Kan man drikke vand direkte af vandhanen i USA, uden at der er nogen risiko ved det? Det korte svar er ja! Der er ingen sundhedsrisiko ved at drikke postevand fra vandhanen i USA på fx hoteller, moteller eller tilsvarende steder. Og det gælder uanset hvor i USA, I befinder jer.

Her får I lidt baggrunds information om drikkevand, vand fra vandhanen og vandkvalitet i USA.

Ingen risiko ved drikkevand i USA
Der er ingen sundhedsrisiko ved at drikke postevand direkte fra vandhanen i USA. Og den anbefaling gælder, uanset hvor I rejser hen og befinder jer i USA.

Jeg mindes ikke, at jeg på noget tidspunkt på mine mange rejser i alle dele af USA har været et sted, hvor man som udgangspunkt ikke har kunne drikke vandet direkte fra vandhanen. Så i min optik er der ingen sundhedsrisiko ved at benytte drikkevand i USA og fx drikke postevand direkte fra vandhanen.

Smagen varierer fra region til region
Når det så er sagt, er der stor forskel på, hvordan vandet smager rundt om i de forskellige dele af USA. Der er meget stor forskel på postevandet og drikkevandet i vandhanen i de forskellige regioner i USA, hvilket bl.a. skyldes de meget forskellige geologiske forhold rundt om i det store land.

I de bjergrige dele af USA som i fx Rocky Mountains kan det ligefrem være en fornøjelse at drikke postevand direkte fra vandhanen – simpelthen fordi vandet i bjergene er naturligt filteret og har en naturlig friskhed i smagen.

I andre dele af USA vil I opleve, at vandet smager af klor, som det lokale vandværk har tilsat vandet som en del af rensnings processen. Indholdet af klor er mig bekendt ikke sundheds skadeligt i de mængder, som benyttes i drikkevandet nogen steder i USA. Men for mange danske og nordiske turister, er vand tilsat klor ikke ligefrem nogen delikatesse – selvom det ikke er noget sundhedsmæssigt problem. Her må I gøre op med jer selv, om I vil drikke vandet fra hanen eller alternativt benytte vand på flaske.

Forbedret vandkvalitet i USA gennem de senere år
Smagen af klor i drikkevandet i USA efterhånden er en sjælden ”oplevelse”. Jeg har således de senere år kun i enkelte tilfælde kunne smage klor i vandet på fx restauranter, hvor det for 10-15 år siden var en hyppig smagsoplevelse.

Det er især, når man får serveret isvand på restauranter – eller i sodavand på fastfood restauranter – at I i sjældne tilfælde kan smage, at der er tilsat klor i det lokale postevand. Og det er altså efterhånden en sjælden oplevelse. Hvilket får mig til at konkludere, at brugen af klor i drikkevandet i USA er blevet udfaset gennem de senere år. En konklusion, som altså helt igennem står for min egen regning.

Mulighed for klor i drikkevandet i det sydlige USA
I vil dog stadig kunne smage klor i drikkevandet i visse områder af de amerikanske sydstater og enkelte steder i Florida. Og sandsynligvis også i andre dele af USA, hvor de geologiske forhold i undergrunden gør, at det er nødvendigt at tilsætte klor i vandet som en del af rensnings processen.

Disse steder kan I naturligvis vælge at supplere postevandet fra hanen med vand på flaske, hvis I vil undgå det lokale drikkevand i hanen. Men der er altså ingen problemer med at bruge vandet til fx tandbørstning eller lignende.

For god ordens skyld skal jeg lige understrege, at konklusionerne i denne artikel helt igennem står for min egen regning. Jeg har således aldrig oplevet ubehag eller lignende ved ”normal” brug af drikkevandet rundt om i USA. Derfor det er med afsæt i mine egne oplevelser med drikkevand i USA, at anbefalingerne ovenfor er skrevet.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 2. december 2019