Efter en længere pause havde jeg her i februar/ marts 2025 mulighed for at teste SAS på en langdistance flyvning fra København til Los Angeles – og retur.

Jeg var særligt spændt på, hvad status var hos SAS efter at de var blevet en del af SkyTeam med bl.a. KLM, Air France og Delta Air Lines som familiemedlemmer.


Direkte flyvninger er SAS’ styrke

Den ubetingede største fordel ved SAS er, at du flyver direkte fra København til USA. Det er dejligt at slippe for flyskifte i fx Amsterdam eller Paris – og dermed gøre risikoen for forsinkelser noget mindre. Det samme gælder risikoen for at miste bagagen undervejs. Og SAS overholdt tidsplanen inkl. afgangstider til punkt og prikke.

Til gengæld halter servicen på SAS Go (økonomiklasse) en del efter, hvad fx KLM, Air France, Lufthansa eller British Airways tilbyder ombord på deres oversøiske flyvninger på deres tilsvarende økonomiklasse.


SAS Go: Betal! Betal! Betal!

Det er mig ubegribeligt, at man ikke kan tilbyde en gratis øl til hovedmåltidet på en flyvning på 10-11 timer. SAS kan lige svinge sig op til at uddele 1 – og KUN 1 – gratis softdrink (Coca-Cola eller lignende) til hovedmåltidet på begge flyvninger. Vil man have en helt almindelig Carlsberg Pilsner ombord, så opkræver SAS 35,- kr. for den fornøjelse.

På økonomiklasse hos KLM er der til sammenligning naturligvis en gratis Heineken til maden på langdistance flyvninger til fx USA. Air France tilbyder endda champagne/ boblevand til alle rejsende – også dem på økonomiklasse – på deres langdistance flyvninger.


Beskeden morgenmad – ingen snacks (uden betaling)

Morgenmaden på returflyvningen med SAS fra USA var en lille undseelig sandwich med ost (der dog var lunet) og en appelsinjuice – suppleret af kaffe eller te, som SAS dog skal have ros for at komme rundt med flere gange.

Men hos kollegaerne hos KLM eller Air France, er der noget mere substans i morgenmaden. Desuden supplerer KLM og Air France med en lille snack cirka midtvejs på flyvningen, fx en is. Den slags er der ikke noget af hos SAS.

De er heller ingen gratis snack bagerst i flyet hos SAS. Det er der også hos kollegaerne i KLM og Air France. Og det er flyselskaber som KLM, Air France, Lufthansa og British Airways du skal sammenligne med – og ikke højt profilerede flyselskaber som Qatar og Emirates, der er i en klasse for sig – også på økonomiklasse.


Lad det nordiske og skandinaviske træde i karakter

SAS vil gerne være vores skandinaviske flyselskab – og udstråle nordisk kvalitet. Kabinen ombord på de nye langdistancefly Airbus A350 fejler da heller ikke noget. Men hvorfor skal passagererne – inkl.  internationale rejsende – spises af med en totalt intetsigende sikkerhedsvideo, der ligner noget, som Chat GPT har produceret ved hjælp af AI.

Uden at gå på kompromis med sikkerheden, kan SAS sagtens lave en lækker video, der samtidig formidler nordisk kvalitet, måske suppleret med nogle flotte billeder fra Danmark, Norge og Sverige.

KLM’s sikkerhedsvideo er “indspillet” i et kakkel værksted, der producerer klassiske håndmalede hollandske kakler. Hos Air France tages man med rundt i det franske kulturlandskab, der bl.a. inkluderer en modeopvisning og naturligvis en tur op i Eiffeltårnet. Hos amerikanske Delta Air Lines er der altid et glimt i øjet i deres sikkerhedsvideoer.

Kom nu ind i kampen, SAS – og lad os få noget “nordic feeling” i jeres sikkerhedsvideoer, som alle passagerer – uanset bookingklasse – skal se. Det kræver kun lidt fantasi!


Flere nordiske film og TV-serier, tak

Lidt ros skal retfærdigvis også gives til SAS: Inflight systemet med underholdning på en pæn mængde film, og flere af dem var helt nye. Bl.a. kunne man se nogle af de Oscar vindende film, der blev prisbelønnet her i februar 2025, bl.a. Oscarvinderen Anora.

Der var til gengæld ikke specielt mange nordiske film at vælge mellem, hvilket man godt kunne forvente hos SAS. Her er der plads til forbedring. Det samme gælder udvalget af nordiske TV-serier og dokumentarfilm.


En del plads til forbedring på SAS Go

Helhedsindtrykket hos på en returflyvning med SAS fra CPH til Los Angeles og retur på økonomiklasse lader derfor en del ting tilbage at ønske. Og nu hvor SAS er kommet med i SkyTeam familien, er det altså kollegaerne fra KLM, Air France og Delta, der skal sammenlignes med – og ikke de højt profilerede konkurrenter fra fx Emirates, Qatar, m.fl.

Det burde ikke kræve ret meget at gøre oplevelsen på økonomiklasse 10-15 % mere lækker, når der er tale om en langdistanceflyvning på 10-11 timer. Her kan man med rimelighed forvente et vist niveau. Også selvom man sidder i den bagerste ende af flyet på SAS Go.


Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalistrejserådgiver og USA ekspert

Denne artikel er senest opdateret den 16. marts 2025