USA er et slaraffenland for powershoppere. Godt nok er dollaren steget en del på det seneste (2015), men set i et historisk perspektiv, er det stadig forholdsvis billigt at gå på indkøb i USA. Og fristelser er der er nok af. Langs de nordamerikanske motorveje ligger det ene “factory outlet” efter det andet – butikcentre der påstår, at de sælger varerne direkte til kunden uden fordyrende mellemled. Ikke alt er dog lige interessant, og der er en række praktiske detaljer, du skal være opmærksom på, når du shopper – bl.a. EU’s toldfrie maximumsgrænse og særlige amerikanske standarder. Få et overblik her.
Tøj og sko i USA
Levis cowboybukser er den klassiske turist-souvenir, danskere hellere end gerne køber med rabat i USA. Men prøv lige bukserne, før du køber. Dels er både snittet og model-numrene på Levis-bukser i USA anderledes end i Europa, og det samme gælder numrene på taljestørrelse og længde. Også skonumre er anderledes i USA. Men har du tjek på størrelserne, kan der være penge at spare – de rigtige steder. Det samme gælder køb af mærkevaresko.
Når det gælder tøj og sko generelt, skal du være opmærksom på, at kvaliteten ikke altid har det niveau og den standard, vi er vant til fra Europa. Hold dig eventuelt til anerkendte mærkevarer.
iPads, iPhones, digitalkameraer og anden elektronik
De amerikanske butikker bugner med elektronik, men pas på: I USA har man kun 110 volt i stikkontakterne, der også er anderledes udformet end herhjemme. Så pas på med at købe elektriske produkter, der skal sluttes til el-nettet.
iPads, iPhones, digitalkameraer og lignende produkter kan være lidt billigere at købe i USA, men prisforskellen på Apple’s produkter er dog ret lille – med mindre der er tale om tidligere udgaver af iPhones eller iPads. Desuden må du se i vejviseren efter garantien, da det er lidt svært at møde i op den amerikanske butik og klage over købet.
Tilbehør som memorycards til fx digitalkameraer, mobiltelefoner eller lignende elektronik, som er standard over hele verden, kan du med fordel købe i USA. Men vær sikker på, at du får den helt helt rigtige dims med hjem, så du ikke smider pengene ud ad vinduet. Skriv fx typenummeret ned, inden du rejser hjemmefra.
Musik CD’er og DVD spillefilm
Der er efterhånden blevet skræmmende langt mellem de amerikanske butikker med CD’er og DVD film, og i flere store amerikanske shoppingcentre kan du ikke længere finde butikker med musik eller film, da mange i dag downloader musik eller film elektronisk. Men i Walmart eller boghandlere som Barnes & Nobles kan du stadig finde et udvalg af CD’er og DVD-film.
Det kan være fristende at købe spillefilm på DVD i USA, da nogle filmtitler udsendes på DVD flere måneder inden vi ser dem i Danmark. Men pas på: Verden er opdelt i regioner, når det gælder DVD-film, og USA tilhører region 1, mens Europa hører til region 2. Med andre ord skal du være sikker på, at din DVD-afspiller er kodefri, og kan afspille DVD’er fra både region 1 og region 2. Desuden er der naturligvis ikke danske undertekster på filmene. Det fleste DVD-film købt i USA har dog undertekster på engelsk.
VHS-film er historie, men skulle du alligevel falde over en VHS, så husk at amerikanske VHS-videofilm benytter den såkaldte NTSC-standard, mens vi her i Europa benytter PAL. Nogle videoafspillere kan dog afspille begge formater. Når det gælder CD’er er der teknologisk frit slag – til gengæld er der ikke den store prisforskel på USA og Danmark. Jeg kender ikke prisniveauet på computerspil.
Køb af bøger i USA
Et hvert amerikansk shoppingcenter med respekt for sig selv havde tidligere en velassorteret boghandel, men den økonomiske kriser og amerikanernes kærlighed til at læse bøger elektronisk på iPads og lignende håndholdte computere, har desværre tyndet meget ud i antallet af store boghandler. Den store boghandlerkæde Borders gik således konkurs i 2011 og lukkede sine butikker i september 2011.
I dag er der kun den store boghandlerkæde Barnes & Nobles tilbage samt nogle mindre regionale kæder rundt om i USA. Hos Barnes & Nobles finder du et meget bredt udvalg af bøger, og det er helt legalt at bladre bøgerne igennem i butikken. Sæt dig eventuelt hen i den tilhørende cafe og nyd en kop kaffe, mens du udser dig dine indkøb.
Det er især de lidt dyrere fagbøger som fx bøger om kunst, kultur og historie, der er interessante. Her kan du spare mange penge, specielt hvis du rammer udsalget. Der er kun et problem: Køber du mange bøger, risikerer du at skulle betale overvægt, når dine bøger skal med flyet hjem.
Specielle shoppingmalls i USA
Shopping er nærmest en nationalsport for amerikanerne, og hver eneste lille flække har sit helt eget shoppingcenter. Men enkelte shoppingcentre i USA har nu nået en sådan størrelse, at de nærmest er blevet nationale seværdigheder på lige fod med Niagara Falls og Grand Canyon.
Det gælder ikke mindst Mall of America i Minneapolis i Minnesota, som påstår at være verdens største butikcenter – i hvert fald i USA. Mall of America har mere end 520 butikker og 50 spisesteder. Midt i centeret findes et tivoli mod rutsjebaner og karruseller. Forklaringen på, at Mall of America ligger i netop Minnesota er, at vinteren er ekstra hård netop på disse breddegrader, og derfor er det ekstra bekvent at kunne handle indendørs.
Florida har også slået sig på shoppingturisme. Her er det især Sawgrass Mills vest for Fort Lauderdale, som tiltrækker turisterne. De store turarrangører har ligefrem sat shoppingturismen i system, og kører dagligt busfulde af badegæster ud til Sawgrass Mills, så folk kan powershoppe. Sawgrass Mills har omkring 300 butikker, restauranter og cafeer.
Lokal skat og moms i delstaterne
Når du ser et prismærke i USA, er prisen næsten altid uden lokal moms – sales tax som amerikanerne kalder det. Derfor skal du stort set altid lægge et sted mellem 5,5% og 12 % oven i prisen på varen, før du har det beløb, du skal betale ved kassen. Niveauet på den lokale moms varierer fra delstat til delstat, men ligger typisk på omkring 7-8 procent. Desuden kan momsen variere internt i den enkelte delstat, da de lokale amter/ counties mange steder lægger yderligere lokal moms oven i den officielle delstats moms. Dermed kan den totale moms nogen steder komme helt op på 12 %.
Ser man udelukkende på delstats monsen, er Oklahoma p.t. (ifølge Wikipedia pr. 1. maj 2014) den stat med den højeste delstats mons med 8,517 %. Ser man på de stater, som danskerne oftest besøger, så har New York en delstats moms på 4 %, som dog kan komme op på i alt 8,875 %, når lokal “amts moms” lægges til. I Californien er delstats momsen 7,5 % – og op til i alt 10% når den lokale “amts moms” lægges oven i. Endelig er der Florida, hvor den officielle delstats moms er 6 % og 7,5% med lokal “amts moms”. Det kræver med andre ord et større regnestykke at regne den rigtige momssats ud. Fødevarer er dog undtaget fra sales tax/ moms i næsten alle stater – men ikke alle.
Fem stater er særligt interessante: De opkræver nemlig slet ikke sales tax – hverken på delstats niveau eller lokalt. Det er Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire og Oregon. Her er prisen på prisskiltet altså lig med den pris, du betaler ved kassen. Rejser du til en af ovennævnte stater, kan det altså godt betale sig at powershoppe lidt her, da du handler momsfrit, hvilket holder prisen nede. Desuden er tøj og sko fritaget for sales tax i fem stater: Minnesota, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island og Vermont. Her kan du altså købe tøj og sko uden at betale moms.
Refusion af sales tax til internationale turister
Da sales tax niveauet er ret lavt i USA, er refusion af moms/ sales tax til internationale turister ikke noget, ret mange af staterne gider bøvle med. Jeg kender kun to stater, hvor det er muligt: Louisiana og Texas. Rent praktisk forgår det sådan, at man ved købet fremviser sit pas eller lignende som bevis for, at man er international turist. Så får man udleveret en kvittering, som skal afleveres på et kontor i fx lufthavnen inden afrejse.
Jeg gjorde selv forsøget, da jeg for nogle år siden var i Louisiana. Men for det første var det bøvlet at få butikken til at udstede kvitteringen og for det andet tog det for lang tid i lufthavnen at få tilbagebetalt sin moms. Så med mindre der er tale om store beløb, er det ganske enkelt ikke besværet.
Indførsel af varer til Danmark
Selvom du sidder i flyet på vej hjem over Atlanten med dine billige indkøb, er du ikke på helt sikker grund endnu. For i lufthavnen venter de danske toldere, og de har for længst fået øje på de mange danskere, som powershopper i USA.
Som indrejsende til Danmark fra lande udenfor EU er det tilladt at indføre toldfrie varer (tobak, vin og spiritus undtaget) for et beløb på 3.250 kroner pr. person. Indkøb på over 3.250 kroner skal der betales told og afgifter af. Den toldfrie grænse blev hævet pr. 1. december 2008, og lå tidligere grænsen på 1.350 kr. Så det er blevet noget nemmere med god samvittighed at gøre en god handel i USA eller Canada, uden at man efterfølgende risikerer at skulle betale told og afgifter af sine indkøb ved ankomsten til fx Københavns Lufthavn.
Indkøb for over 3.250 kr. skal du dog stadig betale skat og afgifter af. Og køber du en enkelt vare, der samlet koster mere end de 3.250 kr. skal du betale told og skat af hele varens pris – og ikke kun af den del, der ligger over de 3.250 kr. Derfor gælder det om at holde øje med prisen, når du fx køber elektronik eller andre dyre produkter.
Det kan derfor være en god ide at tænke lidt over, hvordan du pakker dine indkøb, inden du tager flyet retur til Danmark. Har du fx købt et dyrt digitalkamera i USA, er det uklogt blot at lægge kameraet ned i kufferten i den originale emballage. Har du derimod pakket kameraet ud og taget det i brug i USA, er det svært at bevise, at du ikke havde kameraet med hjemmefra.
Det samme gælder tøj, sko og lignende ting: Pak indkøbene ud, smid emballagen væk og fjern prismærkerne inden hjemrejsen. Ellers må du holde dig på dydens smalle sti og nøjes med at shoppe for 3.250 kr. pr. person.
Den nye toldfrie maximumsgrænse på 3.250 kr. gælder i øvrigt “kun”, når man rejser med fly eller skib. Rejser man ind i EU fra ikke EU-lande over land i fx bil, bus eller tog, er den toldfrie beløbsgrænse i stedet 2.250 kr. Men det er i sagens natur ikke relevant for rejsende fra Nordamerika.
Cigaretter, vin og spiritus
For traditionelle toldfrie indkøb som tobak, vin og spiritus er det reglerne for indførsel af varer uden for EU, der gælder: Personer over 17 år må toldfrit medbringe 200 cigaretter, en liter stærk spiritus eller alternativt to liter hedvin (fx portvin, cherry eller champagne). Du må også medbringe fire liter almindelig bordvin (rødvin, hvidvin eller rosévin) og som noget nyt pr. 1. december 2008, 16 liter øl. Til gengæld er de tidligere begrænsninger på kaffe, te og parfume nu faldet bort.
Personer under 17 år må ikke indføre toldfrie cigaretter og spiritus, men må godt indføre andre toldfrie varer, så længe det samlede beløb er under 3.250 kr. Tjek de præcise regler på www.skat.dk under punktet “Borger” og “Told og internethandel” og “Toldregler på rejsen”.
Læs også:
Rabatter i USA og rabatpakker i storbyer
Kontanter og drikkepenge i USA
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
En lille kommentar til refusion af sales tax. Jeg har forsøgt mig med det både i Texas og Louisiana. Man behøver ikke vente til man er i lufthavnen, både premium outlets og enkelte store malls giver mulighed for refusion. Men du har ret, det er lidt omstændeligt. Men jeg syntes egentlig, de fleste butikker var flinke til at udstede papirerne, der skulle bruges. Man skal dog være obs på, at der kan være grænse for, hvor lille et beløb de vil udbetale per butik. Her kan det være en fordel, hvis flere har købt for mindre beløb i samme butik, at bede om at refusionen samles for dem.
Tak for super god feedback, Jane! Dejligt med en person, der (også) har testet tingene af i praksis. Din feedback passer meget præcis med den oplevelse, jeg selv har haft i forbindelse med tax free køb og dertil hørende papirarbejde 🙂
Hej Henrik, tak for en god hjemmeside med mange gode tips. Ud fra et nysgerrighed princip, to spørgsmål: 1) Hvor bliver man tjekket for, om man har overskreget beløbsgrænsen (jeg har hjemrejse via Amsterdam)? Er det toldere i Amsterdam (altså EU’s ydre grænse i dette tilfælde), eller toldere på min endelige destination i Billund? 2) Hvis man bliver tjekket: Hvem har bevisbyrden for, hvad en vare har koster i USA, fx hvis jeg har købt et kamera, til 200 dollars, men ikke har kvitteringen med på flyveturen? Så kan det være svært at opklare om det har kostet 150 eller 250 dollars? På forhånd, mange tak
1) Toldkontrollen foregår altid i den første lufthavn i det land, som er ens slut destination. Det vil altså her i Danmark i praksis sige enten Københavns Lufthavn eller som i dit tilfælde, Billund Lufthavn. Men det kunne også være i Aalborg Lufthavn. Men altså ikke ved EU’s ydre grænse, hvor du blot er i transit og “kun” går gennem paskontrollen, men ikke går gennem nogen toldkontrol, da du normalt ikke har adgang til din indtjekkede bagage.
2) Uden jeg kender reglerne i detaljer, så siger logikken mig, at det er den rejsende, som har bevisbyrden på den faktiske pris på et givent produkt. Og hvis der mangler en kvittering, så kan varens pris jo ret nemt slås op på nettet, og så vil varens værdi muligvis blive anslået. Og så vil det være den anslåede værdi af varen, der ligger til grund for værdifastsættelsen i forhold til told og afgifter. Men det er min personlige fortolkning af, hvordan varen vil kunne værdifastsættes. Derfor vil jeg umiddelbart gætte på, at det i de fleste tilfælde vil være mest fordelagtigt at gemme kvitteringen, da prisen på kvitteringen sikkert vil være lavere, end hvad man kan finde en tilsvarende vare til i danske priser. Ellers var der jo ingen grund til at købe varen i USA i første omgang. Så med afsæt i den logik, ville jeg nok gemme kvitteringerne. De kunne også være brugbare i helt andre sammenhænge, fx ved brugtsalg af varen på et senere tidspunkt, ved erstatning ved tyveri, o.s.v. Så jeg ville personligt gemme kvitteringerne. Jeg håber, at det gjorde dig lidt klogere. Tak for rosen af Highways-USA.com 😉
Hej Henrik, jeg læser som altid dine artikler med stor interesse. Jeg har en ide, som du måske kan bruge! Hvad med at skrive lidt om dagligvarebutikker i dit kapitel om shopping? Jeg tænker, at min familie i hvert fald prøver at lave så meget mad som muligt selv, når vi er i USA. Det gør vi for at supplere fast food`en, som man godt kan blive lidt træt i længden. I de senere år har Walmart, Safeway, Albertson`s og alle de andre fået konkurrence fra mere bæredygtige butikskæder som Trader Joe`s og Whole Foods. Bare en ide! Mvh Per Blohm
Rigtig god pointe, du har der, Per. Det vil jeg da overveje. For det er – som du selv skriver – information som mange sikkert kunne have glæde af. Så tak for ideen. Den er nu skrevet på listen over ideer, som på et tidspunkt bliver omsat til artikler i bl.a. Rejsetips sektionen her på Highways-USA.com
Min familie og jeg skal til USA om en lille uge og min datter på 11 er vældig opsat på at få noget amerikansk lim med hjem, som hun kan lave slim af. Hun siger, hun har set en del you-tubere, der har taget lim med hjem fra USA, så nu vil jeg bare gerne vide om det er tilladt. Det er helt almindelig skolelim, bare i lidt større dunke end de fås her hjemme! 🙂
Jeg har ingen anelse om, hvorvidt den pågældende lim skulle stå på en “forbudt” liste, men det har jeg nu svært ved at forestille mig, hvis der som du skriver er tale om en almindelig skolelim. Men den skal naturligvis pakkes ned i den indtjekkede bagage – og IKKE i håndbagagen 😉
Jeg skal til Havana, Cuba. På vej hjem til Danmark skal jeg mellemlande i Orlando. Jeg rejser kun med håndbagage. Må jeg medbringe toldfrit spiritus fra Cuba med til Orlando, beholde det i transit i lufthavnen, og så tage det med videre på flyet til København. Hvis ja, hvor meget spiritus må jeg medbringe? Mvh Kristian
Tak for dit spørgsmål, Kristian. Jeg må desværre skuffe dig i forhold til et svar, for jeg ved ikke, hvad svaret er. Helt personligt ville jeg dog ikke gøre forsøget, da du meget vel ville kunne få problemer med at få flasken med videre ombord i kabinen fra USA – i forhold til reglerne om væske i håndbagagen. Der plejer at være ret intensiv kontrol på oversøiske flyvninger ud af USA, så jeg tvivler på, at du får lov til at tage flasken med ombord. Men jeg kender ikke det præcise regler, så jeg kan kun svare ud fra, hvad jeg selv ville gøre i sådan en situation. God tur til Havana og Cuba!
Tak for en fin side! Ved du, hvornår “januar-udsalget” typisk slutter i tøjbutikkerne i USA? Har du nogle specielle shoppingtips til San Francisco?
Jeg har planer om at rejse til USA for at møde en god ven, men meget af mit tøj og ting jeg ejer, er ikke fra Europa men fra USA, som jeg har købt over nettet gennem mange år. Jeg går i amerikansk tøj, og hvis jeg tager det med over til USA og hjem igen, vil toldere så ikke tro, at jeg har købt det derovre? Det tøj jeg går i, er totalt vintage fra 90’erne og kun solgt i USA, så jeg har ikke lyst til at stå der, og ikke have en regning på det, hvis de tror, det er købt nyt i en butik i USA. Mit ur er også fra USA. Jeg kan huske, at jeg betalte dansk told og moms af det for cirka tre år siden, men jeg ved ikke, hvor jeg gjorde af papirerne, efter at jeg betalte på posthuset. Jeg går ikke klædt som de fleste i Europa… Så de vil måske mistænke mig for noget? Ellers hvis man kommer hjem med noget fra et loppemarked i USA, hvor man ikke har en regning, kan man så sammen med tolderne lave en vurdering af det? I’m just asking… Samuel
Jeg tror, at de danske toldere har en rimelig pragmatisk holdning i dit tilfælde. Du har jo ikke “nyt” tøj med hjem, men har haft det med fra Danmark i første omgang. Og jeg går også ud fra, at det omtalte tøj ikke længere er fabriksnyt, men at det har været i brug og dermed er “brugt”. Og man har jo trods alt tøj og personligt udstyr med på sine rejser – og med retur tilbage igen. Og uden at jeg kender toldreglerne ned i mindste detalje, så står der noget om, at den toldfrie grænse på de 3.250 kr. ligger ud over, hvad man har med af personligt udstyr. Og man rejser jo ikke afsted med et større personligt regnskab på alle sine indkøb i Danmark, så man kan dokumentere, hvad man har købt i Danmark og i udlandet – når man rejser retur ind i Danmark. Bottom Line: Jeg ville ikke være nervøs i dit tilfælde. Men der i øvrigt noget med, at hvis man tager særligt kostbare effekter med på sine rejser, som der efterfølgende kan skabes tvivl om, hvorvidt de er købt i Danmark eller i udlandet, så kan man få disse effekter deklareret ved udrejsen. Så er der ikke nogen tvivl, når man rejser tilbage ind i Danmark i forhold til told, skat og moms. Men det er typisk, hvis man rejser ud med meget dyrt fotoudstyr eller anden special elektronik. Det er ikke umiddelbart relevant i dit tilfælde, vil jeg mene. Jeg håber, det er svar på dit spørgsmål. God tur til USA 🙂
Takker for god informativ information… Et spørgsmål angående kaffe: Jeg gerne vil købe nogle poser kaffe med hjem fra Hawaii. Skal dog på hjemvejen igennem San Francisco og München med fly. Gør dette nogen forskel, at tage nogle poser kaffe med hjem??? Eller må jeg tage alle de poser kaffe med hjem, jeg har lyst til?? På forhånd tak, mvh Kim
Jeg er helt blank på, hvad svaret er i dit tilfælde. Umiddelbart vil det vel nok være de danske toldregler om “import” af produkter (fødevarer) fra andre lande (i dette tilfælde USA), der er afgørende. Så jeg ville nok søge oplysninger hos Skat om, hvilke regler der gælder i dit tilfælde. Jeg tror ikke, at mellemlandingerne giver nogen problemer, da du jo kun er i transit. Så det er nok de danske regler, der er interessante. Men umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, at kaffe skulle give anledning til problemer. Bare du holder dig under den toldfrie maksimums grænse på de 3.250 kr., kan du sikkert købe al den kaffe, du kan slæbe hjem fra USA/ Hawaii. Nogle køber iPads og cowboybukser i USA, og du køber kaffe. Men tjek lige, at der ikke er nogen restriktioner – som der fx er på øl, vin og tobaksvarer: Men jeg tvivler på, at det er tilfældet med kaffe. Held og lykke med “importen”.
Jeg har læst et sted, at hvis man ikke selv gør opmærksom på, at man har indkøb med hjem for mere end de 3.250,- kr. – og man bliver stoppet af tolderne – så kan man få en bøde på 2.500 kroner oveni. Ved du om det er korrekt? Tak for en dejlig informativ hjemmeside 🙂
Tak for din ros af Highways-USA 🙂 Angående eventuelle bøder, så kender jeg ikke noget til størrelserne på eventuelle bøder. Det er ikke noget, jeg har hørt om tidligere, men jeg kan på ingen måde afvise, man vil få en bøde, hvis man afsløres i at overtræde grænsen på de toldfrie 3.250 kr. Jeg tror dog, det afhænger meget af den konkrete situation. Den nemmeste måde helt at undgå problematikken på, er naturligvis at holde sig under den toldfrie grænse på de 3.250 kr. Nu er jeg ikke den store powershopper, så jeg har aldrig haft problemer med at holde mig under grænsen på de 3.250 kr. God tur til USA!
Hej Henrik, først og fremmest super informativt indlæg, så tak for det! Jeg har lige et spørgsmål angående, hvem der har “bevisbyrden” for, om en vare har været med hjemmefra, eller om det er en, man har købt i USA? Kan SKAT forlange kvitteringer etc.? Og har de mulighed for at sammenligne vægten på kufferten på vej til lufthavnen og på vej tilbage igen? 😀 Med venlig hilsen Natascha, powershopper 😉
Tak for din ros af mit indlæg om shopping i USA 🙂 Den med at veje kufferter, har jeg aldrig hørt om, så den tror jeg ikke på. I forhold til nye indkøb i USA, må det naturligvis være dig som den rejsende, der har bevisbyrden, hvis der skulle opstå tvivl om, hvorvidt varer i kufferten er købt i USA (eller andre lande for den sags skyld) – eller medtaget hjemme fra Danmark, og så bragt retur til Danmark efter endt rejse. Men jeg kender ikke den konkrete procedure, så jeg tager bare udgangspunkt i almindelig sund fornuft. Hvis man tager fx meget dyr elektronik på sin rejse fra Danmark – fotoudstyr fx – kan man jo fx tage sin danske kvittering med på rejsen, så man kan vise den til tolderne, når man atter lander i Danmark, for at undgå tvivl om, hvorvidt de pågældende varer skulle være købt i udlandet. Men det er vist en lidt hypotetisk situation. Men nærmere kan jeg nok ikke komme det. Jeg håber, du kan bruge mit svar 🙂
Kan I hjælpe i forbindelse med telefoni i USA? Min søn skal afsted på onsdag, og vi har ladet os fortælle, at det er bedst at købe et taletidskort i lufthavnen, når han ankommer. Hvad siger I? Ved godt den ikke passer i shoppetråden her… 🙂
Jeg er lige selv kommet hjem fra USA i dag, og som jeg læser det, skal din søn afsted i morgen. Men jeg håber, I når at læse mit svar: Jeg har ikke selv erfaring med taletidskort i USA, men jeg tror, at det er en OK løsning. Svaret afhænger dog nok meget af, hvilket forbrug og hvilke “vaner” din søn har, når det gælder mobiltelefoni, herunder hans forbrug af data, SMS og den slags. Men her man han lige tjekke de forskellige pakker, når han kommer til USA. Jeg håber, I kan bruge mit svar, og vil ønske din søn en rigtig god tur!
Jeg ville bare spørge: Hvis der er et produkt, der er på udsalg på en hjemmeside, gælder told så? Og hvad kan jeg købe for, uden tolden blander sig?
Dit spørgsmål falder udenfor rejsekategorien, men handler om import af varer fra USA, og det har jeg ikke forstand på, så derfor kan jeg desværre ikke hjælpe dig.
Jeg har et spørgsmål vedrørende rygepolitikken i New York. Jeg skal til New York her den 30. september, og jeg er blevet meget i tvivl om, hvorvidt jeg selv må have cigaretter med til New York, når jeg ikke er fyldt 21 endnu. Desuden er jeg i tvivl om, at hvis jeg må have dem med, er det så tilladt for mig at ryge derovre – naturligvis kun på de steder, hvor det rent faktisk er tilladt at ryge. Jeg håber meget, at du kan hjælpe mig i denne situation. Mvh Camilla
Nu er jeg ikke-ryger, så jeg har ingen personlige erfaringer omkring at medbringe cigaretter eller tobak til USA. Men nu har jeg researchet på sagen på kryds og tværs på flere forskellige sider, og jeg er kommet frem til, at du godt må have op til 200 cigaretter med til USA. Du må også gerne ryge derovre, selvom du er under 21 år – men du må ikke købe cigaretter i New York City, da aldergrænsen for køb af cigaretter i 2014 blev hævet fra 18 til 21 år i New York City. Men det er en lokal lov specifikt i New York City. I de fleste andre stater er aldersgrænsen for køb af cigaretter enten 18 eller 19 år. Jeg håber, det hjælper dig videre.
Et lille shopping tip til dem, som holder af at tømme tøjhylder i nogle af de store outlets. Vi var i Sawgrass Mills i Florida, og udover de mange mange “End of Summer Sale” tilbud med store besparelser, havde flere af butikkerne (Levis, Hilfiger, Polo Ralph Lauren) nogle deals inde på Sawgrass Mills officielle hjemmeside. Det betød at hvis man købte for 100 dollars i eksempelvis Ralph Lauren (det når man hurtigt, når man er en familie på fire), så fik man ekstra 20% i rabat. I Tommy Hilfiger var der en deal, hvis man brugte Mastercard, som gav ekstra 10% på kvitteringsbeløb. Gældende for begge tilbud var, at man selv skulle gøre opmærksom på det – ellers havde vi ikke fået den ekstra rabat. For vores familie løb de ekstra rabatter op i næsten 200 USD. Derudover var der også en deal på Mastercard der gjorde, at købte man for over 700 USD, så kunne man få en lille rejsetaske til en værdi af 35 USD.
Super god feedback til os andre, Morten. Jeg kendte faktisk ikke Mastercard finten, så det var en god oplysning. Uden at kende baggrunden, så kan det meget vel være et forsøg på at “hjælpe” internationale turister med ekstra besparelser – i kølvandet på dollarkurs stigningerne her i løbet af foråret. Tak for god feedback fra jeres shopping oplevelse i Florida 🙂
Hvis man gider, kan man mange steder signe sig op til de forskellige butikkers nyhedsbrev. Man kan jo bare afmelde sig igen, når man kommer hjem. Så får man ofte tilsendt koder med rabatter. Og da vi på en fire ugers tur kommer forbi i gennemsnit 6-7 outlets, får man altså sparet en del.
Ja, eventuelt kan man jo signe op på de butikker, som man ved, man vil komme i. Så er det jo ganske overskueligt, da man jo alle har sine favoritmærker 🙂
Tak for en inspirerende hjemmeside, Henrik! Den inspirerede min mand og jeg til at deltage i dit foredrag i Århus i sidste uge. Det gav lige det sidste til en ordentlig omgang rejsefeber 🙂 Om en lille uges tid tager vi nemlig vores tre små børn med på en tre måneders roadtrip rundt i det Vestlige USA, og vi glæder os!! Vi har i store træk planlagt en rute, der starter i Los Angeles (inkl. Disneyland), ind over nationalparkerne og gennem syden ned til Texas, hvor vi vil give os god tid. Derefter op over Oklahoma til Rocky Mountains, Grand Teton og Yellowstone – og så ned til Yosemite og San Fransisco (i tid til paraderne sidst i juni). Og så ned langs kysten og hjem igen fra Los Angeles. Du fortalte om rigtig mange af de steder, vi skal besøge, og det var super!! Jeg har et lille tillægsspørgsmål. Vi ville egentlig gerne besøge Monument Valley, men har ikke tiden til at gøre det ‘ordentligt’. Vi fik dog indtryk af, at man godt kunne få et glimt af det udefra. Vi har planlagt at køre fra Grand Canyon til Albuquerque og vil tage en omvej, hvis der er noget at se fra vejene. Er det rigtig forstået, at man kan se lidt uden at tage en tur inde i parken? Og hvis man kan, har du nogle forslag til hvilke veje man skal tage? Igen tak for inspiration 🙂 MVH Marianne
Hejsa, ved du hvorfor prisen på ESTA ikke er ens…? Jeg har betalt 89$ for mit ;(
Det tror jeg godt, jeg kender svaret på. Du har været i klørene på nogle af internettets ESTA pirater, som sælger ESTA godkendelser til overpris. Der findes nemlig masser af websites, som tager langt mere end de officielle 14 dollars for en ESTA godkendelse. Prisforskellen fra de 14 dollars og op til de 89 dollars i dit tilfælde, stikker bagmændene selv i lommen. At du har betalt overpris hos en ESTA pirat betyder dog ikke, at din ESTA indrejsegodkendelse ikke er gyldig, for det er den. Du har bare betalt 75 dollars mere end du burde, for den officielle pris er kun 14 dollars. Den korrekte ESTA ansøgnings side med den officielle formular finder du her – https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html
1000 tak for svaret, så blev jeg den erfaring rigere. En super hjemmeside du har her 😉
Hej Henrik, som jeg forstår din artikel, er det også tilladt for børn at indføre for 3.250 kr. varer toldfrit – så længe der ikke er tale om alkohol og tobak. Er det rigtigt forstået? Vi har to børn på 6 og 12 år, og det kunne da være rart at indsætte dem i regnestykket, når vi skal derover. Mvh Marc
Super god side. Ved du hvordan tolderne forholder sig til udsalgsvarer? I outlets er der jo typisk nogle ekstra rabatter på, som kun fremgår af kvitteringen, så der på selve prisskiltet kun står den fulde pris. Det er vel den reelle pris, som er blevet betalt med tax, som er gældende og ikke, hvad tolderne vurderer værdien er?
Tak for din ros, René 😉 Jeg er helt enig med dig. Jeg vil klart mene, at det er den faktiske pris, der er betalt for varerne, som der skal tages afsæt i, når man skal beregne, om man rammer den toldfrie grænse på de 3.250 kr. når man tager indkøb fra USA med til Danmark. Og da man jo har sin købskvitteringen som dokumentation, burde der ikke være nogen tvivl om den sag. Så ja: Det er den reelle pris (på kvitteringen) der gælder, og ikke “normalprisen”.
Tak for fantastisk hjemmeside. Vi tager til Las Vegas i maj for at blive gift. Jeg er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig, at købe vielsesringene derovre (hvidguld). Man skulle jo mene, at der vil være rigeligt med steder, hvor de kan købes i Vegas. Spørgsmålet er blot, om der er penge at spare? Mvh Birgitte
Tillykke med dit kommende bryllup – det bliver en mindeværdig tur 😉 Jeg havde faktisk en snak med et af bryllups kapellerne i Las Vegas i går på en rejsemesse i København, hvilket jeg skriver lidt mere om på et senere tidspunkt. Men lige spørgsmålet om vielsesringene, der bliver jeg dig svar skyldig. Det aner jeg ganske enkelt ikke. I forhold til en besparelse i relation til skat og moms, så er der både sales tax på alle indkøb i Nevada. I Las Vegas er momsen/ sales tax 8,1 %, hvilket er ret højt efter amerikanske forhold, så her ligger der ikke den store besparelse. Desuden skal I være opmærksomme på, at shopping i Vegas kan være en ret dyr fornøjelse – ihvertfald hvis vi taler luksusvarer, som vi er ovre i, i jeres tilfælde. Men angående køb af smykker og den slags, så er jeg helt blank – det aner jeg intet om. Så her må andre gerne komme på banen og hjælpe, hvis nogen har erfaringer. Helt personligt ville jeg dog nok overveje at købe dem med hjemmefra – så skal I ikke bruge tid på det, når er i Vegas, hvor I sikkert har mange andre ting på agendaen. Rigtig god tur!
Vi skal snart til USA og besøge et vennepar som bor i New York. Vi skal selvfølgelige shoppe tøj, sko og div. Sp.1: Må vi selv sende tøj hjem med posten, mens vi er i New York? Sp2: Må vores vennepar sende tøj hjem til os mens vi er i New York? Sp3: må vores venner sende pakker med tøj hjem til os i dk, efter at vi er kommet til dk? Vi skal nemlig kun afsted, min mand og jeg, og vi har 4 børn, som vi gerne vil shoppe noget tøj til… Så overskrider man jo hurtigt grænsen på 3.250 kr. pr. person. Er dette evt. en løsning/ mulighed? Håber du kan hjælpe mig, på forhånd tak☺️
Jeres spørgsmål er ovre i afdeling, der mere handler om at sende pakker til Danmark – med deraf følgende toldbehandling ved ankomst til Danmark. Og ikke et spørgsmål, som er direkte rejserelateret. Så jeg kan ikke rigtigt svare på det, for svaret afhænger af, hvordan internationale pakker toldbehandles ved ankomst til Danmark. Og det har jeg ingen anelse om. Så jeg kan desværre ikke hjælpe jer, beklager…
Vi har oplevet at en pakke (T-shirts, kasket o.lign) sendt til min datter fra USA fra hendes kommende værtsfamilie i forbindelse med udveksling blev toldbelagt. Værdien af pakken var under $100, men vi måtte betale ca. 270 kr. i told for at få pakken udleveret. Regler kan findes på http://www.postdanmark.dk/da/privat-told/Sider/Varer-uden-for-EU.aspx hvor der er også er link videre til SKAT. Jeg kender flere, der har benyttet http://www.shopusa.com/shopusa/denmark så kender man prisen på forhånd. Har (endnu) ikke selv benyttet siden.
Min familie og jeg på 6 personer skal snart til USA. Der overvejer jeg at købe en “gamer computer” da jeg så kommer til at spare en del penge. I artiklen står der at man må have 3.250 kroner varer med hjem hver. Denne computer koster omkring 6.000 dkk. Da vi så er 6 i familien kan man så godt have den med hjem? 6*3.250=19.500. Vil det sige at vi godt kan have det med hjem?
Desværre nej, sådan fungerer beregningen ikke. Overstiger en vare – i dit tilfælde gamer computeren – den toldfrie grænse på de 3.250 kr., skal der betales told og mons af hele varens pris. Og ikke kun den del af prisen, som overstiger de 3.250 kr. Og man kan ikke “låne” en medrejsendes toldfrie grænse til et indkøb, som overstiger de 3.250 kr. Så skal alt gå til efter reglerne, skal du betale told og afgifter af hele computerens pris på de cirka 6.000 kr.
Jeg har et spørgsmål angående told. Jeg befinder mig p.t. i USA, hvor jeg har været over jul og nytår og rejser hjem om en uge. Mit spørgsmål er omkring toldregler i forhold til gaver, som jeg har modtaget af min amerikanske “familie” (tidligere værtsfamilie under udvekslings ophold, som jeg har bor ved hele denne ferie). Tælder de gaver med i beløbet på ca. 3.000 kr., da alle varene jo er købt i USA?
Gaver fra familien tæller jo nok desværre med i totalbeløbet. Tolderne kan jo ikke skelne mellem, om der er tale om gaver eller om det er varer, du selv har købt. Og der er jo under alle omstændigheder tale om nyindkøbte varer, som du medbringer til Danmark – uanset om du selv har købt dem, eller fået dem som gaver. Men det er jo stadig “kun” den del af gaverne, som overstiger beløbet på 3.250 kr. du i givet fald skal betales told og moms af.
Super informativ side du her har:-) Ved du, om man kan købe online, mens man er i USA, og få det leveret til den adresse man bor på mens man er der? Vi har lejet et feriehus, og kan se en fordel i at købe nogle ting online. Vh Helle
Det har jeg desværre ingen anelse om. Det må være handelsbetingelserne i den enkelte online butik som afgør, hvordan leveringsbetingelserne er – og om der kan leveres til en anden adresse – fx i USA – end den danske fakturerings adresse.
Det har vi prøvet med succes, bare undersøg hvor lang tid de bruger til levering og så læg jeres bestilling herefter så i får leveret ca. midt i perioden i opholder jer i lejeboligen.
Jeg skal snart til USA, men jeg ville lige høre, om man kan tage mærkerne af det tøj, man køber, og så tage det med til Danmark, for så kan tolderne ikke se at det er købt i USA. Jeg kommer nemlig over max beløbet? Eller kommer der moms og told oven i beløbet? Jeg ville også høre om man må tage drikkevarer med til dk som fx Cola? Selvfølgelig ville jeg putte alt i min kuffert 🙂 Tak for hjælpen på forhånd og tak for en god side med en masse fif 🙂
Du kan naturligvis sagtens tage prismærkerne af tøjet. Men det trick kender tolderne nok godt, så jeg tvivler på, at det har den store betydning, hvis du bliver udtaget til toldkontrol, og har kufferten fuld af nyt tøj på vej hjem fra USA. Den gode nyhed er, at du jo kun skal betale told og moms af den del af dine indkøb, som overstiger beløbsgrænsen på 3.250 kr. Så hvis du i alt har fx tøj med hjem fra USA til en værdi af 5.000 kr., er det altså kun de 1.750 kr., du skal betale told og moms af. Angående cola-spørgsmålet: Du må gerne tage læskedrikke som fx cola med hjem fra USA. Det har jeg ihvertfald selv gjort: Tidligere havde jeg typisk Vanilla Coca -Cola eller Mountain Dew med hjem fra USA, da man ikke kunne købe det i Danmark. Det kan man dog efterhånden godt nu, så de sidste par gange har jeg ikke haft sodavand med. Men det kan du altså godt gøre. Tak for din ros af Highways-USA.com og god tur til USA 😉
Vi er lige kommet hjem efter en fantastisk tur til Florida. Min søn købte et Midland (Gopro lignende kamera) derovre. Der var et USB stik til opladning via pc med, men det virker ikke når vi oplader kameraet herhjemme. Hvad gør jeg?? Tak for en meget informativ side.
Tak for din ros af Highways-USA.com. Da kameraet er købt i USA, så er det den amerikanske garanti fra butikken, som gælder, og den kan i sagens natur være svær at udnytte, når I nu sidder her i Danmark. Der er i mine øjne ikke meget andet at gøre end at tage kontakt til den butik i Florida, hvor I købte kameraet, og så høre hvordan deres garanti fungerer i praksis. Det er umiddelbart mit bedste bud. Og hvis de så vil have, at I skal sende kameraet over til dem, må I vurdere med jer selv, om det kan betale sig, når I indregner udgiften til fragt til USA – kontra eventuelt at betale for at lade kameraet reparere her i Danmark, hvis det i øvrigt kan repareres. Jeg kender ikke den amerikanske købelov – hvis en sådan findes – så jeg kan ikke hjælpe jer med, hvilken garanti, I eventuelt måtte være omfattet af. Jeg håber, I kan bruge mit svar. Hvis andre har gjort sig erfaringer med indkøb fra USA, der skulle byttes/ repareres, må I meget gerne komme med jeres erfaringer.
Ved ikke om jeg har udfyldt min kommentar det rigtige sted?? Men jeg ville høre, om beløbet på 3.250 kr. har ændret sig, siden artiklen/ din info blev skrevet og til i dag 2014 ? Måske jeg har misforstået det, der er skrevet, og beløbet på det du kan tage hjem uden at betale skat stadig er de 3250 kr. Jeg skal til New York med min far på onsdag. Og han har rejst med sin kæreste ca to gange årligt om taget mange varer hjem til privat brug og til hendes butik. Han fortæller mig, at beløbet vi hver kan indføre, er ca 7.000 kr. og at det havde været billigere, hvis vi havde mellemlandet i et andet land. I stedet for at flyve direkte frem og tilbage til New York… Ud fra begge ting du skriver om – beløbet man må tage med toldfrit og mht til mellemlanding i EU – lader til at være forkert?? Har reglerne ændret sig eller er min far gal på den…?? Undrer mig bare, når nu min far og kæreste netop tager til butiksmesser og køber meget hjem, to gange årligt.. Lang mail… Men det er jo rimelig væsentligt, om det er de 7.000 kr. hver, man må tage med hjem toldfrit eller 3.250 kr.
Beløbet på de 3.250 kr. er stadig det korrekte beløb. Jeg har aldrig hørt om en beløbsgrænse på de nævnte 7.000 kr. Men siger man 2 x 3.250 kr., så får man 6.500 kr. – altså den toldfrie grænse for to personer. Hvor din far får sit beløb på 7.000 kr. fra, ved jeg ikke. Muligvis er der andre regler, hvis man er en virksomhed, og det lyder det lidt til, at der måske kunne være tale om i din fars tilfælde. Men som privatperson er beløbsgrænsen 3.250 kr. Og der er ingen forskel i beløbet, uanset hvor mange mellemlandinger man har på sin rejse på vej hjem fra USA – og uanset om man rejser hjem via EU eller ej. Den toldfrie beløbsgrænse i Danmark er nøjagtigt den samme. Men hvis man ikke flyver direkte fra USA til København, så “slører” man naturligvis sin rejserute. Og så er risikoen måske ikke helt så stor for at blive “opdaget”, som hvis man lander med et direkte fly fra USA til København – uden at jeg vil opfordre til at “snyde”. Jeg håber, det er svar på dit spørgsmål.
Gælder de 3.250 kr. for varernes værdi i Danmark eller USA? Altså; er værdien for fx et par bukser købt til 40 $ så det beløb, man skal regne med i “toldregnskabet”, eller er det den pris, bukserne ville koste i Danmark? Venlig hilsen Marie
Det er den faktisk pris på varerne, som de er købt til USA, som afgør varens værdi. Hvis du har købt et par cowboybukser i USA til fx 40 dollars, men de tilsvarende bukser i Danmark koster 80 dollars, er det stadig kun de 40 dollars, de kostede i USA, der tæller med i regnskabet.
Jeg ved godt, at grænsen for toldfrit indkøb fra USA er 3.250 kr. Men dækker dette tal også over indkøb, der er foretaget i selve lufthavnen på vej fra USA til Danmark? Tak for en god side og en god debat! Hilsen Christopher
Tak for din ros Highways-USA, og den ivrige trafik af spørgsmål og kommentarer her på sitet. Angående den toldfrie grænse på de 3.250 kr., så gælder beløbet alle indkøb i USA. De danske toldere er jo i princippet ligeglade med, om du har købt dine varer i tax free afdelingen i en amerikansk lufthavn eller i en butik inde i “selve” USA. Det er jeg ret sikker på. Når det er sagt, kan det godt være, at man kan få “dispensation”, hvis man har købt noget i fx en europæisk lufthavn under en mellemlanding – eller måske ligefrem i den amerikanske lufthavn. Men logikken siger mig, at udgangspunktet må være alle indkøb foretaget i USA – uanset hvor de så fysisk er foretaget henne. Det er ihvertfald min egen fortolkning af reglerne.
Jeg håber ikke, spørgsmålet er blevet stillet før. I det tilfælde beklager jeg gentagelsen! Jeg har en del familie i USA og overvejer derfor at bestille en lille portion tøj og sko, som sendes til min søster. Herefter vil hun pakke det ud, fjerne prismærker osv. og så bare sende det tilbage med en lille note om, at her er de ting jeg glemte! Ville told reagere på det såfremt den bliver taget i en stikprøve?
Spøjs lille historie 😉 Jeg kender ikke svaret på dit spørgsmål, og jeg er i øvrigt ikke blevet stillet det spørgsmål før. Men vi er lidt væk fra afdelingen omkring ferierejser og indrejse i Danmark fra USA med varer købt på ferien i USA, som jeg hovedsageligt beskæftiger mig med, så spørgsmålet og emnet ligger lidt uden for mit normale område. Men pøj-pøj med projektet, hvis du vælger at afprøve forsøget i praksis.
Tak for en god og informativ hjemmeside. Et lille tip til andre… Jeg er lige nu er på ferie i Orlando. Da vi ankom til lufthavnen i Orlando, var en af vores kufferters indbygget kodelås brækket op, hvilket jeg valgte at klage over. I vores tilfælde havde de valgt at brække vores kuffert op på mistanke om, at der var en lighter i kufferten. Normalt erstatter de ikke de ødelagte kufferter, da den eneste godkendte kuffertlås i USA er en TSA-lås. I vores tilfælde valgte flyselskabet dog at give os en ny kuffert, da vi til dels ikke havde en lighter i kufferten, men også p.g.a. at det ikke var det rigtige navn, som de havde registreret som ejer af kufferten. Skal man til USA, kan jeg derfor kun anbefale, at man køber en lille billig hængelås, og bruger denne i stedet for en eventuelt indbygget kodelås.
Må man tage pap-rødvin med i kufferten til USA? :o) Hilsen Helle
Nu nærmer det sig vel nærmest blasfemi at medbringe pap-vin til et stor vinproducerende land som USA, som har så mange fremragende (og billige) vine, man kan købe – og nyde – derovre. Når det er sagt, så kan du toldfrit indføre op til en liter spiritus i USA. Jeg har ikke tjekket, om der er særlige grænser for vin – for igen: Hvem gider tage vin med til USA 😉 I forhold til bagagereglerne, så må du gerne lægge vinen ned i din kuffert – bare du ikke tager den med i håndbagagen. God fornøjelse 😉
Hej Henrik, jeg kan kun som alle de andre rose din gode internet side 🙂 Kender du toldreglerne, hvis man har boet i USA over 12 måneder? Er det stadig de 3.250 kr. der gælder? MVH Lars
Jeg går stærkt ud fra, at toldreglerne og de tilhørende beløbsgrænser er de samme, uanset om du opholder dig i længere perioder i USA – eller alternativt blot er på ferie. Reglerne er muligvis anderledes for amerikanske statsborgere, som besøger Europa, men det kender jeg ikke noget til. Som udgangspunkt vil jeg gætte på, at reglerne er det samme, uanset om man opholder sig i længere periode i USA eller ej. Det er muligt, at der er undtagelser i forbindelse med flytninger mellem Danmark og USA, men det er en helt anden historie, jeg ikke vil kloge mig på 😉
Tak for en god oversigt. Må jeg indføre kaffekapsler til en expressomaskine, eller er det for biologisk – eller hvad man nu kalder det? Mvh Søren
Tak for din ros, Søren. Jeg tvivler meget stærkt på, at kaffekapsler kan udgøre et problem i forhold til indførselsreglerne i USA. Det ville undre mig meget, da jeg vil betragte dem som en “ferskvare”, og de er vel dybest set også vacumpakket, går jeg ud fra. Jeg tror godt, du kan tage chancen, siger min sunde fornuft mig. Held og lykke – og god tur 😉
Jeg flyver via Hamborg til USA og så retur samme vej. Er det de samme toldregler/ beløbsgrænser, vi bliver mødt af i Hamborg, når vi lander der igen?
Da der er tale om EU-regler, er reglerne og beløbsgrænserne de samme – uanset om du slutter din rejse i Hamborg eller i København. Jeg kan ikke lige give dig den præcise beløbsgrænse i euro, men når jeg omregner 3.250 kr. til euro, så får jeg 435 euro i dagens kurs.
Jeg er i USA i øjeblikket og har købt en del tøj. Jeg ved dog endnu ikke, om det bliver over eller under 3.250 kr. Men hvis jeg pakker alt ud og har taget det i brug (skal være her i 1,5 måned endnu), behøver man så deklarere noget på det kort, man får i flyet? Jeg tænker, om man kan risikere en bøde, hvis man bliver taget til side, og de ser at man ikke har deklareret noget, men hvis de stadig mener, at jeg har tøj med fra USA? Hvem har bevisbyrden?
Jeg skal lige starte med at rette en misforståelse: Du skal ikke udfylde noget tolddokument i flyet på vej fra USA til Danmark. Det er kun på vej til USA, man udfylder et tolddokument. Så din problematik handler udelukkende om, hvorvidt du vil få problemer i forhold til dine indkøb i USA. Og eftersom du skriver, at du allerede har taget en del af det indkøbte tøj i brug i USA, er det nok meget svært at kontrollere, hvor meget af tøjet, du havde med hjemmefra og hvor meget af tøjet, som er købt i USA. Sagt med andre ord: Jeg ville ikke bekymre mig så meget, og blot tage tøjet med til Danmark. Problemet opstår i mine øjne først, hvis du kommer slæbende med flere kufferter fulde af helt nyt tøj. Og du kan altså få rimelig meget tøj i USA for under 3.250 kr. Så jeg ville ikke bekymre mig om bevisbyrder, men blot bruge min sunde fornuft, og ikke gå fuldstændig shop amok, så du tydeligvis overskrider den toldfrie grænse på de 3.250 kr. Hvis I rejser flere sammen, må alle personer jo have for 3.250 kr. med hjem, så I kan altså udnytte hinandens toldfrie grænser, hvis nogle af de andre ikke har købt helt så meget som dig selv. Jeg håber, du kan bruge mit svar. Fortsat god tur 😉
Hej! En rigtig god hjemmeside med mange fif. Hvis du skulle shoppe, er det så i Florida eller New York, det er billigst? Har du nogen anelse om det… Jvf toldreglerne så bør det jo være Florida – korrekt? Hilsner Annika
De danske toldregler skelner ikke mellem, om du har købt dine varer i Florida eller New York. Så i forhold til den danske told på varerne, så er den toldfri afgiftsgrænse (3.250 kr.) fuldstændig den samme, uanset hvor i USA, du har handlet. Hvis vi taler om den lokale sales tax/ moms, er der næsten ingen forskel mellem New York og Florida. New York kan dog være en anelse dyrere, men begge stater ligger i den “dyre” ende af skalaen. Så det har ikke nogen nævneværdig betydning, om du shopper i New York eller Florida – set i forhold til lokal sales tax/ moms. Men det er et ret kompliceret regnestykke, for der er også forskel på de enkelte “amter” inden for hver stat, der har forskellige moms satser. Grundlæggende er det kun interessant at interessere sig for niveauet på sales tax/ moms i de stater, der slet ikke har nogen sales tax/ moms: Det vil sige Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire og Oregon. Prisforskellene i de fleste andre stater er så små, at det ikke rigtigt gør den store forskel.
Jeg skal til New York, og har tænkt mig at shoppe lidt god whisky. Vi er 3 voksne, der rejser sammen. Ved du om man kan tage 4*0,75 liter med hjem? Det er jo 3 liter tilsammen. Eller gælder reglerne helt strikt pr. person? De flasker jeg køber, er typisk ikke noget, der ligger i 1 liter duty free størrelsen. Og så udnytter man jo ikke rationen fuldt ud.
Jeg kender ganske enkelt ikke definitionen på, om reglerne gælder pr. person, eller om man kan “låne” en kvart liter af de øvrigt rejsende. Jeg tvivler, når jeg ser på, hvordan reglerne tolkes i forhold til indførsel af toldfrie varer op til 3.250 kr. Men det er jo ikke værre, end at du i givet fald må betalte told og afgifter af den sidste flaske. De tre øvrige er jo helt sikkert toldfrie. God tur!
Hej Henrik tak for en rigtig god artikel! Vi tager hjem til Danmark i overmorgen, men jeg er lidt tvivl om de reglerne vedrørende at personer må medbringe varer for 3250 kr. Min søn på 4 år er jo også en person med engen plads og pas, så må han også have “souvenirs” med for 3250 kr.? Jeg har købt mig en ipad til 3.417 DKK omregnet, men kan dokumentere 5% tax udbetalt til mig i lufthavnen – det vil sige, at jeg har betalt nøjagtigt 3.246,15 DKK for min ene medbragte vare… Lyder det ikke ok eller hvad er din vurdering?
Alle personer uanset alder kan toldfrit indføre for op til 3.250 kr. Så det gælder altså også jeres søn på fire år, hvis han – eller hans mor og far – har haft den store sparegris med i USA. Som du selv er inde på, så må totalværdien af hver enkelt vare ikke overstige de 3.250 kr. – ellers skal der i følge reglerne betales told og afgifters af hele varens pris. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt du kan få totalprisen ned på de 3.246 kr. for det er jo ikke den pris, du oprindelig har betalt for varen – selvom du har fået refunderet den lokale moms efterfølgende. Så jeg er ikke sikker på, at det regnestykke holder i “byretten”. Det må du spørge ind til, hvis det bliver relevant. Og hvis ikke det ikke bliver relevant – ja så er problemet jo løst. God tur hjem 😉
Tusind tak for hurtigt svar Henrik!
Ændrer toldreglerne sig, når man mellemlander i Island på sin vej hjem fra USA? Altså så jeg kommer hjem til Danmark fra et EU land og måske derved må have et større “udbytte” med hjem?
Toldreglerne er jo grundlæggende de samme, uanset hvilken rute og hvor mange mellemlandinger, du har på vej hjem til Danmark fra USA. Så udgangspunktet med den toldfrie indkøbsgrænse på de 3.250 kr. er den samme, da varerne jo stadig er købt i USA. Så hvis du bliver kaldt hen til tjek af dine indkøb af tolderne, når du ankommer til fx København Lufthavn fra Island, vil dine indkøb jo stadig være købt i USA oprindeligt – selvom du på vejen havde en mellemlanding på Island eller i en hvilken som helst anden lufthavn. Derfor er den toldfrie beløbsgrænse stadig på 3.250 kr. Det gør ingen forskel, at du har en mellemlanding på Island.
Mht. Sales tax, så vil jeg mene, at den er 10% i Seattle (du skriver den er højest i New York med 8,5%). Blot et lille indspark herfra – ellers tak for en rigtig god side.
Tak for dit indspark, som har udløst en større justering og tilføjelse til artiklen. Der er nemlig både delstats moms og lokal moms på county niveau i USA, så det er et større regnestykke at regne moms satserne ud. Desuden havde tallene ændret sig, siden jeg sidst havde opdateret artiklen. Nu har jeg tilføjet et afsnit i artiklen, som lidt mere detaljeret beskriver, hvordan momsen regnes ud. Og det er et ret kompliceret regnstykke. Men lige p.t. (maj 2014) er Oklahoma topscoreren, når det gælder den totale moms med 12 %. Mine tal tager afsæt i et skema på Wikipedia, hvor man kan se de aktuelle moms satser i alle amerikanske delstater – http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States Det giver samtidigt et lille indblik i, hvordan økonomien har det i de forskellige amerikanske delstater. Sådan kan man ihvertfald vælge at tolke skemaet, men helt så enkelt er det ikke. Der er nemlig store forskelle på, hvordan skattesystemet er skruet sammen i de enkelte delstater – og det giver sig altså udslag i de meget forskellige momssatser. Tak for din ros af Highways-USA.com
Hej Henrik, super side du har her 🙂 Har du nogen erfaring med at sende pakker mm hjem fra USA? Jeg overvejer at sende en pakke med makeup hjem til en veninde, der har fødselsdag mens jeg er afsted til sommer. Men jeg vil ikke gøre det, hvis det beløbsmæssigt ikke kan betale sig. Tænker her på bl.a. told, m.m. Synes bare ikke, jeg kan finde noget om, hvor meget værdi en pakke fra USA må indeholde, før der skal betales told, afgift m.m. af den i DK. Mvh Kathrine
Hej Katrine, jeg kan ikke lige på stående fod svare på dit spørgsmål, som ligger lidt ud over almindelig shopping i USA, som man selv tager med hjem fra USA, når man flyver tilbage. Hvis du ved, at du skal købe nogle gaver til hende i USA, er det billigste at vente med at give hende gaverne, til du er tilbage i Danmark. Så slipper du får både forsendelsesudgifter og told og moms, hvis alle dine indkøb i USA holder sig under 3.250 kr. Alternativet er at købe tingene i en webshop i USA og få dem sendt hjem til Danmark. Her kan det danske website ShopUSA hjælpe dig, der har specialiseret sig i at får folks indkøb i USA hjem til Danmark. På den måde kender du prisen på varen allerede inden du køber. Jeg har ikke selv prøvet ShopUSA, men det kunne være et alternativ. Læs mere på http://www.shopusa.com/shopusa/denmark
Man kan sagtens sende pakker hjem fra USA. På den toldformular du skal udfylde på posthuset, skriver du som sandt, er at det er gaver samt en værdi, efter egen overvejelse 🙂 Jeg vil anbefale, at du som afsender skriver eget navn, men med adressen på det hotel, eller hvor du nu bor. PS: Du kan på det lokale posthus gratis hente en papkasse for derefter at komme retur og sende den.
Hej Henrik, er dansker, men bor her i USA. Skal hjem på besøg til Danmark, og er blevet bedt om at tage to billygter med. Her kostede de 140$, men må jeg overhovedet indføre dem? Tak Annette
Jeg kan ikke umiddelbart se, der skulle være noget problem i at indføre to billygter, der i mine øjne på ingen måde kan være problematiske at tage med i den indtjekkede bagage. I forhold til værdien af lygterne, må du jo toldfrit indføre varer fra USA for op til 3.250 kr. Det er beløbet på de 140 dollars – omregnet til cirka 1.050 kr. i følge dagens kurs – jo ikke i nærheden af at overstige. Du kan altså have varer med for yderligere 2.000 kr. inden du ifølge de officielle regler, skal betale told og afgifter af dine varer. Jeg håber, at det kaster lidt lys over sagen – apropos dine billygter 😉
Hej Henrik. Jeg købte en vare fra USA via nettet i december til ca. 7.500 kr. incl. forsendelse, og blev meget overrasket over den told på over 2000 kr. jeg blev opkrævet, men jeg kunne nok bare have sat mig lidt bedre ind i reglerne. Nu tænker jeg, er det mulig at få den amerikanske skat tilbagebetalt? Forretningen som ligger i Boston, vil være behjælpelig, hvis jeg kan fortælle hvordan de skal gøre det, og som jeg opfatter det vil de meget gerne have det evt. ansøgningsskema der skal bruges. Ved du om det kan lade sig gøre? Og hvor man i så fald man finder et skema? Med venlig hilsen Johnny
Jeg kender ikke reglerne på området, og umiddelbart ville jeg undre mig over, hvordan du skulle kunne få refunderet tolden på de 2.000 kr., som jeg går ud fra, at varen er blevet pålagt af de danske myndigheder, da den ankom til Danmark. Det du muligvis er på jagt efter, er en refusion af den amerikanske moms, som enkelte amerikanske stater refunderer gennem særlige programmer. De eneste to stater, som jeg lige kender, der har et system noget i den retning, er Louisiana og Texas. Her kan man få refunderet den lokale moms, hvis man når man køber varen i den fysiske butik, får udstedt en særlig momskvittering på sit køb, når man har identificeret sig som international turist i USA. Så kan man få momsen retur i fx lufthavnen, inden man rejser hjem/ ud af staten. Men jeg kender ikke til tilsvarende løsninger på internetkøb, så jeg tvivler stærkt på, at du i dit tilfælde kan får momsen refunderet. Og det er som nævnt kun ganske få stater, der overhovedet refunderer momsen.
Hej Henrik: Ved du, hvordan det ser ud med kosttilskud og vitaminer? Min veninde blev spurgt i tolden på vej hjem fra USA, om hun havde kosttilskud med! Det har jeg endnu ikke oplevet, og jeg kan simpelthen ikke finde noget om det nogen steder…
Jeg kender ikke umiddelbart reglerne for indførsel af kosttilskud og vitaminer, som tages med til Danmark fra USA. Jeg undrer mig lidt over, at det skulle være et problem, og ville ikke umiddelbart have mistænkt sådanne produkter for at være på nogle lister over varer/ produkter, som ikke må indføres fra USA. Men jeg kender ikke reglerne, og har umiddelbart ikke noget bud på, hvor du skal finde informationerne henne. Jeg har lige forsøgt at lave en hurtig søgning på Skat.dk, og det gjorde mig ikke meget klogere, så alternativt må du ringe til Skat og forhøre dig. De må være de rette til at kunne oplyse om de aktuelle indførselsregler.
Vi har ringet til Fødevarestyrelsen i dag. Der er ikke nogen forbud mod indførsel af disse til privat brug. Selvfølgelig ud over at man skal holde sig under beløbet, man må indføre for. Det var så også i den forbindelse, min veninde var blevet spurgt – fortalte hun mig i dag, da vi talte om det igen 🙂 Så ved vi det…
Tak for den detalje. Så giver det også meget mere mening, at hun er blevet spurgt, for det er netop beløbsgrænsen for indførsel af varer, som tolderne i Københavns Lufthavn især holder øje med, når der lander fly fra USA i København 😉
Mht. Kosttilskud og vitaminer fra USA, så lad være med at åbne emballagen og læg jeres bon sammen med det i kufferten, da Homeland Security næsten 100% sikkert vil tjekke kufferten når den kommer igennem lufthavnens kuffertfabrik på vej ud til flyet. Det gør det meget nemmere at undgå spørgsmål og forsinkelser.
Fin artikel. Der er en ting man skal være opmærksom på omkring elektronik. Nogle ting sælges billigt som “Refurbished”, hvilket vil sige at det en en vare, der er kommet retur og eventuelt har været på fabrikken og repareret og pakket i en ny kasse. Det er altså ikke nye varer. Det er også noget, der sælges i store varehuse som Walmart. Jeg har fundet (på hjemmesider) både telefoner, tablets og kameraer, der er “Refurbished”, se fx. http://www.walmart.com/ip/Apple-iPad-mini-16GB-with-Wi-Fi-Black-or-White-Refurbished/22288818
Hej Jakob, godt indspark. Jeg kendte ikke umiddelbart begrebet “Refurbished”, men mindes faktisk at være stødt på det i forskellige sammenhænge i amerikanske butikker. Så det er super, at vi lige fik slået fast, hvad det dækker over 😉
Hej, ved du hvordan det fungerer med køb af taxfree? Jeg har i tankerne at købe mig en lækker taske i USA, og da det er uden for EU kan jeg vel få tax free? (på de fleste varer) Er det så bare noget med, at man får en ekstra kvittering med fra butikken og indleverer den i lufthavnen, og så der får sine 10-15% udbetalt eller hvordan? Tak for en god side.
Hej Emilie, der er godt, men meget komplekst spørgsmål, du der stiller der, for reglerne varierer fra delstat til delstat, så svaret afhænger helt af, i hvilken delstat du foretager dine indkøb. Desuden er det ret begrænset, hvad du vil få refunderet, for momsen i USA – på amerikansk Sales Tax – svinger mellem 4% og 8,5% med New York som den dyreste stat. Fem delestater opkræver slet ikke Sales Tax, så her handler du altså momsfrit. Det er Alaska, Delaware, Montana, New Hamphire og Oregon. Desuden skelner nogen stater mellem forskellige typer af varer: Mange stater opkræver således ikke Sales Tax på fødevarer, mens der er Sales Tax på alle andre varer. Og enkelte stater opkræver heller ikke Sales Tax på tøj, sko og den slags varer. Således kan man købe tøj og sko momsfrit i Minnesota, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island og Vermont. De eneste to stater, der mig bekendt tilbyder refusion af Sales Tax til internationale besøgende, er Louisiana og Texas. Her skal man ved købet fremvise dokumentation for, at man er international besøgende, og så kan man få refunderet sin Sales Tax i lufthavnen eller lignende steder, inden man forlader staten. Men det er altså kun ganske få stater, som tilbyder det: Jeg har engang i Louisiana selv forsøgt mig med systemet, og jeg husker det som ret besværligt. Jeg nåede ihvertfald aldrig at få refunderet min Sales Tax kan jeg huske. Med andre ord: Med mindre der er tale om meget store beløb, ville jeg personligt ikke bøvle med det. Jeg håber, du kan bruge mit svar 😉
Hej 🙂 Skide god side du har her! Jeg står og skal til Los Angeles sidst i februar – og har tænkt meget over, hvilke varer jeg må have med hjem, uden det er købt i lufthavnen. Må jeg købe for eksempel krymmel til kager? Vanilje? osv.. Håber du kan hjælpe, da jeg ikke synes at jeg kan finde det nogle steder :/
Hej Sine, tak for din ros 😉 Jeg kender ikke nogen begrænsninger for fødevarer, man ikke må tage med hjem til Danmark fra USA. Du kan sagtens tage bageri artikler og krydderier, købt i USA med hjem til Danmark. Når det gælder fødevarer, så vil jeg sige, at alle “tørvarer” uden problemer kan tages med til Danmark. Jeg kender ikke de officielle regler når det gælder kød og fisk – ihvertfald ikke fra USA til Danmark. Der hvor der er begrænsninger, det er på spiritus, tobak og cigaretter, Og så må du naturligvis ikke tage fyrværkeri købt i USA og den slags med ombord på flyet. Men det er nok heller ikke lige den slags artikler, du havde i tankerne. Det som tolderne i Danmark især holder øje med, når man ankommer fra USA er typisk, at ens indkøb i USA holder sig under den toldfri beløbsgrænse på de 3.250 kr. Men man kan købe rigtigt meget for det beløb i USA, så det bliver næppe noget problem. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Det kan du tro jeg kan! tak 🙂