Mobiltelefoner, smartphones og brug af internet i USA og Canada kan være en giftig cocktail for feriebudgettet, hvis du ikke passer på. Skyhøje minuttakster og tårnhøje gebyrer på datatrafik gør, at du skal have styr på din mobiltelefon, inden du tænder den i USA og bare bruger løs. Her er et overblik over, hvad du skal være opmærksom på omkring mobiltelefoni og brug af datatrafik og internet i USA.

Mobiltelefoni i USA – det tekniske setup
I USA benytter man det såkaldte “Tri Band”-system til mobiltelefoni. Det var tidligere en udfordring, da ikke alle telefoner i “gamle dage” understøttede Tri Band-systemet. De gør alle nye telefoner i dag uden undtagelse, hvilket gør, at du ikke længere behøver at bekymre dig om at få problemer med Tri Band-teknologien med mindre du har en meget “gammel” mobiltelefon, der er fem år eller mere.

Pas på med indkommende samtaler, mens du er i USA
Det kan koste dyrt at modtage opkald på sin danske mobiltelefon i USA, da det er modtageren og ikke opkalder, som betaler taksten fra den danske grænse til USA. Som privatperson uden firmabetalt mobiltelefon, skal du altså tænke dig grundigt om, inden du tænder din danske mobiltelefon i USA.

Minuttaksterne på opkald, som du modtager på din mobil i USA, ligger nogle gang på mellem 12 og 15 kroner i minutter, afhængig af netværksudbyderen. Til gengæld er det langt billigere for dig at ringe hjem fra USA. Her slipper du med en minuttakst på omkring fem kroner i minuttet – på nogle netværk endnu mindre. Tjek med din udbyder, hvilke regler og takster der gælder for dig inden afrejse.

Noget helt andet er så, at du flere steder i USA slet ikke kan bruge din mobiltelefon. Uden for de store byområder og i særdeleshed i nationalparkerne er der stadig masser af steder, hvor der slet ikke er mobildækning. Derfor vil du jævnligt opleve, at der ikke er noget signal på mobiltelefonen. I visse stater er det i øvrigt forbudt at tale i håndholdt mobiltelefon under bilkørslen ligesom herhjemme, mens andre stater ikke har nogen regler på det område.

Forudbetalte telekort
De fleste i dag har nok svært ved at forestille sig at rejse rundt i USA uden mobiltelefon. Men hvis du er frisk på en kold tyrker i forhold til din mobil med SMS’er og indbygget kamera, m.v., kan du faktisk sagtens klare dig uden mobiltelefon i USA. Fastnettelefonen i form af mønttelefoner finder du stadig rundt om i de amerikanske byer.

Men du kan også bruge din mobil og så kombinere mobiltelefonen med et forudbetalt telefonkort på fx 10 eller 20 dollars, som kan bruges fra alle telefoner i USA – enten mobiler eller mønttelefoner. Når du vil ringe hjem, så ringer du til et gratis 800-nummer, og indtaster den unikke pinkode på det 10 eller 20 dollars telekortet, du har købt på forhånd. Og så kan du ellers snakke løs, indtil du har opbrugt din forudbetalte saldo. Det er lidt forskelligt fra telekort til telekort, hvor meget taletid du får for 10 eller 20 dollars, når der ringes til Danmark – her må du prøve dig frem.

Opkald til Danmark og specielle telefornumre
Når du ringer fra USA til Danmark, trykker du 011 + 45 og så det ottecifrede abonnentnummer. Fra Danmark til USA trykkes 00 + 1 plus det tre cifrede områdenummer (area code) og til sidst det syvcifrede abonnementnummer.

Og så har amerikanerne en speciel tradition for at give deres telefonnumre “navne”, der fungerer som slogans for forskellige firmaer, der bruges i bl.a. reklamer. Fx har limonadefirmaet Bob’s Fresh Lemonade i Florida det gratis telefonnummer 1-800-xxx-BOBS. De sidste fire bogstaver i virkeligheden cifrene 2627. Skal du bestille togbilletter hos Amtrak, kan du gøre det gratis på nummeret 1-800-USA-RAIL – de sidste syv “bogstaver” er i virkeligheden cifrene 872-7245.

Bogstaverne i telefonnumrene opstår ved, at cifrene har bestemte bogstaver tilknyttet tasterne.
Her er en liste:
2 = A, B, C 3 = D, E, F 4 = G, H, I 5 = J, K, L
6 = M, N, O 7 = P, R, S 8 = T, U, V 9 = W, X, Y, Z

I øvrigt har alle større firmaer i USA som f.eks. flyselskaber og hoteller gratis telefonnumre, som du uden videre kan ringe op gratis fra fastnettelefoner. Gratisnumre starter altid med enten 1-800, 1-888, 1-877 eller 1-866. 800-numrene er dog kun gratis fra USA eller Canada, men ikke fra Europa.

Trådløs internet og gratis Wifi
Det er blevet betydeligt nemmere at komme gratis på nettet i USA, der har fået langt flere hotspots end for bare få år siden. Alle moteller og hoteller og sågar campingpladser har i dag gratis wifi som en del af deres service til kunderne på lige fod med tv på værelset, aircondition og pool.

Kvaliteten er dog meget svingende, og styrken og kvaliteten af wifi på hotellerne kan ofte gange afhænge, hvilket værelse du tilfældigvis har fået – og forhold til, hvor wifi-senderen står. Der der stadig – besynderligt nok – nogle af de dyrere hotelkæder, som stadig tager et gebyr for at logge dig på nettet. Til gengæld er kvaliteten så også OK.

Er du på farten, så er der garanteret fri wifi hos kaffekæden Starbucks og McDonalds. Hertil kommer en
lang række andre restauranter, der forsøger at lokke kunder til med gratis wifi, bl.a. Burger King og Denny’s. Men det er dog ikke alle restauranter, der er med på online vognen. Hvis du vil have et overblik over, hvilke butikker og restauranter, som tilbyder gratis wifi i USA, så kast et blik på www.wififreespot.com

Jeg har ikke erfaringer med selv at købe mobilt bredbånd lokalt i USA. Jeg har undersøgt det scenarie et par gange, og er hver gang kommet frem til, at den løsning har været for dyr eller for bøvlet at få arrangeret i praksis. Hvis andre har gjort sig andre erfaringer, hører jeg gerne om det.

Har du ikke din egen bærbare computer med, og vil du tjekke, hvor den nærmeste internetcafe i USA ligger, kan det gøres på www.netcafes.com

Adgang til din e-mail
Sørg for at have en webmail-adresse, som kan tjekkes over hele verden – det kan fx være en Hotmail- eller en G-mail adresse. Dermed kan familie eller venner hjemmefra også komme i kontakt med dig, uden at skulle ringe til dig.

Et godt tip er også at sende dig selv en e-mail med oplysninger om dit pasnummer, kreditkort (samt telefonnummer til spærring af kortet), kørekort, afgangstider på flybilletter og telefonnumre til forsikringsselskabet, m.m. Så kan du hurtigt få adgang til disse oplysninger, hvis du skulle være så uheldig at blive udsat for tyveri.

Læs også:
Elektricitet og stikkontakter i USA

Af Henrik Lange, Highways-USA.com