Med sine helt specielle bløde, runde former og sit helt unikke lys, der er skabt af kraftige vandstrømme gennem tusinder af år, er sandstensklipperne Antelope Canyon i det nordlige Arizona en af de nye kometer på listen over naturseværdigheder i det vestlige USA. Antelope Canyons kløfter ligger på Navajo territorium – ligesom Monument Valley – og det gør det til en lidt speciel oplevelse at besøge parken.

Hoteller i Page, Arizona vest for Antelope Canyon
Antelope Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Vandstrømme og vandtryk har skabt Antelope Canyon
Antelope Canyon en et klippemassiv af sandsten, der ligger placeret midt i et normalt udtørret flodleje. Men fra tid til får kraftige regnskyl, de såkaldte flashfloods, vandet til at strømme gennem flodlejet med ganske stor kraft. Når vandet rammer sandstensklipperne i Antelope Canyon, er vandtrykket så kraftigt, at vandet i praksis skærer sig ind i klipperne og filer løs på de forholdsvis bløde sandstensvægge. Det er derfor vandtrykket fra det strømmende vand, der har skabt de helt unikke runde og bløde kløfter inde i Antelope Canyon.

Men disse flashfloods er også jokeren ved Antelope Canyon. For det er livsfarligt at opholde sig inde i hulerne, når vandet kommer. Dels stiger vandet lynhurtigt i de smalle kløfter, og dels er vandtrykket så kraftigt, at vandet river alt med sig.

En anden joker er det faktum, at der sagtens kan opstå flashfloods, selvom det ikke regner over selve Antelope Canyon. Kraftige regnskyl adskillige miles fra Antelope Canyon, kan få vandet til at strømme ned mod kløfterne, og pludselig så kommer vandet. Derfor kræver det lokale guider – plus en firehjulstrækker – for at komme helt ind til Antelope Canyon. Begge dele leverer de lokale Navajo indiandere, der tjener gode penge på at vise Antelope Canyon frem for turisterne.

IMG_2609

Fotografer og Antelope Canyon
For fotografer er Antelope Canyon en helt unik destination. De afrundede og bløde klippevægge inde i de smalle kløfter er dels et helt specielt motiv. Men når du så samtidig får solen til at sende sine stråler ned i kløften gennem de smalle sprækker oppefra midt på dagen og tilsætter noget af det helt fine timeglassand i inde i kløfterne, har du en helt unik kombination af klipper, lys og sand. Og er du bare en rimelig habil fotograf, kan du få nogle helt fantastiske motiver med dig hjem.

Af samme grund arrangeres der to forskellige typer af guidede ture ind i Antelope Canyon. Almindelige guidede ture for de klassiske turister og ture specielt for fotografer, der får lidt ekstra tid – og nogle gode råd – til at få de bedste skud af kløfterne. Jeg valgte en fotograftur på halvanden time, og på den tur var vi kun fem personer, så guiden have god tid til at komme med gode råd og tips til motiver inde i kløfterne. Og hun tog sig også tid til at tage fotos med vores forskellige kameraer – samt naturligvis et par fotos med os selv på inde i kløfterne.

Men pas godt på dit kameraudstyr, for sandet inde i Antelope Canyon er ekstremt fint og kommer nemt ind i alle hulrum, så pas ekstra godt på dit kamera og dine linser.

IMG_2640

Masser af turister og turoperatører
Rygter om skønheden i Antelope Canyon er efterhånden nået vidt omkring, så det vrimler med turister fra alle verdenshjørner på de guidede ture ind i Antelope Canyon. Du skal derfor have ekstra tålmodighed, hvis du vil have fotos af kløfterne, uden at få uvedkommende japanske eller kinesiske turister med på dine fotos. Hele syv forskellige Navajo-turoperatører arrangerer guidede ture ind i Antelope Canyon, så der er i den grad trængsel ved indgangen.

Antelope Canyon ligger så afsides, at det kræver en firehjulstrækker at køre ind til sandstenskløfterne. ”Vejen” ind til Upper Antelope Canyon er et udtørret flodleje, og den er både hullet og så ekstremt sandet, at flere af Navajo indianernes egne firehjulstrækkere jævnligt kører fast i det løse sand. Så det med firehjulstrækkeren og guiderne er retfærdigvis ikke noget, Navajo indianernes kun siger, for at tjene ekstra penge – selvom de er dygtige forretningsfolk.

Du kan med andre ord ikke besøge Antelope Canyon uden guide. Du kan enten købe billet til Antelope Canyon på stedet eller bestille hjemmefra. Ønsker du at få en tur midt på dagen, når lyset er smukkest, så reserver din billet online hjemmefra.

IMG_2645

Upper and Lower Antelope Canyon
Antelope Canyon består dels af Upper Antelope Canyon og Lower Antelope Canyon. Langt de fleste turister vælger at besøge Upper Antelope Canyon, som ligger syd for Utahs Route 98 øst for byen Page i det nordligste Arizona. Upper Antelope Canyon ligger i niveau med jordoverfladen – deraf navnet – og det var netop Upper Antelope Canyon, jeg besøgte på min fototur.

Vælger du derimod at besøge Lower Antelope Canyon nord for Highway 98, skal du ud at klatre på trapper, da disse kløfter ligger op til et par etager under jordoverfalden. Derfor skal du være parat til at kravle ned ad en række stiger for at komme ned i Lower Antelope Canyon.

Tidligere var Lower Antelope Canyon tilgængelige for offentligheden uden guide, men i dag skal man have guide med, for at komme ned i Lower Antelope Canyon. Den sidste guidede tur ned i Lower Antelope Canyon starter kl. 16.00.

I august 1997 blev en gruppe på 11 turister overrasket af pludselige vandmasser i Lower Antelope Canyon. Alle 11 blev dræbt med undtagelse af turguiden. Derfor skal man tage advarslerne om pludselige flash floods alvorligt i Antelope Canyon, selvom det kun er nogle ganske få dage om året, at man rent faktisk må lukke kløfterne p.g.a. pludselige vandmasser. Det er typisk i sommerhalvåret, hvor der kan opstår pludselige tordenstorme, at der er størst risiko for flash floods i Antelope Canyon.

IMG_2665

Indtil flere forskellige tour operatører
Der findes en håndfuld forskellige Navajo tur operatører, som laver guidede ture ind i Antelope Canyon. Jeg benyttede Adventurous Antelope Canyon Photo Tours, fordi de tilfældigvis var de første, jeg stødte på, da jeg nærmede mig Antelope Canyon på Highway 98 i Arizona.

En af de andre store operatører er Antelope Canyon Tours, som både tilbyder sightseeing ture og foto ture. En anden operatør er Antelope Canyon Navajo Tours, ligeledes med både sightseeing og foto ture. Vil du have en mere poetisk indgang til kløften, tilbyder Antelope Slot Canyon Tours sightseeing ture og foto ture. Som en ekstra gimmick spiller guiderne på fløjte nede i kløften, der har en særlig akustik.

Med i alt fem tur operatører med guidede ture ind i Upper Antelope Canyon og to turoperatører, der har guidede ture i Lower Antelope Canyon, kan du nærmest vælge og vrage mellem de forskellige ture. Naturligvis anbefaler de forskellige operatører, at du booker (og betaler) din tur online på forhånd, men i praksis er der plads til alle.

Dog er turene omkring middag særligt populære, da lyset her er særlig smukt. Så vil du ind i Upper Antelope Canyon ved middagstid, er det en god ide at reservere online på forhånd.

IMG_2657

Bemærk også, at man opererer med begrebet ”prime time” ture. Prime time er midt på dagen fra kl. 11 til kl. 13 med det specielle lys, og her får priserne lige en tand ekstra. Prisniveauet for sightseeing turene starter ved 45 dollars (2017) for voksne, men prime time turene midt på dagen koster mindst 58 dollars (2017) pr. voksen. Vil du have en fototur midt på dagen, skal du af med mindst 100 dollars (2017). Men så får du også ekstra i kløften – op til to timer. Men vær forberedt på, at det vrimler med turister inde i de snævre kløfter.

Vil du en tur ned i Lower Antelope Canyon, skal du have fat i Ken’s Guided Tours, som sælger billetter ved parkeringspladsen til Lower Antelope Canyon. Prisen er 33 dollars for voksne (2017) for en tur ned i Lower Antelope Canyon, og sidste tur om sommeren starter kl. 16 – om vinteren kl. 15.

Husk at det er kotume at give drikkepenge til guiderne, når turen er slut. Bemærk også, at priserne sagtens kan ændre sig mellem lavsæsonen (vinterhalvåret) og højsæsonen (sommerhalvåret).

Hoteller i Page, Arizona vest for Antelope Canyon
Antelope Canyon indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com