Calgary, den største by i delstaten Alberta i det vestlige Canada, er hovedsageligt kendt som værtsby for vinter-OL i 1988. Det er ikke helt tilfældigt, at Calgary fik æren af at huse den olympiske flamme i de to uger, vinter OL strakte sig over i 1988. Calgary ligger nemlig lige ved foden af Rocky Mountains, og byen har helt unikke forhold for skisports entusiaster.

Hoteller i Calgary i Alberta provinsen, Canada

Kvægdrift og olieindustri
Calgary er dog andet end skisport. Byen er indbegrebet af den canadiske definition på det vilde vesten, der inkluderer rigelige mængder af både kvægdrift og oliepenge. Oprindeligt var Calgary et canadisk svar på de amerikanske kvægbyer i Midtvesten. Her drev raske cowboys store horder af kvæg hen, som efterfølgende blev konverteret til steaks og andre velsmagende kødprodukter i byens slagtehuse.

Men i begyndelsen af 1900-tallet blev der fundet olie i undergrunden. Det fik lokale entreprenører til at ændre fokus fra de saftige røde bøffer til det sorte guld. Det er især olien, Calgary kan takke for sin voldsomme vækst for op gennem slutningen af 1900-tallet, der har udmøntet sig i det massive skryskraberlandskab. Calgary har en skyline, der er metropoler som Dallas eller Houston værdige.

Godt udgangspunkt for natur i Banff og Jasper
Calgary er en meget ny by, hvor driftighed, økonomi og foretagsomhed spiller hovedrollen. Du behøver således ikke lægge vejen forbi Calgary, hvis du vil have finkultur eller mærke historiens vingesus.

Til gengæld ligger Calgary perfekt ved foden af Rocky Mountains, hvilket gør byen til et rigtigt godt udgangspunkt, hvis du fx har planer om at besøge Banff eller Jasper National Park i de canadiske Rocky Mountains. Måske vil du ”bare” dyrke skisport på højt niveau – fx på nogle af de anlæg eller pister, som OL-deltagerne i 1988 boltrede sig på.

Tre oplevelser, du ikke bør gå glip af, når du besøger Calgary:

• Canada Olympic Park. Centrum for begivenhederne i Calgary under vinter OL i 1988 var de olympiske faciliteter i den vestlige del af Calgary. De alpine anlæg er bevaret til glæde for indbyggerne i Calgary. Det gælder fx den olympiske 90 meter høje skihopbakke. Her kan du prøve kræfter med en speciel canadisk variant af skihop, der udøves, når der ikke er sne på pisterne.

I stedet for at få ski på, får du en faldskærm spændt på ryggen, og så bliver du ellers sendt ned ad 90 meter bakken, kun hægtet fast til en wire. En særpræget diciplin, der ikke er for sarte sjæle – men til gengæld er særdeles velegnet til fx en polterabend.

• Calgary Tower. Mange nordamerikanske byer har et udsigtstårn, og Calgary er ingen undtagelse. Calgary Tower ligger i Downtown. Herfra kan du i 190 meters højde nyde udsigten over den canadiske prærie i syd og øst – eller alternativt Rocky Mountains, der toner sig op i horisonten vest for Calgary.

• Calgary Stampede. Calgary er berømt for sit årlige rodeoshow, der bogstaveligt talt sætter byen på den anden ende. Rodeoshowet med navnet Calgary Stampede, er den store årlige begivenhed hvert år i juli måned. Men er du ikke lige i Calgary i juli, kan du stadig få en fornemmelse af showet ved at besøge Stampede Park resten af året, hvor udstillinger om showet kan opleves.

Fire alternative oplevelser i Calgary og omegn:

• Devonian Gardens. Du skal op på fjerde sal i Toronto Dominion Square, hvis du skal opleve Calgary’s lidt særprægede botaniske have midt i Downtown. Ikke færre end 20.000 planter kan opleves her tilsat springvand, søer, broer, naturstier, en legeplads, etc. Er du heldig, er der gratis underholdning på scenen midt i ”parken”.

• Glembow Museum. Calgary har adskillige museer, bl.a. flere naturvidenskabelige museer. Et af de bedste er Glembow Museum, der giver de besøgende en introduktion til hele det vestlige Canadas historie og kultur på en let tilgængelig og meget informativ måde. Du kan således lære mere om nybyggerkulturen, de oprindelige indianerstammer i området, det berømte canadiske beredne politikorps og byggeriet af jernbanen til Stillehavet, der var med til at kolonisere hele området.

• Shopping i Calgary. Som alle andre nordamerikanske storbyer er Calgary naturligvis velforsynet med shoppingcentre. Fidusen ved at bruge lidt ekstra krudt på shopping i Calgary er den, at Alberta som den eneste delstat i Canada ikke lægger moms eller tax oven i prisen. Du handler altså momsfrit, når du shopper i Alberta, og her er Calgary en oplagt oase. Det skal dog lige nævnes, at verdens største shoppingcenter ligger i Edmonton, 300 km nord for Calgary, hvis du virkelig vil powershoppe.

• Banff og Icefields Parkway. Man kan ikke sige Calgary, uden også at sige Banff National Park. Banff ligger cirka 100 kilometer og to timers kørsel vest for Calgary, og langt de fleste turister, der besøger Calgary, fortsætter videre til Banff og Rocky Mountains. Banff er en af verdens smukkeste nationalparker, der byder på gletchere, smaragdgrønne søer og bjerge så langt øjet rækker. Læg hertil masser af bjørne og en af verdens smukkeste køreture, Icefields Parkway. Behøver jeg at sige mere?

Hoteller i Calgary i Alberta provinsen, Canada

Af Henrik Lange, Highways-USA.com