Canyon de Chelly National Monument i det østlige Arizona ligger ikke ud til de mest populære rejseruter, mange turister vælger, når de kører gennem det vestlige USA. Men vælger du lidt alternativt, bliver du i den grad belønnet med en unik naturoplevelse, der byder på knaldrøde sandstensklipper, en frodig dal og forhistoriske indianer ruiner, der ligger side om side hugget ind i klippesiderne – lidt som man kender det fra Mesa Verde National Park i Colorado.

Hoteller i Chinle, Arizona lige vest for Canyon de Chelly

Fakta om Canyon de Chelly National Monument:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Besøgscentret: 8.00 til 17.00 (OBS: Mountain Daylight Time om sommeren)
Entré: Gratis adgang
Parkens areal: 339 kvadratkilometer
Canyon de Chelly North Rim Drive: 17 miles/ 27 kilometer
Canyon de Chelly South Rim Drive: 19 miles/ 30 kilometer
Geologisk særpræg: Røde sandstensklipper, dybe kløfter, indianer ruiner
Geografisk placering: Det østlige Arizona/ Colorado Platauet
Kort over Canyon de Chelly National Monument på Google Maps

IMG_0781

Den nordlige eller den sydlige rute
Canyon de Chelly er ikke bare en, men flere kløfter, og parken har to forskellige Scenic Drives – en langs den nordlige kløft, Canyon del Muerto, North Rim Drive på 17 miles, der forsætter til New Mexico. Langs den nordlige rute har du de bedste muligheder for at se historiske tegninger og inskriptioner. Den sydlige kløft er selve Canyon de Chelly, som er den mest populære rute, og her kører du på South Rim Drive, der ender blindt inde i parken efter 19 miles hver vej – men som til gengæld byder på de fleste view points, hvor du kan nyde den spektakulære udsigt ned i den røde kløft.

Mens klippesiderne er knaldrøde, er bunden i Canyon de Chelly til gengæld grøn og frodig med mange træer. Frodigheden nede i kløften er også årsagen til, at adskillige indianerstammer har haft deres bopladser her gennem historien, da de har kunnet opdyrke jorden i nogenlunde læ for det ellers ugæstfrie klima på Colorado Plateauet. Således er Canyon de Chelly det sted på Colorado Platauet, der længst har været beboet af mennesker – i over 5.000 år. Navajo indianerne bor her stadig, og driver fortsat landbrug og fårehold nede i kløften.

IMG_0795

Kunstnere tiltrukket af Canyon de Chelly
Adskillige steder rundt om i kløften kan du se forladte ruiner fra gamle indianer bopladser, der dels er hugget ind i klippesiderne – dels er bygget som stenhuse i op til to etager. Det er meget fascinerende, og Canyon de Chelly er et af de får steder i USA, hvor du kan opleve disse historiske indianer ruiner. Mesa Verde National Park i Colorado er et andet. Canyon de Chelly og nabokløften Canyon del Muerto er i øvrigt omgivet Navajo indianernes reservat hele vejen rundt. Selve kløften er et National Monument og bestyret af National Park Services.

IMG_0782

Det er igen vandstrømme gennem millioner af år, der har skabt Canyon de Chelly og Canyon del Muerto. Og de unikke kløfter og landskaber har naturligvis tiltrukket sig masser af opmærksomhed fra kunstnere gennem historien. En af de mest kendte er mesterfotografen Ansel Adams, der har skudt flere af sine mest berømte sort/ hvide fotografier her i netop Canyon de Chelly.

IMG_0785

Canyon de Chelly ligger på Navajo territorium
Da Canyon de Chelly ligger på indiansk territorium og er omgivet af Navajo indianer reservatet – selvom selve parken officielt er ejet af den amerikanske stat – er det ikke tilladt at gå dybt ind i parken på egen hånd uden en officiel guide. Eneste undtagelse af White House Trail (4 kilometer tur/ retur) fra White House Overlook, der fører ned til White House Ruin. Alle andre naturstier i parken fra de officielle udsigtspunkter kræver guide, hvilket også er markeret med skilte.

IMG_0778

Da parken ligger helt omgivet af Navajo reservatet, er det også Navajo indianernes egen politistyrke, der patruljerer i parken. Bemærk i øvrigt, at man i modsætning til resten af Arizona har sommertid i Navajo reservatet – også kaldet Mountain Daylight Time. Det betyder, at man om sommeren er en time forud for resten af Arizona – og altså kører på samme tidszone som i New Mexico, Colorado og Utah. Med andre ord lukker parkens besøgscenter ”en time tidligere” i forhold til resten af Arizona – om sommeren. Det skyldes, at Navajo Nation’s territorium også spreder sig ind over grænserne til Utah og New Mexico, hvor man har sommertid. Om vinteren har man samme tid som i resten af Arizona.

IMG_0799

Det praktiske om Canyon de Chelly National Monument
Parkens besøgscenter ligger i den vestlige del af parken ikke langt fra byen Chinle, der er hovedbyen i området. Parken har også sin egen campingplads, Cottomwood Campground, og sit eget hotel, Thunderbird Lodge, hvorfra de guidede ture i parken udgår fra.

Husk også, at hvis du ønsker at tage fotos af lokale indianere tæt på eller af deres huse, så husk at spørg om lov først. Det forventes i øvrigt, at man lige giver ”offeret” en dollar eller to for ulejligheden. Inde i parken vil du også opleve, at de lokale indianere har små boder, hvorfra de sælger lokale producerede smykker og andet kunsthåndværk.

IMG_0797

Da Canyon de Chelly-kløften vender øst-vest, er lyset smukkest om morgenen eller sidst på eftermiddag, hvor varmen oppe langs kanten i øvrigt heller ikke er så trykkende. Husk at holde styr på mindre børn, da der mange steder ikke er rækværk langs kanten. Her går det direkte lodret ned i kløften flere steder, så pas på og brug din sunde fornuft.

Hoteller i Chinle, Arizona lige vest for Canyon de Chelly

www.nps.gov/cach – National Park Service officielle guide til Canyon de Chelly National Monument

Af Henrik Lange, Highways-USA.com