Hurricanes, tornadoer, skybrud, tordenstorme og snestorme. Plus muligheden for tørke, oversvømmelser, jordskred og gigantiske skovbrande. USA’s areal og mangfoldige geografi og geologi gør, at der er lidt for enhver smag, når det gælder vejret på det nordamerikanske kontinent. Heldigvis viser vejret kun sjældent tænder, og med lidt planlægning kan du undgå mange ubehagelige overraskelser.
Den amerikanske sommer
Mens det stort set er sommervarmt hele året rundt i det sydlige Californien og i Florida, følger resten af det centrale og nordlige USA, årtidernes skiften i Danmark – dog med store regionale forskelle.
Jo længere du kommer nordpå, desto kortere er sommersæsonen. Til gengæld er somrene i fx Midtvesten ofte både varme og tørre, mens temperaturerne ude langs både Østkysten og især Vestkysten holder sig på et mere moderat niveau i kraft af den lune havtemperatur. Men i storbyerne på den amerikanske østkyst har man jævnligt nogle meget varme sommerdage, især i juli og august.
Jo længere sydpå du kommer, desto varmere og fugtigere bliver det. I sydstaterne samt i Florida betragtes juli og august som “off season”. Her er priserne på overnatning i bund p.g.a. den fugtige varme, der ligger som en dyne over især Florida. I det sydvestlige USA og stater som Arizona, New Mexico, Utah og Texas – kan varmen være noget nær uudholdelig i juli og august.
Den amerikanske vinter
Hele det nordlige og centrale USA er kendt for sine kolde og snerige vintre. Jo længere nordpå, desto mere sne, og i de nordligste stater falder den første sne i midten af oktober. Her slår fastlandsklimaet igennem for fuld styrke med varme somre og meget kolde vintre.
Ude langs kysterne sørger det lune havvand for at dæmpe temperaturfaldet, og på den amerikanske vestkyst bliver vintrene sjældent særligt strenge. Til gengæld er New England og New York området hvert år udsat for voldsomme snestorme, der nogle år godt kan nå helt ned til de nordligste sydstater. Kystbyerne langs New Englands kyst bliver i sjældne tilfælde udsat for massive isstorme, hvor husene nærmest bliver pakket ind i is.
I Rocky Mountains-staterne begynder sneen at falde og lukke bjergveje og bjergpas fra slutningen af september, mens præriestarter som Texas, New Mexico, Arizona samt Californien ikke er nævneværdigt plaget af vintervejr – selvom det ude på den flade prærie godt kan blæse rigtigt råkoldt gennem marv og ben.
Regn- og tordenstorme i USA
Sensommeren er højsæson for regnstorme eller tordenstorme – thunderstorms som amerikanerne kalder dem. Umiddelbart lyder fænomenet harmløst, men du skal have respekt for de amerikanske regnstorme, der kan opstå med meget kort varsel, og som ofte er ledsaget af lyn, torden og kraftig blæst med vindstød af stormstyrke.
Hvis du er udenfor, så søg så vidt muligt tilflugt indendørs, mens uvejret passerer. Tordenstorme forsvinder i de fleste tilfælde lige så hurtigt, som de opstår.
Hurricanes – orkaner i USA
Orkansæsonen i det sydlige og østlige USA går officielt fra juni til september, men de senere år har sæsonen rykket sig, og der er flere eksempler på kraftige orkaner i oktober og helt frem i begyndelsen af november.
Det er ikke kun Florida, der er udsat for orkaner. Det gælder hele den amerikanske Golf- og Atlanterhavskyst, hvilket orkanen Katrina et et eksempel på, der den 29. september 2005 bl.a. hærgede New Orleans. Og så sent som i 2012 fik New York kærligheden at føle, da superorkanen Sandy ødelagde for millioner af dollars, da havvand skyllede ind over millionbyen. Orkaner kategoriseres på en skala fra et til fem med fem som de mest voldsomme. Katrina i New Orleans var en kategori fire-orkan, mens Sandy “kun” var en kategori et-orkan, men som i kraft af dens bane var næsten lige så ødelæggende og kostbar som Katrina.
Respektér advarslerne om orkaner
Du skal andre ord ikke spøge med de amerikanske hurricanes. Hvis du er så uheldig, at du kommer i nærheden af en orkan, så lyt til de officielle advarsler, og respektér eventuelt myndigheders krav om evakuering. I Florida har man lavet specielle evakueringsruter, der er markeret med særlige skilte, som skal benyttes i tilfælde af en evakuering.
Det kan være livsfarligt at forsøge at “stå stormen igennem”. Hurricanes er totalt uforudsigelige, og de ændrer retning med kort varsel. Så pak kufferten og forlad området – også selvom langtfra alle hurricanes spreder død og ødelæggelse.
Flere af de populære ferieområder i det sydlige USA har i øvrigt lavet særlig orkan-information til turisterne med information om, hvordan du skal forholde i tilfælde af en orkan. Det gælder bl.a. Florida Keys – læs mere her
Tornadoer og Tornado Alley i USA
Det amerikanske Midtvesten er hvert år i august og september plaget af tornadoer, der fejer hen over de flade præriestater. Tornadoerne opstår typisk i sensommeren, når ustabil og kølig luft fra Den Mexicansk Golf trækker ind over de meget varme luftmasser over fastlandet, hvilket udløser de voldsomme naturkræfter.
Af samme grund kører tv-stationerne i det amerikanske Midtvesten i tornado-sæsonen et infobånd i bunden af skærmen, hvor du løbende kan følge med i, hvor stor risikoen er for tornadoer, og om der eventuelt er observeret nogle aktive tornadoer i lokalområdet. Dele af Midtvesten kaldes af samme årsag for Tornado Alley, da det er her hovedparten af de amerikanske tornadoer opstår.
Selvom tornadoer er “eksotiske” for de fleste danskere, og selvom det er fristende at se nærmere på fænomenet, så skal du holde dig på afstand og eventuelt gå indendøre, hvis en tornado krydser din vej. 1990’ernes amerikanske katastofefilm om tornadoer overdriver ikke, når det handler om tornadoernes dødbringende naturkræfter.
Fahrenheit og Celsius
Som en ekstra udfordring for turister bruger amerikanerne Fahrenheit til at måle temperaturer med i stedet for Celsius som i resten af verden. Den officielle omregningsfaktor fra Fahrenheit til Celsius er Fahrenheit minus 32 gange 0,55. Men i praksis kan du bruge en tommelfingelregel, som hedder at 90 Fahrenheit svarer til cirka 30 grader, 70 Fahrenheit til 20 grader og 50 Fahrenheit til 10 graders Celsius. Frysepunktet på Fahrenheit-skalen ligger ved 32 graders Fahrenheit.
En præcis omregningstabel fra Fahrenheit til Celsius finder du her
Vejret som underholdning
Vil du alligevel gerne opleve en amerikansk tornado på tæt hold, er Universal Studios i Orlando i Florida leveringsdygtig. Parken har bl.a. forlystelsen Twister, bygget over tornado-filmen af samme navn. Her tager effektmagerne fra Universal Studios dig med ind i Twister-universet og blæser dig godt og grundigt igennem, mens løse blade, neonskilte, træer og en tankvogn lastet med flydende ilt fyger om ørerne på dig og det øvrige publikum.
Er du mere til jordskælv, kunne du indtil for få år siden – i Universal Studios i Orlando – smutte en tur ned i San Franciscos undergrundsbane, hvor metrotoget pludseligt bliver afsporet, da det helt store jordskælv rammer byen. Loftet faldt ned, lyset gik ud, togvognene truede med at vælte helt rundt, og en revnet tankvogn med benzin gled naturligvis ned i tunnelen oppe fra gadeniveau. Underholdende og meget realisttisk, men ikke løjer for folk med sarte nerver.
Men den forlystelse er altså lukket – eller rettere flyttet – for noget af “jordskælvet” kan du nu opleve på Studio turen i Universal Studios i Los Angeles.
Læs mere her:
Jordskælv, vulkaner og tsunamier i USA
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Hej Henrik. Skal vi være bekymret for orkanern på vores planlagte roadtrip i Florida i uge 42 og 43, 2018?
Nej I behøver ikke bekymre jer om orkansæsonen. Orkaner er heldigvis så sjældne, at man skal være meget uheldig for at ramme ind i en orkan, når man er på ferie i Florida. Man kan aldrig gardere sig 100%, men det er ikke noget, jeg ville tage med i min planlægning, hvis jeg skulle til Florida eller det sydøstlige USA i eftersæsonen. Fortsat god planlægning og rigtig god tur til Florida til efteråret 🙂
Hej Henrik, tak for en fantastisk side, som vi har brugt meget til vores USA ture. Vi er ved at planlægge en lille tur til Houston her i november. Men hvordan ser der ud efter Harvey, ved du det? Eller kan du anbefale en side, hvor vi måske kan læse lidt mere om vejenes tilstand?
Jeg er ikke opdateret på, hvad status er i Houston efter Harvey, men mit udgangspunkt er, at “intet nyt er godt nyt”. Og da Houston er USA’s fjerde største storbyområde (hvis jeg ikke husker forkert), så er der nok rimelig hurtigt kommet styr på tingene i selve Houston. Hvordan der ser ud langs kysten, som både blev ramt af stormskader og vandskader, er en anden historie. Her må I nok forventer visse uregelmæssigheder. Men tag et kig på Texas Department of Transpotation og se hvad de skriver – http://www.drivetexas.org
Tak for hurtig svar og link. Det ser fint ud derover.
Hej Henrik, super side du har her, tak for den 🙂 Jeg kørte rundt i syden i oktober sidste år og skal derover igen om 11 dage. Efter at jeg var kommet hjem, fik jeg en regning fra biludlejningen for kørsel på en toll road og et administrations gebyr, som var mange gange større. Det blev dog ikke til noget stort beløb, men det ærgrede mig, for jeg havde slet ikke opdaget, at jeg kørte ind på en toll road. Ved du, hvordan man kan se det, og kan man indstille amerikanske GPS tii at undgå dem? Mvh Niels
Udfordringen med betalingsveje i USA er meget forskellig, afhængig af hvilken region af USA, vi taler om. Men helt personligt så plejer jeg at tjekke min rejserute på Rand McNally’s Road Atlas i A3 udgaven, hvor betalingsveje er markeret med grøn farve. Dermed så har jeg en indikator på, om jeg skal være specielt opmærksom på betalingsveje på min rejserute. Det er især i Florida og i området omkring Boston, New York og Washington D.C., at man skal være ekstra opmærksom. Enkelte steder – især i Florida – er man gået over til nummerplade scanning på nogle vejstrækninger, så her får man altså slet ikke muligheden for at betale manuelt. Men i mange andre stater, bl.a. i sydstaterne, i Rocky Mountains regionen og i det vestlige USA har man slet ingen – eller meget få – betalingsveje. Derfor behøver man som udgangspunkt ikke at tilkøbe en vejafgiftspakke hos udlejningsselskabet, når man rejser i det vestlige USA, mens en sådan vejafgiftspakke er en god ide i Florida. Jeg bruger aldrig GPS i USA, så jeg har ingen erfaring med GPS’er og betalingsveje.
Irma suser ind over Florida i weekenden. Hvor præcis, vides naturligvis endnu ikke. Vi tager til Clearwater Beach om 16 dage og er da lidt bekymrede. Ikke for selve orkanen, men for dens følger. Hvordan er man stillet rent afbuds-/ forsikringsmæssigt ? Worst case: Hotellet blæser halvt omkuld og der er MEGET højvandet i byen. Vi har jo ikke rigtig mulighed for et værelse på et andet hotel, da byen et hårdt ramt. Ligesom i de nærliggende byer.
Aflyser man turen og angriber Californien via last minute billetter? Eller satser man på, at der er hoteller på østkysten (som nok stiger i pris p.g.a. udbud/ efterspørgsel)? Og vil forsikringen mon dække, hvis man ikke ønsker at gå i vand til knæene (de planlagte fly gennemføres sandsynligvis)? Hvis lufthavnen rammes (Tampa), kontakter man så “bare” Delta og ombooker sit fly til fx. Orlando? Nu bliver det naturligvis ikke aktuelt, men hvad gør man, hvis man har planlagt at rejse ind i et hårdt ramt område? Tak. Hilsen den bekymrede ?
Den gode nyhed er, at Irma trods sin hærgen ikke har voldt så store skader som frygtet. Jeg har ikke lige styr på status i Clearwater, men jeg er ret sikker på, at I kan gennemføre jeres rejse til Florida som forventet. Hvordan tingene forholder sig i forhold til reglerne for afbestilling og ændring, kan jeg ikke svare på. Her afhænger svaret helt af, hvilke betingelser udbyderen af rejsen har stillet, da I bestilte rejsen. Men jeg ville altså ikke være så bekymret, med de meldinger jeg har fået fra Florida efter orkanen. Og jeg ville ihvertfald ikke ændre turen til Californien i stedet – det vil nok blive rigtig dyrt med en sådan ændring. Rigtig god tur til Florida!
Jeg planlægger en tur til New York fra 1. juni 2018 og en uge frem. Jeg er dog lidt bange for at komme til at cirkle rundt i luftrummet over JFK lufthavnen eller ikke få lov at stige ud af flyet p.g.a. tordenstorme/ thunderstorms. Hvor almindelige er thunderstorms på den tid af året, og kan man ikke lande mens de passerer? På forhånd tak. Hilsen Christina
Jeg tror umiddelbart, at din frygt er ubegrundet. Du skal være meget uheldig, hvis du lige rammer ind i en tordenstorm, og jeg kan slet ikke forestille mig, at I ikke skulle kunne forlade flyet p.g.a. regn og torden. Jeg har ikke kendskab til, at tordenstorme omkring New York skulle være et særligt problem. Man kan nogle gang opleve problemer med tordenstorme omkring Chicago, men ikke specielt ved New York mig bekendt.
Hej Henrik! Tak for en super fin hjemmeside, som vi altid vender tilbage til! Vi sidder og planlægger vores tre ugers roadtrip til sommer. Vi har netop læst om “Tornado Valley”, som en del af vores rute går igennem. Vil du undgå denne i august?
Nej det ville jeg bestemt ikke. Tornadosæsonen er fra cirka nu (april) og frem til slutningen af juni. Og varslings systemet er så godt derovre, at det ikke burde været et problem for folk der er på farten. Noget andet hvis du har et hus, det er ikke sådan lige at flytte.
Nu kaldes det omtalte område faktisk Tornado Alley, men lad det ligge 😉 Men som Henrik Bottos skriver til jer, ville jeg på ingen måde lave om på jeres rejseplaner, fordi I tilfældigvis er i området i august måned. Det er jo heldigvis ikke tornado “garanti”. Og som Henrik Bottos også skriver, så kan I jo bare “køre uden om”, hvis uheldet skulle være ude, og der er tornadoer i nabolaget. Men jeg ville på ingen måde være nervøs, da det i så fald ville være umuligt at bevæge sig rundt i store dele af den centrale USA i løbet af sensommeren og efteråret. Så god tur til Tornado Alley!
Der står i bøgerne, at det er bedst at besøge New York i foråret eller i efteråret. Vil det overhovedet være en fornøjelse at tage til New York i juli eller august måned, eller er der for varmt og fugtigt? Man ser jo altid i amerikanske film, hvordan new yorkerne søger væk fra byen om sommeren. Vh Karin
Nu har jeg aldrig været i New York i juli, men jeg besøgte New York i slutningen af august en uges tid for et par år siden, og det var en meget behagelig oplevelse – og på ingen måde hedt eller fugtigvarmt. Men det kan jo varierer fra år til år, så der er ingen garanti. August ville jeg ikke være så nervøs for, mens juli kan godt være varm affære. Jeg håber, det hjælper jer videre.
Hej Henrik, vi skal i år køre fra Los Angeles via Seattle til Milwaukee og Chicago. Har du kørt denne strækning? Er der noget specielt, du mener vi skal se? For en god ordens skyld skal der nævnes, at vi har brugt tre ugers sommerferie i USA de sidste otte år og været i 20 stater og kørt 40.000 km. Vi har en Harley-Davidson stående fast derovre, det er en fantastisk måde at holde ferie på. Vi sætter bare motorcyklen “på lager”, når vi er færdig med turen, og vender tilbage igen næste år.
Tak for en super god USA-side ? Jeg har lige et spørgsmål vedrørende sydstaterne. Vi planlægger at rejse rundt i sydstaterne juli 2016 i motorhome i New Orleans, Mississippi, Memphis, Charleston, Savannah, o.s.v. Men nu hørte jeg lige fra en, at der er frygtelig mange myg der om sommeren, som skulle være en rigtig plage. Hvad er dine erfaringer? Når man rejser med to skolebørn, er vi jo nødt til at vælge juli, når vi gerne vil bruge 3-4 uger på turen.
Jeg har ikke hørt noget om, at myg skulle være en speciel udfordring i sydstaterne. Nu er sydstaterne jo et gigantisk stort område, og den planlagte rute, I nævner, går gennem meget store områder, som er ret forskellige i forhold til klima. Men der kan sagtens være generende myg i fx sumpområderne i Louisiana. Det I mest af alt skal være forberet på, er luftfugtigheden og den til tider trykkende varme. Den er desværre svær at undgå i store dele af sydstaterne, så det er nok mest varmen og fugtigheden – og i mindre grad myggene, jeg ville være bekymret for. Jeg har endnu ikke selv opholdt mig i sydstaterne i sommermånederne, men det får jeg lejlighed til i 2016, hvor jeg skal til New Orleans i slutningen af juni. Så det glæder jeg mig til – også for selv at “teste” klimaet dernede på den tid af året. Så I skal afgøre med jer selv, om I er klar til den fugtige varme – eller om I skal søge mod mere tempererede himmelstrøg, fx Rocky Mountains regionen, der er perfekt at besøge i juli måned – selvom det er en helt anden type oplevelse end sydstaterne. I kunne også vælge at inkludere en afstikker til Florida en uges tid. Det ville ungerne sikkert ikke have noget imod, og her er varmen ikke helt så trykkende – selvom der også er ret varmt og fugtigt i juli. Fortsat god planlægning!
Så der var et ældre opslag omkring ens pas skal være gyldigt et halvt år efter indrejse til USA. Vil lige præcisere, at så længe man rejser ud af USA inden passet udløber, er der ingen problemer. Vi var i Houston i maj måned, og da mit pas udløb 3 uger efter jeg kom hjem, kontaktede jeg den amerikanske ambassade og Udenrigsministeriet, som oplyste, at Danmark har en særaftale med USA. Så passet behøver altså ikke være gyldigt et halvt år efter indrejse, når man er dansk statsborger.