Her er et overblik over de mest udbredte og interessante fast food kæder i USA – plus et par af de mindre kendte regionale kæder, som også kan være gode lige at kende. Få styr på, hvad de forskellige kæder har på menukortet – og læs om kædernes historie og hvor i USA, de stammer fra – og hvilken relation, de eventuelt har til Danmark.

Burger King
De flammegrillede burgere har altid været Burger Kings varemærke – kæden blev grundlagt i 1953 i Jacksonville i Florida – i øvrigt inspireret af McDonalds’ succes. Burger King’s signature burger er som bekendt Whopperen, der blev introduceret i 1957, og som hurtigt slog an.

IMG_4137

Faktisk var Burger King den første amerikanske burgerkæde, der rykkede ind i Danmark i 1977 ved Rådhuspladsen i København – under stor bevågenhed, og Burger King kom således til Danmark fire år før McDonalds. Burger King i USA ligner de danske restauranter, dog med den store forskel, at der serveres morgenmad på Burger King i USA.

Carl’s Jr.
Den smilende gule stjerne viser vej til Carl’s Jr. – klassisk hamburger fast food i den lidt bedre ende af skalaen, hvor man også får et nummerskilt med, hvorefter maden bliver serveret ved ens bord, når den er færdig. Carl’s Jr.’s specialitet er specialstegte hamburgers, ofte i den kalorietunge ende af skalaen. Som tilbehør kan du ud over klassiske fritter fx vælge enten onion rings eller sweet fried potatoes – sidstnævnte er meget søde pomfritter, men også ganske lækre.

IMG_0237

Carl’s Jr.’s historie går helt tilbage til 1941, hvor den første restaurant åbnede i Californien. I 1997 købte selskabet bag Carl’s Jr. hamburgerkæden Hardee’s, der især er kendt i Midtvesten og på den amerikanske østkyst. De to kæder ligner hinanden, men man har valgt at bevare Hardee’s navnet, der er et meget stærk i Midtvesten. Man har dog også tilsat den lille gule smilende stjerne.

Carls’ Jr. er stadig en fast food kæde, man hovedsageligt finder på den amerikanske vestkyst. Men tro det eller ej: Carl’s Jr. er såmænd på vej til Danmark: Kæden har lavet en aftale med – hold nu fast – Bilka! Så Carl’s Jr. vil inden længe kunne finde i flere danske Bilka’er. Det bliver interessant at se, hvordan den kombination falder ud. Carl’s Jr. i USA har åbent 24 døgnet, når man inkluderer drive-in’en.

Jack in the Box
Fast food kæde med burgere og andre fast food produkter, typisk i den lidt bedre ende af skalaen – og med visse etniske afstikkere. Desuden serverer Jack in the Box morgenmad fra kl. 23 aften til næste formiddag kl. 11. Jack in the Box stammer fra San Diego i Californien, hvor kæden blev grundlagt i 1951. Jack in the Box har altid været stor på især vestkysten og i særdeleshed i Californien, men er nu i gang med en ekspansion østpå over i de amerikanske sydstater og ud i Midtvesten.

IMG_7997

Historien bag navnet i øvrigt ret interessant. Det var nemlig grundlæggerne bag Jack in the Box, der var der første til at introducere intercom-kommunikation med kunderne i drive-in’en. Dermed kunne man optimere håndteringen af kunderne, og i reklamekampagner slog man på, at man bestilte sin mad hos ”Jack in the Box” – deraf navnet på kæden. Alle Jack in the Box restauranter har af samme grund pick-up vinduer, der er åbne 24 timer i døgnet.

IMG_8001

Kentucky Fried Chicken
KFC, som kæden siden 2007 har forkortet sit navn med, stammer sjovt nok fra Kentucky, grundlagt tilbage i 1939 i Louisville i Kentucky. Kæden har faktisk fire restauranter i Danmark, alle i Københavns området. KFC’s speciale er friturestegte kyllinger, der drypper af friture, når de kommer op af den varme olie, så sundhedsapostle skal gå langt uden om KFC.

Kentucky’s kyllinger er en typisk sydstatsting, der kan suppleres med fx katoffelmos. Hvis man ikke er i humør til kylling, er KFC nok ikke lige valget. Og så skal man helst ikke spørge alt for meget ind til dyrevelfærd, når talen falder på KFC’s kyllinger. KFC er ejet af samme koncern, som står bag Taco Bell, og derfor finder man ofte både KFC og Taco Bell på samme adresse.

McDonalds
Burgergiganten med det tidligere slogan ”Billions and Billions served” og med de glade måltider til børn behøver næppe nogen yderligere præsentation. Men McDonalds skal alligevel nævnes, dels p.g.a. kædens historie, og så det faktum, at McDonalds i USA ligger noget under niveauet i Danmark.

IMG_0286

McDonalds hører således til i den absolut billige ende af fastfood skalaen, men kvaliteten er også derefter. Af samme grund finder man ofte McDonalds tæt på nogle af de mere udsatte kvarterer i de amerikanske byer. Burgerne i USA er stort set identiske med dem her i Danmark, men du kan fx ikke købe McFeast. Glem også alt om fuldkornsboller. Til gengæld serverer McDonalds morgenmad på alle restauranter i USA. Og så har McDonalds’ restauranter i USA den fordel, at der altid er gratis WiFi.

McDonalds stammer oprindeligt fra San Bernadino i Californien, hvor den første restaurant blev åbnet i 1940. I dag findes der et McDonalds Museum på stedet, hvor den første McDonalds åbnede. Der er dog tale om et uofficielt museum drevet af en privatmand, der ikke har noget McDonalds koncernen at gøre.

Den ældste McDonalds restaurant i verden, der stadig er i drift og en del af kæden, ligger i byen Downey i Californien, en forstad til Los Angeles sydøst for selve Los Angeles. Restauranten blev åbnet i 1953 og byder bl.a. på flere unikke neonskilte, inklusiv et skilt med den oprindelige McDonalds maskot, Speedee. McDonalds lange historie gør, at McDonalds konceptet har været forbillede for utallige andre fast food kæder i USA. Det var i øvrigt i 1981, at McDonalds åbnede sin første restaurant i København – fire år efter at konkurrenten Burger King var kommet til landet.

Blandt de mere utraditionelle McDonalds restauranter i USA – ud over den ældste McDonalds i Downey – kan nævnes restauranten i Barstow i Californien ved butikscentret Barstow Station, der er indrettet i tre jernbanevogne – meget logisk i en by, der er et af de største jernbaneknudepunkter i Californien.

Subway
Hvis det gælder lidt sundere fast food, så er sandwichkæden Subway et bud. Her bestemmer man selv, hvilket type friskbagt brød, din sandwich skal have, og du vælger selv hver eneste ingrediens, mens den såkaldte sandwich artist bag disken kreerer din sandwich for dig. Du vælger mellem størrelsen 6 inch (en halv sandwich) eller foot long, der er en hel sandwich, som er et helt måltid i sig selv.

Vælger du en menu hos Subway, får du en sodavand og pose chips med, men det kan virke lidt magert, så jeg plejer selv at nøjes med sandwichen. Subway er også kendt for sine cookies, der ligger udstillet oppe ved disken, og de er rigtigt lækre.

Som en lille sjov detalje, kan du optjene rabatmærker hos Subway for hver sandwich du køber. Når du har otte mærker, har du optjent en gratis six inch sandwich. Subway har i flere forsøg forsøgt at komme ind på det danske marked, dels omkring år 2000 og igen omkring 2010, uden rigtigt at slå an i Danmark. Den danske kæde Sunset Boulevard har tydeligvis ladet sig inspirere af Subways sandwich koncept.

Taco Bell
Mexicansk samlebåndsmad når det er værst. I hvert fald hvis du spørger mig. Diverse friturestegte kyllinger, tacos med klassisk mexicansk indhold. Efter min mening, discountmad uden formildende omstændigheder, så jeg plejer at gå langt uden Taco Bell i USA, med mindre der virkelig ikke er andre muligheder – og det har der været hidtil. Taco Bell er i familie med Kentucky Fried Chicken, og ofte holder begge restauranter til under samme tag.

Wendy’s
Burgerkæde i den bedre og sundere ende af skalaen – hvilket understreges af slogan’et Old Fashioned Hamburgers. Der er da også typisk lidt mere saft og kraft i burgerne fra Wendy’s, og et andet slogan for kæden er ”Quality is Our Recipe”, og det prøver man så at leve op til. Tidligere havde man også en salatbuffet hos Wendy’s, men den er jeg ikke stødt på længe. Desuden er det kun ganske få steder, at Wendy’s serverer morgenmad.

IMG_0405

Til gengæld er der aldrig langt til en Wendy, der med over 6.000 restauranter på verdensplan – langt hovedparten i Nordamerika – er verdens tredjestørste fast food kæde, kun overgået af McDonalds og Burger King. Wendy’s blev grundlagt i 1969 i Ohio, og kendes også den lille Pippi Langstrømpe lignende pige med fletninger og fregner, der er kædens mascot.

IMG_0411

Whataburger
Burgerkæde i Texas, oprindelig startet i Corpus Christi i 1950 som et drive in foretagne, hvor man kører bilen op til en af de mange parkeringspladser og får servering direkte ved vinduet. I dag er Whataburger en almindelig burgerrestaurant, men med ekstra service, som man ikke finder andre steder.

IMG_1196

Således får du altid udleveret et lille skilt med et nummer, og så kommer ekspedienten ned med din mad til dig, så du ikke skal vente ved skranken. Og vedkommende har også en bakke med bl.a. ketchup med – vælger du den sorte pakke, er det den hotte udgave, du har valgt, så pas på. Desuden er der masser af saft og kraft i burgerne hos Whataburger, og kæden er flere gange blevet udråbt til en af de bedste regionale burgerkæder i USA.

Whataburger kan bl.a. kendes på deres rød og hvid malede tage, og så er der for resten åbent 24 døgnet på de fleste restauranter. Der kan i øvrigt bestilles morgenmad hos Whataburger fra kl. 23 til til kl. 11 næste morgen. Whataburger ligger overalt i Texas, men kan også findes i andre dele det sydvestlige USA. Whataburger har cirka 750 restauranter i Texas og det sydvestlige USA.

IMG_0668

El Pato – mexicansk kvalitets fast food
Mindre regional mexicansk fast food kæde i det sydligste Texas, som byder på noget nær en restaurant lignende oplevelse. Bl.a. gør man meget ud af indretningen af hver restaurant, som har mexicanske skilte og gamle reklamer hængende på væggene. Man kan endda købe øl på El Pato. Menuen består naturligvis af mexicanske specialiteter som fx tacos, nachos, enchiladas og fajitas. Kæden tilbyder også gratis nachos i en lille bakke, man kan tage med ned til sit bord, mens man venter på maden.

IMG_0665

Men El Pato er altså en fast food restaurant uden servering. El Pato blev startet op i 1974, og har i dag 15 restauranter i Rio Grande Valley i det aller sydligste Texas. Og selvom du måske ikke normalt er til mexicansk mad, hvilket gælder undertegnede, så giv El Pato en chance, når du kommer på de kanter.

Læs også min artikel om restaurant kæder med servering i USA

Af Henrik Lange, Highways-USA.com