Hvordan skal I forholde jer, hvis I til sommer planlægger sommerferie i USA, og er nervøse for Corona virus, der har spredt sig fra Asien til bl.a. Norditalien. Svaret er umiddelbart, at I ikke behøver bekymre jer, sådan som tingene ser ud her i starten af marts 2020. Få min vurdering her.

Corona virus og sommer i USA 2020
Flere flyselskaber og rejsebureauer mærker i disse dage og uger, at folk er tilbageholdende med at bestille flyrejser og sommerferie, da spredningen af Corona virus – og ikke mindst de mange historier i medierne om personer i 14 dages karantæne og de mange tips til god hygiene – skaber naturlig usikkerhed ude blandt jer som rejsende.

Som tingene ser ud her i starten af marts – og med afsæt i de forskellige myndigheders anbefalinger – er der ikke noget, der på nuværende tidspunkt bør afholde jer fra at planlægge jeres sommerferie i USA – eller andre steder i verden – med mindre at destinationen er et sted, hvor der er særligt mange virus tilfælde. Så bør man nok lige se tingene lidt an.

Indtil videre er der heldigvis kun konstateret ganske få tilfælde af Corona visrus i USA, så USA som destination er altså – som tingene ser ud her i starten af marts 2020 – ikke på nogen måde nogen problematisk ferie destination.

Gult verdenskort fra Udenrigsministeriet pr. 6. marts 2020
Sent fredag 6. marts 2020 kl. 19.30 ændrede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning til hele verden. Lande over hele verden – Danmark inklusiv – blev “gule” i stedet for “grønne”. Den gule farve i rejsevejledningen betyder, at man bør være ekstra forsigtig inden rejsen og under rejsen. Udenrigsministeriets rejsevejledning indeholder fire farver: “Grøn”, “Gul”, “Orange” og “Rød”.

Den gule farve til hele verden er ifølge Udenrigsministeriet indført ud fra et forsigtighedsprincip og for at forbygge yderligere spredning af Conora smitte i Danmark.

Men den gule farve betyder altså ikke, at det frarådes at rejse ud i verden – med mindre der er tale om de velkendte destinationer, som er ekstra hårdt plaget Corona virus, som fx Norditalien og Kina.

Det er altså fortsat – også efter den 6. marts 2020 – ikke noget problem i fx at rejse på påskeferie i USA. Men man skal naturligvis altid – som i alle mulige andre sammenhænge – bruge sin sunde fornuft og lytte til de anbefalinger, som de lokale myndigheder måtte udstede.

Anbefalinger til jer, der skal på sommerferie i USA
Da en sommerferie i USA normalt er noget, som er planlagt mange måneder i forvejen, går jeg ud fra, at langt de fleste af jer allerede har bestilt jeres flybilletter til USA denne sommer.

I så fald ville jeg personligt fortsætte planlægningen af sommerferien helt som normalt. Hvilket jeg i øvrigt også selv gør i forhold til min kommende reportagerejse til USA her til maj og juni.

I kan nemlig i de fleste tilfælde afbestille jeres overnatning og billeje igen med kort varsel, hvis I benytter fx Hotels.com via Highways-USA.com eller AutoEurope via Highways-USA.com

I har altså en “nødbremse” i forhold til jeres bookinger, hvis I mod forventning med kort varsel må ændre eller i værste fald aflyse jeres ferie i USA. Hvilket jeg ikke forventer bliver tilfældet. Men hos både Hotels.com og hos AutoEurope er standardbetingelserne, at I kan ændre eller aflyse jeres overnatning eller billeje med kort varsel. Kort varsel i denne sammenhæng er ganske få dage inden overnatning eller afhentning af udlejningsbilen.

Bemærk dog, at der på Hotels.com er visse priser på udvalgte overnatnings steder, der er så lave, at sådanne bookinger IKKE kan annulleres. Vælger I disse priser, er pengene tabt, hvis I vælger at ændre jeres booking. Det fremgår tydeligt under de enkelte hoteller på Hotels.com, hvis det er tilfældet.

Når det gælder flybilletter, så er sagen en anden. Her er det flyselskabets regler, der er gældende, og her er der lige som mange forskellige scenarier, som der er flyselskaber. Nogle flyselskaber er begyndt at tilbyde mulighed for annullering af billetter med op til 14 dages varsel, men i mange tilfælde gælder dette kun til udvalgte destinationer. Her må I altså selv lige tjekke betingelserne hos det pågældende flyselskab – eller gå via et rejsebureau, hvis I ikke allerede har bestilt jeres flybilletter.

Afledte effekter af Corona virus
Hvis man kigger på effekten af Corona virus i et lidt større perspektiv, vil der måske endda være enkelte afledte “positive” sidegevinster ved udbruddet af Corona virus, set fra et europæisk synvinkel – med risiko for at lyde morbid, da et virus udbrud med så stort omfang som Corona virus, naturligvis aldrig kan være specielt positivt.

MEN: Faktum er, at USA som turistland (og mange andre lande rundt om i verden) sandsynligvis vil se betydeligt færre kinesiske og asiatiske turister denne sommer. Mange kinesiske og asiatiske turister rejser i rundt i store grupper med rejseselskaber, og stribevis af disse planlagte rejser står til at blive aflyst dette forår og denne sommer, med mindre at virus udbruddet bliver inddæmmet ganske snart.

Mulighed for prisfald på overnatning
Den afledte effekt er naturligvis, at mange hoteller står tilbage med tomme hotelværelser, og dermed vil man måske se prisfald på overnatning i USA denne sommer. Det er dog kun et bud, men det kunne være en afledt effekt.

Flyselskaberne er i fuld gang med at reducere deres kapacitet på diverse flyruter – ikke mindst på ruter til Asien og Italien p.t. – så her skal man nok ikke forvente de store prisfald. Men der kan komme en afledt effekt. Men det er lidt som at spille på rouletten: For når virussen forhåbentligt snart klinger af, så stiger efterspørgslen igen, og så stiger priserne også omgående.

Benzinpriserne er også raslet ned de seneste dage – som en afledt effekt af udbruddet af Corona virus, og bider den prisnedsættelse sig fast, kan man altså også forvente at tanke udlejningsbilen eller motorhomet op til en lavere pris end ellers. Men igen: Her kan priserne ændre sig med meget kort varsel, så det er ikke noget, I skal sætte næsen op efter. Og så er benzinprisen jo generelt ikke specielt høj i USA.

Denne artikel er senest opdateret den 7. marts 2020

Af Henrik Lange, Highways-USA.com