Med sin placering i det centrale Utah, ligger Capitol Reef National Park et stykke væk fra de andre populære nationalparker i Utah. Derfor parken ikke specielt overrendt af danskere eller amerikanere. Capitol Reef byder både på spektakulære klippeformationer og kulturhistorie, takket være den frodige dal gennem parken, som har givet ideelle betingelser for dyrkning af frugttræer og andre afgrøder.

Hoteller i Torrey, Utah vest for Capitol Reef National Park

Fakta om Capitol Reef National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Besøgscentret: 8.00 til 18.00 (maj-september) 8.00-16.30 (resten af året)
Entré (gælder en uge) 20 dollars pr. bil (adgang til Capitol Reef Scenic Drive) (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 982 kvadratkilometer
Capitol Reef Scenic Drive: 16 miles/ 26 kilometer
Geologisk særpræg: Ørken, farverige sandstensklipper, kløfter, naturbuer
Geografisk placering: Det centrale/ sydlige Utah
Kort over Capitol Reef National Park på Google Maps

Den frodige dal langs Fremont River
Omdrejningspunktet i Capitol Reef National Park er den frodige dal, som løber gennem parken takket være Fremont floden. De omkringliggende meget høje klipper giver samtidig tilpas meget skygge og beskyttelse til, at indianere allerede for over 1.000 år siden slog sig ned her og begyndte at dyrke frugter og andre afgrøder. Flodbredden gennem parken er der derfor særlig frodig, og der ligger flere farme og farmhouses undervejs, som fra slutningen af 1800-tallet og op gennem 1900-tallet har været beboet af mormoner, der har opdyrket landskabet.

Mange steder rundt i parken står der frugtplantager, som gror i området kaldet Fruita Historic District. Det er også her, at man flere steder kan se 1.000 år gamle indianer inskriptioner i parken, som har dekoreret klippevæggene med kunst-værker af hjorte og ansigter. Men mener, at dalen har været beboet af indianerstammer – den såkaldte Fremont Kultur – fra år 700 og frem til år 1250, hvor de bl.a. har dyrket bønner, majs og squash – suppleret med jagt og fiskeri.

Smalle, dybe kløfter og farverige klippeslotte
Capitol Reef National Park har sit navn efter de meget høje klipper og smalle kløfter, der nogle gange leder tankerne hen på rev. Vejen gennem parken er Utah’s Route 24, der snor sig langs bredden af Fremont River – med adgang til nogle af parkens naturseværdigheder, der bl.a. inkluderer naturbroen Hickman Bridge, som man kan gå op til på en lille bjergsti. Hertil kommer det monumentale klippeparti The Castle, der som navnet antyder leder tankerne hen på et slot – lidt i stil med mormonernes berømte slot i Salt Lake City.

Klipperne i parken er sandstens klipper i både gule og røde nuancer, og tager du turen ind af parkens Scenic Drive, der er en 16 miles lang asfalteret vej, som ender blindt, kommer du for alvor tæt på nogle af de smukkeste klippeformationer i parken. Du kan også tage en afstikker ind til Grand Wash ad en grusvej, som godt kan køres i en almindelig personbil. Grand Wash er parkens dybeste og smalleste canyon, skrået ud af vand gennem millioner af år, der som en kraftfuld savklinge har høvlet sig ned i klippen, og efterladt den dybe, smalle kløft med lodrette klippevægge, der normalt er tørlagte om sommeren.

Kombinér Capitol Reef med Utah’s naturskønne highways
Capitol Reefs besøgscenter ligger ud til Route 24 lige der, hvor parkens Scenic Route starter. Tæt ved besøgscenteret finder du også flere historiske farmhouses med udstillinger, et picnic område og parkens campingplads, hvor det ikke er helt så svært at få plads som i mange af de andre nationalparker.

Capitol Reef er altså en betydeligt mere frodig nationalpark end mange af de andre parker i det sydvestlige USA, hvilket gør den til et interessant valg – selvom du kan få lige så spektakulære klippeformationer andre steder i Utah.

Til gengæld byder køreturen til Capitol Reef National Park på et par af de mest fantastiske highways i det sydvestlige USA. Utah’s Route 12, som ender lige vest for Capitol Reef i den lille by Torrey, er en af de mest fantastiske highways i det vestlige USA, der leder ned til Bryce Canyon. Der ligger en række moteller i Torrey vest for Capitol Reef.

Øst for Capitol Reef kan du fra byen Hanksville tage Utah’s Route 95, der byder på en tilsvarende panorama tur forbi Lake Powell og Natural Bridges Natural Monument ned til byen Blanding, hvorfra du kan køre videre nordpå til Arches og Canyonlands National Park.

Hoteller i Torrey,Utah vest for Capitol Reef National Park

www.nps.gov/care – National Park Service officielle guide til Capitol Reef National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com