Alaska handler først og fremmest om den enestående natur og et fantastisk dyreliv. Men skal du tæt på Alaskas maritime dyreliv, må du ud på en bådtur med en af de mange operatører, som tilbyder hvalsafari og ekspeditioner ud på nogle af Alaskas utallige fjorde og bugter. Tager du afsæt i havnebyen Seward, der er isfri hele året, finder du flere turoperatører, som tilbyder forskellige sejlture ud på den nærliggende Resurrection Bay. Jeg valgte en rundtur på fire timer med Kenai Fjords Tours.

Det koster lidt at få en stor naturoplevelse
Turoperatørernes både ligger side om side i havnen i Seward klar til at servicere dig – og de mange krydstogtsturister – med en tur ud på vandet. Og selvom turene ikke er billige – min kostede 84 dollars for fire timer – er det en helt unik mulighed for at komme ud og se hvaler og andet maritimt dyreliv.

Inklusiv i turen var for mit vedkommende en let frokost om bord samt cookies til eftermiddagskaffen.

En erfaren kaptajn er et must
Men det er naturligvis det, som foregår på og under vandet samt langs bredderne af klippekysten, som er interessant. Her er det afgørende, at kaptajnen om bord på båden har øjnene med sig og kan formidle oplevelsen til sine passagerer. Og det kunne den kvindelige kaptajn om bord på katamaran båden i den grad til sine cirka 60 passagerer, der var med Kenai Fjords Tours ude at se efter bl.a. hvaler.

Hvaler kræver held og tålmodighed
Selvom der ikke er hvalgaranti, når man er ude at se på dyreliv ved Alaska, sagde guiderne om bord, at passagererne vil opleve hvaler på cirka 90 % af turene. Jeg fik da også set adskillige hvaler på den fire timer lange tur, og jeg fik både set spækhuggere og pukkelhvaler, som var på jagt efter bytte.

Men det kræver en god zoomlinse på dit kamera at have succes med at indfange hvalerne. Og så kræver det også lidt held og tålmodighed at pege kameraet i den rigtige retning, når hvalerne pludselig dukker op til overfladen. Men det er det hele værd, når det sker.

Søløver på klipperne langs kysten
Lidt nemmere er det med søløverne, der ligger på rad og række på klipperne og slapper af, og ikke lader sig forstyrre af en stribe turister på en båd, som skyder løs på dem med deres kameraer.

Der er også næsten 100 % garanti for sæler på en hvalsafari og det samme gælder den amerikanske nationalørn, The Bald Eagle, som sidder i træer langs kysten og skuer ud over farvandet. Havfugle er der naturligvis også masser af.

Ud over dyrelivet er der udsigt til flere gletsjere, som munder ud i Resurrection Bay fra det nærliggende Harding Icefield/ Kenai Fjords National Park. Her i denne del af Alaska har man adopteret det nordiske begreb “fjord”, hvilket er lidt usædvanligt, for det hører man normalt ikke andre steder i USA.

Ikke den store risiko for søsyge – afhængig af vejret
Du behøver ikke være speciel søstærk for at kunne tage på hvalsafari. På turen på de fire timer med Kenai Fjords Tours vippede det ikke nævneværdigt, men vejret var også forholdsvis roligt. Desuden er det kun på begrænsede dele af turen, at både ikke er nogenlunde skærmet af direkte havbølger fra Golf of Alaska, som havet vest for Alaska hedder.

For at du ikke skal blive blæst helt væk, kan det anbefales at stå i læ bagerst på båden på det nederste dæk, hvor du både kan stå i læ for både blæst og regn, hvis vejret ikke er det bedste, sådan som det var tilfældet, den dag jeg tog turen. Og husk så både zoomlinse og tålmodighed, hvis du vil have fotos af eventuelle hvaler.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Fotos: Henrik Lange