Mens du langt hen ad vejen kan planlægge dig til at undgå ekstremt vejr i USA, er det noget sværere at tage højde for naturkatastrofer som jordskælv, vulkanudbrud, tsunamier eller lignende. Her må du sætte din lid til de højere magter, og så i øvrigt huske på, at du rejser rundt i et af verdens mest højteknologiske lande med masser af varslings systemer, og at eksperter konstant overvåger alle bevægelser i undergrunden.

Jordskælvszonen i Californien
Californiens placering overpå den såkaldte San Fernando-forkastning, hvor to af klodens kontinentalplader mødes, er en kilde til konstant uro. Los Angeles og San Francisco bliver således jævnligt ramt af mindre jordskælv, men det hører dog til sjældenhederne, at skælvene bliver så voldsomme, at de medfører større ødelæggelser og personskade. Men der er faktisk næsten dagligt små jordskælv i Californien, selvom kun de færreste af dem rent faktisk kan mærkes.

Det seneste store jordskælv i Californien var skælvet i 1989, hvor en række motorvejsbroer i San Francisco kollapsede, og hvor San Francisco Bay Bridge blev så beskadiget, at man måtte bygge en ny bro parallelt med den gamle. Det hidtil mest dramatiske jordskælv i nyere tid var San Francisco skælvet i 1906, hvor den efterfølgende storbrand var med til at lægge store dele af byen i aske.

Netop på grund af risikoen for jordskælv er de fleste nyere bygninger i San Francisco og Los Angeles jordskælvssikret, så de kan modstå rystelser på op til seks på Ricter-skalaen. Det samme er infrastrukturen og San Franciscos broer. Man har bl.a. for nylig brugt mange millioner dollars på at jordskælvs sikre Golden Gate Bridge.

Det buldrer og brager under Yellowstone
Selvom de heldigvis ikke lader høre fra sig særlig tit, har USA faktisk også et par af verdens mest upålidelige vulkaner. Yellowstone i det nordvestlige USA er et af landets mest vulkanaktive områder, og lige under overfladen i nationalparken syder, bobler og koger det konstant, hvilket er med til at skabe den helt unikke naturoplevelse i parken. Det er især Yellowstones seismiske aktivitet, der er med til at tiltrække de mange hundredetusinder turister, der hvert år besøger Yellowstone.

Seismiologer holder konstant øje med undergrunden under Yellowstone, og fra tid til anden bliver de mest ustabile områder af parken lukket for offentligheden, indtil der atter falder ro over tingene. Eksperter vurderer, at den ustabile undergrund under Yellowstone meget vel kan give anledning til et voldsomt vulkanudbrud på et tidspunkt i form af en såkaldt supervulkan. Man regner dog med, at risikoen for et sådant udbrud ligger adskillige hundrede år ude i fremtiden.

Mount St. Helens – et brag af en vulkan
En anden af USA’s mest upålidelige og berygtede vulkaner er Washington State’s Mount St. Helens, og den buldrer jævnligt med dommedags trommerne. Den 18. maj 1980 slog den til for fuld styrke, og eksploderede med et gigantisk brag, der kappede 400 meter af vulkankrateret.

Eksplosionen var så kraftig, at træerne i skovene omkring vulkanen blev blæst omkuld som tændstikker i op til 30 kilometer fra vulkankeglen. Samtidig regnede det ned med aske fra udbruddet, der iklædte det nordvestlige USA i grå og sorte farver. Heldigvis ligger Mount St. Helens så langt væk fra beboede områder, at udbruddet kun kostede nogle få menneskeliv, der var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Mount St. Helens fik dermed understreget, at hun på ingen måde er en ufarlig dame.

I dag er naturen omkring vulkankrateret ved at komme sig igen, og via en nyanlgt vej, som fører op til et besøgscenter 10 kilometer fra selve vulkankeglen, kan du i dag med egne øjne se, hvor kraftigt udbruddet var – og hvordan naturen reetablerer sig selv omkring vulkanen.

Tsunamier på den amerikanske Stillehavskyst
Det hører til sjældenhederne, at den amerikanske vestkyst rammes af store tidevandsbølger eller tsunamier fremkaldt af undersøiske jordskælv. Her er Hawaii langt mere udsat.

Men at undersøiske jordskælv kan udløse store tidevandsbølger, der når helt frem til den amerikanske vestkyst er der set eksempler på gennem den nyere historie. Således fik Alaska den 28. marts 1964 besøg af en over 60 meter høj tsunami, udløst af et undersøiske jordskælv. Tsunamien ramte den sydvestlige del af Alaska og kostede 107 mennesker livet. Men det er altså absolut undtagelsen, at USA rammes af tsunamier.

I forhold til naturkatastrofer kan du trøste dig med, at USA har et af verdens mest avancerede varslings systemer, og at de amerikanske myndigheder konstant overvåger potientielle farer fra jordskælv, vulkaner og tsunamier, så der er ikke grund til at være specielt bekymret. Hvis uheldet skulle være ude, så er USA næppe det værste land i verden at “opleve” en naturkatastrofe.

Læs også:
Vejret, klimaet og årstiderne i USA

Af Henrik Lange, Highways-USA.com