Med en kombination af tog over jorden, tog under jorden, busser og utallige taxier, er det mere end nemt at kommer rundt i Chicago med offentlig transport. Og da taksten for at parkere i Downtown Chicago på hoteller og i parkeringshuse nemt løber op i både 20 og 30 dollars i døgnet eller mere, er det direkte dumt ikke at benytte det fintmaskede net af tog og busser, der også er en del af Chicagos identitet.

Hoteller og overnatning i Chicago
Rabat til 5 store seværdigheder i Chicago

The EL train og The Loop
The Loop er en institution i Chicago. Det er navnet på den del af Chicagos højbane, der slår en stor firkant rundt over Downtown i den indre by – en bydel der simpelthen har fået navn efter højbanen og ganske enkelt kaldes The Loop.

The Orange Line tager således hele turen rundt i The Loop sydfra, hvis du vil tage turen hele vejen rundt på den karakteristiske højbane, der i øvrigt har optrådt i utallige film – med The French Connection som en af de mest legendariske, hvor Gene Hackman i en biljagt jagter en forbryder, der er med på toget oppe på højbanen, mens Hackman følger efter i bil på gaderne direkte nede under højbanen.

Chicagos Subway linjer
For at sætte trumf på har Chicago også to regulære Subway linjer, som passer Downtown: Dels den røde linje The Red Line, som går syd-nord og dels den blå linje, som går fra vest via Downtown og ud mod O’Hare Lufthavnen i nordvestlig retning.

Du kan tage metroen direkte fra O’Hare og ind til byen for blot tre dollars. Du skal dog afsætte mindst tre kvarter til en time til turen, afhængig af hvor i Downtown, du står af eller på. Vær også opmærksom på, at der kan være sporarbejde, så der er indsat busser mellem fx to stationer. Det var jeg udsat for, og så skal der afsættes yderligere tid til turen. Men normalt er det en ganske effektiv måde at komme frem og tilbage til lufthavnen på.

Skal du flyve til eller fra Chicagos anden lufthavn, Midway syd for byen, har den også forbindelse med Downtown via Orange Line, der laver det store Loop i netop Downtown på højbanen.

En enkeltbillet i Chicago koster 2,75 dollars (2014), men som turist med nogle dage i byen kan det bedre betale sig at købe en 24 timers billet til 10 dollars eller alternativt en 3 dages billet til 20 dollars (2014). Den gælder til samtlige metrolinjer og busser i byen, men dog ikke de regionale Metra tog til Chicagos ydre forstæder. Billetten køres hen over indtjekningspunktet på enten subway stationerne eller ved chaufføren i busserne, lidt lige som når man indtjekker et dansk Rejsekort.

Taxaer i Chicago
Alle Chicagos taxaer er i kraft af lokal lovgivning udstyret med kreditkort automater, der typisk er installeret på bagsiden af passagersædet i bilen. En lille videoskærm viser dig, hvordan du betaler. Desværre har jeg været ude for, at automaten ikke virkede – eller at chaufføren bevidst ikke fik den til at virke. Men når det virker, er det en nem måde at betale på, og lægge give ekstra tips til chaufføren.

I kraft af afstanden er det en dyr fornøjelse at tage en taxa hele vejen fra fx O’Hare og ind til Downtown. En mellemvej kan være en såkaldt delt taxa ind til et af de store hoteller i Downtown. Det koster typisk mellem 28 og 35 dollars alt efter hotellets beliggenhed. Husk tips til chaufføren.

Bybusser i Chicago
Det kræver lidt mere overblik lige at blive dus med bybusserne og deres ruter i Chicago. Men de kører over hele byen og kan med fordel bruges, når du skal ud til fx Museum Campus syd for byen, hvor der kan være et stykke vej at gå selv – eller hvis du vil op til Navy Pier nord for centrum. Skal du ud til Navy Pier, kører der fra maj til september en gratis bus/ trolley langs Illinois Street ned til Navy Pier fra Michigan Avenue, som du kan overveje at benytte. Som nævnt overfor, så scanner du din billet ind oppe ved chaufføren, hvis du ikke køber en billet ombord – husk kontanter.

Ud over de traditionelle bybusser har Chicago er værd af forskellige turbusser og dobbeltdækkerbusser, som kører rundt på faste ruter til ære for turisterne som hop-on hop-off busser, hvor du både får en guidet tur og oplever Chicago i første sals højde. Disse busser kører også typisk rundt til de klassiske attraktioner som Navy Pier og Museum Campus.

Hoteller og overnatning i Chicago
Rabat til 5 store seværdigheder i Chicago

Læs mere på:
www.transitchicago.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com