Jernbanen i Alaska har spillet en helt central rolle for koloniseringen af ”The Last Frontier”, som er Alaskas slogan. Som turist kan du naturligvis komme ud og opleve Alaskas storslåede natur fra toget. Alaska Railroad kører passagertog mellem Anchorage og Fairbanks hele året og mellem Seward og Anchorage fra midten af maj til midten af september. Det er en meget afslappende måde at opleve Alaska i forhold til selv at køre.

470 miles fra Seward til Fairbanks
Alaska Railroad strækker sig over 470 miles fra havnebyen Seward via Anchorage til Fairbanks i nord. Men faktisk når skinnenettet op på over 500 miles i alt, da banen fortsætter som godsbane lidt længere mod øst fra Fairbanks ud til bl.a. olierørledningen Alaska Pipeline.

Hovedparten af turisterne vælger at tage turen fra Anchorage til Seward eller modsat, der er den smukkeste del af stækningen, der kører langs med Cook bugten, som Anchorage ligger ud til – og så op over bjergene og ned til Seward på den anden side af bjergene. Den tur tager godt fire timer, og den køres dagligt fra midten af maj til midten af september – ikke mindst til ære for krydstogtsturismen, hvis skibe lægger til i enten Seward eller havnebyen Whittier, som ligger ud til Prince William Sound, og som har sin egen sidebane til Anchorage-banen.

Vælger du i stedet at tage Anchorage-Fairbanks banen, kan du stå af ved Denali National Park, som banen passerer forholdvis tæt forbi og herfra tage ud i den storslåede natur. Vil du hele vejen fra Anchorage til Fairbanks, tager turen 12 timer.

Alaska Railroad koloniserede Alaska
Det var i høj grad anlæggelsen af jernbanen fra Seward via Anchorage op til Fairbanks, der var med til at gøre Alaska tilgængelig. Banen blev åbnet i 1923 efter flere tidligere mislykkede forsøg, og det var den amerikanske præsident Harding, der symbolsk slog de sidste skinnespir i svellerne og erklærede banen for åben. Han var samtidig den første amerikanske præsident, som besøgte Alaska.

Anlæggelsesudgifterne til banen var så store, at det endte med at være USA’s forbundsregering, som anlagde banen – og drev dem som jernbane helt frem til 1985, hvor Staten Alaska overtog driften og de i alt 665 miles jernbanespor, som fulgte med.

Tag en tur gennem Alaska på 1. klasse
Alaska Railroad er stadig en helt central livsnerve i Alaska i forhold til fragt af gods mellem Fairbanks, Anchorage og Seward – sidstnævnte er isfri hele året rundt, det samme er havnebyen Whittier, som også har jernbaneforbindelse. Der kører passagertog hele året rundt mellem Fairbanks og Anchorage, mens der altså kun kører passagertog mellem Seward og Anchorage fra maj til september.

Vælger du en tur med Alaska Railroad, kan du overveje at opgradere til 1. klasse, så du har panorama-udsigt til Alaskas fantastiske natur. Desuden er der egen bartender med om bord på 1. klasse og der naturligvis også restaurant om bord, hvor du kan købe morgenmad, frokost eller middag, alt efter tidspunkt på dagen. Alaska Railroad har i øvrigt ikke forbindelse til andre jernbaner, men ligger som en jernbane-enklave i Alaska.

White Pass & Yukon Route Railroad
Der er dog en enkelt anden jernbane i Alaska. Det er smalsporsbanen fra Skagway i den østlige del af Alaska til Yukon i Canada, der har navnet White Pass & Yukon Route Railroad. Banen blev nedlagt i 1982, men genåbnet som turistbane i 1988. I dag er hovedparten af passagererne krydstogtsturister, som tager den smukke tur op gennem Alaska og krydser over grænsen til Yukon i Canada.

Banens sporvidde er i øvrigt 914 mm, og banen fortsætter til Whitehorse i Canada, men er ikke i brug på strækningen mellem Yukon og Whitehorse. Der har været flere andre smalsporede minebaner i Alaska, men de er alle blevet nedlagt, da minedriften blev urentabel og indstillet.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Fotos: Henrik Lange