Tolv-sporede motorveje med motorvejsudfletninger i flere etager kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en dansk bilist, når planerne for en kør selv ferie i USA begynder at tage form. Men der er ingen grund til bekymring. De amerikanske motorveje er ikke nær så “farlige”, som de umiddelbart ser ud, og så er de amerikanske bilister utroligt hensynsfulde over det meste af USA. Faktisk er det betydeligt mere afslappende at være kør selv turist i USA end i fx Sydeuropa.
Kørekort i USA og Canada
Du skal naturligvis have dit kørekort med til USA eller Canada, som bl.a. skal fremvises, når du afhenter din udlejningsbil. Angående de formelle krav til dit kørekort, er det min erfaring, at kan du sagtens nøjes med at have dit danske EU-kørekort med til USA, der i praksis accepteres af alle amerikanske betjente, hvis du bliver stoppet. Det samme gælder ved afhentning af udlejningsbiler – her accepterer alle udlejningsfirmaer det røde EU-kørekort.
Men vil du være på den helt sikre side, kan du anskaffe dig et internationalt kørekort, som nu udstedes på det lokale borgerservice kontor. Og overvejer du at køre bil i Mexico – hvilket i øvrigt er ulovligt hos næsten alle udlejningsfirmaer – bør du til gengæld helt klart medbringe et internationalt kørekort. Udstedelse af et internationalt kørekort koster et gebyr på 25 kr.
Det internationale kørekort er gyldigt i et år fra udstedelsesdatoen og beviser overfor udenlandske myndigheder, at du er i besiddelse af et gyldigt dansk kørekort, som naturligvis også skal medbringes på rejsen. Der har tidligere været debat om internationale kørekort i USA, og jeg har skrevet en artikel om internationale kørekort i USA
Hastighedsgrænser i USA
Den amerikanske trafikkultur er på mange områder meget forskellig fra den europæiske. Fartgrænserne er fx noget lavere end vi er vant til. I de fleste stater er højest tilladte hastighed på motorveje 65 miles, svarende til 105 km/t. Enkelte stater tillader dog 70 eller 75 miles – 112 til 120 km/t. En amerikansk mile svarer til 1,6 kilometer.
På almindelige landeveje er hastighedsgrænsen typisk 45 til 65 miles – 88 til 105 km/t. I byerne må man ofte helt ned på 25 eller 35 miles, svarende til 40 eller 60 km/t. I Canada måles alle hastigheder og afstande i kilometer ligesom i Europa. Der skiltes altid med hastighedsgrænserne langs vejene i USA. Der er således ingen “standard hastighed” – hverken i byerne eller på landet.
Bykørsel i amerikanske storbyer
Mange danskere vil helst være fri for at køre rundt i de amerikanske storbyer. Det er dog ikke altid, det helt kan undgås, og en køretur gennem fx San Francisco behøver ikke nødvendigvis at være en hårrejsende oplevelse.
Nøgleordene til succes med bykørsel i USA hedder timing og god tid. Først og fremmest bør du så vidt muligt undgå de store byer i myldretiden. Det kan være en frustrerende oplevelse at sidde fast på en motorvej midt i Los Angeles med utålmodige børn på bagsædet. Hold dig væk fra storbyerne i morgenmyldretiden og sidst på eftermiddagen. Morgenmyldretiden er stort set identisk med Danmark, det vil sige fra kl. 7 til kl. 9, mens aftenmyldretiden typisk falder lidt senere – fra omkring kl. 16 til kl. 19 – med visse regionale forskelle.
Ellers er de amerikanske storbyer som udgangspunkt ikke sværere at køre rundt i end andre byer. Blot du ved, hvor du skal hen. Her kan et navigationsanlæg/ GPS være en stor hjælp. Alternativet er at have et godt bykort ved hånden. Du kan også vælge at benytte dig af den offentlige transport i de amerikanske storbyer. Byer som New York, Washington D.C., Chicago, Boston, San Francisco og Los Angeles m.fl. har alle et fintmasket netværk af metrolinjer og lokalbaner.
Parkering i storbyerne
Det kan være lidt af et mareridt at skulle parkere i en amerikansk storby. En ting kan du ihvertfald være sikker på: Du får lov til at betale for fornøjelsen. Jeg har selv overnattet i San Francisco med bil: Da vi skulle hente bilen i parkeringshuset næste dag, var gebyret for et halvt døgns parkering i San Francisco stort set lige så højt, som prisen på vores egen overnatning det hostel, vi havde overnattet på.
Men skal du ind til de store byer i din lejebil, så betal hvad det koster at holde parkeret i et parkeringshus med overvågning. Nogle gange kan du være heldig at en finde plads på nogle af de få “offentlige” parkeringspladser i byerne, der typisk er udstyret med parkometer. Det kan være billigere end hvis du vælger et privat parkeringshus i dagtimerne. Men om natten vil jeg anbefale overvåget parkering i de store byer – med mindre hotellet har sin egen parkeringsplads, hvilket også typisk koster penge. Husk også ikke at efterlade nogen værdier i bilen.
Det er i øvrigt klogt at overholde parkerings restriktionerne: Lad være med at “tage chancen” og parkere i en “tow away zone”. Amerikanerne mener det alvorligt med den lille kranbil på skiltet: Hvis du laver en ulovlig parkering i en storby, kan du meget vel risikere at skulle hente din bil i den anden enden af byen, hvor den lokale parkerings tjeneste har sin egen parkeringsplads for ulovligt parkerede køretøjer. Det er både dyrt og tidskrævende, hvilket mange danske turister i USA gennem tiden har erfaret.
Valet Parking i USA
Begrebet “Valet Parking” er en særlig amerikansk specialitet. Valet Parking bruges især ved restauranter, hoteller og særligt foran eksklusive butikker. Servicen består i, at du som bilist blot afleverer din bil med nøglerne siddende i tændingen til en parkeringsvagt, der så sørger for at parkere bilen for dig. Så behøver du ikke bruge din sparsomme tid på parkering. Helt som man kender det fra amerikanske film.
Men denne service er naturligvis ikke gratis, og parkeringsvagten forventer mindst et par dollars eller tre i drikkepenge, når han henter bilen til dig – hvis der ikke ligefrem er en fast, tidsbestemt takst for denne parkeringsservice.
Når bilen skal tankes op
Langt de fleste udlejningsbiler kører på blyfri 95 oktan, men på de amerikanske tankstationer hedder dette Unleaded 87. Du kan også købe lidt dyrere benzinvarianter som Unleaded 89 eller Unleaded 93, svarende til blyfri 95 og blyfri 98, men hold dig bare til den billigste variant – det er normalt nok, men mindre har lejet særlige luksusbiler, som krævet et højere oktan tal. Personbiler der kører på diesel er stort set ukendte i USA.
Vælger du at betale med kreditkort ved standeren, skal du normalt vælge “Credit Card” i displayet. Nogle gange bliver du også spurgt om en Zip Code, et fem-cifret amerikansk postnummer. Tast i så fald fem nuller – det plejer at virke.
På nogle tankstationer skal du først “løfte” den sort plasticholder, som tankpistolen hviler på, før pumpen frigives. Efter tankning udskrives kvitteringen automatisk på de fleste tankstationer. Vælger du at betale kontant, kommer du sandsynligvis til at stifte bekendtskab med begrebet “Pre-Pay”. Pre-Pay er forudbetaling af det beløb, du ønsker at tanke for, fx 20, 40 eller 60 dollars. Efter forudbetaling i kiosken frigives pumpen, og den stopper selv, når du har nået det forudbetalte beløb.
Tanker du bilen op i Oregon eller i New Jersey, kommer en tankpasser springende og tanker bilen op for dig. Det skyldes en særregel i de to stater om, at du ikke selv må tanke bilen op. Drikkepenge forventes ikke for denne service, men du er naturligvis velkommen til at give tankpasseren en dollar for ulejligheden. Nogle få tankstationer i de øvrige stater i USA opererer stadig med begrebet “Full Service”, hvor du også bliver betjent af en tankpasser. Men i dag er der langt mellem disse “Full Service” tankstationer. Bemærk at prisen pr. gallon er højere ved Full Service-standerne end ved Self Serve.
At finde vej rundt i USA
Generelt er skiltningen i USA fortræffelig, og det er nemt at finde vej – især hvis du kombinerer amerikanernes imponerende net af nummererede hoved- og motorveje med et godt vejatlas fra fx Rand McNally. Vil du hellere lade dig navigere rundt, tilbyder mange udlejningsfirmaer navigationsanlæg i udlejningsbilerne. Det kan dog være en halvdyr fornøjelse, hvis du er afsted i flere uger. I nogle tilfælde kan det faktisk godt betale sig at købe en GPS i USA lige efter ankomst – i forhold til at leje en hos udlejningsselskabet.
Du kan naturligvis også medbringe din egen GPS hjemmefra, hvis du har downloadet de nødvendige USA-kort på forhånd. Jeg har personligt ingen erfaringer med brug af GPS i USA, da jeg aldrig bruger navigationsanlæg. Jeg benytter i stedet Rand McNallys Road Atlas, kombineret med den fine skiltning og de amerikanske vejnumre, hvilket plejer at være rigeligt for undertegnede.
Er du medlem af FDM, kan du i øvrigt få hjælp af det amerikanske svar på FDM, American Automobile Association – AAA – eller i daglig tale blot “Triple A”. På AAA’s kontorer over hele USA kan du få udleveret kort og lokale guidebøger, hvis du foreviser dit FDM medlemskort. FDM-medlemmer har også adgang til en lang række rabatter i USA via det såkaldte Show Your Card!-samarbejde. Læs mere på min artikel om rabatter og rabatpakker i USA
Betalingsmotorveje i USA
Flere stater, bl.a. Florida har mange betalingsveje, som det næsten er umuligt at komme udenom, med mindre du er meget lokalkendt. I langt de fleste tilfælde kan det ikke betale sig hverken tidsmæssigt eller økonomisk at køre uden om betalingsvejene. Fx er Florida Turnpike – Interstate 75 fra Fort Lauderdale til Orlando – en betalingsmotorvej, som de fleste turister i Florida stifter bekendtskab med.
Det er lidt forskelligt fra stat til stat, hvordan der betales for at benytte motorvejene, men typisk skal du trække en lille seddel i en automat, når du kører ind på betalingsvejen – Toll Road på amerikansk. Den lille seddel afleveres så eller stoppes så i en ny automat, når du forlader betalingsvejen, og skal så betale for den strækning, du har kørt.
Ved de fleste store betalingsstationer er der personale til at hjælpe, men vælger du en mindre afkørsel undervejs, kan du godt opleve, at der kun er en automat. Derfor gælder det om at have nogle kontanter ved hånden, da det ikke er alle steder, du kan betale med kreditkort på disse betal selv-stationer. Med kontanter mener jeg en bunke 25 cents/ quarters, der så fx smides ned i en stor tragt, indtil du har betalt det beløb, den kørte strækning kostede. Så går bommen op (som ved Storebælt), og du kan med god samvittighed køre videre. Husk derfor at have nogle quarters ved hånden, når du kører på de amerikanske motorveje.
Det er især på det amerikanske østkyst, at der findes mange betalingsveje, mens der kun er ganske få af disse Toll Roads på den amerikanske vestkyst.
Læs mere om færdselsregler i min artikel om færdselsregler i USA og Canada
Informationerne på denne side er senest opdateret den 4. maj 2018.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Hejsa. Ved du om man kan bruge sit handicapskilt i florida? Om det overhovedet er gyldigt derover? 🙂 på forhånd tak. Mvh Mia Wolffbrandt
Det er et super relevant spørgsmål, du der stiller. Og det er ikke første gang, jeg får det spørgsmål. Så det gav mig anledning til at skrive en lille artikel om handicap parkering i USA og Canada, da jeg fandt frem til en række svar på dit spørgsmål. Så jeg håber, du kan finde svar på dit spørgsmål i min helt nye artikel om handicap parkering i USA og Canada
Hej Henrik. I 2018 var vi med din guidebog tre uger i Californien. Super tur. I år tager vi så til Rocky Mountains, igen følger vi din foreslåede rute. Men, men…. Million Dollar Highway har jeg simpelhen ikke mod på at prøve. Kan du foreslå en alternativ rute, som ikke vil give mig hjertestop ?. Mvh Annette
1.000 tak for at bruge mine dag-for-dag rejseplaner og guidebøger som inspiration til jeres rejser rundt i USA. I kan roligt glæder jer til jeres kommende tur gennem Rocky Mountains, for det er en fantastisk region. Og min nye, reviderede Rocky Mountains rejseplan byder på masser af fantastiske oplevelser. Især kan I glæde jer til turen ned ad U.S. 191 oppe fra Yellowstone og Grand Teton og så hele vejen ned gennem det vestlige Wyoming og nordøstlige Utah ned til Arches og Canyonlands National Park og videre sydpå, inden I drejer østover og kører ind i Colorado. Angående Million Dollar Highway, så er der altså ikke noget at være specielt nervøs for. Det er en fantastisk smuk tur, og der er tale om en helt “almindelig” landevej, når vi taler om bredden på selve vejbanen, så der er altså ikke noget at være nervøs for, når man kører turen i sommerhalvåret. Og der er ikke rigtigt nogen alternative ruter i nabolaget – uden at I skal ud på en gigantisk omvej, hvor I vil gå glip af en række skønne oplevelser som fx Ouray og Black Canyon of the Gunnison. Så jeg ville “binde tænderne sammen”, og vælge U.S. 550 – identisk med Million Dollar Highway – og så køre denne smukke tur. Du kan eventuelt overlade selve kørslen til en af dine medrejsende, hvis du ikke selv vil styre udlejningsbilen på Million Dollar Highway. Og så skal du nok heller ikke være blind for, at jeg nok har dramatiseret beskrivelsen af ruten lidt. Den er altså ikke specielt farlig at køre. Rigtig god tur til Rocky Mountains – og endnu engang tak for, at I vælger at lade jer inspirerer af mine dag-for-dag rejseplaner og guidebøger.
Ja, jeg er en “tøsetøs” med hensyn til “Million Dollar Highway”, så jeg har kigget længe på vejkortet efter en alternativ rute. Vi ville i så fald overnatte i Cortez i stedet for i Durango. Derfra kunne vi besøge Mesa Verde. Fra Cortez kunne vi køre til Ouray via Ridgway. Jeg er klar over, at det er en lidt længere tur, men så vidt jeg kan se, er det kun omkring 50 km længere, og det er jo småting på disse breddegrader. Virker det helt tosset ????
Det er faktisk en meget fin alternativ rute, du der har fundet. Jeres rute følger Highway 145, og selvom jeg ikke har kørt den, ser den meget naturskøn ud på kortet. Jeg var dog i Telluride i 2018, som næsten ligger ud til Highway 145. Telluride er en ret charmerende kulturby og skisportsby, som klart er et besøg værd, når I kommer fra den side. Jeg har den ikke med i Rocky Mountains guiden, da det er for stor en omvej i forhold til “Million Dollar Highway”. Men da I næsten kører lige forbi, kan I overveje at smutte ind forbi Telluride.
Du nævner noget med et Sunpass i Florida, hvad er det helt præcist? Vi skal til Florida i april 2019 og køre fra Orlando til Fort Meyers, Key Lago, Key West og så til Miami. Er det noget, man kan købe og bruge som betaling ved de veje, hvor der er krav om det?
Sunpass er navnet på Florida’s vejafgiftsystem. Sunpass – som er selve betalingsløsningen – fås i flere forskellige udgaver, men som international kør-selv turist i Florida, er det nemmest at tilkøbe en vejafgiftspakke hos biludlejningsfirmaet, når I afhenter jeres udlejningsbil. Det er lidt forskelligt fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, hvordan de rent praktisk håndterer vejafgifter i Florida: Nogle firmaer udleverer kun køretøjer, som allerede har et aktivt Sunpass abonnement, mens det hos andre firmaer er noget, man skal tilkøbe ved afhentning af udlejningsbilen. Her må I lige forhøre jer, hvordan det foregår i jeres tilfælde. Men i Florida er det klart nemmest, at man tilkøber et Sunpass abonnement hos udlejningsfirmaet, når man afhenter sin udlejningsbil. I kan læse mere i min særlige artikel om Billeje i Florida
Jeg har forsøgt at finde ud af, hvordan det ser ud med adgang til offentlige toiletter f.eks. i Midtvesten. Vi skal køre fra Denver til Gillette. Tænker vi tager den korte vej ind over Grassland fra Douglas til Gillette. Er der toiletter tilgængelige på de lange strækninger? På motorvej, hovedveje? Senere skal vi køre fra Gillette til Cody. Og videre fra Cody gennem Yellowstone til overnatning ved West Yellowstone. Senere igen skal vi køre fra Los Angeles til San Francisco, men der er der vel ikke så langt mellem stederne.
Der er offentlige toiletter på motorvejene langs rastepladserne, og så kan man naturligvis også benytte de toiletter, der er på de næsten alle restauranter og fast food lokaliteter, der ligger langs med landevejene og motorvejene i USA. Det plejer så rigeligt at dække mit behov, så jeg har ikke på noget sted i USA lagt mærke til, at der skulle være specielt langt mellem toiletter, man kan benytte som turist. Jeg håber, det er svar på dit spørgsmål.
Hej Henrik, tak for en rigtig god hjemmeside! Vi skal køre i autocamper i Florida i april måned med vores datter, der på det tidspunkt vil være cirka 8 måneder. Jeg har undersøgt en del med hensyn til autostol i autocamperen og har fundet ud af, at der findes en model, vi kan købe herhjemme og medbringe. Ellers er der et par andre modeller, som kan købes derovre i Walmart. Mener at have læst, at i Florida skal autostolene være godkendt af den amerikanske stat (eller noget lignende – i hvert fald godkendt af en eller anden amerikansk myndighedsinstans). Ved du om danske autostole er det? Alternativt kunne vi købe i Walmart. Ved du, om de leverer til hoteller, så autostolen er der, når vi kommer? På forhånd tak. Mvh Dorte
Jeg er desværre ikke inde i detaljerne omkring det med autostole. Men med mit kendskab til samarbejde mellem europæiske og amerikanske myndigheder, så ville jeg blive meget overrasket, hvis danske/ europæiske autostole også er godkendt i USA. Ikke at europæiske autostole på nogen måde er dårligere end de amerikanske. Jeg tvivler bare på, at der finde en fælles myndighedsgodkendelse på tværs af Atlanten – sådan som jeg tror, der gør på tværs af EU. Hvorvidt Walmart leverer til hoteller, har jeg ingen ide om. Muligvis, hvis I køber via deres website, som jeg ikke har nogen erfaring med. Jeg kender kun deres fysiske butikker. Jeg ville dog nok vælge selv at købe autostolen i Walmart eller en kæde, som handler med autoprodukter. Så kan I også få vejledning på stedet til købet. Også selvom I så må tage den første tur fra udlejningsfirmaet og hen, hvor I køber autostolen. Det er sådan, jeg selv har håndteret sagen, når jeg har haft børn med i USA, der havde brug for autostole/ siddepuder, for at sikkerhed og komfort var i orden. Alternativt kan I leje en autostol af udlejningsfirmaet, men det kan være en dyr løsning i forhold til at købe selv – hvilket I måske allerede har fundet ud af 🙂 Jeg håber, I kan bruge mit svar. Fortsat god rejseplanlægning 😉
Tak for dit svar Henrik. Jeg deltog i dit webinar om Florida, hvor du snakkede lidt om betalingsvejene i staten. Du nævnte noget med et Sunpass, men kan ikke helt huske hvad du sagde om fordele/ulemper ved dette? Jeg har været i kontakt med Cruise America, som vi lejer autocamper hos. De tilbyder ikke nogen pakkeløsning, man kan betale på forhånd, som du nævnte at flere biludlejningsfirmaer gjorde. Så enten skal vi betale ekstra gebyr hos CA, da de vil få regningen og sende videre til os ellers så skal vi finde en anden løsning. Det kunne enten være Sunpass, men har også fundet en app “Paytollo” – har du erfaringer med nogle af dem eller nogle råd i den henseende? På forhånd tak. Mvh Dorte
Flere udlejningsselskaber kræver, at man kan fremvise en tom MVR. Har man et klip i sit danske kørekort, hvilken betydning har det så, og hvordan forholder man sig?
Jeg kender ikke begrebet MVR, så jeg ved ikke, hvad du mener med en “tom MVR”. Men i forhold til dit spørgsmål om, hvorvidt et dansk “klip” i kørekortet efter de danske regler, skulle have nogen betydning for folks mulighed for at leje bil i USA, så er det ikke noget, jeg har hørt noget som helst om. Men andre ord: Har du et gyldigt dansk kørekort (klip eller ej), kan du leje bil. Har du ikke er kørekort, kan du naturligvis ikke leje bil. Jeg kan altså ikke bekræfte dit udsagn om, at flere biludlejningsfirmaer (i USA) skulle kræve nogen yderligere dokumentation i forhold til at leje bil udover et gyldigt dansk kørekort.
Når man som jeg har rundet de 50 år, må man bare erkende bl.a. øjnene ikke er, som da man var 25 år. Derfor er jeg ret vild med nyeste Rand McNally med forstørrede kort.
Jeg er helt enig: Jeg har nu ikke selv investeret i et Rand McNally Road Atlas med stor skrift (endnu), men det kan være, at det kommer. Jeg har haft et i hånden på et tidspunkt, og kortet har en rigtig fin detaljerigdom, som det kan være svært at se i den “almindelige” A3 udgave, som jeg har anmeldt her – https://highways-usa.com/rejseboger-usa-rand-mcnally-road-atlas/
Efterhånden er hastigheden på interstates nået 75 mph som normalen. Det er ikke så tit, den er derunder mere. Jo, når du nærmer dig byer o.s.v. I byerne er den højeste hastighed som regel 60 mph. Nogle steder kan du endda lovligt køre 80 mph nu.
Vi er en flok, som drager til USA i maj måned på tre ugers bikerferie med følgevogn i Californien, Nevada og Utah. Nu er vi kommet lidt i tvivl om, hvorvidt man må medbringe (i bilens bagagerum) øl/vin (alkohol) i Nevada og Utah? Vi oplevede på vores forrige rejse, at nogen stater (fx Arizona) ser ret strengt på alkohol, så er det ligefrem forbudt at medbringe i et bagagerum? Vi har ikke kunnet finde nøjagtig information om dette, så vi vil prøve, om du ved det? På forhånd tak – og tak for en fantastisk informativ side.
Hej Inger, umiddelbart er det Utah, der har de strengeste alkoholregler, men det går mere på, at det kan være svært at købe alkohol i supermarkeder, restauranter o.s.v. Det kræver specielle tilladelser for butikkerne at sælge. Med hensyn til alkohol i biler er det ikke tilladt, at have en åben flaske i kabinen i Utah og Arizona – men altså gerne i bagagerummet. I Nevada er det kun føreren der ikke må drikke alkohol. Rigtig god tur!
Hej Morten, mange tak for svar! Så har vi lidt at rette os efter.
Tak for jeres ros af Highways-USA 😉 Jeg er helt enig med Morten: I kan sagtens have øl, vin og spiritus med i bagagerummet. Det er konsumering i kabinen, der er no go i de fleste stater i USA. Men I må naturligvis gerne have et par sixpacks med i bagagerummet. God tur!
Man skal efterhånden passe lidt på med de elektroniske betalingssystemer. På ringvejen rundt om Denver er den ene halvdel betalingsvej (den østlige del). Her kunne man i 2012 kun betale med E-ZPass ved de fleste frakørsler, og som ved Storebælt åbner bommen først, når betaling er registreret. Vi måtte bakke tilbage til motorvejen og fortsætte rundt om byen til betalingsvejen ophørte, og man bare kunne komme fra. Den oplevelse betød, at da vi på årets tur skulle køre på tværs af USA med adskillige forskellige elektroniske betalingssystemer, var vi glade for den medbragte GPS, som kunne sættes til at undgå betalingsveje. Det gav lidt længere ture men til gengæld på veje, som vi ellers ikke ville have set.
Hej Henrik, tak for super god side 🙂 Jeg har lige et spørgsmål vedrørende Sunpass. Vi skal til Florida til sommer, og jeg kan ikke rigtig finde ud af, om det er en god idé med et Sunpass? Vi skal køre rundt i 18 dage :o) VH Kirsten
Sunpass er rigtig godt. Der er rigtig mange toll roads i Florida, så det er rart, at man bare kan drøne igennem, uden at man behøver at standse og betale. Omkring Orlando er betalingsvejene også bedre og mindre trafikerede, det er min oplevelse.
Vi er en lille familie med 2 børn på 9 år og på 3 år og en gravid kone 🙂 som skal til Florida om 22 dage, men er i tvivl det med kørsel. Er der nogen der ved noget om reglerne for børn i bilen f.eks. børnesæde, højdegrænse osv.??? På forhånd mange tak
Jeg kender ikke umiddelbart reglerne for “børne transport” i Florida, så jeg håber andre måske kan hjælpe her, hvis der er specifikke regler på området.
Jeg har hørt fra andre som har været i USA flere gange med små børn, at det i USA ikke er højden, men alderen, der afgør om de skal i autostol. Og den alder skulle være 5 år. De plejer at købe autostol i Walmart (de er billige), og så smider de den ud, når de skal hjem.
Jeg vil lige tilføje, at USA som bekendt består af 50 delstater, der ofte har forskellige regler – især når det gælder færdselsregler og sikkerhed. Således er det fx ikke påbudt i alle stater, at bruge styrthjelm, når man kører motorcykel – selvom det er en rigtig god ide. Ligeledes er der sikkert forskellige regler for brug af barnestole. Den med de 5 år er ikke nødvendigvis helt skudsikker i alle 50 stater. Men reglen kan bruges som rettesnor. Men vurdér også behovet ud fra udlejningsbilens konstruktion – og hvilket udsyn børnene har fra deres sæder – både den yngste og den ældste. God tur 😉
FDM/ AAA har en fin oversigt over hver stat her: http://drivinglaws.aaa.com/laws/child-passenger-safety/
Ovenfor står, at man skal gå ind på et website for at betale for at have kørt på vejstrækninger/ broer, enten fordi man ikke havde den rigtige bizz, eller fordi man ikke havde tilstrækkeligt mange quarters. Men hvorfra kender man webadressen? Får man en lille lap eller hvad?
På skiltene ved The Toll Roads of Orange County så jeg ingen beskeder eller web adresser. Jeg har dog efterfølgende erfaret, at der findes en hjemmeside, hvor man inden 48 timer kan betale. Det kræver derfor, at man medbringer en PC og er aktiv med at finde den korrekte hjemmeside, hvor man kan betale for sin forseelse. Det er dog meget svært at finde prisen som kræver, at man kender præcis til- og frakørsel. Det er tilsyneladende kun muligt at betale, hvis man bor i USA! Så hvad skal en turist gøre? Jeg har på e-mail skrevet til The Toll Roads of Orange County, men har efter 8 dage ikke modtaget noget svar.
Dette er en ydmygende behandling af folk, der vælger at besøge ens område. Det skal altid være enkelt og ligetil at betale for varer og tjenesteydelser. De svarer dig næppe, men jeg læser gerne fortsættelsen på historien.
Det vil undre mig, hvis der ikke ved betalings anlægget eller lignende står oplyst et website, hvor folk kan gå ind og betale deres vejafgifter online efterfølgende. Det mener jeg var tilfældet i Chicago, som jeg lige husker det. Men de efterhånden talrige oplevelser med betalingsveje i USA, som jeg har hørt om her på det seneste, giver mig anledning til, at jeg vil skrive en artikel om emnet inden så længe, så jeg bl.a. vil liste nogle af de største operatører af betalingsveje i USA, for der er nogle stykker. Her vil jeg også nævne deres eventuelle websites, så man den vej rundt har mulighed for at betale efterfølgende. Men til andre, så er det altså en rigtig god ide at være opmærksom på det med betalingsveje i USA, hvis man kører på sådanne. For biludlejningsfirmaet sender uden at blinke jeres kontaktoplysninger videre, hvis I har kørt gennem et betalingsanlæg i en udlejningsbil, uden at betale. Så man skal nok få en regning på et tidspunkt – også selvom den skal over Atlanterhavet.
I forhold til trafiksikkerheden er det uforsvarligt, hvis man skal flytte sin opmærksomhed fra kørslen over på evt. skilte eller bannere, og gøre ‘et eller andet’, for at huske en webadresse – skrive den ned eller tage et billede. Med mindre man altså kan standse helt op, og skrive ned/ tage billede? Det er mit indtryk af beretningerne her, at det hele foregår ‘on the fly’ og at betalings anlæggene forsvinder.
Sidste år i oktober var vi en tur over Golden Gate, og tænkte overhovedet ikke over, at vi skulle betale for passagen. Men det fandt vi ud af, da der kom en regning den 28.12.13, hvor vi skulle indbetale for passagen, 6 USD plus gebyr, inden den 18.12.13. Det var jo lidt svært, når vi først modtog brevet den 28.12. Den 29.12.13 fik vi så et rykkerbrev, hvor beløbet nu var steget til 31 USD. Vi skyndte os at betale , omend dette også var vanskeligt, da vi fandt ud af, at vi skulle bruge en Zip-Code. Ja, og hvor fandt vi lige den? Det tog lidt tid men fandt koden på kuverten. Vi tænkte, som Henrik Lange skriver, at det nok var en god ide at betale hurtigst muligt, såfremt vi skulle til USA igen. Vi synes godt nok turen over broen blev en dyr fornøjelse…….
I forlængelse af ovenstående vedr. betalingsanlæg erfarede vi, at en bizz er ikke bare en bizz. Man bruger et system oppe omkring New York og Washington, et andet system længere nede sydpå. Hvis man kører fra New York til Florida, som vi gjorde, skal man have flere forskellige slags bizz. Vi oplevede det underlige, at vi havde lejet en bil i Newark, der var monteret med Florida nummerplader, men bizz’en kunne ikke i bruges i Florida. Hvis man lejer bil hos Hertz bestilt hjemmefra med udlevering fra Newark, er der ikke mere personlig betjening. Man taler med en dame over en pc’er. Det er ikke lige sjovt. Men jeg vil gerne fortælle om vores oplevelse med dette. Jeg havde bestilt en Ford Focus eller lignende i september 2013. Hertz havde et godt tilbud 20 dage for 3.600 kroner med det hele. Da vi troppede op i Newark for at hente bilen, var der ingen Ford Focus. Vi kunne få en Ford Fiesta. Den skulle vi lige tygge på i 1 1/2 min. Vi skulle trods alt køre fra Newark til Florida og retur. Men vi sagde ja. På de 1 1/2 min var Ford Fiestaen væk, nå hvad kan vi så få? Så blev vi tilbudt en FIAT 500, ja I læste rigtigt, en Fiat 500. Der slap vores tålmodighed op, man kan ikke køre så mange kilometer i en Fiat 500, vores kufferter ville end ikke kunne være i bilen. Der kneb jeg en tårer, dårlig start på en ferie. Hertz påstod det var eller lign. Så blev vi tilbud en Chevrolet Impala mod betaling af 423 $, men så var bilen udstyret med GPS, det havde vi selv med, og bizz. Vi var nået dertil, at vi under protest sagde ja. Ellers havde vi stået der endnu. Ikke nemt at kommunikere med en dame over pc’er. Ved første stop mailede jeg til Hertz i Danmark. De kunne intet gøre, så længe vi var i USA. Vi forsatte sagen, da vi kom hjem. Og til Hertz ros skal siges, at vi fik medhold i klagen og vores 423 $ retur. Men en sur start. Vi havde bestilt en benzinbillig bil og fik en rimelig benzinsulten en af slagsen, på Florida plader uden aircondition. Som tilføjelse skal siges, at vi først skulle rejse til USA slut marts 2014, så dytten var bestilt 6 måneder i forvejen. Syntes for øvrigt, at der er en del steder, hvor man med fordel kan vælge betalingsvejene fra, og så køre på freeway. Der er selvfølgelig steder, hvor man skal over broer og lignende, hvor det ikke kan betale sig andet end at betale.
Rigtig interessant beretning. Jeg var ikke klar over, at man på nogle udleverings stationer ikke længere har personale. Det kommer lidt bag på mig – især på en så stor udlejnings station som Newark Airport må forventes at være. Angående jeres valg af bil, så er min anbefaling, at man ikke fokuserer alt for meget på benzinøkonomien, men i stedet fokuserer på størrelsen af bilen, så man har noget albuerum. Ford Focus er en ret lille bilmodel, og som I selv erfarede, så blev de tilbudte biler ikke ligefrem større, da der ikke var nogen Ford Focus at få. Jeg kender ikke Hertz bilstørrelser, men jeg ville ikke vælge noget, der er mindre end midsize. Personligt vælger jeg altid fullsize – altså den største udgave i normal segmentet, inden vi kommer op i premium, luxery eller hvad de nu hedder. Især når man skal køre over så lange afstande. Det er også min erfaring, at de store nyere bilmodeller faktisk er ret benzinøkonomiske. Så vælg plads og komfort frem for benzinøkonomi, når man skal køre langt i USA.
Hej Henrik, har du erfaring med The Toll Roads of Orange County? Vi var i juni i Californien. På vej mod Laguna Beach er der en betalingsvej. Det er skiltet i god tid, så man er klar med betaling. Men der er ingen betalingssteder, hverken ved indkørsel eller ved frakørsel af vejen – så det var ikke muligt at betale. Man skal åbenbart have en bizz… Alamo må have oplyst mit navn, for nu seks uger senerer har jeg modtaget en opkrævning på to gange 2,75 USD plus diverse gebyrer p.g.a. for sen betaling ialt USD 181,00. Beløbet stiger kraftigt, hvis jeg ikke omgående betaler. De beder mig om pr. brev, at oplyse mine kreditkort informationer – det har jeg naturligvis ikke tænkt mig at gøre. Jeg vil gerne betale 2 x 2,75. Vi har rejst meget i USA og også kørt på betalingsveje, men altid haft mulighed for at betale på stedet. Har du erfaring med disse selskaber og hvor aggressive de er? Tak for en super hjemmeside. Mvh. Bo
Der er en rigtig interessant problemstilling, du kommer ind på der: Hidtil har det været reglen, at man kunne betale direkte ved betalingsanlægget, når man har kørt på toll roads i USA – enten direkte til en fysisk person eller ved at smide lige penge ned i en tragt/ automat. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. Fx er Golden Gate Bridge i sydgående retning (nordgående er gratis) blevet helt automatisk i 2013, og nu kan der kun betales online eller med en brobizz i vinduet. Kommer man som turist i en udlejningsbil, skal man altså efterfølgende gå ind på et website og betale for sin passage. Det samme måtte jeg i øvrigt gøre i Chicago i foråret, hvor jeg ude ved Chicago O’Hare mødte et ubemandet betalingsanlæg, hvor jeg ikke havde mønter nok til betaling, og derfor måtte køre lige igennem – og efterfølgende betale for passagen på det tilknyttede website. Jeg tror desværre ikke, at du slipper for at betale gebyrerne, når du har undladt at betale gebyret oprindeligt. Og jeg er ret sikker på, at der formentlig er mulighed for at betale sit vejgebyr online inden for en uge, uden at man bliver pålagt ekstra gebyrer. Sådan var det ihvertfald i Chicago, og en tilsvarende mulighed har man på Golden Gate Bridge i San Francisco. I den forbindelse er det vigtigt, at man skriver udlejningsbilens nummerplade og stat ned, da det er den eneste måde at man kan identificere sin passage og betaling. Til dit spørgsmål om, hvor aggressive disse firmaer er, så aner jeg det ikke. Heller ikke om en manglende betaling fx kan give problemer, hvis man på et senere tidspunkt vil til USA og måske bliver stoppet af politiet i en helt anden sammenhæng. Firmaet kan ikke rent juridisk komme efter dig her i Danmark, men personligt ville jeg nok foretrække at få sådan en sag ud af verden. Og jeg tvivler desværre på, at du kan nøjes med de 2 x 2,75 dollars, når du ikke har betalt online – fx en uge efter passagen eller hvordan reglerne nu er for Toll Roads of Orange County.
Hej Bo, har du fået løst denne problemstilling? Jeg er I fuldstændig samme tilfælde pt., og vil meget gerne have et råd til fremgangsmåden. Vh. Carina
Jeg har fået en fartbøde i Californien den 1. juni 2014. Jeg har prøvet alt for at betale:
– prøvede at få lov til at betale på stedet – det kunne jeg ikke
– skrevet til Santa Barbara Court, men de skriver ikke tilbage
– den angivne hjemmeside med betalingsdel løber ud på alle tidspunkter jeg prøver
– det angivne tlf. nr. til betaling dutter optaget, selvom jeg har prøvet på alle tider af døgnet
– mailadressen på den angivne hjemmeside løber også bare ud
– forespurgt om det danske politi kunne hjælpe, men det ved de ikke noget om
– ringet til den amerikanske ambassade, hvor jeg fik en mail-adresse jeg kunne skrive til
– skrevet til den email adresse, men de har “desværre ikke mulighed for at hjælpe med betalingen”
– skrevet til Udenrigsministeriet i går – afventer svar, men forventer også her et negativt svar
– ringet til TDC for at kontrollere at der ikke er fejl på min PC, men der løb hjemmesiden også ud
– og nu dig, måske har du nogle ideer ?
Jeg synes, det er utroligt, at jeg ikke kan få lov til at betale, for jeg tør jo ikke tage derover igen (de truer med alt muligt, inklusiv arrest). Mvh Ole
Det er noget af en gordisk knude, du er endt i der. Og det lyder til, at du har prøvet alle tænkelige muligheder. Jeg har desværre heller ikke noget bud på løsningen – ud over at jeg ville vente et par uger, og så prøve igen på den angivne hjemmeside med betalings funktionen – eventuelt fra en anden computer eller prøve med en anden browser, fx Internet Explorer. Jeg benytter selv Google Crome for det meste, men kan i sjældne tilfælde opleve, at et website ikke opfører sig korrekt ved brug af fx Crome eller Safari fra Apple. Dine mange tekniske problemer kan muligvis indikere, at der kunne være et teknisk problem inde over. Ser vi bort fra den tekniske side af side af sagen, er en enkelt ubetalt fartbøde ikke nødvendigvis nogen katastrofe i forhold til indrejse i USA igen. En immigrations officer fortalte mig i april, at en fartbøde ikke nødvendigvis blokerer for indrejse i USA. Der er trods alt grænser for, i hvor stort omfang, at registrene samkøres, og hvis du fx lander i en anden stat end Californien, er det langtfra sikkert, at din fartbøde vil dukke op på skærmen, hvis du igen rejser til USA. Men OK: Bliver du igen standset i Californien på et senere tidspunkt, uden at have betalt bøden, kan du godt få problemer. Men prøv lige tricket med en anden computer og en anden browser, og se om det måske ikke hjælper dig. Pøj-Pøj!
Det hjalp heller ikke med andre computere/ browsere. Jeg ved ikke, om det kunne have hjulpet på et senere tidspunkt, som du skrev. Så læste jeg om Generalkonsulatet i New York i.f.m. den unge mand der er blevet arresteret der, og kom i tanke om at sådan et måtte de også have i Californien. Jeg sendte dem en mail og fik næsten svar med det samme. De sendte mig et telefon nr. og navn på en dame, de havde talt med i Santa Barbara Court/ Traffic. Jeg ringede og vupti kunne jeg betale bøden mod et mindre tillæg for at betale telefonisk. Snip, snap, snude… Jeg kan derfor anbefale at gå via et generalkonsulat og har selvfølgelig skrevet mange tak for hjælpen. I øvrigt skal du også have ros for din hjemmeside og dine foredrag, hvor jeg har været til to og brugte bl.a. dine råd med at købe masser af vand i Walmart og forskellige benzinpriser.
Rigtig god måde at angribe sagen på, og tak for din feedback. Den mulighed havde jeg ikke lige overvejet, men det er en rigtig interessant genvej, og det virkede jo også i dit tilfælde. Så tusind tak for den feedback – og din ros af mine foredrag og rejsetips 😉
Hej Henrik, jeg mener at man ved bilafhentning kan få en såkaldt vignet/ tilladelse til at køre udenom disse betalings kasser. Det koster et symbolsk beløb, men sparer megen tid. Har jeg ikke ret, og kan du eventuelt huske prisen?
Hej Henrik 🙂 Den 13/9 2012 fik jeg frakendt mit kørekort 3 år p.g.a. af påvirkelse af hash. To uger inden blev jeg taget af politiet for at have hash på mig. Det er ikke noget, der står på straffeattesten, men vil det betyde, at jeg ikke kan rejse ind i USA til sommer? Håber du kan hjælpe. Hilsen Mads
Hej Mads, hvis der ikke står noget på din straffeattest, så burde der heller ikke umiddelbart være noget problem i at kunne rejse ind i USA via Visa Waiver programmet, hvor man ikke skal søge om visum. Det bliver først – undskyld udtrykket – “kriminelt”, hvis der står opført lovovertrædelser på ens straffeattest. Hvis man skal følge de officielle regler, så skal du vistnok i princippet oplyse om man har været straffet inden for en vis periode, når man udfylder den elektroniske ESTA-formular, som giver dig en forhåndsgodkendelse på, om du kan rejse ind i USA. Hvis du oplyser noget om de omtalte forhold, får du sandsynligvis ikke indrejsetilladelse – men skal søge visum. Så min anbefaling er, at du forbigår dine “møder” med ordensmagten i tavshed på din ESTA godkendelse – så slipper du for at søge visum. Og så længe at der ikke står noget i din straffeattest, så burde det heller ikke give nogen problemer at få en forhåndsgodkendelse. Så det er sådan, jeg ville angribe problematikken. Jeg håber, du kan bruge mit svar 😉
Mega godt svar!! I princippet har jeg jo bare fået en bøde, og så går jeg ud fra at det danske politi har mulighed for at se det, hvis “det danske politi” snakker med mig. Jeg går ikke ud fra, at dem der laver indrejseforholdene, har tid og resourser til at kontrollere alle SÅ langt ned i detaljer. Jeg kender en, der rejste ind i USA med butikstyveri på sin straffeattest. Jeg var bare mere nervøs, når det gjaldt “stoffer” (hash), men hvis han kunne komme ind med en plet på straffeattesten, så burde jeg vel også kunne med en ren. Vil helt klart tage dit råd til mig, og jeg takker rigtig mange gange for din hjælp!! 😀
Hej Mads, hvordan endte historien med din tur til USA? Kom du ind uden problemer?
Vi er på boligbytte ferie i Yakima WA. Det er vores 4. bytte her i USA og endnu engang en stor succes. En ting der undrer os – og som du måske kan give os svaret på er: Når vi vil tanke benzin – som selvbetjening med Visa/Mastercard – så beder displayet på standeren os ofte om ZIP code. Kender man ikke lige det lokale postnummer – så ingen benzin! Hvorfor denne mærkelige detalje? Mvh Per Blohm
Jeg har selv oplevet det at blive spurgt om ZIP code adskillige gange, når man vil betale med kreditkort i USA. Jeg tror dog ikke, at det er den lokale ZIP code, der spørges efter, men om den ZIP code, som er knyttet til amerikansk udstedte kreditkort – som en sikkerhed for, at kortet ikke er stjålet. På nogle tankstationer, kan du med et internationalt/ dansk kreditkort indtaste fem nuller – så accepteres kortet. Men denne fremgangsmåde virker kun på nogle tankstationer. Fx fandt jeg ud af, at det “trick” kunne bruges på kæden af Circle K-tankstationer (logoet er en K i en orange cirkel) da jeg var i Californien, Arizona og Nevada her i juni. Også på Maverik tankstationerne, som der findes en del af i bl.a. Arizona, kan du indtaste fem nuller, når der spørges efter ZIP code – og få frigivet pumpen. Men på en række andre tankstationer, virker dette trick ikke. Så du må lidt prøve dig frem. Men som sagt: Jeg tror ZIP code spørgsmålet handler om at undgå svindel med kreditkort. Men hvis du ved, at den lokale ZIP code også kan benyttes, så er jeg så blevet så klog.