Budgetkrise i USA: Lukkede nationalparker og museer i USA

Store dele af statslige administration i USA lukker ned fra i dag 1. oktober 2013, da Republikanerne i Washington D.C. ikke har villet støtte et kompromisforslag om at få den amerikanske finanslov på plads pr. 1. oktober 2013.

Det betyder en hel del for turister i USA, da de amerikanske nationalparker bl.a. lukker ned – og helt lukker for besøgende. Desuden lukker en lang række offentlige museer i USA, især i Washington D.C. Det samme gælder en lang række monumenter, som bestyres af National Park Services.

Her er et overblik over, hvad den amerikanske budgetkrise helt lavpraktisk betyder for dig, der allerede er på ferie i USA som turist – eller som skal til USA her i løbet af oktober:

Nationalparker i USA:
Da alle medarbejdere i princippet er sendt hjem på tvungen ferie fra i dag, lukker samtlige amerikanske nationalparker. Det sker helt bogstaveligt. Besøgende får besked på at forlade parkerne, hotellerne tømmes for gæster, besøgscentre, restauranter, kiosker og andre service funktioner lukker ned. Og der vil IKKE være adgang til parkerne overhovedet. Man kan altså ikke køre ind i parkerne, da vejene ganske enkelt vil lukkede med en bom. Har man bestilt overnatning INDE i selve parkerne i den periode, lukningen står på, vil man kunne få sine penge refunderet hos det enkelte hotel. Men det gælder kun de hoteller, der ligger INDE i selve parkerne.

Offentlige monumenter:
Store offentlige monumenter som fx Frihedsgudinden i New York og de berømte monumenter i Washington D.C. samt Alcatraz fængselsøen i San Francisco er også lukket fra i dag, da de også drives af National Park Services. Eventuelle forudbestilte billetter vil blive refunderet.

Smithsonian museerne i Washington:
Smithsonian museerne i Washington D.C. og The National Zoo samt The Holocaust Museum i Washington D.C. er også lukket fra i dag. Alle institutioner drives af statsansatte, som er sendt hjem fra i dag, og dermed er museerne lukket. Som fingerregel kan man sige, at hvis museet normalt har gratis adgang, så er museet lukket fra i dag.

Private museer som fx nyhedsmuseet Newseum, spionmuseet The Spy Museum and landstedet Mount Vernon uden for Washington er privatdrevne museer og institutioner, og er åbne som normalt. Det samme gælder de store kunstmuseer i fx New York.

Præsidentbibliotekerne:
De amerikanske præsident biblioteker rundt om i landet som fx Kennedy’s præsidentbibliotek i Boston, Bill Clintons præsidentbibliotek i Little Rock i Arkansas og Ronald Reagens præsidentbibliotek nord for Los Angeles er også lukkede fra i dag.

Lufthavne i USA:
Flyvelederne fortsætter på arbejde som normalt, så flyvninger vil ikke umiddelbart blive påvirket. Men i forhold til sikkerhedstjek i lufthavnene skal man nok forberede sig på længere ventetid, da nogle funktioner i lufthavnene vil have lavere bemanding.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 svar til “Budgetkrise i USA: Lukkede nationalparker og museer i USA”

 1. Hej Henrik. Jeg skriver til dig som et lille bitte nødkald, oven på de ting som sker her i USA lige nu. Vi har brugt din hjemmeside rigtig meget til at planlægge vores drømmetur til staterne. Og selvom vi kun har været her siden i fredags, er jeg en lille smule i panik over de ting der sker. Vores rute startede i Los Angeles og vi er nu på vej til Page. Den næste uges tid skulle have foregået i forskellige nationalparker, for at komme til Las Vegas, videre til Yosemite, San Francisco og så ned af Highway 1. Men som det ser ud nu, bliver der en masse køren rundt til lukkede parker og steder. Kan du på nogen måde hjælpe os med nogen tips, så vi stadig får noget ud af vores tur. Når først vi når San Francisco, er det heldigvis lige til, men den næste uges tid er jeg simpelthen helt blank over. Det hele var jo planlagt til en rute. Og vi har desværre ikke gjort vores hjemmearbejde godt nok i forhold til at dette jo desværre var en risiko. Vores resterende rute er som følger:

  USA REJSE 27/9-13 til 18/10-13

  Dag 6 (Onsdag d. 2/10): Køre fra Page – Monument Valley – Moab – tur til Canyonlands NP, Arches NP og Dead Horse Point State Park – 436 km

  Dag 7 (torsdag 3/10): Ophold i Moab – udforskning af de tre nationalparker – rafting og vandring

  Dag 8 (fredag d 4/10): Køre fra Moab – Bryce Canyon NP – køre gennem Capitol Reef NP – rejsen er cirka 463 km

  Dag 9 (lørdag d 5/10): Køre fra Bryce Canyon – Zion NP – Las Vegas – tur gennem Zion NP – rejsen er cirka 399 km

  Dag 10 (søndag d 6/10): Ophold i Las Vegas – Helikopter over The Strip og Grand Canyon – stort hotel og kasino

  Dag 11 (mandag d 7/10): Køre fra Las Vegas – Death Valley – Bisho – opleve Dante’s View – Zabriskie’s Point og Sand Klitter i Death Valley – rejsen er cirka 496 km

  Dag 12 (tirsdag d 8/10): Køre fra Bishop – Yosemite NP – Solnedgang ved Glacier Point – rejsen er cirka 317 km

  Dag 13 (onsdag d 9/10): Køre fra Yosemite NP – Napa Valley – San Fransisco – tur igennem Napa Valley vin distrikt – rejsen er cirka 383 km

  Dag 14 (torsdag d 10/10): Ophold i San Fransisco – Alcatraz, Golden Gate, Kabelvogne, Aquarium of the Bay, The Pork Store i Haight Ashbury, Lombard Street, China Town

  Dag 15 (fredag d. 11/10): Køre fra San Fransisco – Monterey – stop ved Santa Cruz, med tivoli og rutchebaner på stranden – stop ved Monterey Bay Aquarium – 17- Mile Drive – rejsen er cirka 241 km

  Dag 16 (lørdag d. 12/10): Kører fra Monterey til Sequoia nationalpark og tilbage til Salinas for overnatning. Turen er cirka 750 km

  Dag 17 (Søndag d. 13/10): Køre fra Monterey – Santa Barbara – oplev Carmel og Point Lobos State Reserve – forbi “Solvang” – rejsen er cirka 533 km

  Dag 18 (Mandag d. 14/10): Køre fra Santa Barbara – San Diego – gennem LA og videre langs kysten – rejsen er cirka 346 km

  Dag 19 (Tirsdag d. 15/10): Køre fra San Diego – LA – San Diego Zoo – rejsen er cirka 125 km

  Dag 20 (Onsdag d. 16/10): Ophold i LA – Universal Studios

  Dag 21 (Torsdag d. 17/10): Rejse hjem til DK

  Dag 22 (Fredag d. 18/10): Ankommer i DK

  Med venlig hilsen
  En frustreret Ida Sonneby og hendes kæreste Nikolai, som bare synes vi skal se tiden an.

  • Hej Ida: Jeg har desværre ikke mulighed for at gå i detaljer med jeres program, men det er en meget fin og spændende rute, I har lagt. En stor del af dagene får lukningen af nationalparkerne ikke nogen betydning for jer, som jeg lige læser jeres program. Men angående jeres program for i dag, 2. oktober:

   Giv jer god tid i Monument Valley, som er åben som normalt, da det er en “indianer” park, så det kan I roligt glæde jer til. Men Arches og Canyonlands er begge lukkede, så jeg ville vælge en anden rute, og ikke køre helt til Moab. I stedet ville jeg tage Utah Route 95 op til byen Hanksville (meget lille flække) og så køre gennem Capitol Reef National Park ad Utahs Highway 24. Hovedvejen gennem Capitol Reef er formentlig åben, mens selv parken er lukket. I byen Torrey kører I mod syd ad Utahs Route 12, der er en af de smukkeste veje i USA. En fantastisk landevej – og ingen nationalparker, så vejen er helt sikkert åben. I kommer så ned til Bryce Canyon (som er lukket), kører ind gennem Zion (som er lukket), men vejen gennem Zion er sandsynligvis åben, og den er også meget smuk. Denne rute er langt kortere – men lige så smuk – hvis ikke smukkere end jeres oprindelige planlagte tur op via Moab.

   Den 7. oktober kan I godt køre via Death Valley, men I kan ikke gøre ophold i parken, så det bliver desværre kun en smagsprøve.

   Den 8. oktober kører I så gennem Yosemite: Vejen over Tioga Pass er åben – det ved jeg med sikkerhed – men I må igen ikke gøre holdt i parken, så I kan desværre “kun” køre lige gennem parken. Men I får altså en lille smagsprøve på Yosemite. Samtidig får I en ekstra dag i San Francisco, og det er ikke så tosset, for det er en skøn by. Alcatraz er udelukket, men resten af byen er skøn, så det bare at hygge jer. Og giv jer god tid.

   Den 12. oktober ville I køre helt ind til Sequoia National Park, men den er lukket, så det er ikke besværet værd – og i øvrigt en meget lang tur. Bliv på Stillehavskysten, og tag den med ro ned langs kysten – det er en lige så stor oplevelse. Brug min Highway 1 guide. Her får I en dag ekstra – og sparer noget kørsel.

   Resten af turen skulle være uden problemer i forhold til nationalparkerne. Jeg håber, du kan bruge min inputs, og vil ønske jer fortsat god tur. I har masser af ting at glæde jer til – selvom det kniber lidt med nationalparkerne. I får bare nogle lidt andre og lige så store oplevelser. Nationalparkerne må I så have til gode til en anden gang – fortsat god tur 😉