Nedlukning i USA: Her er lukket og her er åbent som normalt

OBS: Denne artikel er fra 2013, og afspejler ikke den aktuelle nedlukning i USA her i 2019!

Der hersker en del forvirring omkring, hvilke seværdigheder i USA, der er omfattet af den statslige nedlukning i forbindelse med, at Republikanerne og Demokraterne i Washington ikke kunne blive enige om en ny finanslov.

Her er et overblik over åbne og lukkede naturseværdigheder og attraktioner:

Nationalparker:
Alle statslige nationalparker, der administreres af National Park Services, er som udgangspunkt lukkede. Men visse centrale highways gennem nationalparkerne, der har betydning for det overordnede vejnet, er stadig åbne.

Yosemite National Park:
Det gælder bl.a. i Yosemite i Californien. Her er Tioga Pass – California Highway 120 – gennem parken fortsat åben for trafik (bekræftet), så det er muligt at køre over Sierra Nevada bjergene. Det samme gælder Californiens Highway 41 og Californiens Highway 140, der begge har strækninger i Yosemite. Men det er ikke tilladt at stige ud af bilen og gå ture i parken – eller benytte rastepladser eller lignende. Der er heller ikke adgang til den indre del af Yosemite Valley. Med andre ord: En “nok se, men ikke røre oplevelse” – uden mulighed for at standse i parken. Selv ikke parkens egne rangers må benytte parken – hvor absurd det end måtte lyde.

Grand Canyon South Rim og North Rim, Arizona:
Vejen langs sydkanten i Grand Canyon National Park (South Rim), Arizona’s Highway 64 er åben (bekræftet). Men da man ikke må stoppe op og stige ud af bilen, får man ikke noget nævneværdigt ud af turen. Så det er ikke besværet værd at køre op til sydkanten. Vejen ud til nordkanten (North Rim) er lukket (bekræftet).

Death Valley, Californien:
Californiens Highway 190 gennem Death Valley er åben (bekræftet), da den udgør en vigtig vej i lokalområdet – og en omvej ikke umiddelbart er tilgængelig. Men det er stadig kun tilladt at køre gennem parken. Og til manges overraskelse, så er Furnance Creek Ranch inde i Death Valley også åbent som normalt, da det er et privat hotel – på privat jord. Så du kan altså fortsat overnatte inde i Death Valley. Men alle sideveje til Highway 190 samt rastepladser og besøgscenter er lukket.

Sequoia National Park/ Kings Canyon, Californien:
Rygtet vil vide, at California Highway 180/198 gennem Sequoia National Park og Kings Canyon er lukket (ikke bekræftet).

Joshua Tree National Park, Californien:
Vejen gennem Joshua Tree er lukket (bekræftet), da vejen ikke har nogen betydning som gennemfartsvej.

Arches og Canyonlands, Utah:
Vejene i både Arches National Park og Canyonlands er lukkede (bekræftet), da der er tale om blinde veje, som ikke har nogen trafikal betydning.

Til gengæld er Dead Horse State Park fortsat åben, der er nærmeste nabo til Canyonlands. Parken byder på en fantastisk udsigt over et af Colorado flodens imponerende 180 graders sving.

Capitol Reef National Park, Utah:
Vejen gennem Capitol Reef er åben (bekræftet), da Utahs Highway 24 er en vigtig vej i lokalområdet. Men alle sideveje i parken er lukket og ophold er ikke tilladt.

Zion National Park, Utah:
Utahs Highway 9 gennem Zion National Park er åben (bekræftet), men kun for personbiler, da en tunnel ikke har frihøjde nok til at man kan køre gennem den. Det er forbudt at stoppe op og tage fotos i parken.

Et alternativ til Zion kunne være stats parken Valley of Fire i den nordøstlige del af Nevada tæt ved grænsen til Arizona – og ikke langt fra Interstate 15, cirka 50 miles nord for Las Vegas. Valley of Fire er med sine knaldrøde sandstensformationer er en anderledes naturoplevelse. Og parken er åben helt den som plejer.

Bryce Canyon, Utah:
Bryce Canyon er helt lukket (bekræftet), da vejen gennem parken ikke har nogen trafikal betydning.

Et alternativ til Bryce Canyon i Utah kunne være statsparken Kodachrome Basin State Park, der byder på mørkerøde klippeformationer – ofte holdt op mod en blå himmel i baggrunden.

Yellowstone og Grand Teton, Wyoming:
Begge parker er stort set lukket (bekræftet), dog er U.S. 191 gennem Grand Teton og Yellowstone åbne, da vejen udgår en gennemfartsvej. Men det er forbudt at stoppe op og tage fotos. Park rangers holder øje med, at forbuddet overholdes.

Blue Ridge Parkway, Virginia/ North Carolina:
Blue Ridge Parkway er åben i sin fulde længde (bekræftet), selvom alle faciliteter langs vejen og sideveje er lukkede. Det samme gælder Natchez Trace Parkway gennem Tennesse og Mississippi.

Great Smoky Mountains, North Carolina/ Tennesse:
Hovedvejen gennem Great Smoky Mountains U.S. 441 er åbent som normalt (bekræftet), men alle sideveje er lukkede. Ophold på rastepladser er ikke tilladt.

Naturparker som fortsat er åbne:
Der findes en række naturområder i USA, som ligger på privatejet jord – typisk i indianer reservater. Disse parker er fortsat åbne helt som normalt.

Grand Canyon West, Arizona:
Det gælder bl.a. Hualapai indianernes Grand Canyon West mellem Las Vegas og Kingman. Det er her, man har den meget omtalte hesteskoformede glasbro ud over Grand Canyon. Grand Canyon West er åben helt som sædvanligt.

Monument Valley, Arizona:
Monument Valley, der ligger på Navajo indianernes territorium på grænsen mellem Arizona og Utah er også åbent som sædvanligt. Det gælder i øvrigt alle naturparker i Navajo territoriet – fx Antelope Canyon i Arizona og Four Corners på grænsen mellem Arizona, Colorado, New Mexico og Utah. Med andre ord er “manglen” på nationalparker en mulighed for at tage på oplevelse i nogle af indianernes naturområder i det vestlige USA – selvom nogle af dem har svært ved at konkurrere med nationalparkerne.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 svar til “Nedlukning i USA: Her er lukket og her er åbent som normalt”

 1. Hej Henrik, ved du om vejarbejdet på vej 198 gennem Sequoia er færdigt? Vi ville gerne den vej i maj 2019, men kan ikke finde oplysninger om status på arbejdet. Vi er ved at tilrettelægge vores tur, så det ville være rart at vide, om vi skal en anden vej. Vi kører i en 30 feet RV.

  • Jeg kender ikke lige status på vejarbejdet på Highway 198 syd ud ad Sequoia, men det er faktisk heller ikke relevant for jer. I må nemlig slet ikke benytte Californiens Highway 198 syd ud ad Seqouia med et 30 fods motorhome, da Highway 198 syd ud ad parken er ekstremt snoet med nogle meget skarpe sving, som man ikke kan kante sig rundt i med motorhomes på over 22 fod (mener jeg grænsen er). Og det har vejarbejdet ikke ændret på, for vejarbejdet har handlet om at reparere belægningen og stengærdet langs de meget stejle skrænter. Så det korte af det lange er, at I skal glemme alt om Highway 198, og i stedet vælge Highway 180 ind i Sequoia – og samme vej tilbage igen. Det bliver en lille omvej, men sådan er betingelserne, når man kører i store motorhome i Sequoia. Dette er i øvrigt også beskrevet min 21 dages motorhome guide til Californien, Arizona og Utah. Fortsat god planlægning!

 2. Hej Henrik. Jeg har en tur booket denne søndag til Californien. Vi har en fastlagt rute der tager os til Gran Canyon, igennem Death Valley og op til Yosemite. Dernæst skal vi til San Fransico, hvor også her de fleste seværdigheder er lukket. Mit spørgsmål er: er det virkelig værd at tage afsted? Hilsen Sabrina

  • Hej Sabina, svaret på dit spørgsmål er et rungende JA! Naturligvis skal I tage afsted. Der er heldigvis mange andre seværdigheder i USA, som er åbne som normalt, og det gælder også naturseværdigheder. Selvom Grand Canyon National Park er lukket, kan I faktisk opleve Grand Canyon helt ude ved kanten fra Grand Canyon West i den vestlige del af Grand Canyon – noget jeg bl.a. har skrevet om i artiklen overfor. Og som jeg også skriver ovenfor, at så kan I stadig køre gennem både Yosemite og Death Valley – og i Death Valley er parkens hotel også fortsat åbent. Det med, at alle seværdigheder i San Francisco skulle være lukket, kan jeg ikke genkende. Det er “kun” Alcatraz, der mig bekendt er lukket – plus Muir Woods National Park nord for San Francisco – så I kan ikke komme over på Alcatraz, men I kan stadig sejle rundt om Alcatraz og dermed komme tæt på øen. Med andre ord: Tag endelig afsted, og prøv at gå efter nogle af de alternative oplevelser i det vestlige USA, som fortsat er åbne. Dem kan I bl.a. få et overblik over i denne artikel – http://www.highways-usa.com/aabne-naturparker-usa/

   • Hej Henrik. Lidt info om skywalk hvor vi var tirsdag. Vi fik ikke vores bestilte flytur hos lvgctours. Vi kom med en anden tur, hvor vi kom ud at sejle på coloradofloden+ skywalk. Skywalk er bedst sidst på dagen da der er op til 3-4 timers kø. Det jo et af de få steder der er åben lige nu i GC så derfor er der mange gæster der.Nu vi i barstow og klar til nogle dage på r66. Så håber vi de snart åbner parkerne igen.

    • Hej Rasmus, spændende at høre jeres beretning. Det lyder som om, at Grand Canyon West er blevet ekstremt populært efter at de officielle parker er lukket, med den ventetid, du omtaler. Der er var ikke i nærheden af at være kø, da jeg besøgte Grand Canyon West i sommers. Der er desværre ikke umiddelbart nogen udsigt til, at der er en opblødning på vej i konflikten mellem Demokrater og Republikanere i Washinton D.C., så konflikten kan sagtens står på i en uge eller mere endnu. Men god tur ud på Route 66. Husk at jeg har skrevet nye artikler om de enkelte byer på Route 66 her i sommers, så I kan finde ret detaljerede beskrivelser af de forskellige byer i især Arizona – men jeg har også skrevet om Barstow – http://www.highways-usa.com/route66-barstow/

 3. Hej Henrik, vi opholder os i St. George, Utah og afventer nærmere info, vi havde dog planlagt en tur til Zion, ved du om der er nogen form for muligheder at komme derind med en autocamper?
  På forhånd tak for svar.

  • Zion og motorhomes er desværre en dårlig cocktail p.g.a. de lave tunneller på Utah’s Highway 9 gennem parken. Under normale omstændigheder bliver motorhomes ledsaget gennem den lave tunnel i parken, da de skal køre midt på vejen, for at kunne komme gennem. Så trafikken i begge ender holdes tilbage, mens man kører gennem tunnellen. Men i øjeblikket er motorhomes vistnok helt bandlyst i Zion, da der ikke er personale til at styre trafikken som normalt. I øvrigt er der også under normale forhold restriktioner på, hvor store motorhomes, der kan køre gennem Zion p.g.a. ovennævnte tunnel. Men jeg har været igennem med et 30 fods motorhome – med ledsagelse. Men i øjeblikket tror jeg desværre, at det er lukket land for motorhomes og autocampere – med mindre i kører i et meget lille motorhome. God tur alligevel!

 4. Jeg kan så tilføje at Dunraven Pass i yellowstone helt uden for konflikten også er lukket og først åbner til foråret. Det giver rimelige problemer for dem der vil køre nordloopet. Desuden er alle US State Parks her på Oregons vestkyst også lukket.

 5. ÆV, troede ikke Martin Luther Kings historic site i Atlanta var en del af NPS.gov, men det er det, så ingen tur til mig i morgen der:-(

  • Ja, desværre: Martin Luther Kings gravsted i Atlanta med det tilhørende besøgscenter er drevet af National Park Services, så det er ensbetydende med lukning. Det samme gælder i øvrigt Jimmy Carters præsident bibliotek i Atlanta, hvis I havde det i tankerne. Til gengæld er World of Coca-Cola, Atlanta Aquarium og CNN Center ikke lukket – og alle tre seværdigheder i Atlanta kan varmt anbefales 😉

 6. Hej Henrik. Kan du hjælpe os? Vi har bestilt flyvetur fra Las Vegas til Grand Canyon og helikotertur ude i Grand Canyon med LV Tours. Er det privat eller er det også lukket? Håber du kan hjælpe med det. Vi ankommer efter planen til Las Vegas søndag fra Bishop, hvor der er efterårsfest fra fredag – hvis nogen skulle have lyst til bilshow og andet. Nu da parkerne er hurtig overstået. Hilsen Rasmus

  • Hej Rasmus: Jeg går ud fra, at alle helikopterture gennemføres som normalt, da det er private selskaber som flyver dem. Jeg kender ikke LV Tours, som du skriver om, så du må kontakte dem direkte, hvis du har spørgsmål til jeres flyvetur. Men som udgangspunkt, så flyver alle helikopterture over Grand Canyon som normalt. Men I kan næppe komme ind i Grand Canyon National Park, hvis det er det, I har planlagt.

   • Hej Henrik. Vi fik lov at køre gennem sequoia np idag. Var helt ude ved kings canyon, hvor vi så en Bjørn:) vi havde vejen helt for os selv. Alt var lukket der og vejen skulle lukke imorgen, men det sagde de også om idag.Vi tager gennem yosemite imorgen til bishop. Tak for svar om gc og opdatering. Hilsen rasmus

    • Hej Rasmus, godt at høre, at de lukkede jer ind i parken. At vejen var åben har nok noget at gøre med, at det først er her til morgen, at de sidste gæster skal forlade hotellerne inde i parken. Derfor har vejen været “begrænset åben” i går onsdag. Fortsat god tur. Tioga Pass gennem Yosemite er åben. Det samme gælder vejen gennem Death Valley. Jeg har opdateret status på samtlige vigtige nationalparker ude vestpå, så man kan se, hvilke veje, der er åbne – og hvilke som er lukkede.