Der går mange rygter om vejnettet i Alaska og manglen på asfalterede veje. Men efter at have været i nærkontakt med Alaskas vejnet, kan der slås en stor pæl ned gennem de fleste rygter. Vejene i Alaska er gode, og langt hovedparten af dem er udstyret med asfalt. Faktisk er vejnettet så godt, at man sagtens kan overveje at planlægge ture i motorhomes i Alaska, hvis man har lyst til det.

Velfungerende vejnet i Alaska
Vejnettet i Alaska fejler absolut ingenting – i hvert fald ikke de veje, jeg har kørt på i Alaska. Der er masser af veje at vælge mellem – ikke mindst i Anchorage-området. Desuden er der motorvej op mod Fairbanks et stykke af vejen, og vejen ned mod havnebyen Seward i syd er også helt i topform. Det er med andre ord ikke vejnettet, der skal holde dig tilbage fra at tage på kør-selv ferie i Alaska.

Til gengæld er Alaskas vejvæsen lidt nærrige med skiltningen, når det kommer til nummereringen af vejene. Der er langt mellem de hvide skilte med vejnumrene, der markerer at man fx kører på Alaska Highway 1. I stedet bruger man i højere grad navnene på vejene, og således er vejen fra Anchorage mod havnebyen Seward bedre kendt som Seward Highway end den er for sit nummer, Alaska Highway 1.

Udlejningsbiler og nationalparker
Det kan være lidt af en udfordring at leje bil i Alaska, da udlejningsfirmaerne har en række forbehold, når det kommer til billeje i Alaska. Du må således ikke køre på grusveje eller veje uden fast belægning i Alaska. Det sætter en begrænsning på udfoldelserne i forhold til, hvor langt du kan komme omkring.

En anden ting, der overrasker mange er priserne på brændstof. For selvom Alaska i høj grad er en olieproducerende stat, hører priserne ikke til de laveste i USA. For Alaska har ikke noget olieraffinaderi, så al olie må først en tur til det nedre USA og her raffineres, inden det kan sendes retur til Alaska. Og det presser prisen op.

I forhold til Denali National Park, der er et af højdepunkterne for turister i Alaska, må man som turist slet ikke køre ind i parken i bil eller motorhome. I stedet parkerer man bilen ved besøgscentret, og så tager man en shuttelbus ind i selve parken. Grusvejen ind gennem parken – de første 7 miles er dog asfaltvej – er ikke mindre end 90 miles lang, og for enden i det lille samfund Kantishna, ligger en stribe private lodges på privat jord, der er omringet af parken. Her findes der en stribe lodges, bl.a. Camp Denali / Denali North Face Lodge, The Kantishna Roadhouse, Denali Backcountry Lodge og Skyline Lodge.

Motorhomes i Alaska
Der er fine muligheder for at opleve Alaska i motorhome. Faktisk er Alaska temmelig oplagt som motorhome destination med sin fantastiske natur og forholdsvis mange campingpladser. Alaskas egne indbyggere er selv ret glade for selv at holde ferie i motorhome. Derfor er der også mange campingpladser rundt om i staten, hvor du kan overnatte. Og vejene er altså så gode, at det ikke er noget problem at køre motorhome i Alaska.

Cruise America, der er den største udlejer af motorhome i USA, har en udlejningsstation i Anchorage, og hertil kommer en række lokale udlejere af motorhomes. Sæsonen er dog forholdsvis kort p.g.a. af klimaet. Den oplagte motorhome sæson er fra slutningen af maj til og med september.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Fotos: Henrik Lange