Store dele af statslige administration i USA lukker ned fra i dag 1. oktober 2013, da Republikanerne i Washington D.C. ikke har villet støtte et kompromisforslag om at få den amerikanske finanslov på plads pr. 1. oktober 2013.

Det betyder en hel del for turister i USA, da de amerikanske nationalparker bl.a. lukker ned – og helt lukker for besøgende. Desuden lukker en lang række offentlige museer i USA, især i Washington D.C. Det samme gælder en lang række monumenter, som bestyres af National Park Services.

Her er et overblik over, hvad den amerikanske budgetkrise helt lavpraktisk betyder for dig, der allerede er på ferie i USA som turist – eller som skal til USA her i løbet af oktober:

Nationalparker i USA:
Da alle medarbejdere i princippet er sendt hjem på tvungen ferie fra i dag, lukker samtlige amerikanske nationalparker. Det sker helt bogstaveligt. Besøgende får besked på at forlade parkerne, hotellerne tømmes for gæster, besøgscentre, restauranter, kiosker og andre service funktioner lukker ned. Og der vil IKKE være adgang til parkerne overhovedet. Man kan altså ikke køre ind i parkerne, da vejene ganske enkelt vil lukkede med en bom. Har man bestilt overnatning INDE i selve parkerne i den periode, lukningen står på, vil man kunne få sine penge refunderet hos det enkelte hotel. Men det gælder kun de hoteller, der ligger INDE i selve parkerne.

Offentlige monumenter:
Store offentlige monumenter som fx Frihedsgudinden i New York og de berømte monumenter i Washington D.C. samt Alcatraz fængselsøen i San Francisco er også lukket fra i dag, da de også drives af National Park Services. Eventuelle forudbestilte billetter vil blive refunderet.

Smithsonian museerne i Washington:
Smithsonian museerne i Washington D.C. og The National Zoo samt The Holocaust Museum i Washington D.C. er også lukket fra i dag. Alle institutioner drives af statsansatte, som er sendt hjem fra i dag, og dermed er museerne lukket. Som fingerregel kan man sige, at hvis museet normalt har gratis adgang, så er museet lukket fra i dag.

Private museer som fx nyhedsmuseet Newseum, spionmuseet The Spy Museum and landstedet Mount Vernon uden for Washington er privatdrevne museer og institutioner, og er åbne som normalt. Det samme gælder de store kunstmuseer i fx New York.

Præsidentbibliotekerne:
De amerikanske præsident biblioteker rundt om i landet som fx Kennedy’s præsidentbibliotek i Boston, Bill Clintons præsidentbibliotek i Little Rock i Arkansas og Ronald Reagens præsidentbibliotek nord for Los Angeles er også lukkede fra i dag.

Lufthavne i USA:
Flyvelederne fortsætter på arbejde som normalt, så flyvninger vil ikke umiddelbart blive påvirket. Men i forhold til sikkerhedstjek i lufthavnene skal man nok forberede sig på længere ventetid, da nogle funktioner i lufthavnene vil have lavere bemanding.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com