Nyheds medierne er i disse dage og uger fyldt med dramatiske corona historier fra USA. Historier om overfyldte hospitaler, masser af corona dødsfald, smittespredning, nødtelte i parker og på parkeringspladser og kølevogne til opbevaring af døde, o.s.v.

Mit budskab til jer midt i syndfloden af dårlige corona nyheder fra USA og resten af verden, er derfor: Se fremad og lad være med lade jer påvirke for meget af de mange dårlige nyheder.

Fokuser i stedet på tiden efter corona krisen, hvor tingene vender tilbage til normalen – selvom det muligvis vil tage noget tid. Her er et frisk perspektiv på corona krisen, hvor jeg ser fremad på tiden efter corona, hvor der kan åbne sig nogle sjældne muligheder for at få en lidt billigere ferie i USA.

Se fremad midt i corona krisen
I de kommende uger vil få masser af historier om corona virussen hærgen i USA: Voldsomme dødstal, stigende arbejdsløshed, konkurser og familier, der bliver tvunget til at gå fra hus og hjem.

I vil sikkert også høre om dødsfald blandt amerikanske kendisser, der desværre bliver ofre for corona virussen. Det er alt sammen meget trist og ganske tragisk.

MEN når det så er sagt: Slå nyheds strømmen lidt fra og fokuser på tiden efter corona, hvor tingene vender tilbage til normalen igen på et tidspunkt – selvom det muligvis vil tage noget tid.

Naturligvis kommer hjulene ikke i gang fra den ene dag til den anden efter en så voldsom krise som corona krisen – hverken her i Danmark eller i USA. Men budskabet til jer er: Husk at der er masser at glæde sig til efter corona krisen, både på kommende rejser i USA, til Italien, Spanien eller hvor man nu kunne forestille at tage hen.

For når noget visner hen, så spirer der andre muligheder frem, og det er de muligheder, I skal fokusere på.

Potentielle muligheder for billigere rejser til USA i 2020
Corona krisen åbner nemlig mulighed for, at det faktisk kan blive lidt billigere at tage på ferie i USA her i løbet af 2020. Prisen på rejseprodukter afhænger nemlig af udbud og efterspørgsel – og det perspektiv, jeg vil sætte fokus på i denne artikel.

I disse dage og uger oplevelser jeg i sagens natur mange familier, der har planer om at flytter deres planlagte rejser til USA fra 2020 til 2021. Hvilket naturligvis er fuldt forståeligt, den nuværende situation tager i betragtning. Men klap lige hesten. For det kan faktisk give god mening lige at vente og se tiden, ihvertfald hvis jeres rejseplaner ligger 2-3 måneder ude i fremtiden.

Så lad mig lige bringe et par alternative perspektiver ind i jeres overvejelser:

Planlagte rejser til USA her i april og maj: 
Den nuværende corona smitte har så godt fat i USA, at landet vil være mere eller mindre “lagt ned” de næste mange uger, så april og maj måned 2020 aflyst. Punktum! Det gælder også min egen planlagte tur ud på Route 66 i maj. Lige nu er USA lukket, så her og nu giver beslutningen sig selv.

Planlagte rejser til USA i sommeren 2020:
Hvis I planlagt sommerferie i USA her i 2020 – med afrejse i slutningen af juni og fremefter – er mit budskab: Hav is i maven lidt endnu: Afvent udviklingen i USA. For på et eller andet tidspunkt begynder tingene stille og roligt at vende tilbage til normalen. Spørgsmålet er, hvor hurtigt det går, og det ved vi ikke på nuværende tidspunkt.

Et anden dimension af de overvejelser relaterer sig til det økonomiske perspektiv. Her er de danske myndigheders rejsevejledning central, da det er anbefalingen i rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet, der er afgørende for, om I kan få jeres penge tilbage fra rejsearrangøren, hvis der fx er et rejsebureau ind over – og hvordan I er stillet i forhold til jeres rejseforsikring, hvis I selv vælger at aflyse turen.

Her kan der ikke gives nogen svar, før vi er kommet tættere på sommerferien, og der er mere afklaring på, hvordan tingene udvikler sig i USA – og hvordan mulighederne for overhovedet at rejse til USA ser ud til sommer. Så dem af jer, der har planlagt sommerferie i USA i 2020: Afvent situationen! Og forbered jer på flere forskellige scenarier, for det sagtens være, at I kan komme afsted i fx slutningen af juni.

Husk på, at krisen og nedlukningen af hele verden har så gigantiske økonomiske konsekvenser, at både myndigheder og erhvervsliv har meget store interessere i, at få tingene nogenlunde tilbage til normalen så hurtigt som det er sundhedsfagligt forsvarligt. Og det kan sagtens være, at det er tilfældet i juni.

Unik chance for en billig sommerferie i USA i 2020
Selvom det nok er de færreste, der lige nu sidder og planlægger sommerferie i USA i 2020 – med mindre man allerede har bestilt ferien – så kunne det faktisk godt være, at man skulle overveje muligheden.

Corona krisen har nemlig sat de normale markedskræfter helt ud af spillet her i 2020. Så hvor sommerferien normalt ville være højsæson i USA – med de højeste priser på overnatning, billeje, autocampere, motorhomes o.s.v. – er tingene her i 2020 vendt totalt på hovedet.

Husk på, at priserne på bl.a. hoteller, lejebiler, autocampere og motorhomes styres af udbud og efterspørgsel. Lige nu er efterspørgslen på overnatning og transport i USA yderst begrænset. Og mange familier vælger sandsynligvis at aflyse deres sommerferie i USA p.g.a. usikkerheden omkring corona.

Dermed er der pludselig overkapacitet i markedet. Der vil altså sandsynligvis være langt flere ledige hotelværelser og tilgængelige lejebiler og motorhomes i USA i 2020 end på en normal sommer. Netop fordi sommeren 2020 er alt andet end normal.

Afbudsrejser til afbudspriser i 2020
Min pointe er altså, at hvis USA – forhåbentligt – begynder at genåbne stille og roligt i løbet af juni 2020, har man her i 2020 en enestående mulighed for at få en lidt billigere sommerferie i USA midt i højsæsonen med det bedste vejr – netop fordi der i 2020 næppe vil være nogen nævneværdig højsæson p.g.a. corona krisen. Nogle gange kan det altså betale sig at svømme mod strømmen…

Så hvis I er villige til at rejse med forholdsvis kort varsel, så er mit gæt, at I kan få nogle rigtig gode priser på overnatning og transport i USA her i løbet af sommeren 2020 – når tingene atter åbner op. I kan altså dybest set blive vidne til nogle ret gode “afbudspriser” her i 2020 – hvis I kan slå til med kort varsel.

Men budskabet er også, at jo længere hen vi kommer på sæsonen – og jo mere tingene bliver normaliseret – desto mere udligner priserne sig i forhold til normalen, og desto mindre bliver besparelsen. Og de mulige besparelser ligger altså og gemmer sig på overnatning, billeje, motorhomes og i øvrigt også brændstof, da benzinpriser som bekendt også er meget lave på verdensmarkedet lige nu – også i USA.

Til gengæld tvivler jeg på, at priserne på flybilletter vil komme specielt langt ned, når flyselskaberne atter får luft under vingerne på deres fly. Flyselskaberne jo har lidt massive tab på corona krisen, så priserne flybilletter vil nok ikke være markant lavere end de plejer. Så det er ikke på flybilletterne, at I komme til at spare penge.

Det er på overnatning, billeje og visse attraktioner – og som nævnt også brændstof/ benzin – at priserne kan være noget lavere her i 2020 end normalt.

I kan også se denne artikel som video på YouTube, hvor jeg opsummerer de vigtigste pointer

Et kig frem mod næste år 2021
Er priserne så også gunstige i 2021: NEJ!

For i 2021 er tingene (forhåbentligt) tilbage ved det normale, og det vil naturligvis også gælde priserne. Faktisk må vi forvente, at der kommer ekstra meget tryk på rejsesæsonen i 2021 sæsonen, nu hvor mange af de aflyste rejser her i 2020 flyttes til næste år.

Dermed er vi tilbage ved udbud og efterspørgsel: Mange turister betyder højere priser. Og hvis der ellers ikke kommer andre kriser ind fra højre, så vil 2021 sandsynligvis blive en meget travl sæson i USA (og mange andre lande) – bl.a. i form af oversøiske turister fra Europa, Asien og Sydamerika, og dermed kommer priserne tilbage på det normale prisleje. Så det er her i 2020, at I skal slå til – og ihvertfald følge prisudviklingen.

Jeg skal understrege, at ovenstående er mit helt personlige kig i krystalkuglen for de kommende måneder. Og I kan vælge at lytte til mine forudsigelser, eller I kan lade være. Det er helt op til jer.

Bare I husker at bevare optimismen og ikke blive nedtrykte over de mange dårlige corona nyheder lige nu og her. For tingene skal nok blive normale igen. Og har I muligheden, kan I endda se frem til en lidt billigere ferie i USA her i 2020 – hvis ellers tingene åbner op igen som forventet i løbet af juni.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com