Et godt vejatlas over USA på papir er en af de vigtigste ingredienser i planlægningsfasen, når man er i gang med at lægge ruten til ens kør-selv ferie i USA. Men kortet er lige så vigtigt, når man først er ”on the road”.
Til trods for diverse elektroniske GPS hjælpemidler, så giver et vejkort på papir et helt andet overblik over ruten og landskabet. Det er her Rand McNally kommer ind i billedet. 2017-udgaven af det legendariske vejkort, som anmeldelsen nedenfor baserer sig på, er lige så godt, som det plejer at være. Der er endda blevet plads til et par kosmetiske forbedringer.
Rand McNally Road Atlas over USA 2019:
Road Atlas – United States, Canada, Mexico 2019 – Paperback i A3 format uden spiralryg
Road Atlas – United States, Canada, Mexico 2019 – Large Scale i A3 format med spiralryg
Kort over hele USA og Canada stat for stat
Det der gør Rand McNally til en sikker vinder hvert år, er det overblik kortet giver over hver enkelt stat i USA. Rand McNally deler simpelthen USA op i stater fra Alabama til Wyoming. Hver stat får sit eget kortblad, mens store stater som Californien og Ohio m.fl. får to opslag. Californien og Ohio deles fx op i et ”Northern” og et ”Southern” kort.
Visse stater klemmes lidt meget ned i størrelse, så de kan være på en enkelt side og ikke behøver at gå over midten, og så bliver tingene lidt små – det gælder fx for Louisiana, Maine, Missisippi, New Hampshire, New Mexico og South Dakota. Men generelt er der tale om en fin målestok med gode detaljer, og jeg synes faktisk, at der er blevet længere mellem de ”små” stater, der bliver klemt inden på en enkelt side.
Lincoln Highway er kommet med på kortet
Den amerikanske geografi ændrer sig i sagens natur ikke voldsomt fra år til år, men alligevel dukker der små ændringer og nyheder op i kortet fra år til år. For et par år siden blev grafikken opdateret, så det blev lettere at læse Exit numrene langs motorvejene. Sidste år blev Route 66 markeret tydeligt på kortet på de strækninger, hvor den gamle hovedfærdselsåre stadig har sit eget forløb væk fra motorvejen.
Nu er selveste Lincoln Highway så også genopstået i Rand McNally’s Road Atlas. Lincoln Highway kan kaldes forløberen for Route 66. Den blev skabt i 1913 og var en transkontinental rute fra intet mindre end Times Square i New York til Lincoln Park i San Francisco. Mere legendarisk kan det næsten ikke blive.
I alt 13 stater gik ruten igennem, og ruten var således en forløber for Route 66, der kom til verden som nummeret highway, da det i slutningen af 20’erne blev besluttet at lave et fælles amerikanske vejnummer system med U.S. numre, som Route 66 altså blev en del af. Lincoln Highway gled derfor i baggrunden som transkontinental rute. Men nu er ruten altså ”genopstået” med markering af ruten i Rand McNally’s Road Atlas.
Det gamle kort kan stadig bruges
En anden fin feature ved Rand McNally er markeringen af smukke ruter, der er markeret med små grønne prikker på kortet. De grønne prikker optræder langs veje, som hver enkelt stat betragter som særlig naturskøn eller kulturhistorisk interessant. Det er altså de enkelte stater, der har udnævnt disse veje til særligt smukke – og ikke noget, man har fundet på redaktionen hos Rand McNally.
Har man allerede et Rand McNally vejatlas med et par år på bagen liggende derhjemme, kan man naturligvis fint klare sig med i USA. Men er kortet mere end 5-6 år gammelt, skal man nok overveje at købe et nyt. Det kan man så enten gøre hos Nordisk Korthandel – eller vente, til man kommer til USA, hvor Rand McNally kan købes i alle større supermarkeder og større tankstationer. Det eneste man bare IKKE skal gøre, er at købe den lille udgave, kaldet Midsize. Den er ganske enkelt ikke pengene værd.
Men sørg for at have et trykt kort ved hånden i USA. Det er en dødsynd kun at køre efter GPS i USA – selvom GPS’en er et rigtigt fint redskab til at finde vej i de større byer.
OBS: Bemærk venligst
Der findes flere forskellige udgaver af Rand McNallys Road Atlas i forskellige formater og målrettet forskellige målgrupper, både turister og professionelle langturschauffører. For nordiske kør-selv turister i USA er det de nedenstående to udgaver, der er de mest oplagte og mest brugbare. Så køb en af de nedenstående to anbefalede udgaver på Saxo.com, og “glem” de andre versioner, selvom der er flere valgmuligheder på Saxo.com
Rand McNally Road Atlas 2019:
Road Atlas – United States, Canada, Mexico 2019 – Paperback i A3 format uden spiralryg
Road Atlas – United States, Canada, Mexico 2019 – Large Scale i A3 format med spiralryg
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Jeg vil også klart anbefale at have det store atlas ved sin side, når man kører ud af highways. GPS er rar at have, når du er i tvivl, men en af de store fordele ved dette kort er, at du rent faktisk også kan se, hvilket bjerg eller reservat etc. etc du rent faktisk kommer forbi eller igennem. Og hvis man vil undgå nogle motorveje, giver det et godt overblik over, hvor man kan snuppe nogle “genveje”. Vi købte det i et stort supermarked til 6 dollars, da vi kom derover. Det gjorde vi, fordi vi kendte ruten de første dage, hvor den gik ned ad Highway 1.
Hej Henrik, super fed og informativ side! Jeg er i gang med at planlægge et roadtrip til vestkysten i august/ september 2014 og har lagt mærke til, at man snart kan købe 2015 udgaven af det nævnte vejkort. Er det noget jeg bør satse på? eller skal jeg holde mig til 2014 udgaven? På forhånd tak 🙂
Der er normalt ikke den store forskel på de forskellige udgaver. Så det gør ikke den store forskel, om du vælger 2014 eller 2015-udgaven, som altså udgives her i løbet af en måneds tid. Hvis du allerede har 2014-udgaven, så vil den så rigelig dække dine behov. Og hvis du spørger i forhold til din rejseplanlægning, skal du vurdere med dig selv, om du vil vente til 2015-udgaven er på gaden. Jeg ved af erfaring, at datoen for udgivelsen kan skride lidt, så du skal tage det forventede udgivelses tidspunkt med et gran salt. Som jeg lige ser det, så har Saxo ikke flere 2014-udgaver på lager, men det har Nordisk Korthandel. De har lige fået en ny sending.
Jeg har et kort fra 1997 og købt iPad versionen 2015. Det virker fint til mig. Testet i Californien, Arizona, Utah og Nevada i marts/ april 2014. Hilsen Jimmy
Søren Poulsen: Kan man køre efter den offline?
Ja, den virker offline. Jeg har i mellemtiden kigget lidt rundt og fundet et navi program, Navfree, som er gratis både til Android og Apple, det kan hentes på Appstore https://itunes.apple.com/us/app/navfree-gps-usa-+-street-view/id405922167?mt=8 og på Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navfree.android.OSM.ALL&hl=da Man henter de kort, man har brug for. Og man har mulighed for at købe sig fri for reklamer for cirka 13 kr 😉 Jeg har brugt det på min telefon og min iPad herhjemme, og det virker nu fornuftigt. Men jeg har ingen erfaringer med det i USA, men det får jeg i september.
Man kan også downloade en version til sin iPad. Den er dog ikke helt så detaljeret som kortet, men kan godt bruges til at finde rundt med. Prisen er 65 kr.