Amerikanerne er vilde med plastickort. Et internationalt kreditkort er derfor et absolut “must”, når I rejser til USA eller Canada. I mange sammenhænge er et kreditkort nærmest et krav, fx hvis I skal leje bil eller booke et hotelværelse. Kreditkortet fungerer som udlejningsfirmaets eller hotellets sikkerhed. Biludlejningsfirmaerne spærrer et beløb på jeres kreditkort svarende til depositumet. Det samme gælder for hotellerne, der bruger jeres kreditkort som sikkerhed for betaling af eventuelle ekstra ydelser – uden dog at hæve penge på kortet, før I checker ud igen.

Hav mere end et kreditkort med til USA
I kan med andre ord ikke undvære et kreditkort i USA. Og det er en god ide at have mere end ét kreditkort med, så I har et ekstra kort i baghånden, hvis det eneste pludseligt giver problemer.

Jeg har bl.a. oplevet at få bøvl med magnetstriben på mit VISA/ Dankort i USA. Ved den lejlighed var det rart, at jeg havde et ekstra kreditkort i baghånden. Det er dog ikke helt lige meget, hvilke kreditkort I vælger at tage med til USA.

Her er en liste over de mest anvendte plastickort i USA og Canada:

Visa/ Visa Dankort
De fleste danskere har et Visa Dankort, og Visa kan bruges overalt i USA. Det kombinerede Visa/ Dankort er imidlertid ikke et “rigtigt” kreditkort, men fungerer i stedet som et internationalt hævekort, hvor transaktionerne efter et par dage hæves på kontoen i dit danske pengeinstitut.

Vær opmærksom på, at I på Visa Dankortet maksimum kan hæve op til 2.000 kr. i kontanter om dagen og 25.000 kr. inden for 30 dage – en grænse, der godt kan snyde, når I er ude på længere rejser som fx i USA. Bemærk at hævegrænsen på de 25.000 kr. inden for en måned også gælder, selvom I har flere penge stående på jeres tilknyttede bankkonto. Grænsen er indført af sikkerhedshensyn, så stjålne kreditkort ikke kan misbruges i ekstrem grad.

Det er dog normalt muligt at få flyttet kreditgrænsen, hvis I kontakter jeres pengeinstitut og i øvrigt har dækning på kontoen. Således måtte flere banker flytte kreditgrænsen i 2010, da den islandske vulkan Eyjafjallajökull fik mange danskere til at strande i USA, hvilket betød uforudsete udgifter for mange og forlængede ophold i USA, da flytrafikken mellem Nordamerika og Europa blev indstillet.

MasterCard
MasterCard åbner næsten alle døre i USA. Kortet er i de fleste tilfælde et rigtigt kreditkort, hvor forbruget på kortet først hæves op til 45 dage efter købet. Der findes flere måder at få et MasterCard på, bl.a. tilbyder FDM sine medlemmer, at de kan få tilknyttet et MasterCard til deres medlemsskab, så medlemskortet bliver et kombineret FDM- og MasterCard. I nogle tilfælde er FDM’s rabatter ligefrem betinget af, at man har et FDM MasterCard.

FDB har nu også åbnet mulighed for at få et kombineret FDB medlemskort og et tilhørende MasterCard, og det samme gælder SAS, hvor I kan få tilknyttet et MasterCard til jeres EuroBonus medlemsskab, så SAS EuroBonus kortet også bliver et MasterCard.

American Express
Navnet giver næsten svaret: American Express er på hjemmebanen i USA et yderst effektivt kreditkort, der kan bruges som betaling rigtigt mange steder.

Indtil 2011 kunne kunder i Danske Bank få udstedt det klassiske kreditkort med det velkendte grønne logo. Men det samarbejde er ophørt, så nu skal man ansøge om et American Express direkte hos American Express Danmark. Ud over selve kreditkortet, tilbyder American Express også en række rejse- og bagageforsikringer. Her er det dog i de fleste tilfælde et krav, at rejsen/ flybilletten er betalt med selve kortet. American Express er mest oplagt til firmakunder.

Diners Club
Diners var tidligere ikke særligt udbredt i USA. Men i 2006 indgik Diners Club en aftale med MasterCard, og i dag er Diners-kortet udstyret med et MasterCard-logo. Det betyder i praksis, at I som udgangspunkt kan betale med Diners de steder i USA og Canada, der også modtager MasterCard.

Jeg kan dog ikke anbefale, at I “kun” tager jeres Diners kort med til USA. Som udgangspunkt bør I altid have mindst to kreditkort med, så I har et reservekort i baghånden, hvis det ene kort pludselig ikke kan benyttes.

Eurocard
Som navnet antyder, er Eurocard et kreditkort, der har sine rødder i Europa, og Eurocard er ikke særlig kendt i USA. Eurocard er dog i realiteten et MasterCard på lige fod med Dines Club kortet, og det kan derfor benyttes som betalingsmiddel nøjagtigt de samme steder, som modtager MasterCard.

Men ligesom med Diners – og alle de øvrige kreditkort for den sags skyld – kan jeg ikke anbefale, at I kun satser på jeres Eurocard i USA. I bør også have et andet kreditkort med som supplement.

Andre kreditkort
Der findes et væld af andre betalingskort, og her må I forhøre jer hos jeres lokale udbyder, hvilken udbredelse de enkelte kreditkort har i USA. Sørg dog under alle omstændigheder for, at have mere end et kreditkort med på rejsen.

Pengeautomater i USA og Canada
På næsten hvert gadehjørne, i alle butikscentre og i større supermarkeder finder I pengeautomater eller ATM’s, som amerikanerne kalder dem – en forkortelse for Automatic Teller Machine. En ATM er dog ingen garanti for, at jeres kreditkort accepteres, og at I dermed kan fingre i nogle kolde kontanter. Det afhænger af hvilke samarbejdspartene jeres bank eller kreditkortudbyder har i USA.

Bemærk også, at det ikke er muligt at hæve over beløbet i butikker, som der er tradition for herhjemme. I kan kun hæve det beløb på jeres kreditkort, som I har købt varer for i butikken.

Vær opmærksom på, at I betaler et gebyr, hver gang I foretager en kontanthævning – typisk 30 til 50 kroner pr. hævning. Undgå derfor at hæve småbeløb, og hæv i stedet et lidt større kontantbeløb. De amerikanske banker lægger også et gebyr over i det udbetalte beløb – fx to dollars pr. kontanthævning i en pengeautomat.

Betalinger med kreditkort i USA
Selvom de internationale kreditkort åbner mange døre i USA, har de også deres begrænsninger. Mange mindre butikker, kiosker og tankstationer modtager ikke betaling med internationale kreditkort. Også selvom butikken måske skilter med de kendte kreditkort-logoer ved indgangen – logoerne er måske bare til pynt.

I andre tilfælde illustrerer logoerne kun, at butikken modtager de pågældende kreditkort udstedt af amerikanske banker og kortudbydere, men ikke nødvendigvis internationalt udstedte kreditkort. Så et MasterCard-logo er ingen garanti for, at I kan betale med et dansk udstedt MasterCard – selvom det normalt vil være tilfældet.

Samme problem kan opleves på tankstationer. Selvom kreditkort logoerne optræder ved betalings automaten ude ved pumpen, er det ingen garanti for, at I rent faktisk kan betale med jeres kreditkort direkte ved pumpen. Typisk accepterer lavprisselskaberne ikke betaling med internationale kreditkort ud ved standeren – og i nogle tilfælde heller ikke i butikken. Til gengæld kan I i de fleste tilfælde betale med kreditkort hos de store benzinkæder som Chevron, Exxon, Shell, etc. hvor prisen pr. gallon benzin til gengæld er nogle cent højere end hos lavprisselskaberne.

Det korte af det lange er, at I altid bør have nogle kontanter/ mønter på jer til betaling af småbeløb. Apropos betaling med kreditkort på tankstationer: Læs mere om tankning i USA, herunder indtastning af ZIP-codes på selvbetjenings tankstationer i USA

“Credit or Debit?”
Når I vil betale med kreditkort i amerikanske butikker og supermarkeder, vil I nogen gange opleve at blive spurgt om, om der er tale om et “Credit” eller et “Debit” kort. Her er svaret for langt de fleste danske turister “Credit”.

Et “Debit”-kort svarer til et almindeligt bankhævekort. Men de for danske turister i USA er det kreditkort-delen, der bruges til betaling. Eller sagt på en anden måde: Når I betaler med jeres Visa Dankort i Danmark, er det et almindeligt hævekort – og dermed et “Debit” kort. Men når I betaler med jeres Visa Dankort i USA er det et “Credit” kreditkort.

Sikkerhed og kreditkort
Ud over de velkendte regler for opbevaring af pinkoder langt væk fra selve kreditkortet og brug af pinkodehusker, bør I også have styr på, hvilket nummer I ringer til, hvis uheldet er ude, og jeres kreditkort skal spærres.

Bankerne og kreditkortudbyderne har ret kontante regler for, hvor meget man selv hæfter for, hvis I ikke straks får spærret kortet, hvis I opdager, at I har mistet jeres kort. Husk også at være diskret, når I indtaster pinkoder i det offentlige rum. Forsøg også at undgå at overlade jeres kreditkort ude af syne til andre i en betalings situation, når I betaler med kortet i udlandet. Det kan ikke altid lade sig gøre i praksis. Men efterlad så vidt muligt ikke jeres kreditkort ude af syne, med mindre der ikke er andre muligheder.

Misbrug af kreditkort efter hjemkomst
I sjældne tilfælde kan I også opleve, at jeres kreditkort pludselig bliver misbrugt lang tid efter, at I er kommet hjem. Pludselig kan der dukke ukendte transaktioner op på jeres konto med det tilknyttede kreditkort. Det har undertegnede selv prøvet. Sådanne “mistænkelige” transaktioner er noget, bankerne naturligvis overvåger. Og i nogle tilfælde spærrer banken jeres kreditkort, allerede inden transaktionerne er trukket fra kontoen.

I mit tilfælde har nogle altså “scannet” informationerne fra mit kreditkort – sandsynligvis i forbindelse med, at jeg har foretaget en betaling i USA. Halvanden måned senere – lang tid efter jeg er kommet hjem – bliver der så pludselig foretaget mistænkelige betalinger i US dollars med kortet – noget som Nets og i mit tilfældet Danske Bank dog opdager og spærrer kortet, inden transaktionerne trækkes fra min konto.

Men for at gardere mig mod, at banken spærrer kortet en anden gang – når jeg fx næste gang er i USA og bruger kortet derovre, hvor der ikke er tale om misbrug – ringer jeg altid ind til min bank to dage før afrejse og giver dem en såkaldt “rejsevarsling”. Dermed ved banken, at jeg altså er i USA i en bestemt periode, og at de derfor ikke skal undre sig over, at der bliver trukket beløb i US dollars fra kontoen over en bestemt periode – eller i værste fald spærre kortet i den tro, at der er tale om misbrug. Den løsning kan andre naturligvis også overveje.

Informationerne på denne side er senest opdateret den 3. juni 2016.

Læs også:
Kontanter og drikkepenge i USA
Rabatter i USA og rabatpakker i storbyer

Af Henrik Lange, Highways-USA.com