykler i Venice Beach og køre op til Santa Monica ad strandpromenaden, et rigtigt godt forslag – også til andre, som besøger Los Angeles. Togturen som Sanne omtaler, udgår fra Williams i Arizona og kører op til kanten af Grand Canyon og tilbage igen, og der køres iøvrigt kun med damptog på enkelte dage – ellers foregår det med diesellokomotiver Men det er en dejlig tur, som jeg også har skrevet om, men igen kræver det, at man har en hel dag til projektet. Og jeg tvivler på, at Marianne kan finde plads i kalenderen, når der kun er 15 dage. Læs også min artikel om Grand Canyon Railway
Til sommer skal vi Californien rundt i bil i 15 dage. Der er et par dage på turen, jeg er i tvivl om. Først hed det San Diego (en overnatning), Lake Havasu City (1), Grand Canyon (1), Las Vegas (2), Yosemite (2). Men da Vegas falder sammen med en weekend, og jeg kan se, at det er noget billigere i hverdagene, vil vi gerne ændre turen, så vi kører fra San Diego (1) til Las Vegas (2), men kan man det? Eller er det alt for langt et stykke at køre på en dag? Og vil det være en skam at gå glip af London Bridge i Lake Havasu? Og så Grand Canyon (1), hvorfra vi regner med at kunne køre mod Yosemite med en overnatning på vejen. Kan man det, og hvilken vej skal man køre? Så vi overvejer måske helt at droppe San Diego. Men det er nok også en skam: SeaWorld trækker, da vi har to børn. Vi vil gerne komme til et af dine foredrag om Californien, hvornår har du et igen, da vi ikke kan den 30. september? Vh. Marianne.
Det var mange spørgsmål på en gang, så jeg bliver nødt til at begrænset mine svar lidt: Jeg synes ikke, I skal droppe San Diego, men holde fast i at tage en dag hernede i fx SeaWorld. Og I kan sagtens køre hele vejen fra San Diego til Las Vegas på en dag – det er ikke ret meget længere end afstanden fra Los Angeles til Las Vegas. I går godt nok glip af nogle oplevelser i det sydlige Californien, men hvis det specifikt drejer sig om at opleve London Bridge, ville jeg ikke køre en stor omvej, for blot at få den med. Hvis man tager omvejen via Lake Havasu, skal hovedformålet med denne “omvej” være at opleve Joshua Tree National Park og Mojave ørkenen – og så følger London Bridge med som en sidegevinst. Så drop London Bridge, men tag San Diego med og kør direkte fra San Diego til Las Vegas. Angående turen fra Grand Canyon til Yosemite, så kan man godt klare den på to dage med en overnatning undervejs. Men den tid, som I skal bruge i Grand Canyon, bør ikke indgå i disse to dage, for så kan I ikke nå det – og så får I alt for meget kørsel. Selve ruten har jeg desværre ikke mulighed for at gå i detaljer med her. Men I skal være meget velkomne til et af mine foredrag. Jeg kommer med noget mere info omkring de kommende foredrag i efteråret inklusiv datoer, når jeg har afholdt foredraget i Nyborg den 30. september 😉
Tak for dit svar – glæder mig til at høre datoerne til dine foredrag. Måske vi også bestiller din VIP pakke, da jeg synes, vi har mange ting på plads, bare lige har brug for lidt hjælp til lidt detaljerne 🙂 Men som sagt er det først til sommer. VH Marianne
Hej Marianne – du faar lige lidt input fra mig. Jeg har boet i Orange County (lige midt imellem San Diego og Los Angeles) i 22 aar. Jeg vil bare lige sige drop ikke San Diego. Istedet drop Lake Havasu – der er intet at se med mindre i har en baad og er der for at staa paa vandski/wake board. Brug lidt mere tid i syd Californien istedet. Besoeg nogle af de steder der er naevnt i artiklen her. San Diego er virkelig dejlig og har masser at byde paa. Jeg ved godt det gaar imod anbefalingerne her, men jeg ville sende mine gaester en tur op igennem OC til LA (via Coast Highway istedet for motorvej naar I kan). Jeg synes der er saa mange skoenne steder paa vejen som Encinitas, La Jolla, Laguna Beach og Newport Beach f.eks. I LA er boardwalken i Venice Beach (isaer i weekenden) en oplevelse. Lej f.eks. cykler ved Venice Pier og cykel paa boardwalken op til Santa Monica Pier og proev et par forlystelser der (pariserhjul mv), eller et smut forbi Hollywood, Rodeo Drive eller en tur paa Getty Museum. En tur med turist busserne er ogsaa en ide. (Ja, det kan virke lidt “lamt” men det er en god maade at see byen og omraadet paa og jeg anbefaler det til alle vores gaester.) Vaer opsat paa at Las Vegas er mega varmt (40 grader) om sommeren og book et hotel der har en fed pool til boernene (The Mirage, Mandalay Bay, Monte Carlo f.eks.) Det er vaerd lidt ekstra $$. Jeg har baade koert ind i Grand Canyon, ogsaa proevet at overnatte i Williams og tage damp toget ind (inkl. hold up med cowboys – ved ikke hvor gamle dine boern er, men mine synes det var sjovt – de var omkring 6-7 paa det tidspunkt), men min personlige foretrukne “rute” var helikopter tur fra Las Vegas, frokost paa et oede sted i Grand Canyon og saa tilbage igen. Virkelig en oplevelse. Det er godt nok lidt dyrt, men saadan lidt af en “once in a lifetime” oplevelse mindst lige saa god som den vi brugte et par dage paa ved at koere ind. Husk paa at meget er opsat til turisme og kan virke lidt “over the top” for os danskere, men tag det som en oplevelse ind i en anden kultur – og med et smil! 🙂 Just my two cents…haaber I faar en dejlig ferie i mit “nye” hjemland. 🙂
Hej Sanne. Tak for dit svar. Hvor spændende du sådan har bosat dig i USA, ja nu må man jo se, om man bliver så bidt af det :-D. Vi har aldrig været der før. Vi skal bo tre dage i Hollywood først, hvor vi har planlagt Venice Beach, Moviestar Tour osv., og ja det skal prøves, når man er der. Vil også gerne se San Diego, men hvordan begrænser man sig, når der kun er 15 dage? Bestiller man den togtur i Grand Canyon Village? Og hvor mange timer tager det? Vh. Marianne.
Først vil jeg gerne sige mange tak for en fantastisk hjemmeside, som har hjulpet os rigtig meget på vores nyligt afsluttede ferie i USA her i juli. Den har virkelig være en stor hjælp for os og meget inspirerende at læse! Vi tog ruten: San Francisco, Highway 1, Pismo Beach, LA, San Diego, Palm Springs, Lake Havasu, Grand Canyon, (besøgte Williams og Seligman via Route 66), Las Vegas og fløj så til San Francisco og derefter hjem. En tur på 19 dage med 2 børn og ca. 3500 km kørsel, og det var lige tilpas.
Vi gjorde os et par erfaringer m.h.t. at spare penge i forhold til de forskellige aktiviteter, som jeg gerne vil give videre. I SeaWorld kører de et combo tilbud med Universal til 149 dollars for voksne. Men det er faktisk billigere at købe billet på direkte på seaworld.com, da man der kan købe en onlinebillet til 49 dollars, hvis man er der mandag-fredag (og entre i Universal koster 92 dollars). Det er nemt at købe billetten, og man behøver ikke printe den, man skal bare vise kvitteringen på sin smartphone. Og man slipper for at stå i kø ved indgangen 🙂
Kommer man i weekenden koster den 64 dollars ved onlinekøb, så der kan det bedre betale sig at købe combo billetten. Men hvis man ikke skal i Universal, så er det billigere at købe den online til 64 dollars end ved indgangen. Hvis man handler i outlet kæden Premium Outlets, kan det betale sig at registrere sig hjemmefra på premiumoutlets.com. Det giver adgang til et væld af rabatter, som man kan gøre brug af, fordi man kan hente en VIP bog ved ankomst med rabatkuponer. Den gav typisk 10-25% ekstra rabat i de forskellige butikker eller en konkret rabat, etc. 50 dollars rabat ved køb over 150 dollars. Desuden giver det adgang til onlinekuponer i de enkelte outlets (også typisk 10-25% ekstra rabat og disse skal blot vises fra mobiltelefonen). Endnu engang tak for god inspiration til vores tur. Mange hilsner Margit
Vi er en familie på fire, som tager til det vestlige USA og lander i San Diego i 3 dage. Vi er lidt ude efter, om man kan få billetter til både Zoo og SeaWorld samlet? Måske vi også gerne vil på hangarskibet til en rundtur. Mvh Ole
Det kan man, hvis man vælger rabatpakken Go San Diego Card. Så får man 45 seværdigheder og attraktioner i hele det sydlige Californien med i pakken: Det gælder bl.a. SeaWorld, San Diego Zoo og hangarskibet USS Midway, men altså også en hel masse andre attraktioner – bl.a. stort set samtlige museer i San Diego’s bypark, Balboa Park – plus et par attraktioner i Los Angeles. Så med et Go San Diego Card i hånden, kan I altså bare slå gækken løs. Lige nu er der endda 15 % rabat på rabatkortet, så I sparer yderligere lidt penge ved at slå til nu. Men I må lige selv regne på, om det kan betale sig i forhold til jeres planer. Men hvis I både har SeaWorld, San Diego Zoo og USS Midway på agendaen, vil jeg tro, I kan spare noget ved at købe kortet. Jeg har skrevet en artikel om Go San Diego Card her – https://www.highways-usa.com/san-diego-gocards/
Hej Henrik, vi skal besøge San Diego sidst i maj. Vi har snakket om at tage et smut til Tijuana. Vi har noget familie som bor i Las Vegas til at tage med. Er det til for os, at komme både ind og ud af Tijuana? Eller er det noget rigtig hø? Kh Ulrik
De eneste erfaringer jeg har med at passere den mexicanske-amerikanske grænse er fra Texas i november, og her var det ikke noget problem hverken at komme ind i Mexico (vi gik lige ind), eller komme tilbage i USA. Umiddelbart burde jeres smuttur til Mexico ikke give problemer, for I har jo jeres pas med, og I er jo blevet godkendt til indrejse i USA (via jeres oprindelige ESTA-godkendelse). I øvrigt er en ESTA-godkendelse ikke nødvendig ved indrejse i USA over land, som jeg lige husker reglerne. Der er med andre ord ikke efter min mening noget, der forhindrer jer i at tage en tur til Tijuana på fx en endagstur. Men husk jeres pas, det er alfa og omega.
Hej Henrik, vi skal køre fra Los Angeles til San Diego på en onsdag her til sommer (slutningen af juni). Vi kan enten vælge at køre langs kysten (vi bor ved Santa Monica) hele vejen til San Diego, eller også kan vi vælge istedet at tage til Palm Spring for noget seriøs shopping inden vi kører til San Diego (vi har hørt at shoppingcenteret ved Palm Springs skulle være det bedste i Californien).
Vores overvejelser går dog på – 1. hvor tidligt skal vi køre for ikke at lande i én af de berømte lange køer på motorvejen i LA. 2. Vil vi senere fortryde at vi ikke fik kørt kyststrækningen mellem LA og SD ? Alternativet er at vi bruger noget af vores tid i San Diego til at køre frem og tilbage til Palm Springs, og det er vi måske heller ikke så vilde med. Luksusproblemer 🙂
Turen ned langs Stillehavskysten fra Los Angeles til San Diego er behagelig, men ikke fuldstændig unik, hvis I spørger mig. Jeg kørte den igen i juni 2013 og syntes ikke, det var en oplevelse, som man bare for enhver pris må have med. Med andre ord: Kør I bare til Palm Springs og dyrk noget shopping og fortsæt så til San Diego derfra. Turen fra Los Angeles til San Diego er ikke et must, efter min mening. Så lad være med at brug tid i San Diego på at køre frem og tilbage til Palm Springs, men kør ind til ørkenbyen på vej ned mod San Diego – og afsæt en hel dig til projektet, når der også skal være tid til at shoppe. Angående myldretid i Los Angeles, så er min egen erfaring, at man skal prøve at undgår LA’s motorveje mellem kl. 7 og kl. 9 om morgenen og mellem kl. 15 og 18 på hverdage. Fredag kan trafikken være ret slem helt frem til kl. 19 (sikkert også andre dage). Men fra kl. 9 til kl. 15 plejer trafikken at glide fornuftigt.
Der er masser af hoteller at vælge mellem i San Diego, så valget afhænger, hvilket ønsker man har til placeringen – og naturligvis prisniveauet. Jeg boede på det meget centrale Sofia Hotel i Downtown San Diego, da jeg var i byen i starten af juni 2013. Et lækkert boutique hotel med dejlige værelser og en særdeles central placering på hovedstrøget West Broadway. Der er kun 10 minutters gang fra Sofia Hotel og ned til Gaslamp District, San Diego’s forlystelses distrikt med barer, restauranter og cafeer. Og går man den modsatte vej (mod vest) er der kun 15 minutters gang ned til havnefronten, hvor bl.a. USS Midway ligger. Går man over i parallelgaden til West Broadway, så kører San Diego’s sporvogne her, så det er også nemt at komme rundt – uden nødvendigvis at køre selv. Eneste ulempe ved en så central placering er udgiften til parkering: Med mindre man som undertegnede havde held til at parkere på gaden lige uden for hotellet, koster det nemt 20-25 dollars pr. nat at parkere i Downtown San Diego. Men vælger du i stedet toget, ligger Sofia Hotel kun 10 minutters gang fra den gamle og flotte Santa Fe Station i Downtown San Diego. Læs mere om Sofia Hotel i San Diego