SeaWorld i San Diego har været i modvind de senere år fra bl.a. dyrevelfærdsgrupper, som mener at forholdene for dyrene – og i særdeleshed parkens spækhuggerhvaler – ikke har været optimale. Den problematik forholder denne anmeldelse sig ikke til. Til gengæld kan I læse min anmeldelse af parken set fra en oplevelsesvinkel, og hvad børnefamilier kan forvente at få, hvis I vælger at besøge SeaWorld i San Diego. Hvilket er en bred vifte af oplevelser.

Køb dagsbilletter til SeaWorld San Diego
Rabatpakken Go San Diego Card inkl. SeaWorld San Diego
Hoteller tæt på SeaWorld i San Diego

SeaWorld i San Diego med havudsigt
San Diego’s udgave af SeaWorld har den nok mest velvalgte placering af de tre SeaWorld parker i USA: Ved bredden af Mission Bay ud til Stillehavet – med direkte udsigt over bugten ved San Diego. For det er jo trods alt det, det handler om i SeaWorld. At formidle fortællingen om havets mange skabninger på en familievenlig måde. Derfor er placeringen ved kanten af Stillehavet ret genial, hvor parken har ligget siden åbningen i 1964, hvor parken slog dørene op som den første SeaWorld i USA.

Desuden er klimaet i det sydlige Californien helt perfekt. Selv i april måned 2016, hvor jeg og min 11-årige søn for første gang besøgte parken, skal man være flittig med solcremen for ikke at få røde arme, ben og nakker.
Electric Eel, Manta og Journey to Atlantis
San Diego-udgaven af SeaWorld er ikke så stor, som de to andre SeaWorld parker i USA i Orlando i Florida samt i San Antonio i Texas. Det gør til gengæld parken i Californien rimelig overskuelig. Derfor kunne jeg også tage det mere afslappet med at lade min 11-årige søn være lidt på egen hånd på parkens legepladser og andre steder i parken. Nu hjalp det også, at der var tale om en hverdag uden for højsæsonen, hvor der kan være langt flere gæster i parken.

SeaWorld i Orlando er kendt for sine ret vilde rutsjebaner. Dem er der ikke specielt mange af i San Diego, men efter åbningen af den nye rutsjebane Electric Eel i 2018, er der kommet lidt mere smæk for skillingen.

Jeg testede Electric Eel i juni 2019, og den kan i den grad levere et adrenalin kick: Selvom turen kun er på 50 sekunder, så inkluderer turen både flere loops, et twist og en fin detalje til at starte med: Man starter nemlig med at køre frem og tilbage en gang, inden man sendes ud på den rigtige tur rundt på banen, der i øvrigt når op i en højde af 45 meter. Tophastigheden er 100 kilometer i timen, så der er i den grad stød i den elektriske ål.

Rutsjebanen Manta er SeaWorlds næst vildeste bud på en rutsjebane, hvor I drøner rundt som en rokke i havet. Men i den californiske udgave ligger I ikke vandret ned, som man gør i den tilsvarende Manta rutsjebane i Florida. Der er dog alligevel pænt meget smæk for skillingen på den halvanden minut lange flyvetur – men ingen loops undervejs, så her kan de fleste familiemedlemmer være med, hvis Electric Eel bliver lidt for sjov.
Det trejde bud på en rutsjebane i SeaWorld San Diego er vandrutsjebanen Journey to Atlantis. Turen ”ned” til det sunkne rige er her lige så effektfuld som den tilsvarende rutsjebane i Orlando med bl.a. et højt fald ned i vandet og et effektfuldt plask mere på turen – uden I dog bliver plaskvåde. Den største gimmick i Journey to Atlantis er elevatoren undervejs, der fragter båden et par etager op, mens I svinger fra side til side. Det er en ret spooky effekt.
Den nyeste kørende forlystelse (2019) i SeaWorld San Diego er rutsjebanen Tidal Twister, som desværre var lukket den dag, da jeg besøgte parken i juni 2019. Tidal Twister består af en 8-tals bane, som man drøner rundt på, og forlystelsen har to rutsjebanetog, der kører samtidig og ind mellem hinanden på 8-tals banen, når forlystelsen kører.

Vandattraktioner for vandhunde
I den våde afdeling er waterraft forlystelsen Shipreck Rapids et oplagt bud. Og som der står ved indgangen: I bliver våde undervejs. Enten ved at sejle gennem vandfaldet på turen – eller når tilskuerne kan sende stråler af vand fra vandkanoner ind mod raftingbådene. Men I kan trøste jer med, at i det sydlige Californien bliver tøjet hurtigt tørt igen.

Det samme kan forældrene til de småbørn, der plasker rundt i vandstrålerne på parkens vandlegeplads, hvor ungerne kan blive kølet lidt ned i sommervarmen. De mindste gæster i parken har en hel afdeling med kørende forlystelser, der er tilpasset mindre børn – foruden et stort klatrestativ med gangbroer, kravle tunneller og udspændte rebnet, der kan kravles og klatres i.

Hvis I vil have lidt havudsigt, kan I enten hoppe ombord i en kabine i kabelbanen Bayside Skyride, der trækker jer op i cirka 20 meters højde og kører jer ud over vandet til en ”naboø” i Mission Bay – og tilbage igen. Undervejs er der havudsigt og et vue over San Diego. Vælger I i stedet en tur op i det 98 meget høje og roterende udsigtstårn Skytower midt i SeaWorld, kan I se ud over hele parken, helt ned til San Diego Downtown og videre til Mexico i klart vejr.

Isbjørne og pingviner
SeaWorld i San Diego har de senere år brugt en del ressourcer på at skabe et arktisk område i parken. Her finder I bl.a. en pingvin pavillon, Pingvin Encounter, hvor I kan opleve både pingviner, men også fugle fra de arktiske områder – dog ikke i samme rum.

Naboen til Pingvin Encounter er det arktiske oplevelsescenter Wild Arctic. Wild Arctic byder bl.a. på en forlystelse med en simuleret helikopterflyvning ind over Nordpolen i en biografsal, hvor stolene vipper i takt med helikopterflyvningen ind over isen. Turen går naturligvis ikke helt som forventet, da helikopteren pludselig får motorproblemer undervejs. Det er meget godt iscenesat.

Når helikopteren er landet sikkert, går I igennem selve udstillingen med en række levende arktiske dyr. Her kan I både opleve isbjørne og hvalrosser i et fint tematiseret arktisk område.

Nærkontakt med dyr og shows i SeaWorld
SeaWorld byder naturligvis på en lang række shows og oplevelser med parkens mange dyr. Der er således adskillige muligheder for at interagere og opleve parkens dyr. Min egen 11-årige søn fik således lejlighed til selv at fodre søløver med småfisk. Her gælder det dog om at være hurtig, for ellers snupper måger og andre nærgående fugle godbidderne, inden de højtråbende søløver i bassinet får lukket munden om lækkerierne.
Lige ved indgangen kan I desuden blive nusser af sugemaller i de lave bassiner, der gerne giver børn og barnlige sjæle og kærlig omgang håndmassage, hvis I stikker hænderne ned i vandet. Og der er utvivlsomt mange andre muligheder for dyreinteraktion, end dem vi fik øje på, på vores tur rundt gennem parken.

Shows og naturformidling i SeaWorld
Når det gælder SeaWorld’s populære shows, er det helt store trækplaster parkens spækhuggere. Og uanset hvad man måtte mene om spækhuggere i fangenskab, er det fascinerende, at man kan få spækhuggere til at agere på kommando – og blandt andet kaste vand ud på publikum, så tilskuerne på de forreste rækker bliver dyngvåde.
Frem til januar 2017 kunne man i SeaWorld San Diego opleve showet One World. SeaWorlds præsentation af spækhuggerne blev dog kritiseret for at være for underholdene og ikke tage hensyn nok til spækhuggernes naturlige levevis. For at imødegå den kritik lancerede SeaWorld i juni 2017 et nyt show med sine spækhuggere med titlen Orca Encounter, som i højere grad tager afsæt i formidling af spækhuggernes naturlige liv og trivsel – og i mindre grad som ”optrædende” spækhuggere, hvor hvalerne ikke i så høj grad optræder for publikum. At dømme efter omtalerne af det nye show, så er det også tilfældet. Jeg har ikke selv set det nye Orca Encounter show i SeaWorld.

Når det gælder delfiner, er delfinshowet Dolphin Days en fantastisk oplevelse. Her kan man virkelig tale om at svømme med delfiner, når parkens trænere boltrer sig i vandet med de legesyge delfiner. Delfinerne kan også finde ud af at kaste vand på publikum, så pas på, hvis I sidder på de forreste rækker i den såkaldte ”Soak Zone”.

Med udgangspunkt i en hel dag i SeaWorld San Diego i april 2016, hvor jeg var ledsaget af min 11-årige søn – suppleret af en lynvisit i SeaWorld San Diego i juni 2019 på en pressetur – vil jeg ikke tøve med at anbefale en tur i SeaWorld San Diego – uanset at nogle dyreaktivister utvivlsomt vil være uenig i den anbefaling. Men set ud fra en oplevelses- og formidlingsmæssig vinkel, så leverer SeaWorld i San Diego en fin helhedsoplevelse.

Guidede ture bag facaden i SeaWorld
I juni 2019 fik jeg også chancen for at teste den nye mulighed for at komme på en guidet tur bag facaden i SeaWorld, hvor man bl.a. får lejlighed til at høre nærmere om indsatsen SeaWorld Recue.

Ud over at formidle viden og information om fisk og havdyr i bl.a. Stillehavet, driver SeaWorld også en stor forsknings- og veterinær indsats overfor udsatte dyr i på Californiens Stillehavskyst. Således står et team af dyrlæger og eksperter klar til næsten 24/7 til at tage ud langs kysten i det sydlige Californien og redde nødstedet havdyr og fugle som fx søelefanter, søløver eller havskildpadder.

Disse dyr kommer så i behandling i SeaWorld Recue’s hospitals- og rekreationsafdeling. Efter endt behandling og rekreation sættes alle dyr tilbage ud i det fri i Stillehavet. Det er denne normalt lukkede del af SeaWorld i San Diego, man som gæst kan få lov til at se nærmere på, på de nye guidede “Behind the Scenes” ture.

Jeg fik således lejlighed til at se de store bassiner med bl.a. havskildpadder, som var blevet påsejlet af skibe eller på anden måde havde været udsat for skader. En guidet tur ind i bag facaden i SeaWorld Recue giver en anden vinkel på SeaWorld end den, som mange dyreaktivister slår på, når det gælder SeaWorld som institution.

Billetter til SeaWorld San Diego
Der findes flere forskellige dagsbilletter til SeaWorld i San Diego. SeaWorld skelner mellem såkaldte “Weekday Tickets” og “Any Day Tickets”. De billigste er Weekday Tickets, der kun kan benyttes på hverdage, mandag til fredag, mens Any Day Tickets kan benyttes alle dage hele ugen. Der er også mulighed for at købe 2-Day Tickets, som giver adgang til SeaWorld på to forskellige dage – og ikke nødvendigvis på to dage lige efter hinanden.

Bemærk at SeaWorld ikke opererer med specielle priser til børn. Alle personer fra 3 år og opefter betaler samme billetpris, mens helt små børn under 3 år kommer gratis ind. Foruden adgangsbilletten skal der også betales for parkering, hvilket koster 20 dollars (2019) for almindelig parkering.

SeaWorld tilbyder også “kom forrest i køen pas”, som i SeaWorld har navnet Quick Queue. Quick Queue pas kan benyttes til nogle af de mest populære forlystelser, og kan være interessante i højsæsonen og i weekender. Priserne for et Quick Queue Pass starter ved 20 dollars (2019).

Ud over selve SeaWorld i San Diego, som er åben hele året rundt, kan I også besøge Aquatica, som er SeaWorld’s vandforlystelsespark, der i 2019 er åben fra slutningen af maj til 6. oktober 2019. I ydersæsonen er parken dog kun åben i weekender og ikke på hverdage.

Køb dagsbilletter til SeaWorld San Diego
Rabatpakken Go San Diego Card inkl. SeaWorld San Diego
Hoteller tæt på SeaWorld i San Diego

Bemærk: Jeg optjener provision, hvis I vælger at købe billetter til SeaWorld eller rabatpakker til fx San Diego eller Los Angeles via Highways-USA.com. Indtægten bliver brugt til nye reportagerejser til USA, men også til investeringer i at videreudvikle og gøre Highways-USA.com endnu mere relevant for jer som brugere.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com