Et højt corona smittetryk i USA og mange amerikanske stater betyder, at udsigten til en genåbning af USA’s grænser mod Europa har lange udsigter. Vi skal sandsynligvis frem til sensommeren eller efteråret, inden det virker realistisk, at man som turist (måske) igen kan rejse ind i USA. Få en aktuel status her pr. 25. juni 2020.

Højt smittetryk i USA spænder ben for genåbning af grænserne
USA er officielt i gang med en genåbning af landet efter corona. Problemet er bare, at smittespredningen i USA i store dele af landet ikke er under kontrol, og at det såkaldte smittetryk stiger voldsomt i flere stater, bl.a. i Arizona, Texas og Florida samt en række amerikanske sydstater.

Et aktuelt stigende smittetryk i USA i mange amerikanske stater er selvsagt stærkt problematisk i forhold til at få genåbnet grænserne til resten af verden. Logikken er nemlig, at hvis smittetrykket er højt i USA, så har EU og Europa af gode grunde ikke den store lyst til at genåbne grænserne mod USA og lade amerikanere rejse ind i Europa – med risiko for ny smittespredning. Slet ikke nu, hvor vi her i Europa efterhånden har fået styr på corona smitten.

Og hvis Europa ikke åbner op for indrejser fra USA, vil amerikanerne sandsynligvis heller ikke tillade indrejse fra Europa, selvom smittetrykket i Europa er betydeligt mindre end smittetrykket i USA. Dermed er vi tilbage ved status quo og lukkede grænser mellem USA og Europa.

TV2 Nyhederne 24. juni 2020: Halvdelen af USA’s stater ser stigning i nye corona tilfælde

Kan man forestille sig en åbning for rejser til visse stater i USA?
USA er som bekendt et gigantisk land, og der er store regionale forskelle på, hvordan smittespredningen og smittetrykket ser ud rundt om i USA. Derfor kunne det naturligvis være fint, hvis man forestillede sig, at der blev åbnet op for rejser til visse stater i USA – hvor det går den rigtige vej med smittespredningen. Og så lade nogle af de “kritiske stater” været lukket land for indrejse.

I praksis er det desværre ikke en gangbar løsning. EU og Danmark forhandler med det officielle USA, som repræsenterer alle 50 amerikanske delstater. Så en eventuel drøm om, at der fx blev åbnet op for indrejser til fx New York City og New York State, New Jersey og Connecticut – hvor det heldigvis går fremad med smittetrykket – i forhold til “corona problematiske stater” er med andre ord helt urealistisk.

Enten åbner man grænserne til hele USA – eller også holder man dem lukket til hele USA. Lige nu – her i slutningen af juni – er grænserne fortsat lukkede, og der er ikke umiddelbart nogen udsigt til, at det vil ændre sig.

TV2 Nyhederne 24. juni 2020: USA og EU fulgtes ad på smittekurven indtil slutningen af marts

Et kig frem mod efteråret 2020
Nu hvor sommerferien 2020 endegyldigt ikke kom til at gå til USA, vil mange naturligt kigge frem mod efteråret – og måske krydse fingre for, at smittetrykket i USA falder så meget, at grænserne genåbner. Det er der ingen, da kan sige noget fornuftigt om på nuværende tidspunkt.

Men hvis USA og amerikanerne skal gøre sig håb om, at få smitten nogenlunde under kontrol – og få brudt de velkendte smittekæder – så skal der en noget mere effektiv tilgang til – med tilhørende nedlukninger igen.

Og det er der ingen tegn i sol og måne på, at det vil komme til at ske. Amerikanerne og det amerikanske samfund er nu mentalt indstillet på en genåbning af landet, også selvom eksperter og sundheds fagpersoner siger, at det er den forkerte vej at gå. Derfor vil vi sandsynligvis fortsat se en slingrekurs i forhold til håndtering af smitten, og mange forskellige tilgange rundt om i USA fra delstat til delstat.

Kom med i min fordelsklub Highways Academy for KUN 47,- kr. pr. måned

Desuden skal man huske på, at det er valgår i USA i år. Et af Trump’s stærkeste kort for at sikre sig genvalg er en stærk økonomi. En ny conona nedlukning går meget dårligt i spænd med Trump’s brændende ønske om at få gang i den amerikanske økonomi igen – og dermed sikre sig 4 år mere i Det Hvide Hus.

Så mit helt personlige gæt er, at vi ikke vil se nogen markant forbedring af smittetrykket i USA på denne side af nytår – og at vi måske i løbet af sommeren også vil se “benspænd” fra Det Hvide Hus, i forhold til at forsøge at sløre antallet af antal reelt smittede i USA.

Fx har Trump på det seneste givet udtryk for, at man bør skære ned i det økonomiske tilskud til at foretage corona test. For med færre tests, vil de officielle smittetal og det officielle smittetryk i USA naturligvis også falde. Men det er ikke ensbetydende med, at man har kontrol over corona smitten i USA.

Der er altså stadig rigtigt mange corona ubekendte i USA hen over sommeren og efteråret 2020.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Andre artikler om corona krisen:
Genåbning mod Sydeuropa – USA er stadig lukket – 19. juni 2020
Fra 15. juni skal I have mundbind på i lufthavnen – 15. juni 2020
Corona krisen i USA – set med friske øjne – 3. april 2020

Denne artikel er senest opdateret den 25. juni 2020!