Masseturisme, overturisme, trængsel og slid på naturen  i bl.a. nationalparker er en udfordring, som er kraftigt stigende i USA. Som hyppig gæst i USA er det ikke svært at se forskel på mængden af turister fra for bare 5 år siden og frem til i dag.

Det gælder ikke mindst i det vestlige USA, hvor flere seværdigheder og populære nationalparker er kraftigt udfordret p.g.a. de mange turister, som især i juni, juli og august stimler sammen omkring nogle få meget populære attraktioner.

Derfor får I her min helt personlige Top 5 over de mest turistede og overrendte seværdigheder i Californien, Arizona og Utah, som isoleret set er fantastiske oplevelser. Men som er præget af trængsel masseturisme i en sådan grad, at man især om sommeren måske burde kigge sig om efter alternativer.

 

De 5 mest overrendte og turistede attraktioner og seværdigheder i det vestlige USA:

 • Yosemite Valley, Yosemite National Park, Californien
  Yosemite Valley er med sine unikke klippeformationer og imponerende vandfald den mest besøgte nationalpark i Californien. Men fordi der netop er tale om en naturlig kløft, er pladsen også begrænset nede i bunden af kløften, hvor de mange turister hober sig sammen for at nyde udsigten til parkens vandfald og parkens berømte klippeformationer. Trængslen nede i bunden af kløften har forlængst nået smertegrænsen, og bare det at finde en parkeringsplads er som at vinde i lotteriet – ihvertfald i højsæsonen og i weekender.
  Alternativ: Kings Canyon og Sequoia National Park – eller andre dele af Yosemite
  Cirka tre timers kørsel syd for Yosemite – også placeret i Sierra Nevada bjergene i Californien – ligger Kings Canyon og Sequoia National Park, der i kraft af deres placering oppe i Sierra Nevada bjergene har flere ligheder med Yosemite. Kings Canyon har faktisk flere ligheder med Yosemite Valley og Sequoia National Park har ud over verdens største træer også en stribe andre fine naturoplevelser. Kings Canyon og i særdeleshed Sequoia National Park er også populære parker, men ikke i samme omfang som Yosemite National Park.

 • Big Sur kysten på Highway 1 i Californien
  Turen ned langs Highway 1 er en af verdens smukkeste køreture, og jeg hylder selv Highway 1 og turen ned langs Big Sur kysten i Californien i min guide til Highway 1. Når det er sagt, skal I huske, at Highway 1 kun er en tosporet landevej ned langs Big Sur kysten, der er bygget tilbage i 1930’erne. Og den er slet ikke bygget til den mængde turister, der hver sommer tager turen ned langs Highway 1. Derfor vil man i juni, juli og august ofte opleve, at man kører kofanger ved kofanger – eller snegler sig afsted bag nogle af de mange motorhomes og autocampere, som også benytter Highway 1. Det er også værd at huske, at der ikke findes ret mange offentlige toiletter langs Highway 1, hvilket kommer bag på mange turister. Og hvis man ikke har været ude i god tid, er det næsten umuligt at finde et sted at overnatte. Ihvertfald i juni, juli og august. Senest har det amerikanske rejsemedie Fodor ganske enkelt placeret Big Sur kysten langs Highway 1 på sin liste over steder og attraktioner i verden, man bør undgår i 2020!
  Alternativ: Highway 1 nord for San Francisco
  Ja, Highway 1 findes også nord for San Francisco. Og den nordlige udgave af Highway 1 (beskrevet i min guide til Stillehavskysten) er lige så smuk og fantastisk som den velkendte og populære (læs overrendte) Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles. Så hvorfor ikke prøve den nordlige udgave af Highway 1 i stedet… I vil blive belønnet med lige så smukke udsigter og cirka halvt så mange turister.

 • Zion Canyon, Zion National Park, Utah
  De massive røde klipperformationer, der tårner sig op omkring en, når man står ved bredden af Virgin River i bunden af Zion Canyon i det sydvestlige Utah er bogstavelig talt dybt fascinerende. Men den begrænsede mængde plads nede bunden af Zion Canyon er også udfordringen i Zion National Park, der især om sommeren er udfordret af masser af turister, der nogle steder nærmest går rundt i lange køer nede i bunden af kløften. Faktisk så mange, at National Park Service seriøst har overvejet at indføre et system, hvor man kun får adgang til kløften, hvis man på forhånd har “bestilt tid”, så man bedre kan kontrollere mængden af turister. Det er dog ikke noget, man har indført endnu, men ideen har været på bordet.
  Alternativ: Bryce Canyon National Park og Capitol Reef National Park
  Det sydlige Utah er nærmest en stor nationalpark, og hvis I bevæger jer lidt væk fra de allermest populære turistruter, belønnes I med endnu flere storslåede naturoplevelser. Bryce Canyon National Park ligger kun cirka to timers kørsel fra Zion National Park, og naturoplevelserne her er også helt unikke. Capitol Reef National Park yderligere et par timers kørsel mod nord byder også på imponerende røde klippeformationer, og så får man endda fornøjelsen af Utahs Highway 12 på vej til Capitol Reef, der er en helt fantastisk køretur.

 • Antelope Canyon, Arizona
  Det er ikke svært at forstå, hvorfor folk gerne vil opleve Antelope Canyon i det nordlige Arizona. De unikke sandstens klippekløfter med det helt specielle orange lys og de bløde, afrundede kanter er en helt særlig oplevelse. Men stigningen i tilstrømningen af turister de senere år er også med til at sætte de specielle kløfter under pres – og ikke mindst oplevelsen af dem. For noget af charmen går af oplevelsen, når man går i gåsegang gennem de smalle kløfter og det næsten er umuligt at tage et foto, uden at få en fremmed fod eller hånd med på fotoet p.g.a. trængsel. Antelope Canyon er endnu ikke oppe i den “røde” kategori i forhold til udfordringer med trængsel og overturisme, men kløfterne i det nordlige Arizona er helt klart i farezonen.
  Alternativ: Monument Valley National Monument
  Mens pladsen er yderst begrænset i de smalle kløfter i Antelope Canyon, er der masser af albuerum i Monument Valley cirka halvanden times kørsel mod øst på grænsen mellem Utah og Arizona. Her ligger western landskabet Monument Valley, og selvom oplevelsen i Monument Valley ikke helt kan sammenlignes med Antelope Canyon, så er Monument Valley et imponerende alternativ til Antelope Canyon.

 • Seligman, Route 66, Arizona
  Den gamle Route 66 fra Kingman i retning mod Williams og Grand Canyon i Arizona er det oplagte valg på den klassiske rundtur rundt i det sydvestlige USA. Men samtidig er denne del af Route 66 også den ubetinget mest turistede del af hele Route 66’s 4.000 kilometer lang rute fra Chicago til Los Angeles, og derfor går der lidt turistkulisse i den visse steder. Det gælder bl.a. i den lille flække Seligman, som faktisk er ganske hyggelig, men som de senere år i mine øjne er blevet lidt af en turistfælde med lidt for mange souvenirboder. Jeg foretrækker de byer, som har karakterer af  “rigtige” byer, hvor der er varieret udvalg af butikker og restauranter, som også frekventeres af de lokale. I Seilgman møder man næsten udelukkende andre turister.
  Alternativer: Kingman, Flagstaff, Holbrook og Gallup
  Mens både Seligman og til dels Williams i Arizona har udviklet sig til noget der minder om regulære turistbyer på Route 66, har byer som Kingman og Flagstaff i Arizona begge to en størrelse, der gør at de er “rigtige” byer, der bedre kan absorbere de mange turister. Og hvis man vil have mere autentiske Route 66 byer uden for mange turister, så får man mere originale Route 66 oplevelser ved at bevæge sig østpå ad Route 66 i Arizona til byer som Winslow og Holbrook, for slet ikke at tale om den hyggelige Gallup i New Mexico. Her er der længere mellem turisterne – og kortere til de originale Route 66 oplevelser. Mere i min guide til Route 66

 

Man skal altså se sig for og ikke mindst tænke sig lidt om, hvis man vil navigere uden om de seværdigheder i det vestlige USA,  som har de største udfordringer med overturisme og trængsel.

En stor del af udfordringerne med masseturisme og trængsel kan I selv imødegå ved at navigere uden om højsæsonen i juni, juli og august måned. Det vil samtidig strække feriebudgettet noget længere, da priserne er markant  lavere om foråret og efteråret. Det er et emne, som jeg bl.a. kommer ind på i mit store VIP forløb til Californien og det vestlige USA

Tjek også disse nyheder:
Slut med direkte Norwegian ruter fra CPH til USA
Ny direkte flyrute fra CPH til Montréal i 2020
Norwegian og JetBlue indgår samarbejde
Delta Air Lines flyver CPH-JFK i 6 måneder i 2020

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 26. november 2019