Et månelandskab. Så enkelt kan det siges. Craters of the Moon er et næsten goldt lavalandskab i det sydlige Idaho skabt gennem 15.000 års vulkansk aktivitet. Først for cirka 2.000 år siden faldt vulkanen – eller rettere vulkanerne – til ro og lod lava være lava. I dag ligger Craters of the Moon stadig mere eller mindre øde hen, men kigger du nærmere efter, åbenbarer der sig et fascinerende stykke natur.
Fakta om Craters of the Moon National Monument:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt (Besøgscenter kun sommer)
Loop Drive (7 miles): Åbent fra medio april til medio november
Entré: 20 dollars pr. bil (gælder kun samme dag) (2019)
National Park Pass: 80 dollars pr. bil (gælder et år) (2019)
Parkens areal: 2.850 kvadratkilometer
Geologiske særpræg: Vulkansk lavalandskab med lavasletter og huler
Geografisk placering: Det centrale/ sydlige Idaho
Kort over Craters of the Moon National Monument på Google Maps
Bælte af vulkansk aktivitet
Craters of the Moon – der ikke har ret meget med månekratere eller månens overflade at gøre – fik sit navn af de forskere, der kortlagde området i starten af 1920’erne. Indtil da var alle nybyggere gået udenom lavaen i en stor bue, der med sin ujævne, ru og skarpe overflade ikke indbød til ekspeditioner.
Det besyndelige landskab er opstået, fordi Jordens kappe i undergrunden her er tyndere og mere porøs. Desuden ligger denne del af Idaho lige oven på det bælte af vulkanske aktivitet, der syder og bobler i undergrunden under store dele af det vestlige USA. Det er samme vulkanske aktivitet, som også stikker hovedet frem i bl.a. Yellowstone.
I Craters of the Moon har der blot ikke været aktivitet de sidste 2.000 år. Men forskerne forventer, at der sandsynligvis igen på et tidspunkt vil opstå nye udbrud i området.
Store underjordiske huler
Indtil da kan vi andre nyde det besyndelige landskab, og det kan gøres fra den 11 kilometer/ 7 miles lange ensrettede vej rundt i parken, som bringer de besøgende rundt til de mest interessante seværdigheder. Det gælder bl.a. de såkaldte Spatter Cones og Snow Cone – gamle vulkankratere, hvor lavaen strømmede op ad.
Lige så spændende er muligheden for at komme ned i en række underjordiske huler, de såkaldte caves, skabt af strømmende lava. Når lavaen størknede efter et vulkanudbrud, var det den yderste del af lavaen ved jordoverfladen, der størknede først. Herefter fortsatte varm lava med at strømme nede under den størknede overflade. Disse lava-strømme skabte de nu underjordiske huler, som du i dag kan følge nede under den størknede og hårde overflade.
Det kræver lidt mod og godt bentøj at bevæge sig ned i underjordiske huler. I nogle af hulerne – fx den store Indian Tunnel – er det tidligere lavaloft styrtet ned visse steder, så der er store “huller” i loftet, hvor dagslyset strømmer ned. Andre huler som fx Beauty Cave er helt mørkelagt, så her gælder det om at have en lommelygte med.
Oplev månelandskabet på dets egne præmisser
Craters of the Moon er en facinerende sted, hvis du giver dig tid til at opleve parken på dens egne præmisser. Fx er det imponerende at se, at der trods alt er visse planter – og enkelte dyr – der kan leve i det ellers golde landskab. Samtidig er den geologiske historie ret interessant – og fint formidlet i parkens besøgscenter.
Men du skal ikke stikke næsen op efter store sceniske oplevelser i form af markante vulkankegler og dybe lavaslugter. Craters of the Moon er det golde og øde lavalandskab, som navnet antyder. Til gengæld er udsigten til de omkringliggende bjerge i horisonten meget smuk med den sorte lava som kontrast i forgrunden.
Craters of the Moon ligger halvvejs mellem hovedstaden i Idaho, Boise og Yellowstone og Grand Teton National Park. Parkens vej “Loop Drive” er lukket for bilkørsel fra november og frem til april p.g.a. sne. Besøgscentret er kun åben i sommermånederne fra slutningen af maj til begyndelsen af september.
www.nps.gov/crmo – National Park Service officielle guide til Craters of the Moon
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Læg en kommentar